Ἀνύπαρκτος ἡ γονιδιακή σχέσις Ἀλβανῶν Ἰλλυριῶν;

Ἀνύπαρκτος ἡ γονιδιακή σχέσις Ἀλβανῶν Ἰλλυριῶν;Ἡ ἱστορία καταγράφει πὼς στὴν συγκεκριμένη περιοχὴ τῆς χερσονήσου τοῦ Αἵμου διέμεναν οἱ Ἰλλυριοί. Οἱ Ἰλλυριοὶ ὅμως ἦσαν συγγενεῖς τῶν Ἑλλήνων. Τὸ ἐὰν ὅμως οἱ Ἰλλυριοὶ εἶναι καὶ οἱ σημερινοὶ Ἀλβανοί, εἶναι ἄλλο ζήτημα. Ὅπως ἐπίσης εἶναι ἄλλο ζήτημα τὸ ὅτι ὅλοι οἱ λαοὶ τῆς χερσονήσου πασχίζουν μὲ κάθε τρόπο νὰ συνδέσουν τὴν ἱστορία τους μὲ τὴν Ἑλλάδα.
Φυσικά, πάντα βάσει ἱστορικῶν δεδομένων, τὸ ὄνομα τῆς Ἀλβανίας, τῶν Ἀλβανῶν καὶ τῶν Ἀρβανιτῶν ἐπίσης ἔχουν τὶς ἑλληνικές τους ῥίζες κάπου στὰ βάθη τῶν αἰώνων…
Συνεπῶς; Τί εἶναι οἱ σημερινοί Ἀλβανοί; Ἕλληνες; Ἰλλυριοί; Κάτι ἄλλο;
Τὶς ἀπαντήσεις θὰ τὶς λάβουμε ἐὰν ἀναζητήσουμε τὴν πορεία τους μέσα στὸν χρόνο, τὸ πότε ἦλθαν, ἀπὸ ποῦ καὶ γιατί, καθὼς ἐπίσης καὶ τὸ ποιοὶ ἦλθαν ἀπὸ ἐκεῖ ποὺ ἦλθαν.
Πάντως ὄχι, δὲν εἶναι ὅλοι οἱ Ἀλβανοὶ Ἀλβανοὶ καὶ δὲν ἔχουν ὅλοι νὰ κάνουν μὲ τοὺς Ἰλλυριούς.

Φιλονόη

Ακαδημαϊκοί Αυστρίας: Οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς

«Επίθεση Σλάβων Σκοπίων κατά Αλβανών: Δεν κατάγεστε από τους Ιλλυριούς- ήρθατε μετά από εμάς»…

Νοέμβριος 19, 2013.

Δήλωση ιστορικών αυστριακών ακαδημαϊκών έχει συγκλονίσει το αρχαιόπληκτο κατεστημένο της Αλβανίας με τη δήλωσή τους ότι οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με το αρχαίο λαό των Ιλλυριών, δημοσιεύσει σήμερα  η σκοπιανή Ρεπούμπλικα στην online έκδοσή της, επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων.

«Οι ερευνητές της Βιέννης εκνεύρισαν τους Αλβανούς, που παραδοσιακά πιστεύουν ότι η γλώσσα τους προέρχεται από την αρχαία Ιλλυρική και η θεωρία τους πνίγηκε με ένα κρύο ντους», γράφει το δημοσίευμα.

Οι ακαδημαϊκοί StephenShumaker και  JoachimMatsiger βάσει αρχαίων ιλλυρικών κειμένων που βρέθηκαν στα Βαλκάνια, έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την πραγματική προέλευση των Αλβανών και της αλβανικής γλώσσας.

Σύμφωνα με αυτούς, οι Ιλλυριοί ήταν ένας λαός που έζησε στην Χερσόνησο του Αίμου, στο δυτικό της μέρος, που μέρος της αποτελεί και η σημερινή Αλβανία.

Αλλά ο ελάχιστος αριθμός κοινών λέξεων (σημ. κυρίως ελληνικής προέλευσης), οι Ιλλυριοί δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τον αρχαίο λαό των Ιλλυριών, παρότι οι Αλβανοί εθνικιστές επιμένουν σε αυτήν την άποψη, χωρίς όμως να το τεκμηριώνουν.

Η θεωρία της συγγένειας των σύγχρονων Αλβανών- Σκιπεράτων (η Αλβανία στα αλβανικά λέγεται Σκιπέρια) με τους αρχαίους Ιλλυριούς προωθείται από το σχολείο και έχει ως στόχο να αποδειχθεί ότι ο αλβανικός λαός είναι αυτός που ζούσε στα Βαλκάνια πολύ πριν έρθουν οι Σλαβικές φυλές. 

ἄρθρα καὶ σκέψεις

(Visited 81 times, 1 visits today)
0 thoughts on “Ἀνύπαρκτος ἡ γονιδιακή σχέσις Ἀλβανῶν Ἰλλυριῶν;

 1. Δείτε αν μπορέσετε και αυτή την ανάρτηση σχετικά με το θέμα της καταγωγής των Αλβανών. Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί οι “επίσημοι” ιστορικοί δεν καταγράφουν εξ αρχής τα πράγματα με το όνομά τους και πρέπει σχεδόν πάντοτε, να βγαίνουν αλήθειες με την συνδρομή απλών ερευνητών, αλλά και από την άλλη δεν μπορώ να βρεθώ στην θέση του να κατανοήσω ποιά τελικά είναι η αλήθεια και ποιά όχι. Και είναι κρίμα τουλάχιστον για την ιστορική αλήθεια…., http://hel-las.blogspot.gr/2013/08/blog-post_16.html

  • Συμφωνῶ μαζύ σου. Πάντως ὁ Σαράντος Καργάκος ἰσχυρίζεται πὼς οἱ Ἀρβανίτες καὶ οἱ Ἀλβανοὶ εἶναι τὸ αὐτό, καὶ πὼς ἔχουν συγγενικὴ σχέσι μαζύ μας. Ἱστορικὸς εἶναι κι αὐτός.
   Τελικῶς μᾶλλον καταλήγω στὸ συμπέρασμα πὼς μᾶλλον …δὲν ξέρουν. Ὑποθέτουν.
   Ἐνδιαφέρουσα ἡ προσέγγισις. Μόνον ποὺ ἐγὼ θὰ προσθέσω κάτι ἀκόμη, ποὺ δὲν ἔχω δῇ κάπου νὰ ἀφέρεται.
   Μήπως γνωρίζεις πώς μεταξύ τους ἀλληλοαποκαλοῦνται «Σκυτάρ»; (Μὲ τὸ «ῥὸ» ἀχνὸ καὶ τραβηγμένο.)
   Τί εἶναι αὐτό τό «Σκυτάρ»;
   Ἐὰν ὑποθέτω καλῶς, τότε ὁ Ἀλέξανδρος δὲν βρῆκε στὸν χρόμο του Ἀλβανοὺς ἀλλὰ κάτι ἄλλο, πολὺ γνωστό, ἀκόμη καὶ στὴν Ἀθήνα. Μάλλιστα τοὺς εἴχαμε γιὰ νὰ δουλεύουν ὡς ἀστυνόμοι. (Εὐτελέστατον ἐπάγγελμα τὰ χρόνια ἐκεῖνα.)

   • μήπως αυτό το “σκυτάρ” έχει σχέση με την “σκυτάλη”? (ετυμολογία για λ και ρ) και ειναι αυτό που λέμε στα μοντέρνα “ελληνικά” γκλόμπ? ΄γιατί για να αστυνομεύουν φαντάζομαι πως θα χρειάζονταν ένα… γκλομπ και τότε. Καλή Σαρακοστή (ή Καλά Σαράντα, -στην δημοτική…) ίδια ευχή, ίδιες λέξεις και άλλο νόημα, όπως ακριβώς χρησιμοποιούν τις λέξεις οι πολιτικοί παγκοσμίως αλλά ουχί… κοσμίως!

Leave a Reply