Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου…

Την δόξαν πολλοί εμίσησαν…
….τα εύκολα χρήματα του Soros ουδείς! Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...1

Σαν να μην υπάρχει ο κύριος Ρόντος…
…στον υπέροχο κόσμο του Φαήλου-Antinews…

Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...2

 

 

Ποινική δικογραφία για τον Αλεξ Ρόντος -Ποιος είναι ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου

 

Για την απάτη της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έχει συλληφθεί ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ενώ έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία σε βάρος ακόμη 6 ατόμων.

Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...4
Ανάμεσά τους είναι και ο Άλεξ Ρόντος, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπέγραφε ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στην συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Σε βάρος του κ. Ρόντου έχει σχηματιστεί δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αφρική ως εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ, ενώ κατά το παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης ποινική δικογραφία έχει σχηματιστεί και για δύο Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού.
Κατηγορούνται για τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Ποιος είναι ο Αλεξ Ρόντος
Στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και σύμβουλός του, ο Αλέξης Ρόντος, ανέλαβε πρόσφατα μια ιδιαίτερη αποστολή για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, έχει προκαλέσει συχνά αντιδράσεις, κυρίως όταν έγινε έρευνα από το ΣΔΟΕ σχετικά με πληρωμές του Υπουργείου εξωτερικών, προς διάφορες ΜΚΟ για ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
«Θυμάστε τον μυστηριώδη σύμβουλο του κ. Γ. Παπανδρέου όταν ο πρώην πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών κ. Αλ. Ρόντο; Αυτόν για τον οποίον ο κ. Θ. Πάγκαλος είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του λέγοντας ότι «μερικοί στους διαδρόμους του υπουργείου μιλούν αγγλικά»; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι τοποθετήθηκε ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Νότιο Σουδάν. Την είδηση δημοσίευσε το site της «Deutsche Welle», η οποία σημείωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποστέλλει στην περιοχή ως ειδικό απεσταλμένο τον διπλωμάτη κ. Αλ. Ρόντο «προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική επίλυση του προβλήματος».

Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...5

Γώργος Δελαστίκ: “Ο… Άλεξ Ρόντος αποφασίζει την ονομασία των Σκοπίων!”

Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...6Πιο εφιαλτική είδηση για όσους ενδιαφέρονται…
…για τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτή που μας ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τη Νέα Υόρκη: κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο ανατριχιαστικής πολιτικής φήμης Άλεξ Ρόντος διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση ονομασίας αποδεκτής από τον Γιώργο Παπανδρέου: Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι θα καταντούσαμε σε τέτοιο σημείο αθλιέστατου προτεκτοράτου – ο Άλεξ Ρόντος να… εκπροσωπεί την Ελλάδα!

Μια φυσιογνωμία πολιτικά τόσο σκοτεινή, ώστε εξεδιώχθη κλοτσηδόν ακόμη και από τη… Λακωνία (!), όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να τον επιβάλει εκεί ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο, υποτίθεται, «ανύπαρκτο» για την επίσημη Ελλάδα, αφού δεν κατέχει καμιά θεσμική θέση στον κρατικό μηχανισμό, να χειρίζεται εν κρυπτώ και παραβύστω ένα κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας εν αγνοία και με παραμερισμό ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών!

Όχι μόνο εξωφρενικά και ταπεινωτικά για την Ελλάδα πράγματα, αλλά πρωτίστως άκρως ανησυχητικά και ύποπτα ως προς το σε ποιους έχει αναθέσει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός την υπόθεση των Σκοπίων.

«Τον έδωσε» ο Δημήτρης Δρούτσας

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει διοχετευτεί στα μέσα ενημέρωσης η είδηση για το μυστικό ρόλο του Άλεξ Ρόντος –και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά–, με όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή.

Στη Νέα Υόρκη όμως ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ρόλο του Άλεξ Ρόντος, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ανάμειξή του στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν το έκανε ορμώμενος από την πικρία και την ενόχληση για τον παραγκωνισμό του ή αν θέλησε να αποστασιοποιηθεί εκ των προτέρων και δημοσίως από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ρόντος, γνωρίζοντας ότι αυτός θα συναινέσει σε όνομα απαράδεκτο από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το βέβαιο είναι ότι «τον έδωσε» εν ψυχρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών [Σ.Σ.: Από το 1999 έως το 2004, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου]. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτα. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».

Διπλωματικά μεν, θανατηφόρα δε τα βέλη Δρούτσα εναντίον… Παπανδρέου: α- φού ο Άλεξ Ρόντος δεν έχει καμιά σχέση με το (ελληνικό) υπουργείο Εξωτερικών, καμιά σχέση με την (ελληνική) κυβέρνηση και επειδή βεβαίως δεν είναι δυνατόν στις μυστικές συνομιλίες να πήγε μόνος του να… εκπροσωπήσει την Ελλάδα (!), είναι αυτονόητο ότι αυτός που του έδωσε τέτοια αρμοδιότητα δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά…

Τι κρύβει ο Γιώργος Παπανδρέου

Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η διαμάχη Ρόντος – Δρούτσα σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε θεωρούμε, βεβαίως, τον υπουργό Εξωτερικών… «βράχο αντίστασης» στα αποκαλούμενα εθνικά θέματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τόσο οργισμένος με τον Δημήτρη Δρούτσα για το ρόλο που είχε παίξει στην κατάρτιση του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, ώστε είχε δηλώσει δημοσίως ότι «όσο εγώ είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτός δεν θα πατήσει το πόδι του στην Κύπρο!». Αλλού βρίσκεται το θέμα και είναι πολύ σοβαρό: τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, τι είδους ονόματα συζητά ως λύσεις και σε ποιο πλαίσιο, ονομασία έναντι όλων ή για διμερή χρήση, και δεν εμπιστεύεται ούτε καν το στενότατο προσωπικό φίλο του, τον Δημήτρη Δρούτσα, ή οποιονδήποτε Έλληνα διπλωμάτη και αναθέτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Σκοπίων σε μια τόσο σκοτεινή πολιτικά προσωπικότητα όπως ο Άλεξ Ρόντος;

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου προωθεί λύση που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ούτε καν στον Δημήτρη Δρούτσα, τον οποίο ο ίδιος και μόνον αυτός ανέδειξε και επέβαλε στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχουν κάθε δίκιο οι Έλληνες να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα φίδια – και μάλιστα οχιές και κόμπρες!

Ύποπτη στάση των ΗΠΑ

Οι μαύρες σκέψεις ως προς τι απεργάζεται το δίδυμο Ρόντος – Παπανδρέου επιτείνονται από τη στάση που επιδεικνύουν εσχάτως οι Αμερικανοί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώτη εξέλιξη ήταν ότι με το που ανέλαβε ο Άλεξ Ρόντος την… εκπροσώπηση της Ελλάδας (!) στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Ουάσιγκτον αδρανοποίησε αμέσως τον Αμερικανό μεσολαβητή στην υπόθεση, τον Μάθιου Νίμιτς. Με τον Ρόντο στο ρόλο αυτό, ο Νίμιτς είναι εξόφθαλμα άχρηστος, εκτίμησαν προφανώς οι αρμόδιοι των ΗΠΑ.

Ο Νίμιτς έκανε μάλιστα με δηλώσεις του δημοσίως γνωστό το ότι στη φάση αυτή παραμερίζει, αδρανοποιούμενος από τις απευθείας συνομιλίες. Μίλησε με ενθουσιασμό για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας «μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο» για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό».

Ως εκ τούτου, ο Νίμιτς ήταν κάθετος: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η ώρα για τελική πρόταση», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.

Έχει δίκιο. Τώρα πλέον είναι ο Άλεξ Ρόντος αυτός που θα μας πει όχι μόνο πότε θα είναι η ώρα για την τελική πρόταση της ονομασίας, αλλά και ποιο θα είναι το όνομα των Σκοπίων που αποφάσισε!

«Σύντομα» λέει ο Μπάιντεν

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν και η συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν «υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε επί λέξει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Σύντομα» είναι βεβαίως η λέξη-κλειδί της αμερικανικής θέσης στην παρούσα φάση. Η απουσία οποιασδήποτε διπλωματικής πίεσης προς τα Σκόπια, η έλλειψη αναφοράς σε ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συνοδευόμενες από την ασφυκτική πίεση που άσκησε ο Μπάιντεν επί του Παπανδρέου για να αναγνωρίσει η Αθήνα την ανεξαρτησία του Κοσόβου –κάτι που θα αποτελούσε «ταφόπλακα» για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας– δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό.

Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως η εξαιρετικά αποδυναμωμένη διεθνώς Ελλάδα –εξαιτίας της καταστροφικής απόφασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να την υπαγάγει σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας στους ξένους δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ– συνιστά ευκαιρία για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλουν στην Αθήνα απαράδεκτες, από ελληνικής πλευράς, μέχρι τώρα λύσεις στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, ίσως ακόμη και στα Ελληνοτουρκικά.

Αμερικανική είναι άλλωστε η παροιμία «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν»! Έχοντας καταστήσει την Ελλάδα διεθνή επαίτη στα θέματα της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προβάλει ισχυρή αντίσταση σε κανένα θέμα.

Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Όπως θυμάται πολύ καλά ο ελληνικός λαός από τη στάση του υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, το ζήτημα είναι ότι υφίστανται ισχυρότατες αμφιβολίες αν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να αντισταθεί στις αμερικανικές επιδιώξεις στα εθνικά μας θέματα και πού ακριβώς. Γιατί, όποιος ορίζει τον Άλεξ Ρόντος μυστικό διαπραγματευτή, μόνο λύση ανεκτή για την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν επιδιώκει, όπως είναι αυτονόητο.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο μυστηριώδης κ. Αλεξ Ρόντος

Φίλος και έμπιστος του Πρωθυπουργού, αθόρυβος και άνθρωπος ειδικών αποστολών, κινείται με άνεση είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση ΑνατολήΣὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...7
Από τις ΜΚΟ, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τα λόμπι στον Γ. Παπανδρέου
Ο ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να κινείται στο παρασκήνιο. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή χροιά της φωνής του, αλλά και από το γεγονός ότι αποφεύγει να επιδεικνύεται, προτιμώντας να περνάει πολλές ώρες στο σπίτι του στη Γλυφάδα
– όταν δεν ταξιδεύει. Ακόμη και όταν εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, προστάτευε πολύ καλά την προσωπική του ζωή. Ισως γι΄ αυτό έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του ένας μύθος και οι δραστηριότητές του έχουν λάβει μυθιστορηματική διάσταση. Ελάχιστοι όμως διαθέτουν τις διεθνείς προσβάσεις του. Και ακόμη λιγότεροι έχουν στο Βlackberry
τους τα τηλέφωνα προσώπων-«κλειδιών» με τα οποία να μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή. Παρά τις αθόρυβες κινήσεις του όμως, η παρουσία του στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει πυροδοτήσει ουκ ολίγες φορές έντονες αντιδράσεις και σωρεία συνωμοσιολογικών σεναρίων. Ποιος είναι όμως τελικά ο Αλεξ Ρόντος;
O κ. Ρόντος επανήλθε στο προσκήνιο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αιτία, ο ρόλος που σύμφωνα με ορισμένους διαδραματίζει στη διπλωματική διελκυστίνδα του Σκοπιανού. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας ερωτήθη στη Νέα Υόρκη για το αν ο κ. Ρόντος ασκεί «μυστική διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και η απάντησή του ερμηνεύθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση ότι «κάτι τρέχει».

«Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων» παραδέχθηκε ο κ. Δρούτσας. «Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών» παρατήρησε. Και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο. Αν μπορούν όμως άτομα όπως ο κ.Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα,αυτό είναι ευπρόσδεκτο». Και ο νοών νοείτω…

Από τον Ιάκωβο στον Γιώργο
Γεννηθείς στην Τανζανία το 1954, ο κ. Ρόντος μεγάλωσε στην Αφρική. Σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, κάτι που «προδίδει» και η βρετανική προφορά του. Εκανε ρεπορτάζ στην Αφρική, εργαζόμενος σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταδιακά όμως ανακάλυψε τον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο, αλλά και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημείο καμπής στην καριέρα του ήταν το 1992. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ιάκωβος τον επέλεξε για να ιδρύσει την πρώτη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ονομασία Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC). Από τη νέα του θέση ο κ. Ρόντος άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ελληνική Ομογένεια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Ηταν από την ίδια θέση που πρωτοήρθε σε επαφή με τον σημερινό Πρωθυπουργό, το 1996-1997.

Οι βάσεις του ισχυρού δεσμού φι λίας και εμπιστοσύνης με τον κ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) μπήκαν όταν ο κ. Ρόντος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας
Το 1999 ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε το πηδάλιο του υπουργείου Εξωτερικών διαδεχόμενος τον κ. Θ. Πάγκαλο . Ο σημερινός Πρωθυπουργός εστράφη στον κ. Ρόντο και του ανέθεσε να στήσει εξαρχής την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, «ήταν πανίσχυρη και είχε στη διάθεσή της πολλά χρήματα,ακόμη και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου».

Ωστόσο σταδιακά άρχισε να αναλαμβάνει ειδικές και «επικίνδυνες» αποστολές. Μια από τις περιοχές που γνώριζε αρκετά καλά ο κ. Ρόντος ήταν η Γιουγκοσλαβία, λόγω παλαιότερης αποστολής της ΙΟCC το 1992. Επιστρέφοντας στο Βελιγράδι το 1998, άρχισε να έρχεται σε επαφή με ηγέτες της αντιπολίτευσης στον τότε πανίσχυρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της περιόδου, το «στρατηγείο» του βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ηyatt της σερβικής πρωτεύουσας. Και παρά τις αντιρρήσεις που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από έλληνες διπλωμάτες, καθώς ο κ. Ρόντος είχε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε η προσεκτική αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής με το βλέμμα στη «μετά Μιλόσεβιτς εποχή». Ηταν σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε που το 2000 διοργανώθηκε στο Καβούρι συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ρόντος έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών ως και τις εκλογές του 2004. Μετά την ήττα του κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε, αλλά οι σχέσεις τους παρέμειναν στενές. Ο κ. Ρόντος συνέχισε να εμφανίζεται στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ εργάζεται ακόμη και σήμερα ως σύμβουλος κυβερνήσεων και άλλων φορέων. Βρέθηκε μάλιστα στο πλευρό του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπογράφοντας «προφητικό» άρθρο τον Μάιο του 2008 στην «Ιnternational Ηerald Τribune», λίγο πριν από τον πόλεμο Τιφλίδας- Μόσχας.

Εριξε τη γέφυρα με το Ισραήλ Ο έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητές του. Και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο κ. Ρόντος που διεδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη νέα σχέση Αθηνών- Ιερουσαλήμ, η οποία κορυφώθηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων του κ. Παπανδρέου και του Βενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιώντας ταξίδι-«αστραπή» στο Ισραήλ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία μετά την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις τον περασμένο Ιούνιο. Και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ούτε η ενεργοποίηση του έλληνα Πρωθυπουργού στο Μεσανατολικό ούτε η πρόσφατη συνάντηση-έκπληξη στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πρέπει να θεωρούνται κεραυνός εν αιθρία.

“Δεν έχω να απολογηθώ για κάτι”
Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά). Ο κ. Ρόντος έχει εργαστεί και στην Παγκόσμια Τράπεζα

Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά). Ο κ. Ρόντος έχει εργαστεί και στην Παγκόσμια Τράπεζα

Με το γνωστό του πληθωρικό ύφος, ο κ. Πάγκαλος είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τον ρόλο του κ. Ρόντου στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν τον είχε κατονομάσει, αλλά τον είχε «φωτογραφίσει», μιλώντας για «στελέχη που κινούνται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και μιλούν αγγλικά». Ο κ. Ρόντος αποτελεί επίσης «κόκκινο πανί» για πολλούς διπλωμάτες που έχουν αναπτύξει αλλεργία σε οποιαδήποτε μη θεσμική παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική.

Οι επικριτές του επιμένουν να υποστηρίζουν ότι «είναι άνθρωπος των Αμερικανών» και ότι «κινείται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο». Κατά καιρούς εμφανίζονται σε διάφορους κύκλους «πικάντικα» σενάρια, όπως το ότι κινείται ακόμη και σήμερα στα Βαλκάνια με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο χωρίς να ενημερώνει τους έλληνες πρέσβεις ή ότι συνομιλεί με τους Τούρκους για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Το 2002 με την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Γ. Παπανδρέου (στο μέσον) και τον κ. Α. Λοβέρδο (αριστερά)

Το 2002 με την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Γ. Παπανδρέου (στο μέσον) και τον κ. Α. Λοβέρδο (αριστερά)

Στους συνομιλητές του ο κ. Ρόντος επιμένει ότι «δεν σκοπεύω να απαντήσω δημοσίως στους επικριτές μου. Σίγουρα όσα γίνονται δεν με ευχαριστούν, αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι δεν έχω να απολογηθώ για κάτι». Επιμένει άλλωστε ότι «αν μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα τουως Ελληνας της Διασποράς, με τις ικανότητες, τις γνώσεις ή τις γνωριμίες μου, τότε θα το κάνω με ευχαρίστηση» , καθώς και ότι «δεν επιδιώκω αξιώματα».

…με το μακρύ παρελθόν στα ιδρύματα Τζ.Σόρος.
Σὰν νὰ μὴν ὑπάρχῃ ὁ κύριος Ῥόντος στὸν ὑπέροχο κόσμο τοῦ Φαήλου...3
(Visited 84 times, 1 visits today)
Leave a Reply