Ναί! Ὑπάρχουν τρόποι ἀντιμετωπίσεως τοῦ αὐτισμοῦ!

Πάρα πολλοί επαγγελματίες του ιατρικού τομέα ενθαρρύνουν τη φαρμακευτική αγωγή για τον αυτισμό και αγνοούν την αφθονία της επιστήμης και της έρευνας που υποστηρίζει επί του παρόντος αποτελεσματικά πρωτόκολλα αποκατάστασης. Τα πρωτόκολλα αυτά δεν οδηγούν σε θεραπείες για πολλά παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) και θα πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά σε όλα τα επίπεδα εάν θέλουμε να βρούμε μια αποτελεσματική, καθολική και μόνιμη θεραπεία.

Η πρώτη αντίληψη που θα πρέπει να εξαλειφθεί από την συζήτηση μας για το θέμα αυτό είναι ότι τα εμβόλια είναι η κύρια αιτία του αυτισμού. Είναι δεδομένο όμως ότι τα εμβόλια παίζουν έναν εξαιρετικά ύποπτο ρόλο σε πληθώρα ασθενειών και ότι τα υγιή παιδιά του μέλλοντος θα είναι τα ανεμβολίαστα.

 Αὐτισμός καὶ ἐμβόλια. Ἡ «νέα» μελέτη σὲ πάνω ἀπὸ 1.000.000 παιδιά.

 Κάνοντας βήματα για να βοηθηθούν τα παιδιά με αυτισμό.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της American Association of Pediatrics, οι μητέρες των αυτιστικών παιδιών διατηρούν αξιόλογες δυνάμεις στη δημιουργία σταθερών σχέσεων γονέα-παιδιού και κοινωνικής υποστήριξης.

Για έναν συγκλονισμένοι γονέα που ψάχνει για απαντήσεις, το μέγεθος των επιστημονικών και ιατρικών πληροφοριών σχετικά με τον αυτισμό είναι συγκλονιστικό. Χάρη στις προσπάθειες πολλών ταλαντούχων και αφοσιωμένων επιστημόνων, οι κρίσιμες ανακαλύψεις που έχουν γίνει μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον αυτισμό. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να αποκατασταθούν αυτιστικοί όλων των ηλικιών.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαταραχή που περιλαμβάνει την ταυτόχρονη και αλληλένδετη δυσλειτουργία της αποτοξίνωσης, του ανοσοποιητικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.

Ὅλες οἱ ἀσθένειες προέρχονται ἀπὸ τὸ ἔντερο. Ἱπποκράτης. 

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ & ΚΑΖΕΪΝΗ

Αν και οι διατροφικές στρατηγικές μπορεί να μην φαίνεται να κάνουν πολλά πράγματα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τα μακροπρόθεσμα οφέλη μπορεί να είναι εξαιρετικά. Πολλοί γονείς έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στη μείωση των συμπτωμάτων του αυτισμού μέσω των διατροφικών στρατηγικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το PennState μία χωρίς γλουτένη – καζεΐνη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη συμπεριφορά και στα φυσικά συμπτώματα σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ.

Σύνδρομο GAP, ἘντεροΨυχολογικό Σύνδρομο, ἀπὸ τὴν Δρ Ν. Κάμπελ-McBride.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν συνήθως GI [γαστρεντερικά] συμπτώματα», δήλωσε η Κριστίν Pennesi, φοιτήτρια ιατρικής στο PennStateCollegeofMedicine. «Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της μελέτης μας ανέφερε περισσότερα GI συμπτώματα και συμπτώματα αλλεργίας από ό,τι στο γενικό παιδιατρικό πληθυσμό. Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι τα παραγόμενα πεπτίδια της γλουτένης – καζεϊνης προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση σε παιδιά με ΔΑΦ, και άλλοι έχουν προτείνει ότι τα πεπτίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα και προβλήματα συμπεριφοράς.»

«Η γλουτένη και η καζεΐνη φαίνεται να είναι οι πιο ανοσοαντιδραστικές», είπε ο Klein. «Οι εξετάσεις αίματος και δέρματος του παιδιού για αλλεργίες στη γλουτένη κσι στην καζεΐνη μπορεί να είναι αρνητικές, αλλά το παιδί μπορεί να εξακολουθεί να έχει μια τοπική ανοσολογική απόκριση στο έντερο που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Όταν αυτό προστίθεται με τον αυτισμό, τότε μπορεί να υπάρξει μια έξαρση των αποτελεσμάτων».

«Αν οι γονείς πρόκειται να δοκιμάσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη – καζεΐνη στα παιδιά τους, πρέπει πραγματικά να επιμείνουν σε αυτήν, προκειμένου να λάβουν τα πιθανά οφέλη», είπε.

Έτσι, για τι είδους τοξίνες μιλάμε;

 Γλουτεομορφίνες και κασεομορφίνες (Gluteomorphins & Casomorphins) ήαλλοιώς  οπιούχα από γλουτένη και καζεΐνη

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι.

Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη γάλακτος, που βρίσκεται στην αγελάδα, αίγα, πρόβατα, στον άνθρωπο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα σώματα των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό και σκιζοφρένεια και αυτοάνοσες ασθένειες, δεν μπορούν να αφομοιώσουν αυτές τις πρωτεΐνες, λόγω του γεγονότος ότι το πεπτικό τους σύστημα είναι γεμάτο από μη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και ως εκ τούτου καθίστανται αυτές οι τροφές ανθυγιεινές.

Ως αποτέλεσμα της κακής πέψης της γλουτένης και της καζεΐνης μετατρέπονται σε ουσίες με παρόμοια χημική δομή των  οπιούχων, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.

Άρα λίγο πολύ είμαστε όλοι μας ναρκομανείς, ιδίως οι ασθενείς με θυρεοειδή, κοιλιοκάκη, κατάθλιψη,  ρευματοειδή αρθρίτιδα και γενικά αυτοί που πάσχουν απο αυτοάνοσες ασθένειες.

Εξού και η δυσκολία μας να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί η ακόμη χειρότερα γλυκά.

Έχω δεί αρκετούς καρκινοπαθείς να αντιδρούν και να συνεχίζουν να τρώνε ζάχαρη και φρουκτόζη (η οποία σημειωτέον είναι σχεδόν η μόνη ουσία που προάγει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα)

Aκεταλδεΰδη & Αλκοόλη

Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που υπεραναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων με νευροψυχιατρικές παθήσεις είναι ζυμομύκητες, ιδίως τα είδη Candida.

Οι ζυμομύκητες διασπούν τους υδατάνθρακες, παράγοντας  αλκοόλη και σαν υποπροϊον ακεταλδεΰδη. Ας δούμε τι κάνει μια διαρκής έκθεση του σώματος στην αλκοόλη και την  ακεταλδεΰδη.

 1. Ηπατική βλάβη με μειωμένη ικανότητα να αποτοξινώσει τα φάρμακα, ρύπους και άλλες τοξίνες.
 2. Εκφύλιση του παγκρέατος με μειωμένη ικανότητα παραγωγής  των παγκρεατικών ενζύμων, που θα επηρεάσει την πέψη.
 3. Μειωμένη ικανότητα του τοιχώματος του στομάχου να παράξει οξύ.
 4. Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 5. Εγκεφαλική βλάβη με  έλλειψη αυτοελέγχου, διαταραχή συντονισμού, διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου, επιθετικότητα, διανοητική καθυστέρηση, απώλεια μνήμης και λήθαργος.
 6. Περιφερική βλάβη των νεύρων με αλλοιωμένες αισθήσεις και μυϊκή αδυναμία.
 7. Άμεση βλάβη των ιστών των μυών με διαταραγμένη ικανότητα  συστολλοδιαστολής και μυϊκή αδυναμία.
 8. Διατροφικές ελλείψεις από τις βλαβερές συνέπειες στην πέψη και την απορρόφηση των περισσοτέρων βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Ελλείψεις σε βιταμίνες Β και Α είναι ιδιαίτερα συχνές.

Η αλκοόλη έχει την ικανότητα να ενισχύει την τοξικότητα των πιο κοινών φαρμάκων, ρύπων και άλλων τοξινών.
Τροποποίηση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων στον οργανισμό.

Αδυναμία του ήπατος απαλλαγής  από τους γερασμένους νευροδιαβιβαστές, τις ορμόνες και άλλα υποπροϊόντα του κανονικού μεταβολισμού.

Ως εκ τούτου αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας ανωμαλίες συμπεριφοράς και πολλά άλλα προβλήματα.

Η ακεταλδεΰδη θεωρείται ότι είναι το πιο τοξικό από τα υποπροϊόντα παραγωγής της  αλκοόλης.

Είναι η χημική ουσία, η οποία μας δίνει την αίσθηση του πονοκέφαλου.

Όποιος έχει βιώσει ένα μεθύσι θα σας πει πόσο φοβερός ήταν ο πονοκέφαλος.
Τα παιδιά, που αποκτούν μη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου με πολλούς ζυμομύκητες από την αρχή, ποτέ δεν θα μπορέσουν να γνωρίσουν άλλο συναίσθημα.

Η ακεταλδεΰδη διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τοξικών επιδράσεων στο σώμα. Μία από τις πιο καταστροφικές επιδράσεις αυτής της χημικής ουσίας είναι η ικανότητά της να αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνών.

Η ακεταλδεΰδη – μεταβάλλοντας τις πρωτεϊνες θεωρείται υπεύθυνη για πολλές αυτοάνοσες αντιδράσεις. Παιδιά και ενήλικες με νευρο-ψυχιατρικά προβλήματα  βρίσκονται συνήθως να έχουν αντισώματα ενάντια στους ιστούς τους.

Νευροτοξίνες  των Κλωστηριδίων

Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά είδη κλωστριδίων γνωστά μέχρι τώρα.

Είναι παρόντα στα κόπρανα των ατόμων με αυτισμό, σκιζοφρένεια, ψύχωση, σοβαρή κατάθλιψη, μυϊκή παράλυση και ανωμαλίες μυϊκού τόνου και ορισμένες άλλες νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Πολλά είδη κλωστριδίων είναι φυσιολογικοί κάτοικοι του ανθρώπινου εντέρου.

Για παράδειγμα το κλωστηρίδιο του τετάνου συνήθως βρίσκεται στο έντερο των υγιών ανθρώπων και ζώων. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τέτανος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, που οφείλεται σε μια εξαιρετικά ισχυρή νευροτοξίνη που παράγει αυτό το κλωστηρίδιο.

Το κλωστηρίδιο του τετάνου, που ζει στο έντερο, συνήθως ελέγχεται από τα ευεργετικά βακτήρια και δεν μας κάνει καμία ζημιά, επειδή η τοξίνη του δεν μπορεί να περάσει μέσω του υγιούς τοιχώματος του εντέρου.

Δυστυχώς, οι ασθενείς, για τους οποίους  μιλάμε, δεν έχουν ένα υγιές τοίχωμα του εντέρου.

Στο δυσβιοτικό έντερο αυτή η ισχυρή νευροτοξίνη μπορεί να περάσει μέσω του κατεστραμμένου βλεννογόνου του εντέρου και στη συνέχεια να περάσει μέσω του αίματος στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τη πνευματική ανάπτυξη του.

Πολλά άλλα είδη κλωστριδίων (perfringens, NOVYI, septicum, histolyticum, sordelli, aerofoetidum, tertium, sporogenes, κλπ) παράγουν τοξίνες παρόμοιες με τη τοξίνη του τετάνου, καθώς και πολλές άλλες τοξίνες.

Ο Δρ William Shaw των Εργαστηρίων Great Plains περιγράφει λεπτομερώς  αριθμό  αυτιστικών παιδιών, τα οποία έδειξαν σοβαρές βελτιώσεις στην ανάπτυξή τους και στις βιοχημικές εξετάσεις, σε αντι-κλωστηριδιακή φαρμακευτική αγωγή.

Δυστυχώς, μόλις το φάρμακο διακόπηκε τα παιδιά γλίστρησαν πίσω στο αυτισμό, επειδή αυτά τα παιδιά δεν είχαν υγιή χλωρίδα του εντέρου για τον έλεγχο των κλωστριδίων για να μην επιτρέψουν τις τοξίνες, μέσω του βλεννογόνου του εντέρου να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε πολλές περιπτώσεις κλωστηρίδια δεν εντοπίστηκαν στα κόπρανα από αυτά τα παιδιά, επειδή τα κλωστηρίδια είναι αυστηρά αναερόβια και είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν.

Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους  για τον έλεγχο αυτών των παθογόνων παραγόντων.

Στους ζυμομύκητες και τα κλωστηρίδια δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης στην εποχή των αντιβιοτικών.

Τα αντιβιοτικά ευρέου φάσματος, δεν τα αγγίζουν, ενώ σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, που υποτίθεται ότι ελέγχουν τους ζυμομύκητες και τα κλωστρίδια.

Έτσι, μετά από κάθε θεραπεία με αντιβιοτικά αυτές οι δύο ομάδες παθογόνων βγαίνουν εκτός ελέγχου και υπεραναπτύσσονται.

Οι ασθενείς που μιλάμε συνήθως εκτίθενται σε πολλές δόσεις αντιβιοτικών λίγο πολύ από την αρχή της ζωής τους.

Bt-τοξίνη ποῦ βρίσκεται στὰ γενετικῶς τροποποιημένα τρόφιμα.

Αὐτό-ἄνοσες ἀσθένειες, τὸ τρίπτυχον τῆς σωστῆς διατροφῆς

Σκλήρυνσις κατὰ πλάκας καὶ ἀντιστροφή της, μέσῳ τῆς διατροφῆς.

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 Στο σώμα ενός αυτιστικού ατόμου, τμήματα του συστήματος αποτοξίνωσης, καθώς και ειδικές μεταβολικές διαδικασίες γίνονται δυσλειτουργικές, οδηγώντας σε μειωμένη ικανότητα πλήρους διάσπασης ορισμένων τροφίμων. Όταν αναλύθηκαν με εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ένα τμήμα αυτών των μερικώς υπό πέψη ουσιών έδειξαν να μοιάζουν με μορφίνη (ναι, μορφίνη).

Αυτές οι νευροτοξίνες (οπιοειδείς ουσίες) διαρρέουν από την πεπτική οδό, εντός της κυκλοφορίας του αίματος και επιτίθενται στον εγκέφαλο / νευρικό σύστημα, που παράγουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον αυτισμό. Μειωμένα επίπεδα των κρίσιμων ουσιών όπως η γλουταθειόνη (που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες) διατηρεί αυτή τη διαδικασία σε φυσική κατάσταση.

 Η αποκατάσταση του αυτισμού απαιτεί:

 • Διακοπή της παραγωγής των νευροτοξινών (οπιοειδών ουσιών)
 • Μείωση ή εξάλειψη του οξειδωτικού στρες
 • Θεραπεία του νευρικού συστήματος

 Τον Οκτώβριο του 2001, μια ομάδα από κλινικούς ιατρούς και ερευνητές με επικεφαλής τον WilliamWalsh, Ph.D., στο PheiferTreatmentCenter, συνδεδεμένο με το Health ResearchInstituteof WarrenvileIL, διέθεσε μια επιστημονική μελέτη με τίτλο “MetallothioneiandAutism”. H Μεταλλοθειονεΐνη είναι μία πρωτεΐνη η οποία είναι κρίσιμη για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης των επιβλαβών ουσιών, ιδιαίτερα των βαρέων μετάλλων και των τοξικών χημικών ουσιών.

Το έγγραφο περιγράφει μια μελέτη από 503 ασθενείς στο φάσμα του αυτισμού σε σύγκριση με αντίστοιχους ηλικιακά μη-αυτιστικούς ασθενείς. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης ήταν ότι «οι περισσότεροι αυτιστικοί ασθενείς παρουσιάζουν στοιχεία δυσλειτουργίας της μεταλλοθειονίνης (ΜΤ) και ότι η δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα καθολικό χαρακτηριστικό των ατόμων με ΔΑΦ».

 Με απλά λόγια Το αποτονοξινωτικό σύστημα των αυτιστικών δυσλειτουργεί

 Ο Walshκατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι «η δυσλειτουργία της MT και ο αυτισμός μπορεί να προκύπτουν από τη διασταύρωση δύο παραγόντων: (α) μια γενετική ανωμαλία που αφορά την περιθωριακή ή ελαττωματική λειτουργία της MT, ακολουθούμενη από (β) μια περιβαλλοντική προσβολή κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης που απενεργοποιεί την MT.»

Σύμφωνα με έγγραφο του Walsh, άπαξ και η MT δυσλειτουργήσει, μια σειρά από άλλες δυσλειτουργίες προκύπτουν, όπως οι παρακάτω:

 • Αποτοξίνωση υδραργύρου και άλλων τοξικών μετάλλων
 • Ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Ανάπτυξη και απόξεση των νευρώνων του εγκεφάλου
 • Ρύθμιση των επιπέδων του ψευδάργυρου και του χαλκού στο αίμα
 • Πρόληψη της υπερανάπτυξης της χλωρίδας στο έντερο
 • Παραγωγή ενζύμων που διασπούν την καζεΐνη και γλουτένη

Πεπτικὰ ἔνζυμα καὶ ἀσθένειες

 • Απόκριση σε εντερική φλεγμονή
 • Παραγωγή του οξέος του στομάχου
 • Διάκριση της γεύσης και της αφής των επιθηλίων της γλώσσας
 • Λειτουργία του Ιππόκαμπου και ο έλεγχος της συμπεριφοράς
 • Ανάπτυξη της συναισθηματικής μνήμης

 Το έγγραφο του Walsh συνεχίζει: «Παραδείγματα των βιοχημικών παραγόντων που μπορούν να απενεργοποιήσουν της ΜΤ πρωτεΐνες περιλαμβάνουν

 • (α) σοβαρή εξάντληση του ψευδαργύρου,
 • (β) ανωμαλίες στη γλουταθειόνη στο οξειδοαναγωγικό σύστημα,
 • (γ) ανεπάρκεια κυστεΐνης, και
 • (δ) δυσλειτουργία στη ρύθμιση των μεταλλικών στοιχείων (της MRE) . “

Η γλουταθειόνη αναφέρεται συχνά στις βιοϊατρικές συζητήσεις του αυτισμού λόγω του κρίσιμου ρόλου της στην οδό της αποτοξίνωσης.

Η γλουταθειόνη παράγεται με μια μεταβολική διαδικασία που είναι γνωστή ως κύκλος της μεθειονίνης.

Σημαντικό έργο έχει πραγματοποιηθεί περιγράφοντας τα πιο ευάλωτα τμήματα του κύκλου της μεθειονίνης.

Αυτός ο κύκλος ξεκινά με μεθειονίνη και θα πρέπει να καταλήγει σε γλουταθειόνη.

Ωστόσο, επειδή αυτή η μεταβολική διαδικασία έχει διαταραχθεί στους αυτιστικούς, παράγεται λίγη ή καθόλου γλουταθειόνη.

Πράγματι, το οξειδωτικό στρες, ή τα χαμηλά επίπεδα της γλουταθειόνης έχουν περιγραφεί ως σήμα κατατεθέν του αυτισμού. 

 Επειδή η γλουταθειόνη είναι τόσο κρίσιμη στην οδό της αποτοξίνωσης, τα μειωμένα επίπεδα της αρχίζουν να επεμβαίνουν με μια ποικιλία από άλλες μεταβολικές διαδικασίες όπως αρχικά περιγράφεται από τον Δρ Walsh και επιβεβαιώνεται μέσω μεταγενέστερων ερευνών.

Αυτές περιλαμβάνουν τη δυσλειτουργία της μεθυλίωσης και των διαδικασιών θείωσης.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το «Autism is Curable.
How a generation was poisoned and how to correct it »

(Ο αυτισμόςείναι ιάσιμος. Πώς μια γενιά δηλητηριάστηκε και πώς να το διορθώσεις από τον Dr StuartΗ Freedenfeld που περιγράφει αυτές τις διαδικασίες.

 «Η μεθυλίωση είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Αυτή ενεργοποιεί τα μόρια της εγκεφαλικής σηματοδότησης και αδρανοποιεί το DNA και το RNA (είναι ο τρόπος που τα κύτταρα του ήπατος μαθαίνουν να είναι διαφορετικό από τα μυϊκά κύτταρα και ο τρόπος που μπορούμε να απενεργοποιούμε τους ιούς).

Η απομείωση του μηχανισμού της μεθυλίωσης βλάπτει μια άλλη διαδικασία που ονομάζεται αυλάκωση.

Η σούλφωση είναι αναγκαία για την παραγωγή πολλών ουσιών που περιλαμβάνει το προστατευτικό επίχρισμα του πεπτικού σωλήνα και των συνδετικών ιστών του σώματος.

Είναι επίσης η πηγή της σημαντικότερης αποτοξινωτικής ουσίας στο σώμα μας, της γλουταθειόνης. Αυτή η ουσία είναι τόσο σημαντική που αν το επίπεδο της πέφτει κάτω από ένα ορισμένο ποσό σε κάθε κύτταρο, το κύτταρο θα αυτοκαταστραφεί.

Η γλουταθειόνη είναι επίσης ο βασικός μηχανισμός για την απομάκρυνση τοξικών μετάλλων από το εσωτερικό των κυττάρων.

Εάν ένα παιδί δεν αποκτήσει  κανονική και ισορροπημένη εντερική χλωρίδα, τότε το παιδί δεν θα αφομοιώσει και δεν θα απορροφήσει σωστά τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να  αναπτύξει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις.

Και αυτό είναι, αυτό που συνήθως βλέπουμε σε παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, ψυχιατρικά προβλήματα και αλλεργίες.

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς είναι υποσιτισμένοι.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου το παιδί μπορεί να αναπτύσσεται κανονικά, οι εξετάσεις αποκαλύπτουν κάποιες τυπικές διατροφικές ελλείψεις σε πολλές σημαντικές ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά, πολλά αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι πιο συχνές ελλείψεις που καταγράφονται σε αυτούς τους ασθενείς, είναι σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, ασβέστιο, μαγγάνιο, θείο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βανάδιο, βόριο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, A , D, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ωμέγα-3, 6, 9 λιπαρά οξέα, ταυρίνη, άλφα-κετογλουταρικό οξύ, γλουταθειόνη και πολλά άλλα αμινοξέα.

Αυτή η συνήθης λίστα των διατροφικών ελλείψεων περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου του παιδιού, το ανοσοποιητικό σύστημα και το υπόλοιπο σώμα.
Πέρα από τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση της τροφής η  υγιής εντερική χλωρίδα συνθέτει διάφορα ενεργά  θρεπτικά συστατικά:

βιταμίνη Κ, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), κυανοκοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12), διάφορα αμινοξέα και πρωτεΐνες.
Πράγματι, όταν εξετάζονται  άνθρωποι με  εντερική δυσβίωση, υπάρχουν   πάντα  ελλείψεις αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι η αποκατάσταση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό τους είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.

Η πλειοψηφία των παιδιών και των ενηλίκων με νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις έχουν ωχρή όψη και αρρωστιάρικη.

Οι εξετάσεις τους  δείχνουν διάφορα στάδια  αναιμίας , η οποία δεν αποτελεί έκπληξη.

Για να έχουν ένα υγιές αίμα  απαιτούνται  πολλά διαφορετικά συστατικά: βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, Κ, Α, D, κλπ), μέταλλα (Fe, Ca, Mg, Zn, Co, Se, βόριο, κλπ. ), απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα.

Αυτοί οι ασθενείς όχι μόνο δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα, αλλά και η δική τους παραγωγή πολλών από αυτών στο σώμα τους έχει υποστεί ζημιά.

Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα με βλάβη της εντερικής χλωρίδας έχουν συχνά συγκεκριμένες ομάδες παθογόνων βακτηρίων που αυξάνονται στο έντερό τους, που είναι βακτήρια που αγαπούν το σίδηρο τα (Actinomyces spp., ακτινομύκητες Mycobacterium spp., μυκοβακτήρια, παθογόνα στελέχη του βακτηρίου E.coli, Corynebacterium spp. και πολλά άλλα) .

Καταναλώνουν όλον τον  σίδηρο που παίρνει το άτομο από τη διατροφή, αφήνοντας το άτομο αυτό με έλλειψη σιδήρου.
Δυστυχώς,  τα συμπληρώματα  σιδήρου δυναμώνουν μόνο αυτά τα βακτήρια  και δεν διορθώνουν την αναιμία.

Για τη θεραπεία της αναιμίας  απαιτούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, πολλά από τα οποία μια υγιής εντερική  χλωρίδα τα παράγει.

Εκτός από το να συμμετέχουν άμεσα στη θρέψη του σώματος, τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο λειτουργούν σαν τις  νοικοκυρές για το πεπτικό σύστημα .

Καλύπτουν  όλη την επιφάνεια του εντέρου προστατεύοντας το από τους εισβολείς και τις τοξίνες, παρέχοντας ένα φυσικό φράγμα και παράγουν αρκετές αντι-βακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ουσίες.

Ταυτόχρονα, παρέχουν στον βλεννογόνο  του εντέρου  την τροφή.

Εκτιμάται ότι το 60 – 70% της ενέργειας, του βλεννογόνου του εντέρου προέρχεται,  από τη δραστηριότητα των βακτηρίων, τα οποία ζουν σε αυτό.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όταν η χλωρίδα του εντέρου δεν είναι φυσιολογική το πεπτικό σύστημα από μόνο του δεν μπορεί να είναι υγιές.

Πράγματι, τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές αναπηρίες, ψυχιατρικές διαταραχές και  αλλεργίες παρουσιάζουν  πεπτικά προβλήματα.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά, ώστε οι ασθενείς (ή οι γονείς τους) μιλούν πρώτα για αυτά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι πολύ σοβαρά, όμως όταν οι γονείς ρωτήθηκαν άμεσα περιγράφουν ότι το παιδί τους δεν είχε  κανονικά κόπρανα, ότι το παιδί τους υποφέρει από κολικούς, όπως ένα μωρό και  πόνους στην κοιλιά, φούσκωμα και μετεωρισμός είναι ένα κοινό μέρος της εικόνας.
Οι ενήλικοι πάσχοντες περιγράφουν το ίδιο είδος των συμπτωμάτων.

Στις περιπτώσεις που αυτά τα παιδιά και οι ενήλικες είχαν εξεταστεί από γαστρο-εντερολόγους  βρέθηκαν φλεγμονές στο έντερο μαζί με συμπύκνωση  και υπερχείλιση κοπράνων.

Ο Andrew Wakefield και η ομάδα του στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’90 βρήκαν μια φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου των αυτιστικών παιδιών, που λέγεται Αυτιστική εντεροκολίτιδα.

Προβιοτικά, πρεβιοτικά οἱ βιοσύμμαχοι μας.

Χρησιμοποιώντας Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα για τη θεραπεία του αυτισμού

Ο Δρ Μάικλ Chez, διευθυντής της παιδιατρικής νευρολογίας στο SutterNeuroscienceInstitute στο Σακραμέντο, Καλιφόρνια, είπε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν κάνει μια επεξεργασία σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει προφανής γενετική σύνδεση.

«Αυτό που βλέπουμε, είναι περιπτώσεις που δεν έχουν προφανή γενετικό σύνδεσμο,»  είπε ο Chez στο FoxNews.com. «Είναι ασθενείς που υποθέτουμε ότι κάτι πήγε στραβά με τον εγκέφαλό τους, πράγμα το οποίο προκάλεσε μια αλλαγή αυτιστικών χαρακτηριστικών».

Με άλλα λόγια, οι ασθενείς της μελέτης δεν είχαν ουσιαστικά κανένα λόγο να έχουν αυτισμό – ή τουλάχιστον δεν διέθεταν γενετικούς δείκτες για τη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την έχουν αναπτύξει πιθανώς μέσω κάποιου άλλου παράγοντα, όπως το περιβάλλον ή την έκθεση σε κάποια μόλυνση.

Ο Chez πήρε την ιδέα για την «θεραπεία» του αυτισμού με βλαστοκύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος, όταν παρατήρησε ότι τα κύτταρα είχαν σημαντικά αποτελέσματα σε ένα μικρό αγόρι που έχει εγκεφαλική παράλυση.

Η ElisaRudgersαπό το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, είχε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη – αλλά μια δύσκολη γέννα. Ο γιος της, Rydr, είχε κολλήσει για επτά ώρες στο κανάλι του τοκετού, έτσι ώστε οι ιατροί χρησιμοποίησαν ειδικά εργαλεία για να τον βγάλουν. Κατά τη γέννηση, ούτε κουνιόταν, ούτε ανέπνεε, και δεν είχε χαμηλότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο Rydr πέρασε έξι εβδομάδες στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, και είχε διαγνωσθεί με εγκεφαλική παράλυση όταν ήταν 11 μηνών..

Οι γονείς του Rydr επέλεξαν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα (αίμα) από τον ομφάλιο λώρο του.

Ο Rydr έλαβε την πρώτη έγχυση του όταν ήταν 15 μηνών. Αυτό ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει ή να φάει μόνο του – αλλά άρχισε να σέρνεται τρεις μήνες αργότερα.

Μετά τη δεύτερη έγχυση, άρχισε το περπάτημα και την ομιλία, και μετά την τρίτη έγχυση, ο Rydr ήταν επίσης σε θέση να μασσά και να καταπίνει μαλακές τροφές.

«Μπορώ ο ίδιος να επιβεβαιώσω ότι είναι πολύ καλύτερα», είπε ο Chez.

Τώρα, ο Chez θέλει να εφαρμόσει την εμπειρία του Rydr και να εργασθεί με παιδιά με αυτισμό.

 ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ

Φαντασθείτε για μια στιγμή τον αντίκτυπο του να παίρνετε μια δόση μορφίνης που εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος και του εγκεφάλου σας μετά από κάθε γεύμα, ημέρα με την ημέρα. Τώρα, παρατηρήστε τον τρόπο που συμπεριφέρεται ένα αυτιστικό παιδί ή ενήλικας. Είναι δυνατόν να έχουν ζήσει υπό την επίδραση μιας εξαιρετικά ισχυρής και καταστροφικής οπιοειδούς νευροτοξίνης σε καθημερινή βάση για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους;

 Ακολουθούν αποσπάσματα από το Unravelimg the mystery of autism andpervasive developmental disorder: A Mother’s story of Research & Rcovery” To Μυστήριο του αυτισμού και oi Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές:

Η Ιστορία μιας Μητέρας Έρευνας & Αποκατάστασης» της KarynSeroussi, το οποίο περιγράφει υπέροχα την αποκατάσταση του γιου της από τον αυτισμό μέσω της διατροφής. «… Αυτά τα οπιούχα, αν επιτραπούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο, μπορεί να έχουν μια ευρεία επίδραση στο νευρικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των παραισθησιογόνων ναρκωτικών. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού αυτιστικών συμπεριφορών. Η απόδειξη αυτού έγκειται στην παρουσία τέτοιων ουσιών στα ούρα των αυτιστικών παιδιών.

 Αυτά τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν διατάραξη νευρομεταδόσεως σε όλα τα κύρια συστήματα (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, GABA, κλπ.). Κατά συνέπεια, οι αντιλήψεις με όλες τις αισθήσεις (ακοή, όραση, γεύση, ιδιοδεκτικότητα, πόνος, κλπ.) θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό. Την ίδια στιγμή, το ίδιο θα συμβεί και στην ικανότητα να φιλτράρει αυτά που είναι σημαντικά από αυτά που δεν είναι.»

 Άλλες ενδείξεις ότι οι μορφινούχες ουσίες φθάνουν στον εγκέφαλο είναι η συχνή παρατήρηση ότι οι αυτιστικοί έχουν την τάση να ποθούν να τρώνε το ίδιο φαγητό με βάση το σιτάρι, όλη την ώρα. Ζυμαρικά και πίτσες. Φαίνεται να εθίζονται σε αυτή την τροφή. Παθαίνουν κρίσεις όταν δεν την παίρνουν. Μόλις το φάνε φαίνεται σαν να πέφτουν σε «τροφικό κώμα» μέχρι ο εθισμός να τα κατακλύσει για άλλη μια φορά και να ζητήσουν ακόμα περισσότερο.

 Άλλες παρατηρούμενες νευρολογικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα των οπιοειδών που φτάνουν στον εγκέφαλο και περιλαμβάνουν, σπασμούς και αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που παρατηρείται σε απεικονιστικές μελέτες. Αλλά η πραγματική απόδειξη είναι στην ικανότητα να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα με αποτέλεσμα τη βελτίωση και την αποκατάσταση.

 Ανάκαμψη από τον αυτισμό:

 • (1) Διακοπή της παραγωγής οπιοειδών νευροτοξινών
 • (2) Μείωση ή εξάλειψη του οξειδωτικού στρες
 • (3) Θεραπεία του νευρικού συστήματος

 Γνωρίζοντας τον ρόλο των μεταβολικών διαδικασιών που έχουν ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα του αυτισμού, μπορεί κανείς να αρχίσει να οραματίζεται ότι αυτή η αναστροφή αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση ή τουλάχιστον σε ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Αυτό ακριβώς συνέβη με την αποκατάσταση των αυτιστικών.

Σταμάτημα της παραγωγής των οπιοειδών νευροτοξινών και μείωση ή εξάλειψη του οξειδωτικού στρες (Ναι, αυτά μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστούν με τις ίδιες μεθόδους θεραπείας):

 Ενέσεις Μεθυλιoποιημένου B 12

 Μια άλλη βασική μέθοδος για να σταματήσει η παραγωγή των οπιοειδών νευροτοξινών και να μειωθεί το οξειδωτικό στρες είναι η χρήση του μεθυλο-B12. Επιδείξεις του Μ. Β12 δείχνουν ότι αποκαθιστά την διαδικασία της μεθειονίνης (περιγράφεται παραπάνω).

Πολλά από τα παιδιά στα οποία χορηγήθηκαν Μ Β12 ανταποκρίθηκαν και κάποια από αυτά αποκαταστάθηκαν.

Το πρωτόκολλο για τη χορήγηση πρέπει να τηρείται αυστηρά (βλ. www.drneubrander.com για βίντεο και γραπτές οδηγίες).

HBOT

Ένα άλλο εργαλείο που κερδίζει εξέχουσα θέση στην κατηγορία της «Θεραπείας του Νευρικού Συστήματος» είναι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT). Το HBOT περιλαμβάνει τη χορήγηση οξυγόνου ενώ το σώμα του ασθενούς είναι σε μια πεπιεσμένη κατάσταση. Ακούγεται τρομακτικό και πραγματικά φαίνεται ακόμη πιο τρομακτικό αν δείτε ένα θάλαμο σε χρήση, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό και εύκολο. Οι οικογένειες μπορούν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν έναν τέτοιο θάλαμο για το σπίτι τους. Το HBOT επιτρέπει μεγαλύτερα επίπεδα οξυγόνου να είναι διαθέσιμα για το νευρικό σύστημα / εγκέφαλο δημιουργώντας μια βαθμίδα που ήπια «σπρώχνει» οξυγόνο σε αυτά τα υποσιτισμένα κύτταρα. Αυξημένα επίπεδα οξυγόνου στα κύτταρα του εγκεφάλου επιτρέπουν την επισκευή των κυττάρων. Μικρές μελέτες και ανέκδοτες χρήση του HBOT με αυτιστικά παιδιά φαίνεται να υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό εργαλείο που ανακύπτει κατά την αποκατάσταση των αυτιστικών. Επιπλέον, η χρήση του HBOT φαίνεται να μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων που συμβαίνουν σε ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των αυτιστικών περιπτώσεων. (Βλέπε επίσης “TalesofHealing” για μια ιστορία σχετικά με τη χρήση του HBOT σε ένα παιδί με αυτισμό και επιληπτικές κρίσεις.)

 Χηλίωση

Η Χηλίωση είναι η ενεργή αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες που έχουν δημιουργηθεί στους ιστούς των αυτιστικών. Αυτά προκύπτουν από την εξασθενημένη αποτοξίνωτική διαδικασία που αναφέρθηκε προηγουμένως. Η Χηλίωση διευκολύνεται από μια ουσία η οποία βοηθά στην ανύψωση της τοξίνης από τους ιστούς, έτσι ώστε να μπορεί να αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Για τις πιο κοινές μορφές της βαριάς δηλητηρίασης μετάλλων – εκείνες που αφορούν το μόλυβδο, το αρσενικό και τον υδράργυρο – είναι διαθέσιμος ένας καλός αριθμός χηλικών παραγόντων. DMSA (dimercaptouccinicacid) που έχουν προταθεί για τη θεραπεία παιδιών, εντούτοις η συνθετική μορφή του είναι επιρρεπής σε ορισμένες παρενέργειες όπως η αφαίρεση των ζωτικών μετάλλων από τον οργανισμό.

Ο Δρ Baker, του οποίου η κλινική εξειδικεύεται στην μελέτη και την έρευνα των παιδιών με αυτισμό λέει:

Όταν πρόκειται για την θεραπεία των παιδιών με ΔΑΦ, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί γενικοί κανόνες:

Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι ένας λόγος για τον οποίο ο ίδιος θα σας απεθάρρυνε από το να εφαρμόσετε κάθε θεραπεία που μπορεί να διαβάσετε ή να ακούσετε.

Μην πηγαίνετε μόνοι. Συνεργασθείτε με έναν έμπειρο επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο ταξίδι μέσα από τις μυριάδες αξιολογήσεις και θεραπείες των δυνατοτήτων που υπάρχουν για αυτή τη σύνθετη διαταραχή.

Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας, καθώς και τον ιατρό / επαγγελματία υγείας που θα επιλέξετε να εργασθείτε. Ελέγξτε το βιογραφικό του και από την άλλη φροντίστε να είναι ένα άτομο με το οποίο αισθάνεσθε άνετα.

Αναγνωρίστε ότι τα παιδιά αυτά είναι μεταβολικά «εύθραυστα» και ότι μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε μια παρέμβαση που είχε σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε ένα άλλο παιδί, ή ακόμα και σε πολλά άλλα παιδιά. Επίσης, μην αποθαρρύνεσθε από αυτό. Αναφέρετε αυτό στον ιατρό με τον οποίο εργάζεσθε, και ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση επιπλέον διοδίων

Πηγαίνετε αργά – προσθέστε νέες παρεμβάσεις, μία κάθε φορά, επιτρέποντας τουλάχιστον 3 έως 4 ημέρες ή και μία εβδομάδα ώστε να αξιολογηθεί η ανταπόκριση / αντίδραση.

Αφήστε κάθε ενοχή που μπορεί να αισθάνεσθε σχετικά με το ρόλο σας στα προβλήματα του παιδιού σας.

Μία πραγματικά ενοποιητική προσέγγιση περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα βιοϊατρικής προσέγγισης, αποτελούμενη από θρεπτικές, ανοσολογικές, μεταβολικές, γαστρεντερικές τοξικότητας και / αποτοξίνωσης εκτιμήσεις. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπληρωματική φαρμακολογική διαχείριση μπορεί να είναι χρήσιμη εφ ‘όσον δεν αποτελει τη μοναδική θεραπεία, αλλά αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος βιοϊατρικής θεραπείας. Μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης κατάλληλες εκπαιδευτικές, συμπεριφορικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις

Μη τα παρατήσετε ποτέ. Μη χάνετε την ελπίδα. Η πρώτη διάγνωση που μπορεί να έχετε λάβει στα χέρια σας από έναν παιδονευρολόγο ή αναπτυξιακό παιδίατρο δεν εγγυάται πλέον μια ζοφερή πρόγνωση. Όλοι ασχολούμαστε με την αποκατάσταση όλο και περισσότερων παιδιών, και αν και δεν υπάρχει καμμία εγγύηση, υπάρχει λόγος να είσθε αισιόδοξοι ότι το παιδί σας μπορεί να είναι ένα μέρος του θαυματουργού, και πάντα ενθαρρυντικού ταξιδιού προς την ανάκαμψη.

Κάθε αυτιστικό παιδί διαφέρει. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν αποκατασταθεί πλήρως και άλλα μερικώς μέσω ορισμένων από τις παραπάνω μεθόδους. Το σημαντικό είναι να τα βοηθήσετε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, όποιες μπορεί να είναι για κάθε παιδί. Μην αφήνετε κανέναν να υπαγορεύσει το μέλλον ή τις δυνατότητες του παιδιού σας περιορίζοντας τις επιλογές σας σε φαρμακευτική αγωγή ή αναποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Ευαγγέλου Μαριάννα

Βιοχημικός Μsc

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply