Ἡ ἐπέμβασις τοῦ ῥωσσικοῦ στρατοῦ στὴν Οὐκρανία ἀλλάζει τὰ δεδομένα.

IISCA Think Tank: H επέμβαση του Ρώσικου στρατού σε Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα.

Η καθαρή πλέον επιθετική στάση της Ρωσσίας με δυνάμεις τεθωρακισμένων εντός της Ουκρανίας σηματοδοτεί πολλά πράγματα.
Η εισβολή της Ρωσσίας εντός ξένης χώρας με διασταυρωμένες πληροφορίες( http://www.theguardian.com/world/2014/aug/28/ukraine-russia-emergency-un-nato-eu-meetings-invasion-claim )  είναι η δεύτερη κατά σειρά επέμβαση μετά την Οσετία. Η παρέμβαση του Ρωσσικού στρατού κατά την άποψη του IISCA ήρθε μετά από μια τελμάτωση της κατάστασης στην περιοχή αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του συνόλου σχεδόν του Δυτικού κόσμου.

Η Ρωσσία θέλει έτσι να δώσει το μήνυμα πώς δεν θα δεχτεί άλλο την διαιώνιση της κατάστασης που φθείρει και την δική της οικονομία αλλά δείχνει να την απομονώνει κάθε μέρα. Θυμίζει κίνηση λύσης γόρδιου δεσμού δια ξίφους σε ένα πρόβλημα που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο της.

Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. από την άλλη πλευρά είχαν περιοριστεί σε κινήσεις άνευ ουσίας με οικονομικά μέτρα που έθιγαν ίσως περισσότερους τους ίδιους παρά την Ρωσσία (βλ. Εμπάργκο) και με εμφανή αδυναμία να αντιτάξει στρατιωτική ισχύ απέναντι στην αποσχιστική μερίδα της Ουκρανίας που στηριζόταν από την Ρωσσία. Θα έχει ενδιαφέρον πώς ακριβώς τώρα θα υπάρξει αντίδραση στην ωμή παρέμβαση με ίλες τεθωρακισμένων του Ρωσσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Η στάση του ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και των ΗΠΑ ήταν γνωστό πώς ήθελε να προκαλέσει την Ρωσσία να κινηθεί στρατιωτικά και να οδηγήσει σε επέμβαση της στην Ουκρανία. Όμως αυτό δεν γνωρίζουμε αν είναι σίγουρα θετικό, καθώς αυτό πλέον καθιστά την Ρωσσία μεν ως «μιλιταριστικό κράτος» όπως η Β.Κορέα π.χ και στιγματίζει και την πλευρά Πούτιν ως «αιμοδιψή ηγέτη», αλλά φέρνει και εκείνους σε θέση δυσκολίας καθώς θα πρέπει να δείξουν με την πλευρά τους πώς θα αντιδράσουν σε αυτό.

Το παράδειγμα π.χ. της Οσετίας όπου όλοι κατηγόρησαν τον Πούτιν για επιθετικό πόλεμο αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα αν επαναληφθεί και αυτό, θα καταρρίψει κάθε ιδέα για την ικανότητα άμυνας του ΝΑΤΟ αλλά και για τις δυνατότητες να επιβληθούν στον «νταή» της γειτονιάς, που αν μη τι άλλο σε μια τέτοια επανάληψη θα έχει πλέον τάσεις ηγέτη όλης της Ευρασίας με το ίδιο αποτέλεσμα που απεύχονταν οι ΗΠΑ να συμβεί με μια μεγαλύτερη και καλύτερη σχέση με Ε.Ε. και της Ρωσσίας.. … του απομονωτισμού των ΗΠΑ!!!

Γνώμη μας είναι πώς δεν θα ηρεμήσει η κατάσταση. Θα κλιμακωθούν οι καταστάσεις και ίσως δούμε και αψιμαχίες αλλά όχι ολοκληρωτικό πόλεμο για τον εξής απλό λόγο… ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ να μπλέξει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Θέλουν όμως και οι δύο να δείξουν ότι δεν θα ανεχθούν την απαξίωση και την απομόνωση από το μεγαλύτερο μέρος της υδρογείου που παίζονται παιχνίδια ισχύος και εξουσίας.

Ἀλέξανδρος Νίκλαν

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *