Ἡ Ἀριστερά εἶναι διανόησις;

Ἡ Ἀριστερά εἶναι διανόησις;Η δεκαετία του μεσοπολέμου χαρακτηρίστηκε για το ρεύμα του ιδεαλισμού παντού στην Ευρώπη.
Βέβαια στην Αριστερή Ελλάδα δε μας είπαν ποτέ ότι ο Καβάφης υπέγραφε φασιστικές διακηρύξεις, που τις έστελνε στην Ιταλία, ότι ο Δραγούμης και ο Καρυωτάκης αηδίαζαν με τα κίβδηλα ιδανικά των Εβραίων, ότι ο Σεφέρης ήταν διευθυντής λογοκρισίας του

Μεταξά και ότι ο Ελύτης θα ‘θελε να κοιμηθεί μια μέρα και να ξυπνήσει σ΄ έναν αιώνα, όπου και τα πουλιά ακόμη να κελαηδούν ελληνικά και νικητήρια.

Τί μας είπαν;
Ότι τάχα η Αριστερά δεν είναι παρανόηση, αλλά διανόηση για να μνημονεύσω και τον Ανδρέα Δενδρινό και φτάσαμε στο σημερινό χάλι.

Ευάγγελος Γ. Κομνηνάκης

φωτογραφία

(Visited 32 times, 1 visits today)
5 thoughts on “Ἡ Ἀριστερά εἶναι διανόησις;

 1. Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Aussiedlerbetreuung und Behinderten – Fragen καὶ σχολίασε:
  Das Jahrzehnt der Zwischenkriegszeit wurde auf die Kraft des Idealismus in ganz Europa geprägt.

  Natürlich ist die Linke Griechenland wird uns nie gesagt, dass Kavafis unterzeichnet faschistischen Erklärungen schickte sie nach Italien, und dass Dragoumis Karyotakis mit gefälschten Ideale der Juden, Seferis war Direktor Zensur angewidert

  Zwischen und Elytis, eines Tages schlafen und aufwachen würde in einem Jahrhundert, und wo die Vögel zwitschern noch griechische und gewinnen.

  Was aber ?
  Glück, Auf, meine Heimat!

  • Απορίες:
   α) η Ελλάδα είναι αριστερή χώρα με αριστερή ιδεολογία, αριστερό τρόπο σκέψης, ζωής και εκπαίδευσης; Δεν το ήξερα!
   β) Ο Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελύτης κλπ που αναφέρετε, υπήρξαν αριστεροί; Ούτε αυτό το ήξερα. Οι ίδιοι οι αριστεροί αναφέρουν για τον Σεφέρη μάλιστα, ότι δεν ανήκε στο χώρο τους και ήταν περίεργο πώς ακουμπούσε με τα λόγια του πολλές φορές σε αυτόν. Ή μήπως ο Ελύτης υπήρξε αριστερός; Αυτό θα ήταν καταπληκτικό να ερευνήσουμε!
   Μπορώ να αναφέρω τον Μ.Χατζηδάκι επίσης, που δεν ήταν αριστερός κι όμως, τι όμορφο, έχει πει τα πιο επαναστατικά! Άρα η αριστερά είναι διανόηση ή το κείμενο παρανόηση;

   • Συμφωνῶ μαζύ σου γιὰ τὴν μὴ «ἀριστερὰ ἀντίληψιν» τῶν ἐν λόγῳ…..
    Αὐτὸ ὅμως ΔΕΝ άπαγορεύει στοὺς …«διαχειριστές» αὐτῆς τῆς κληρονομιᾶς μας νὰ τὴν καπηλεύονται, κατὰ πῶς τοὺς έξυπηρετεῖ!

    Φυσικὰ καὶ τὸ Ἑλλαδοκαφριστὰν εἶναι πλέον ΒΑΘΥΤΑΤΑ σοσιαλιστικό, δῆλα δὴ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ κράτος. Ἐὰν δὲν τὸ βλέπῃς, τότε θὰ πρέπη νὰ μελετήσῃς τὸ ΠΟΙΟΙ ἔστησαν τὴν κόκκινη ἐπανάστασιν στὴν Σοβιετικὴ Ἕνωσιν
    https://filonoi.gr/2014/03/20/s-mia-mikrh-anadromh-sto-poioi-esthsan-thn-kokkinh-sobietikh-epanastash/
    καὶ τὸ ΠΟΙΑ ἠ σχέσις τους μὲ τοὺς σημερινοὺς κρατοῦντες τῶν τραπεζῶν, τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐνώσεως καὶ τελικῶς τῆς Νέας Τάξεως.

    Ἔχουμε καταθέσει πολλὲς ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ γιὰ αὐτὲς τὶς καταστάσεις καὶ πλέον, ἐὰν θέλουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙ νὰ θεωροῦμε ἐαυτοὺς ὑποψηφίους …Ἐλευθέρους Ἀνθρώπους, ὀφείλουμε καὶ σὲ ἐμᾶς ἀλλὰ καὶ στὰ παιδιά μας, νὰ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ καὶ τὸ ποῦ εἴμαστε, καὶ τὸ ΠΟΥ μᾶς ὀδηγοῦν, ἀλλὰ κυρίως τὸ ΠΟΥ ἐμεῖς πρέπει νὰ φθάσουμε.

    Μπορεῖς νὰ βρῆς ἐνδιαφέρουσες …«ἄκρες» γιὰ ἔρευνα καὶ σὲ αὐτά:

    https://filonoi.gr/2014/08/18/s-symptomatikes-symptoseis-panta-sthn-yphresia-ths-neas-takseos/

    https://filonoi.gr/2014/07/25/f-einai-o-kommoynismos-agaph-moy/

 2. Α) την ιστορία την γράφουν οι νικητές, τουτέστιν η ιστορία της Ελλάδας είναι γραμμένη από βασιλικούς, αυλικούς, δεξιούς και χαφιέδες. Ντροπή θα έπρεπε να αισθάνονται για τον Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο, ακόμα και τον Γλέζο, αλλά η αιδώς δεν είναι ίδιον του χαρακτήρα π.χ. δοσιλόγων (βλέπε, Γερμανοτσολιάδες,)
  Β) Άλλο κομμουνισμός, άλλο σοσιαλισμός
  Γ) Η δε παρούσα κατάσταση και πολιτική εξουσία φέρει περισσότερο σε μη δημοκρατική έως φασιστική παρά σε κομμουνιστική, σοσιαλιστική ή ελεύθερη.

  ΥΓ. Δεν είμαι κομμουνίστρια. Αλλά και να ήμουν, δεν βλέπω το λόγο να φοβόμαστε τους κουμμουνιστές κι όχι τους ακροδεξιούς που μας κυβερνούν.
  ΥΓ2. Θα ασχοληθώ με τα στοιχεία που δίνετε

  • Ἐγὼ πάλι ἰσχυρίζομαι πὼς εἶναι τὸ αὐτὸ πρᾶγμα.
   Καὶ ναί… Τὴν ἱστορία τὴν γράφουν οἱ νικητὲς ἀλλὰ τώρα ΔΕΝ κυβερνοῦν δεξιοί.
   Τσιράκια τραπεζιτῶν ναί, ποὺ ἐπανέφεραν, δίχως νὰ τὸ ἀντιληφθοῦμε, σοσιαλικοκομμουνιστικὲς πολιτικὲς χοῦντες.

Leave a Reply