Ὅλοι τους γιὰ δανεικὰ ψάχνουν…

Ὅλοι τους γιὰ δανεικὰ ψάχνουν...Και οι μεν και οι δε χρειάζονται τα δανεικά, για να συντηρήσουν το φαύλο πελατειακό σύστημα. Την μόνη μορφή πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που αντιλαμβάνονται ως δυνατή και σκόπιμη. Και οι μεν και οι δε θεωρούν ότι τα δανεικά είναι εισόδημα.

Οι προηγούμενοι προσπαθούσαν μέχρι τώρα να αποσπάσουν τα δανεικά αυτά εξαπατώντας ελεεινά τους δανειστές. Οι τωρινοί επιχειρούν να το κάνουν με άκομψο και επιθετικό τσαμπουκά. Θεωρούμε ότι οι πρώτοι είχαν επιτύχει, ενώ οι δεύτεροι αποτυγχάνουν. Και αποδίδουμε την αποτυχία στον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιούνται.

Αυτό, όμως, είναι λάθος.

Τα δανεικά δεν δίδονται πια, όχι επειδή ζητούνται με λάθος τρόπο, αλλά επειδή θα χρησιμοποιηθούν για λάθος σκοπό. Και αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά από την πολιτική αλλαγή που επήλθε στην χώρας. Ήταν πάντα έτσι. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ποσά που διεκδικούνται σήμερα θα έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί πολλούς μήνες πριν και με υπεσχημένες προϋποθέσεις, τις οποίες όφειλε να εκπληρώσει ήδη από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού η τότε κυβέρνηση. Και η απροθυμία για την εκπλήρωση τους ήταν αυτή που οδήγησε την χώρα σε πρόωρες εκλογές, που έγιναν για να κρυφθεί το αδιέξοδο κάτω από τον προσωρινό προεκλογικό θόρυβο.

Δεν έχουμε κατά συνέπεια να κάνουμε με ένα καινούριο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την νομοτελειακή κατάληξη μιας θνησιγενούς καταστάσεως, που έχει από καιρό αγγίξει τα όρια της.

Αν σήμερα γίνει ένα θαύμα και επιστρέψουν οι «ρεαλιστές», δήθεν ευρωπαϊστές, στην εξουσία το αποτέλεσμα των δικών τους «διαπραγματεύσεων» θα είναι το ίδιο, με άλλη βεβαίως αισθητική. Αλλά ας μην μας αποπρασανατολίζει αυτό. Τα χρήματα δεν θα δοθούν, επειδή οι χρηματοδότες γνωρίζουν ότι για άλλη μια φορά, όποιος και αν είναι ο διαχειριστής τους, θα σπαταληθούν με αντιπαραγωγικό τρόπο, που θα είναι χρήσιμος μόνο σε αυτούς που θα τα μοιράζουν.

Και, όπως δεν υποκύπτουν στον τσαμπουκά των νεοφώτιστων, δεν πρόκειται να υποκύψουν ούτε στην τόσο γοητευτική στο εσωτερικό ρητορική δεινότητα του Βενιζέλου, ούτε στον αντρίκιο, παντελονάτο λόγο του Σαμαρά. Έχουν χορτάσει από αυτά και ξέρουν πολύ καλά πια τι σημαίνει η συναλλαγή με το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Για άλλη μια φορά λοιπόν η συζήτηση γίνεται για άλλο πράγμα από αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Στην ουσία συζητάμε για το ποιος θα μπορούσε να αποσπάσει πιο εύκολα τους πόρους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε το εγχώριο τέλμα, μέχρι βεβαίως το επόμενο επεισόδιο, που δεν θα αργήσει. Το ποιος μπορεί να αλλάξει πραγματικά την χώρα δεν προβληματίζει κανέναν.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκόνα

(Visited 21 times, 1 visits today)
One thought on “Ὅλοι τους γιὰ δανεικὰ ψάχνουν…

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ὅλοι τους γιὰ δανεικὰ ψάχνουν… | «Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !» ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ blog

Leave a Reply