Ἡ ἀπελευθέρωσις τῆς Ναυπάκτου.

Σαν σήμερα το 1829. — Ύστερα από στενή πολιορκία από ξηρά και θάλασσα, παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της (Ιτς-Καλέ) η Ελληνική Σημαία.

Το εκστρατευτικό σώμα υπό τον Κίτσο Τζαβέλλα, αποτελούμενο από τις χιλιαρχίες του Κίτσου Τζαβέλλα και του Ι.Στράτου και μια πεντακοσαρχία υπό τον Νικολό Τζαβέλλα, αφού απελευθέρωσαν, συνεπικουρούμενες από τους νταϊφάδες των ρουμελιωτών οπλαρχηγών, την ορεινή Ρούμελη, απέκλεισαν το Κάστρο της Ναυπάκτου υπό τον Κιόρ Ιμπραήμ Πασά και άρχισαν ο αγώνας για την απελευθέρωσή του.

Τόση σημασία απέδωσε ο Κυβερνήτης Καποδίστριας στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου, ώστε στις 8 Απριλίου 1829, κατέφθασε προ αυτής, και την επομένη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τον απεσταλμένο του Φρουράρχου Κιόρ Ιμπραήμ Πασά Αχμέτμπεη και με τη μεσολάβηση του διερμηνέα του Ρωσσικού Προξενείου της Πάτρας Παπαρηγόπουλου, ο οποίος ήταν φλογερός και έμπιστος Φιλικός, για την παράδοση του Φρουρίου και την αποχώρηση των Οθωμανών, αφού πλέον είχε γίνει συνείδησή τους ότι ο αγώνας είναι μάταιος.

Σύμφωνα με τους όρους, η εκκένωση του Κάστρου θα γινόταν από 21 έως 25 Απριλίου, όμως υπό την πίεση του Καποδίστρια άρχισε στις 18 Απριλίου. Η απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τον Οθωμανικό ζυγό υπήρξε ιστορικό γεγονός για την εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα 1828-1829, όχι μόνο για την στρατηγική της θέση στη Ρούμελη, αλλά και γιατί προπαρασκεύασε την παράδοση των φρουρών του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, και κατ’επέκταση της Στερεάς Ελλάδος.

[ Από το Ελληνικό Ημερολόγιο]

[Εικόνα: Χάρτης της Ναυπάκτου (Lepanto) του Frederick de Wit, από τo 1680 περίπου.]

Ἑλληνοϊστορεῖν

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply