Κοράκια ἤ …«ἐπενδυτές»;;;

«Επενδυτές» βαπτίζει το ΕΘΝΟΣ τα ξένα λαμόγια που έρχονται στην Ελλάδα, σκουπίζουν με διάφορα κόλπα ό,τι κέρδος μπορεί να βγει από το Χρηματιστήριο, με διάφορες κομπίνες κι εξαπάτηση των μικροεπενδυτών, και φεύγουν προς αναζήτηση νέας χώρας-θύματος.
Ο …«περιούσιος» Paulson μέτοχος στις Ελληνικές Τράπεζες που εμείς διασώσαμε (για …πάρτη του!!!).

Σίγμα

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟ

Ξένοι επενδυτές πάνε και έρχονται στις τράπεζες

Διαχειριστές κεφαλαίων θα έρθουν μέσα στον τρέχοντα μήνα στην χώρα μας προκειμένου στο πλαίσιο road show να αποκομίσουν μία πιο σαφή εικόνα τόσο για την προοπτική της οικονομίας, όσο και για την προοπτική των τραπεζών.

Eπιμένουν… ελληνικά τα ξένα funds, καθώς κατά την διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του ΧΑ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει, δειλά, να αγοράζουν και πάλι ελληνικές μετοχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επενδυτικό προφίλ των funds που αγοράζουν είναι και βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και εκτιμούν ότι «ποντάρουν» στην επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές-εταίρους της χώρας.

Την ίδια ώρα, ορισμένα funds, που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές κυρίως τραπεζών και άλλων εταιρειών, αυξάνουν τις «θέσεις» τους, ενώ άλλα τηρούν στάση αναμονής, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις ξένων επενδυτών που έχουν λάβει απόφαση να αποχωρήσουν από το ελληνικό χρηματιστήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διεθνείς επενδυτές θα έλθουν μέσα στον τρέχοντα μήνα στην χώρα μας, προκειμένου στο πλαίσιο road show να αποκομίσουν μία πιο σαφή εικόνα τόσο για την προοπτική της οικονομίας, όσο και για την προοπτική των τραπεζών.

13% από 8,77% τον Μάιο του 2014 είναι η συμμετοχή της Fairfax του Πρεμ Γουάτσα στην Eurobank. To fund του «Καναδού» Μπάφετ αγόρασε τις μετοχές που πουλούσε η «The Capital Group Compa­nies»

Όσον αφορά στις τράπεζες, οι ξένοι μέτοχοι θα επιχειρήσουν να αναγνώσουν εάν θα προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests που θα διενεργηθούν το 2016. Θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ποια είναι τα χρονικά περιθώρια για την διενέργεια των αυξήσεων και παράλληλα θα «μετρήσουν» πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί να βάλουν για να διατηρήσουν την συμμετοχή τους. Θα υπολογίσουν ακόμα εάν είναι προς το συμφέρον τους να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια, συνυπολογίζοντας τον παράγοντα του κινδύνου της χώρας.

Τα περισσότερα από τα ξένα funds που έχουν επενδύσει σε εισηγμένες του ΧΑ και κυρίως στις τράπεζες, τοποθέτησαν τα κεφάλαιά τους έναν χρόνο πριν, δηλαδή την άνοιξη του 2014. Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το διάστημα είχε «βγει» και το Δημόσιο στις αγορές με μία επιτυχημένη έκδοση 3ετών και 5ετών ομολόγων η οποία είχε υπερκαλυφθεί. Την ίδια περίοδο Alpha Bank, Euro­bank, Πειραιώς και Εθνική είχαν διενεργήσει αυξήσεις κεφαλαίου-μαμούθ, οι οποίες είχαν καλυφθεί από διεθνείς επενδυτές.

Το 2,55% της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί η BlackRock ενώ στο fund του Τζον Πόλσον ανήκει το 6,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Προσδοκίες
Το success story της Ελλάδας ήταν τόσο ελκυστικό τότε για τους ξένους, που σχημάτιζαν… ουρές για να «παίξουν» το στοίχημα υπέρ της χώρας, αγοράζοντας κυρίως τραπεζικές μετοχές. Όπως σημειώνει χρηματιστηριακός αναλυτής, οι προσδοκώμενες αποδόσεις από τις τράπεζες ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με το εκτιμώμενο ρίσκο της χώρας, καθώς αφενός περίπου 2,5 χρόνια υπήρξε σχετικά πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και αφετέρου οι αποτιμήσεις ήταν σχετικά χαμηλές, ενώ παράλληλα η Ευρώπη ήταν εγγυητής της χώρας. Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μέσω της τράπεζας Eurobank δείχνει η Fairfax Financial Holdings Limited. Η Fairfax τοποθετήθηκε στρατηγικά στην τράπεζα από πέρυσι τον Απρίλιο. Παρά τους τότε κινδύνους που δημιουργήθηκαν με την αναβολή της τελευταίας αξιολογήσεως, τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν θα συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ευρώπη καθώς και με την διενέργεια εθνικών εκλογών, η Fairfax δεν έκανε πίσω στην επένδυσή της.

Αντίθετα, η διοίκησή της μετά την αλλαγή του μάνατζμεντ στην Eurobank, έλαβε νέα στρατηγική απόφαση για ενίσχυση του ποσοστού της. Έκτοτε αγοράζει σταδιακά τις μετοχές που πουλάει η «The Capital Group Compa­nies», η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως «πωλητής» στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το Capital κατείχε στις 14 Μαϊου 2014 το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Έως τις 19 Φεβρουαρίου το είχε μειώσει στο 10,5% και στις 23 Μαρτίου του 2015 σε 5%. Απο την άλλη πλευρά η Fairfax που κατείχε το 8,77% στις 14 Μαΐου του 2014, στις 24 Μαρτίου αύξησε την συμμετοχή της στο 9,8% και στις 31 Μαρτίου στο 12,9%.

Ωστόσο, το Capital δεν φεύγει επενδυτικά μόνο από την Eurobank. Φεύγει από την χώρα, αφού έχει πουλήσει και ποσοστό από την συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και από τον ΟΤΕ, στον οποίο κατείχε 2,6 εκατ. μετοχές και σήμερα έχει 1,6 εκατ. μετοχές. Ένα άλλο fund που εμφανίζεται ως πωλητής είναι το Teachers Advisors.

Στην Πειραιώς το Fund του Paulson διατηρεί ποσοστό 6,62% του μετοχικού κεφαλαίου, το Wellington Mana­ge­ment Group κατέχει το 5,13%, η Deutsche Bank 3,86% και η Capital 1,33%. Στην Alpha Bank το Wellington μείωσε το ποσοστό του από το 5% που είχε τον Οκτώβριο, ενώ το fund του Κατάρ παραμένει στρατηγικός επενδυτής. Στην ΕΤΕ, το 2,55% διατηρεί η BlackRock, και το 1,09% η Norges Bank Investment Manage­ment. Αυτά τα ποσοστά αναφέρονται στο Bloomberg την 28η Απριλίου 2015. Από την άλλη πλευρά, το TΧΣ κατέχει το 35,41% της Euro­bank, το 57,24% της Εθνικής Τράπεζας, το 66,21% της Alpha Bank και το 66,93% της Πειραιώς.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
ΕΘΝΟΣ

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Κοράκια ἤ …«ἐπενδυτές»;;;

Leave a Reply