Θυσία στὸν πλούσιο Βοῤῥὰ ἡ Νότιος Εὐρώπη

Οι νόμοι φτιάχνονται σε μια συγκεκριμένη εποχή, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα χρόνια όμως περνούν και οι ανάγκες αλλάζουν. Αλλάζουν και οι συνθήκες.

Οι διεθνείς και εθνικοί νόμοι για τους πρόσφυγες και το άσυλο φτιάχτηκαν μετά τον πόλεμο για να αντιμετωπισθεί κυρίως το πρόβλημα των φυγάδων προς την Δύση από τις τότε χώρες του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Σε μιαν εποχή χωρίς παγκοσμιοποίηση, χωρίς smartphones, χωρίς μαζικές φθηνές συγκοινωνίες και δυνατότητες μετακινήσεως. Με κλειστά και σκληρά φυλασσόμενα σύνορα και εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες πληροφορήσεως της κοινής γνώμης για το τι συνέβαινε σε αυτά και με ποιον τρόπο διασφαλίζετο η προστασία τους.
Ήταν μια εποχή χωρίς μαζικές ευαισθησίες και συγκινήσεις, στην οποία η κάθε κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να εφαρμόζει τις πολιτικές της χωρίς αυτό να μπαίνει στα σαλόνια των ανυποψίαστων μικροαστών το επόμενο λεπτό, με τον τρόπο που θα ήθελε να το δείξει, για τους δικούς του λόγους, ο κάθε προπαγανδιστής. Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί οι νόμοι δεν φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα από κάθε γωνιά του πλανήτη ή μαζική μετακίνηση ανθρώπων από εμπόλεμες ζώνες.

Υπό αυτήν την έννοια η με την επίκληση της σταθερότητας και της συνέπειας του κράτους δικαίου προσκόλληση στην πιστή εφαρμογή σε κάποιους κανόνες, που κάποτε, σε άλλες εποχές, είχε ευεργετικά αποτελέσματα, μπορεί να φέρει σήμερα, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες την καταστροφή.

Την στιγμή αυτή το σύνολο των νόμων περί προστασίας προσφύγων και παροχής ασύλου σε όλη την Ευρώπη λειτουργεί υπό ακραία καταχρηστικές συνθήκες. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις πλούσιες χώρες του Βορρά, που θέλοντας να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους έδωσαν κίνητρα στην μαζική μετανάστευση, επικαλούμενες υποκριτικά τον ανθρωπισμό και προσποιούμενες, όταν υπήρχε ανάγκη, ότι έπρεπε να εφαρμόσουν πιστά τους παρωχημένους νόμους.

Τώρα οι χώρες αυτές, με πρώτη την Γερμανία, κλείνουν τα σύνορά τους. Πλην όμως το κάνουν σιωπηρά. Χωρίς να παραδεχθούν το λάθος και αποφεύγοντας επιμελώς να μιλήσουν για το ποια θα είναι η πολιτική τους στο μέλλον. Διότι αν ομολογήσουν το σφράγισμα των συνόρων, που στην πράξη έχει ήδη εφαρμοσθεί, θα πρέπει να εξηγήσουν και τους λόγους. Στην περίπτωση αυτήν όλο το αφήγημα περί ανθρωπισμού θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος. Διότι η δυστυχία στον κόσμο ούτε κατ΄ελάχιστον έπαψε να υπάρχει. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει και η εσωτερική πολιτική μεταχειρίσεως των ήδη φιλοξενουμένων.

Το τελευταίο αυτό, η εξόχως επιεικής και γενναιόδωρη μεταχείριση των ήδη αφιχθέντων, έχει ιδιαιτέρα σημασία, επειδή είναι εκείνο που εξακολουθεί ακόμη να δελεάζει εκατομμύρια επιδόξους νέους ταξιδιώτες, που ελπίζουν με κάθε τρόπο να «μπουν», μια ξέρουν ότι αν «μπουν», είναι αδύνατον, με βάση το άκαμπτο νομικό πλαίσιο και τις ιδιόμορφες πολιτικές συνθήκες, της πολιτικής ορθότητας αφενός και της ανάγκης για συγκάλυψη των προηγούμενων λαθών αφετέρου, να τους διώξουν. Και για τον λόγο αυτό είναι διατεθειμένοι να επιχειρήσουν το ταξίδι.

Πλην όμως, για όσους ξέρουν τι γίνεται την στιγμή αυτήν, τουλάχιστον στην Γερμανία, είναι πια σχεδόν αδύνατο να μπουν. Η χώρα έχει σφραγίσει, σιωπηρά όπως είπαμε, με αποτέλεσμα η πίεση να σωρεύεται στις χώρες διελεύσεως, κυρίως Ελλάδα και Ιταλία, που πρέπει να πληρώσουν το κόστος της σκοπιμότητας και της υποκρισίας των άλλων.

Αν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί εν δυνάμει να διαλύσει την Ευρώπη αυτό είναι το μεταναστευτικό. Και προς το παρόν η φίλη Γερμανία έχει εκλογές και δυστυχώς δεν μπορεί να πει την αλήθεια. Ούτε καν να την δείξει. Μαυρογυαλούρους και υποκριτές που πολεμούν για την εξουσία δεν έχει μόνο η Ελλάδα. Το γερμανικό κατεστημένο ξέρει ότι αν συνεχίσει την ανοησία του 2015-16 θα τινάξει την χώρα στον αέρα. Αν ομολογήσει το λάθος του η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μεν, αλλά σχεδόν με βεβαιότητα θα χάσει τις εκλογές. Προτιμά λοιπόν να τινάξει εμάς στον αέρα. Άλλωστε και μείς δεν έχουμε πρόβλημα. Προσφερόμαστε γενναιόδωρα για πρόθυμοι ηλίθιοι. Για ανθρωπιστικούς λόγους.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκὼν

(Visited 82 times, 1 visits today)
Leave a Reply