Βεργίνα ἤ Αἰγές;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΓΕΣ

Υπάρχει άποψη εντός και εκτός επιστημονικής κοινότητας, ότι οἱ αρχαίες Αιγές δεν είναι στην Βεργίνα όπου πρόσφατα έχει τοποθετηθεί. Την άποψη αυτή, ενισχύουν τα φαινομενικά σαθρά έως ανύπαρκτα επιχειρήματα που διαδίδονται και που θέλουν τις Αιγές στην Βεργίνα.

Είναι ζήτημα τιμής για όλους εμάς τους Έλληνες, να πάρει τέλος αυτός ο κλεφτοπόλεμος. Ζούμε δεκαετίες τώρα την περίπτωση κλοπής του ονόματος της Μακεδονίας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πιθανή ανάλογη περίπτωση εντός των συνόρων. Κάθε γωνιά της Μακεδονίας, μπορεί να αναδείξει το σε κάθε περίπτωση αξιόλογο κομμάτι πολιτισμού που της αναλογεί και αυτό είναι το πρέπον.

Δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την επιστολή να αναπτυχθούν επιχειρήματα, γιατί θα είναι μονόπλευρα. Σκοπός της επιστολής είναι, να παρακινήσει κυρίως την επιστημονική κοινότητα, σε έναν διάλογο επιλύσεως του θέματος. Μόνο ο επίσημος διάλογος, μπορεί να σταθμίσει τα επιχειρήματα εκατέρωθεν και έτσι να προκύψει οριστική διευθέτηση. Κύριο ρόλο πρωτοβουλίας σε αυτό, πρέπει να έχουν οι εφορίες αρχαιοτήτων που διαχειρίζονται Βεργίνα και Έδεσσα. Την ίδια πρωτοβουλία, πρέπει να υποστηρίξουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι επίσημοι φορείς (δήμοι, σύλλογοι), όπως και πρόσωπα καταξιωμένα σε πολιτιστικά δρώμενα. Ρόλος όλων των τελευταίων είναι, να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε αυτό να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν.

Τσίντσιφος Ἀστέριος

(Visited 95 times, 1 visits today)
Leave a Reply