Θρᾳκική ἤ τουρκική μειονότης;

Οι πληροφορίες που έχω από εδώ που ευρίσκομαι, λένε ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην προσεχή της συνεδρίαση (4-6 Ιουνίου 2019), θα βγάλει απόφαση με την οποία θα ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αναγνωρίσει ως «τουρκική» την Μουσουλμανική Ένωση Ξάνθης.
…και το ερώτημα που ανακύπτει είναι «τι να κλάσετε μετά ρε δυστυχισμένοι και απληροφόρητοι;».

Τώρα που ξυπνήσατε για την Θράκη πατριώτες του κώλου είναι αργά.
Κοιτάξτε τουλάχιστον να περισώσετε ότι γίνεται, από την αναγνώριση τουρκικής μειονότητος σε Κώ και Ρόδο γιατι και σ’ αυτήν την ιστορία ΟΛΟΙ είναι σύμφωνοι.

Εννιά χρόνια πριν τάχω γράψει, σε ανταποκρίσεις μου στην Ελευθεροτυπία, αλλά τότε εσείς …κονομάγατε και πού χρόνος.

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ψάχνουν για τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής των Ελλήνων και Ελλήνων βουλευτών, ο Ελβετός Σοσιαλιστής βουλευτής της Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Γκρος, ψάχνει στα ακριτικά νησιά Κω και Ρόδο να εντοπίσει άτομα μουσουλμανικής μειονότητος, που θεωρούν τους εαυτούς τους Τούρκους και που, κατά δήλωσή τους, δεν απολαύουν σεβασμού στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Το «καλώς έχει» για την επίσκεψη Γκρος και η αναγνώριση της πρωτοφανούς αξιώσεως, ότι πράγματι υπάρχουν σε Κω και Ρόδο τουρκικές μειονότητες οι οποίες, μάλιστα, υποφέρουν, δόθηκε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την συναίνεση σύσσωμης της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου επικεφαλής ήταν η βουλευτής της Ν.Δ. κυρία Έλσα Παπαδημητρίου.
Κάτι άλλωστε που ο ίδιος ο κ. Γκρος είχε αποκαλύψει, κατά την διάρκεια συζητήσεως στην Ολομέλεια της Συνελεύσεως του ΣτΕ σχετικά με την έκθεσή του.

Σύμφωνα με την άποψη διπλωματικών παρατηρητών στο Στρασβούργο, η όλη απόπειρα δένει με την παράλληλη προσπάθεια που καταβάλλεται από κύκλους εντός και εκτός Ελλάδος να τεθεί υπό επανεξέταση η Συνθήκη της Λωζάννης.

Μνημονεύεται, μάλιστα, ότι στο εν λόγω ψήφισμα της Συνελεύσεως του ΣτΕ περί Ιμβρου και Τενέδου είχε -με την συναίνεση της τότε ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας- εγκριθεί τροπολογία, με βάση την οποία προβλέπεται ότι η κατάσταση των 4.000 Τούρκων μειονοτικών σε Κω και Ρόδο δεν μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των όσων προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης διότι, όταν υπεγράφη η Συνθήκη το 1923, η Κως και η Ρόδος δεν υπάγοντο στην Ελλάδα.
[email protected]

*~*~*~*~*~*~*~*~*

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Πολιτικά παρασκήνια

Ελβετός, μόνος ψάχνει…

Για άτομα της μουσουλμανικής μειονότητος, που θεωρούν τους εαυτούς τους Τούρκους και, κατά δήλωσή τους, υποφέρουν, ψάχνει στην Κω και την Ρόδο ο Ελβετός βουλευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέα Γκρος, ο οποίος θα συντάξει και την σχετική έκθεση, για έγκριση από την συνέλευση του Οργανισμού.

Το δικαίωμα να αναζητά τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο τού το έδωσαν, ελέω της πρώην ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, οι βουλευτές που συμμετείχαν στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία (Έλσα Παπαδημητρίου, Αριστοτέλης Παυλίδης κ.ά.), όταν απεδέχτησαν ένα κατάπτυστο ψήφισμα της συνελεύσεως, για την διασφάλιση δήθεν πολιτιστικής ισονομίας μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων σε Ιμβρο και Τένεδο.
Δρούτσας και λοιποί το γνωρίζουν, διότι ο Γκρος θα περάσει και από την Αθήνα…
ΡΟΥ.ΝΙ.

*~*~*~*~*~*~*~*~*

Κι’ όταν λέω ότι το θέμα της Θράκης έχει τελειώσει, εννοώ από το …2008, με την συναίνεση ΟΛΩΝ λοβοτομημένοι.

Αλλά είπαμε, τότε εσείς κονομάγατε και δεν είχατε χρόνο για διάβασμα.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΩΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΜΑΚΟΥΣ, ΡΟΜΑ!

Αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθεται η αρχή της αμοιβαιότητος της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες βουλευτές-μέλη της Συνελεύσεως του ΣτΕ, υιοθετώντας την έκθεση «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρει ευθαρσώς ότι:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της «αμοιβαιότητος», που προβλέπεται στην Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».

Βάζοντας, μάλιστα, στο ίδιο «τσουβάλι» τις συμπεριφορές Ελλάδος και Τουρκίας στο θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στις δύο αυτές χώρες, η Επιτροπή, στην σχετική της έκθεση, που σύντομα θα έλθει για έγκριση στην Ολομέλεια της Συνελεύσεως του ΣτΕ, τονίζει ότι:

* «Οι δύο χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες τους χωρίς διακρίσεις και χωρίς να κοιτάζουν το πώς το γειτονικό κράτος μεταχειρίζεται τους δικούς του πολίτες».

Η Επιτροπή καταλήγει με το ότι «η επαναλαμβανόμενη, από την Ελλάδα και την Τουρκία, επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητος, με βάση τη συνθήκη του 1923, ως βάση για να αρνούνται να εφαρμόσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων που αναφέρονται μέσα σε αυτήν, είναι «αναχρονιστική» και μπορεί να απειλήσει την εθνική συνοχή της κάθε χώρας».

Καλεί, μάλιστα, τις δύο κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την «ελευθερία του εθνικού αυτο-προσανατολισμού και να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική των μειονοτήτων, της εκπαιδεύσεως και της θρησκείας».

[email protected]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 28/03/2009
Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

*~*~*~*~*~*~*~*~*

Πέρασαν «τουρκική» μειονότητα:

Ἀναμένουμε πλέον «θέμα Θράκης»

Γιατί τά κληρονομικά τῶν μουσουλμάνων τῆς Θρᾴκης τακτοποιοῦνται τώρα;

Ῥούσσης Νῖκος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Θρᾳκική ἤ τουρκική μειονότης;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Σῆμα Κινδύνου ἀπὸ τὴν Ἑλληνικὴ Θρᾴκη | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply