Νὰ καὶ τὰ γκρίκλις ὡς ὑποχρεωτικὸ μάθημα!

Νὰ καὶ τὰ γκρίκλις ὡς ὑποχρεωτικὸ μάθημα!Εἰλικρινῶς, ὅταν τὸ πρωτοδιάβασα, πρὸ μερικῶν ἡμερῶν, δὲν τὸ πίστεψα.
Τελικῶς, κατὰ πῶς μὲ διαβεβαίωσαν, ναί, εἶναι ἀληθές… Ὄχι ἀκόμη στὰ σχολεῖα μας ἀλλὰ στὸ ἀμερικανικὸ κολλέγιο…
Ἔτσι, γιὰ νὰ μαθαίνουμε τὸ ἀπὸ ποῦ πρέπει νὰ φυλαγόμαστε γενικῶς…
Στὸ μεταξὺ δὲν ἄκουσα κάποιον καθηγητή, πανεπιστημιακό, ἀκαδημαϊκὸ νὰ ἀπαντᾶ…
Τί λέτε; Ὅλοι πεινοῦν; Ὅλοι στήν ἐπανάστασι τό ἔριξαν; Ἤ μήπως ἁπλῶς …χέστηκαν;

Φιλονόη

Υποχρεωτικό μάθημα από εφέτος τα «greklish»  στο αμερικανικο κολλέγιο Dere

Την ίδια στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή βρίσκεται εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης σχετικά με το αν τα αρχαία ελληνικά οφείλουν να είναι υποχρωτικό μάθημα στα σχολεία, το αμερικάνικο κολλέγιο Deree, πρωτοπορώντας για ακόμη μια φορά, χαράσσει το δικό του δρόμο στην παιδεία.

Συγκεκριμένα, το Βoard Οf Trustees του Κολλεγίου, αποφάσισε να καθιερώσει την υποχρεωτική παρακολούθηση του, πρωτοεμφανιζόμενου στο εκπαιδευτικό σκηνικό, μαθήματος των greeklish. Το course «Greeklish 101» έκανε την εμφάνισή του στον κατάλογο υποχρεωτικών μαθημάτων για το πρώτο έτος φοίτησης στο μεγαλύτερο ξενόγλωσσο κολλέγιο των Αθηνών εκπλήσσοντας το μαθητικό κοινό του οποίου οι αντιδράσεις ποικίλουν.

«Αρκετοί από τους σπουδαστές μας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με αυτό το κράμα ελληνικών και αγγλικών πριν καν φοιτήσουν στο Κολλέγιο μας. Οφείλουμε όμως ως ίδρυμα να παρέχουμε την δυνατότητα σε όλους τους σπουδαστές μας να μπορούν να εντυπωσιάσουν με την άψογη χρήση των greeklish τόσο στην κοινωνική όσο και στην επαγγελματική ζωή τους» δήλωσε ο ιδρυτής του προγράμματος και καθηγητής γλωσσολογίας του Deree, Jeffrey Χιώτης.

Μιλώντας στο «Κουλούρι», ο νεαρός Κωστής από τη Λάρισα, σπουδαστής του τρίτου έτους πλέον, δηλώνει ανακουφισμένος. «Κάθε φορά που πήγαινα στο εστιατόριο του πανεπιστημίου και έλεγα στην ταμία «Θα μου παίξεις ένα τσίκις και μια πατάτες;», οι συμφοιτήτριες μου γελάγανε και ντρεπόμουν πολύ, ειδικά από τη στιγμή που η Λάουρα και η Μπιμπή μου άρεσαν αρκετά. Οι κοπέλες αυτές χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «μια fries και ένα cheese και no pickles please γιατί uuuuuum είμαι on a δίαιτα» και αναρωτιόμουν τι εννοούν, ωστόσο ο φίλος μου ο Έντυ μου άνοιξε τα μάτια, λέγοντας μου ότι το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μοιάζω με ξένο», περιγράφει απογοητευμένος για να συνεχίσει:

«Ακολούθησα τις συμβουλές του Έντυ και άρχισα να συστήνομαι ως Econ αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να πείσω κανέναν γιατί στη Λάρισα δεν ξέρουμε πως να μιλάμε με αυτόν τον τρόπο, είμαστε λαϊκά παιδιά.  Ελπίζω με το μάθημα των greeklish να τα καταφέρω και να γίνω κι εγώ σαν τα δημοφιλή παιδιά τα οποία τώρα με λένε κοροϊδευτικά βλάχο».

Το πρωτοποριακό αυτό μάθημα θα αρχίσει να διδάσκεται με την έναρξη του νέου εξαμήνου,  ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ήδη διχαστεί περιμένοντας τα πρώτα αποτελέσματα του πολυσυζητημένου αυτού εγχειρήματος. Έντονες προβλέπονται και οι πολιτικές αντιδράσεις καθώς αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης την οποία έχει γεννήσει το ζήτημα των αρχαίων ελληνικών.

πηγή

Υ.Γ. Ἔ, νά μήν λύσουμε ὅλα τά προβλήματα τῶν …νεοελλήνων;

Σημείωσις

Ἀναγνώστης (παρακάτω ὑπάρχει σχόλιο) μᾶς ἐνημέρωσε πὼς πολὺ πιθανὸν ἡ παραπάνω εἴδησις να εἶναι σατυρική. Ἐπαναλαμβάνω λοιπόν…
Τὴν εἴδησι  εἶχα διαβάσῃ πρὸ μίας ἑβδομάδος περίπου καὶ προσπάθησα νὰ τὴν διερευνήσω. Δυστυχῶς οἱ πληροφορίες ποὺ ἔχω ἔως τώρα δὲν εἶναι διευκρινιστικές. Ἀκόμη ἀναζητοῦμε κάποιον ποὺ νὰ ἔχῃ σχέσι μὲ τὸ κολλέγιο.Εὰν ἀποδειχθῇ ψευδὴς ἡ εἴδησις θὰ ἀναπροσαρμόσουμε τὴν ἀνάρτησι ἀναλόγως.

(Visited 49 times, 1 visits today)
0 thoughts on “Νὰ καὶ τὰ γκρίκλις ὡς ὑποχρεωτικὸ μάθημα!

    • Πολὺ πιθανόν… Ἐγὼ πάλι ἔχω ἄλλην ἀντίληψι γιὰ τὰ ζητήματα αὐτά… Ἡ ἀποσαφήνισις τέτοιων σοβαρῶν ζητημάτων εἶναι ἀναγκαία. Συνήθως τὸ κουλούρι, διευκρινίζει ἐὰν πρόκειται γιὰ σάτυρα, ἤ ὄχι. Ἐδῶ δὲν τὸ κάνει. Ἄς περιμένουμε λίγο. Τί πρόβλημα ἔχεις ἐσύ; Θὰ σοῦ ζητήσω συγγνώμη διπλά, διότι θὰ ἔχω προσβάλλῃ ὑπερβολικῶς τὴν εὐφυΐα σου.

  1. Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως μία απλή αναζήτηση στο Google του ονόματος του καθηγητή γλωσσολογίας του Deree (Jeffrey Χιώτης, όπως αναφέρεται στο κείμενο της “είδησης” ή είδησης), ΔΕΝ επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή καλύτερα ΔΕΝ επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.
    Οπότε, ή το όνομα είναι ανύπαρκτο – άρα δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ανάλυσης της “είδησης” – ή εάν όντως ο κύριος αυτός είναι “καθηγητής γλωσσολογίας” δεν μπορεί παρά να είναι τόσο άσημος και παγκοσμίως άγνωστος, οπότε πάλι ΔΕΝ πρέπει να ασχολούμεθα με τα καμώματα ενός ασήμαντου “καθηγητή γλωσσολογίας” ο οποίος “διδάσκει” στο “ευαγές” και “σπουδαίο” αυτό ίδρυμα το οποίο καταφέρνει να μεταμορφώνει – με το αζημίωτο, βέβαια – τους στούρνους και τους αποτυχημένους Έντυ, Econ, Λάουρα και Μπιμπή σε… κάποιους που κρώζουν “uuuuuum είμαι on a δίαιτα”.

Leave a Reply