Καὶ μὲ τόσον ὀρυμαγδὸ χάσαμε καὶ τὴν ΑΟΖ τῆς Στρογγύλης.

Ἀπὸ τὴν μία οἱ ῥεπουσ-τ-ιές, ἀπὸ τὴν ἄλλην οἱ δολοφονίες, ἀπὸ τὴν παράλλη οἱ καταστροφὲς τῶν ὅσων ἀπέμειναν ἀπὸ τὴν ἐπιδρομὴ τῆς τρόικα καὶ τῶν τοκογλυφῶν, φέρνουν συσκότισι κι ὁ Μπενοβούβαλος ἁρμενίζει. Ξέρετε. αὐτὸς ποὺ μαγείρεψε τὸ ἔλλειμμα γιὰ νὰ μᾶς στείλουν στὸ ΔΝΤ… Ξέρετε, αὐτὸς ποὺ μαγείρεψε τὰ κουκιὰ γιὰ νὰ βρεθοῦν περισσότεροι ἀπὸ 180 βο(υ)λευτὲς καὶ νὰ ξεπουλήσουν τὴν χώρα ὅλοι μαζύ… Ξέρετε, αὐτὸς ποὺ μαγείρεψε ὅλους τοὺς νόμους τοῦ Συντάγματος, πρὸ κειμένου νὰ κάνῃ τὸ Σύνταγμα νὰ φαίνεται …ἀντισυνταγματικό…

Ὅμως εἶναι μόνον ὁ Μπενοβούβαλος;
Ὄχι φυσικά… ὅλοι στὸ κόλπο!!! Μὰ ὅλοι!!!
Ἀπὸ τὴν μία ἡ σιωπὴ τῶν κομμάτων-ἀποκομμάτων κι ἀπὸ τὴν ἄλλην οἱ «τυχαῖες» ἀναφορὲς στὴν ΑΟΖ, ποὺ καταδεικνύουν τὸ πόσο καλὰ τὸ ἔχουν στήσῃ κι αὐτὸ τὸ κόλπο. Γιὰ παράδειγμα «ἡ Ἑλληνικὴ ΑΟΖ δὲν ἐφάπτεται τῆς Κυπριακῆς», ἰσχυρίζονται ἀπὸ τὴν πλευρὰ τοῦ «πατριώτου» Καμμένου.

(Λεπτομέρειες γιὰ τὸ τὶ εἶπαν παρακάτω.)

Τί εἶναι ὅμως ἡ νῆσος Στρογγύλη; Καί γιατί εἶναι τόσο σημαντική γιά τήν έθνική έπικράτεια καί γιά τήν Ἑλληνική ΑΟΖ;

New Success Story! Μίκρυναν την Ελληνική ΑΟΖ από Καστελλόριζο προς Κύπρο.

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης η Στρογγύλη, μια νησίδα (προτιμώ να τη λέω “νησί” για Εθνικούς λόγους αλλά το πρόβλημα δεν αλλάζει, και δυστυχώς κάποιοι “εντεταλμένοι” το εκμεταλλεύτηκαν για να με θίξουν) δίπλα στο Καστελλόριζο κηρύχτηκε από τη κυβέρνηση αρχαιολογικός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι η Στρογγύλη με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης έπαυσε να έχει οικονομική ζωή και να θεωρείται κατοικήσιμη.

Υπό τις προυποθέσεις αυτές και σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας η νήσος Στρογγύλη δεν δικαιούται να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ μειώνεται κατά το ποσοστό που αναλογεί στη συνεισφορά στην Ελληνική ΑΟΖ από αυτή τη νησίδα από τη περιοχή του Καστελλόριζου πρός τη Κύπρο. Με την απόφαση αυτή η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ παύουν να ακουμπούν!

Στη φωτογραφία φαίνεται η παλαιά Ελληνική ΑΟΖ ABCDE (κόκκινη γραμμή) και η νέα ABCDFG όπως προκύπτει σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης. Η πράσινη γραμμή αντιστοιχεί στα χωρικά ύδατα που αντιστοιχούν  στη Στρογγύλη (6 ναυτικά μίλια).

Με την αλλαγή της χρήσης του νησιού σε “αρχαιολογικό χώρο”, η νήσος Στρογγύλη παύει να είναι προσβάσιμη σε οιονδήποτε.

Παράλληλα παύει να έχει την οικονομική ζωή που είχε μέχρι τώρα από την ελεύθερη διακίνηση πολιτών σε αυτή ή έστω επειδή είχε ή επειδή πιθανόν να έχει ένα φάρο, γιατί άλλαξε η χρήση της. Σημειώστε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μπορεί να έχουν και άλλη χρήση. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο της υπόθεσης, η αλλαγή χρήσης που οδηγεί στην αλλαγή πάσας οικονομικής δραστηριότητας που υπήρχε πάνω στο νησί! Η σημασία είναι στις λεπτομέρειες και η αλήθεια πάντα πονάει… “Αυτονόητο” δεν υπάρχει και το “αυτονόητο” παραμένει ένα απο τα όπλα της προπαγάνδας.

Το νησί δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Όσο για το στρατιωτικό άγημα που υπάρχει επάνω του, σε λίγο καιρό αυτό αναγκαστικά θα αποχωρήσει. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή και με γκριζάρισμα περιοχής, κάτι που θυμίζει τα όσα έγιναν στα Ίμια και την εποχή Σημίτη.

Nησί ορίζεται κάθε μόρφωμα της θάλασσας που παραμένει πάνω απο το νερό όταν η επιφάνεια του νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας ανεβαίνει. Η διαφορά μεταξύ νησίδας (μικρού νησιού) και βραχονησίδας είναι ότι η δεύτερη δεν έχει αυτόνομη οικονομική ζωή, δηλαδή δεν συνεισφέρει σε ΑΟΖ.

Σας επισυνάπτω την απόφαση για τη μετατροπή της χρήσης της νησίδας Στρογγύλης  σε αρχαιολογικό χώρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Έθνος προχτές! Κρατείστε τη για να τη θυμάστε. Προσέξετε τον όρο “νησίδα”, που υπάρχει στο κείμενο.

Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι θα χρειασθούν εκσκαφές στο νησί που θα κρατήσουν δεκαετία. Με τι λεφτά θα γίνουν;. Σε όλη την Ελλάδα οι εκσκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν σταματήσει! Η ιστορία αυτή είναι μιά νάρκη.

Αν προσπαθήσετε, θα θυμηθείτε ότι επί χρόνια τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται στα πολύ μικρά “νησιά” της Ελλάδας με τον όρο “βραχονησίδες” (βράχοι), κάτι που δεν μου αρέσει.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι αυτά έχουν οικονομική ζωή για να συνεισφέρουν στην ΑΟΖ μιας χώρας. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του άρθρου 121 του Νόμου της Θάλασσας.

Το κρίσιμο λοιπόν σημείο στην ανακήρυξη της ΑΟΖ μιας χώρας είναι η ύπαρξη οικονομικής ζωής σε όσο το δυνατό περισσότερα νησιά, κάτι που τα μεγάλα νησιά δεν το χρειάζονται…

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι, πόσο αλλάζει με τη συνεισφορά του ένα νησάκι στην έκταση τη συνολικής ΑΟΖ της χώρας. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ενισχύεται η οικονομική του ζωή και να μη εξαφανίζεται έντεχνα όπως έγινε στη Στρογγύλη.

Δυστυχώς πολλοί “δημοσιογράφοι” και “νομικοί” αγνοούν ή “θέλουν” να αγνοούν αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια και “ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα…” για να ξεγελούν τον κόσμο. 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα παλαιό μου άρθρο για την Ιαπωνική ΑΟΖ. Διαβάστε το, για να δείτε τί κάνουν άλλοι όταν έχουν προβλήματα με γείτονες.

Στο video φαίνεται η Ιαπωνέζικη νησίδα OkinoToriShima στο νοτιότερο άκρο της Ιαπωνίας, στην ύπαρξη της οποίας η Ιαπωνία οφείλει ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που δικαιούται στα νότια της.

Είναι πολύ διδακτικό να δείτε και να μάθετε, πως υπερασπίζεται η Ιαπωνία με τεχνολογία και συνέπεια αυτά που δικαιούται και πως επικυρώνει τα δικαιώματα της στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της με συνεχή αύξηση και προσθήκες που να αυξάνουν την οικονομική ζωή της νησίδας, ώστε να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχει οικονομική ζωή λόγω του μικρού της μεγέθους.

Η Ελλάδα αντίθετα δεν αφήνει τους πολίτες της να ανέβουν στη Ζουράφα, τα  Ίμια και τώρα στη Στρογγύλη γκριζάροντας περιοχές στο Αιγαίο δηλαδή παραχωρώντας Ελληνκό έδαφος.

Υπάρχει και προηγούμενο όμως. Η απόφαση για τη Στρογγύλη δεν φαίνεται να είναι τυχαία.

Ενδιαφέρον έχει να διαβάσετε και τις δηλώσεις που ακούστηκαν εδώ σε μια συγκέντρωση των “πατριωτών” Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Κρήτη για την Ελληνική ΑΟΖ, όπου αναφέρθηκε ότι η Ελληνική ΑΟΖ δεν ακουμπά την Κυπριακή. Σήμερα μάθατε το γιατί… Ακολουθεί video. Δείτε το απο το 1h 23min και μετά. Ακούστε τον ομιλητή τί λέει και θαυμάστε την ανοχή του Μαριά που ήταν παρών.

Κατά τον ομιλητή η Ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται της Κυπριακής ΑΟΖ! Το ανακάλυψε τώρα. Λέει και άλλες κουζουλάδες. Όπως, ότι δεν έχει σημασία αν εφάπτεται η Ελληνική με τη Κυπριακή ΑΟΖ γιατί η ΑΟΖ κάθε χώρας δεν είναι Εθνική περιοχή, άρα υπονοεί ότι δεν παραχωρείται έδαφος (ξέρει το κόλπο και τα περνάει στο υποσυνείδητο του κόσμου).

Εθνική περιοχή δεν είναι αλλά θα έπρεπε να εξηγήσει τι σημαίνει αποκλειστική οικονομική ζώνη και να το εξηγήσει με σαφήνεια. Δεν το έκανε, γιατί ήθελε να μην υπάρχουν επιχειρήματα στους παρισταμένους για να κρίνουν όσα θα τους έλεγε αργότερα. Σε αγρότες μίλαγε,  σε μηχανικούς που δεν έχουν την ειδικότητα να τον κρίνουν και στον Μαριά που απο οικονομικά δεν τον βλέπω τόσο δυνατό.

Εϊναι προφανές ότι πέραν κάποιων γνώσεων Διεθνούς Δικαίου, ο ομιλητής δεν γνωρίζει πως διαχωρίζεται μια ΑΟΖ (τον πληροφορούμε ότι γίνεται με μαθηματικά και όχι απο διεθνολόγους όπως αυτός, μη σας μπερδεύει ο τίτλος Καθ. Οικονομικής Γεωγραφίας που χρησιμοποιεί, είναι άλλο πράγμα).

Ο ομιλητής επίσης δεν αντιλαμβάνεται πως μετατοπίζοντας τα σύνορα της Ελληνικής ΑΟΖ δυτικότερα μειώνονται οι περιοχές έρευνας που δικαιούται να ερευνήσει η Ελλάδα και να βρεί φυσικό αέριο κλπ. Αφήνει να υπονοηθεί, ότι η παραδομένη με τη λογική του περιοχή ανάμεσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, που θα δημιουργηθεί (με ποιά μεθοδολογία άραγε;) ακόμη και αν δοθεί στη Τουρκία δεν δημιουργεί πρόβλημα αφού οι αγωγοί (υπονοεί απο το Ισραήλ) θα μπορούν να περνάνε. Αυτό ισχύει, μόνο που το ενδιαφέρον όλων δεν είναι το Ισραήλ και η στρατηγική του αλλά η Ελληνική στρατηγική που δεν υπάρχει.

Είχε και πολλά στοιχειώδη μαθηματικά λάθη στην ομιλία του (οι αποστάσεις π.χ. ενός σημείου στα σύνορα δύο ΑΟΖ δεν μετρώνται ας πούμε διαγώνια αλλά κάθετα κλπ).

Είχε και λάθη που αφορούσαν τον υπολογισμό του χρόνου εξόρυξης. Τον υπολογίζει  σε 10 χρόνια ενώ εγώ τον υπολογίζω σε μια 5ετία το πολύ. Ίσως ο περισσότερο χρόνος να χρειάζεται για να αντληθούν πρώτα υδρογονάνθρακες απο μακρύτερες περιοχές απο την Ευρώπη χώρες της Ανατ. Μεσογείου ή να ξεκινήσει να αντλεί πρώτα πετρέλαια η Τουρκία. Προφανώς μια χώρα χωρίς τεχνολογία και πατριώτες πολιτικούς δεν μπορεί να καθορίσει την τύχη της.

Αστεία ήταν η αναφορά στο 1h 34min στην απαίτηση να περάσουν 8 μήνες για να φύγει η ηχορύπανση από τα sonar. Υπάρχουν δυσκολίες να καταλάβεις τα θέματα όταν δεν ξέρεις ούτε τί είναι sonar και ούτε θέλεις να δείξεις ότι ξέρεις τα πάντα αλλά τα μαθαίνεις λαβαίνοντας πληροφορίες από το διαδίκτυο! Ο άνθρωπος έχει πολύ φαντασία. Οι 8 μήνες δεν υπάρχουν στον υπολογισμό του των 10 χρόνων. Λέει μλκίες. Όσον αφορά το χρόνο επεξεργασίας των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων αυτό απαιτεί το πολύ 3 μήνες. Ο ένας χρόνος δικαιολογεί την ανάγκη της κυβέρνησης να διεκπεραιώσει τις σχέσεις της με επενδυτές. Δεν ξέρει ο άνθρωπος από αυτά και απορώ γιατί μιλάει για θέματα για τα οποία δεν καταλαβαίνει.

Η ομιλία του Μάζη ήταν σκέτη παραπλάνηση.

  • Eίναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μη ξέρει να χαράσσει με μαθηματικά και υπολογιστή τί είναι ΑΟΖ αλλά να ισχυρίζεται ότι ένας χάρτης είναι λάθος ενώ δεν γνωρίζει κάν πως να χρησιμοποιήσει τον ορισμό της μέσης απόστασης (όπως προκύπτει  από όσα λέει στο video);
  • Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει τί είναι sonar, να μη έχει δουλέψει με την μέθοδο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση των δεδομένων και να έχει άποψη για το πόσο καιρό χρειάζεται για να βγούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων;
  • Eίναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μη γνωρίζει τί είναι φυσικό αέριο και να μιλάει για ΑΟΖ; Στην Ελλάδα και σε εύπιστους ιθαγενείς μπορεί…

Το Ισραήλ είχε χρόνια διαφορά με το Λίβανο για τη θέση της συνοριακής γραμμής των ΑΟΖ τους και δεν έκανε πίσω κανένας. Η Ελλάδα στην οποία δίνει δεύτερη προτεραιότητα στις αναλύσεις του γιατί πρέπει να χαρίσει ΑΟΖ που δικαιούται στη Τουρκία; Eπειδή με τη τεχνική τελικά κρίση που δημιουργήθηκε στην Ευροζώνη αποδυναμώθηκε ο πληθυσμός τόσο για να  φάνε οι δανειστές απο την Ελλάδα τσάμπα ή να ελέγξουν τον φυσικό της πλούτο;

Οσον αφορά την “ιδέα” του για την οποία αγωνίζεται απο χρόνια, την δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας απο άδολους και σώφρονες είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Ελλάδα δεν διαθέτει άδολους και σώφρονες πολιτικούς αλλά παραδομένους. Απο ποιά κολυμβήθρα τότε αυτοί θα πρέπει να επιλεγούν;

Aνεξάρτητοι Έλληνες. Πιο πολύ “ανεξάρτητοι” και “φερέγγυοι” δεν γίνεται… Aνεξάρτητοι  και κωλοτούμπες ρίγανη. Το απέδειξα. Εντάξει; Δεν θέλω να ακούσω παράπονα. Ο Καμένος δεν είναι αυτό που δείχνει.

Αστείοι ήταν οι χάρτες των ΑΟΖ που τους έκαναν όλοι βόλτες επι τόσα χρόνια στα κανάλια ή προέκυψε νέο κρυφό μνημόνιο με τη Τουρκία κατά την επίσκεψη Βενιζέλου εκεί, χάριν της “ειρήνης” και της “ανάπτυξης” στην περιοχή; Ο πρώην Τούρκογλου μίλησε και για αλλαγή συνόρων. Το ξεχάσατε;

Σύνορα είναι και η ΑΟΖ. Εθνικά όχι, οικονομικά ναί.

Λίγα ακόμη για τη μέθοδο χωρισμού των ΑΟΖ με μέση γραμμή

Η μέθοδος χωρισμού των ΑΟΖ με τη μέθοδο της Μέσης Γραμμής δεν ανακαλύφθηκε απο εμάς. Την έχουν εφαρμόσει πολλά κράτη. Διαφωνία δεν υπάρχει για τον τρόπο που εφαρμόζεται αλλά για το αν μια περιοχή πρέπει να συμπεριληφθεί κατά τον υπολογισμό ή όχι. Ίσως βρείτε και ενδιαφέρον να δείτε και τις ΑΟΖ άλλων χωρών εδώ (χαραγμένων με τη Θεωρία της Μέσης Γραμμής). Δεν είμαι σίγουρος αν κάτι τέτοιο το βρείτε σε άλλο ιστολόγιο διεθνώς. Στην Ελλάδα εγώ το έκανα πρώτος, για να σας δείξω ότι πως αντιλαμβάνονται διεθνώς τις ΑΟΖ οι διεθνείς ωκεανογραφικές υπηρεσίες. Οι ωκεανογραφικές υπηρεσίες δέχονται ότι μπορεί να έχουν κάνει λάθος στον υπολογισμό των ΑΟΖ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής  μιας χώρας, δεν λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή. Δεν σας τα είπε καλά ούτε σε αυτό ο Μάζης αυτά, το ξέρω.

Οι Τούρκοι στην Μαύρη Θάλασσα τη θεωρία της Μέσης γραμμής εφάρμοσαν για να ανακηρύξουν την ΑΟΖ τους. Δείτε την στο τέλος του άρθρου εδώ.

Κάποιοι “Έλληνες” όμως φαίνεται ότι δεν θέλουν να γίνει σωστά ο διαχωρισμός των ΑΟΖ. Το “γιατί” κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ευνόητο., αφενός για να καθυστερεί η ανάπτυξη και αφετέρου γιατί εξυπηρετούνται συμφέροντα τρίτων. Είναι πολλά και τα λεφτά. Σε αυτό συμφωνούμε.

Το ότι μερικοί κάνουν τον κουτό και τον κουφό δεν είναι τυχαίο. Προφανώς στο θέμα της ΑΟΖ θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα. Η Τουρκική ΑΟΖ θα ακουμπήσειτην Αιγυπτιακή. Ο πρώην Τουρκογλου φαίνεται ότι το ξέρει ήδη αυτό και απο ότι φαίνεται στο video τo ξέρουν και οι ΑΝΕΛ. Σημειώστε ότι κανείς δεν απαντά σε καίριες ερωτήσεις. Άλλο τους ρωτάς και άλλο απαντούν. Θα το διαπιστώσετε και στα σχόλια που ακολουθούν. Διαβάστε τα όλα.

Χρήσιμο είναι να διαβάσετε και το άρθρα μας εδώ και εδώ. Θα αντιληφθείτε περισσότερα για το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ. Η Ελλάδα πρέπει να “τιμήσει” ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών πρώην Τούρκογλου για την τόσο πατριωτική του απόφαση, όπως και τους ΑΝΕΛ που συμπλέουν μαζί του.

Ανωτέρω, ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως ήταν πρίν την απόφαση αυτή. O χάρτης αυτός έχει σχεδιασθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής όπως είθισται διεθνώς και με την προϋπόθεση ότι η νησίδα Στρογγύλη έχει οικονομική ζωή, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος δηλαδή πριν μετατραπεί σε βραχονησίδα. Όπως παρατηρείτε στο χάρτη, στη περίπτωση αυτή, η Ελληνική ΑΟΖ “ακουμπάει” την Κυπριακή ΑΟΖ.

Δυστυχώς, η Στρογγύλη πλέον δεν έχει οικονομική ζωή, η κυβέρνηση Σαμαρά την έκανε βραχονησίδα και αυτό γίνεται με τη μετατροπή της χρήσης της σε “αρχαιολογικό χώρο” και όχι πχ. σε “Μουσείο” (τα Μουσεία συνήθως κτίζονται εκτός αρχαιολογικών χώρων και στη Στρογγύλη δεν υπάρχουν). Έτσι, η Στρογγύλη δεν συνεισφέρει πλέον τίποτα στην Ελληνική ΑΟΖ πλήν τη περιοχή των χωρικών υδάτων της, μια περιοχή που είναι σε ακτίνα 6 περίπου ναυτικά μίλια γύρω απο το κέντρο της.

Στη διασύνδεση εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη θέση της πολιτείας όπου επιβεβαιώνεται ότι η μεθοδολογία της μέσης γραμμής αποτελεί την πάγια θέση της για το διαχωρισμό των ΑΟΖ.

Και ξαφνικά η Στρογγύλη βρέθηκε να έχει αρχαία ενώ η Ελληνική ΑΟΖ μίκρυνε!!!

To 2013 ανακάλυψε ξαφνικά το υπ. Εξωτερικών ότι η Στρογγύλη έχει αρχαία; Τυχαία γίνεται αυτό;

Mέ τι λεφτά θα βγάλουν τα αρχαία από το έδαφος, που τα ταμεία όλα είναι άδεια; Για μια δεκαετία και περισσότερο, που θα γίνονται οι εκσκαφές θα υπάρχει κάποια οικονομική ζωή;  Τί απλοί άνθρωποι που είναι κάποιοι Έλληνες…

Η Στρογγύλη όμως είναι και μέλος του δικτύου Ναtura 2000 προστασίας της φύσης, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται πολύ περιορισμένη οικονομική ζωή. Αυτό έγινε το 1992-1993 επι Μητσοτάκη. Θα μιλήσω σε άλλο άρθρο αργότερα. Αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα.

Aποτέλεσμα της μετατόπισης των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ είναι να αυξηθεί η έκταση της Τουρκικής ΑΟΖ, που πλέον φτάνει μέχρι την Αιγυπτιακή ενώ η Ελληνική δεν ακουμπάει πλέον την Κυπριακή!

Αν διαβάσετε τις διασυνδέσεις που έχω δώσει στο κείμενο, θα διαπιστώσετε ότι η απόφαση του υπ. Εξωτερικών δεν ήταν τυχαία και μάλιστα αναμενόταν!

Οι παπαγάλοι δούλευαν για πολύ καιρό στο θέμα και προετοίμαζαν τον κόσμο για την επερχόμενη απόφαση, που σύμφωνα με τους νόμους της προπαγάνδας θα έσκαγε μέσα σε ένα success story!  Το success story είναι ότι ξανά ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου…

H Ελλάδα έχει μαζέψει στα υπουργεία όλους τους σαχλαμάρες. Η πολιτεία έχει σαπίσει. H χώρα δεν κυβερνάται απο πατριώτες. Η κατάσταση είναι τραγική.

Oι προβλέψεις μας και πάλι επαληθεύονται

Σας ενημερώνω ότι στην Αδριατική Αμερικανική εταιρεία ξεκινάει την έρευνα για φυσικό αέριο. Για τη θέση στην οποία πρόκειται να γίνουν οι έρευνες πρώτος μίλησα εγώ εδώ. Οι “άλλοι” τότε πόρδιζαν ως συνήθως, Κάποιοι τώρα θέλουν θέσεις συμβούλων, άλλοι θέση στη διαχείρηση των φυσικών πόρων και άλλη θέση στο μελλοντικό “Εθνικό” Συμβούλιο Ασφαλείας της Ελλάδας. Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Όπου υπάρχει “γωνία” να έχουν περίπτερο. Απο κάτι τέτοια “καρύδια” βούλιαξε η Ελλάδα και θα συνεχίσει να βουλιάζει όσο ο λαός συνεχίζει να πιστεύει τον  κάθε γυρολόγο και απατεώνα που τα ΜΜΕ του τον παρουσιάζουν σαν ειδικό. Είναι πολλά τα λεφτά και όλοι ξέρουν τι κάνουν.

Ορατότης μηδέν ή προδοσία;

Κανείς από το παρόν πολιτικό σύστημα δεν κατάλαβε τίποτα, επιβεβαιώνοντας ότι κατά βάθος όλοι τους παραμένουν  μια αγαπημένη οικογένεια, που σε κάθε εκλογές αλλάζουν καρέκλες για να ξεβρωμίζει ο χώρος.

Όλοι τους πάντα στα σοβαρά θέματα είναι απόντες και παραμένουν αυτό που ήταν πάντα. Ασήμαντοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Επαφίεται να δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει στη Βουλή απο πλευράς αντιπολίτευσης, όπως και το αν θα ακούσουμε τις αναμενόμενες  εξυπνακίστικες, τουρκόφιλες, παραπλανητικές και αντιπαραγωγικές απαντήσεις αφρώδους αέρα, που απευθύνονται μόνο σε αφελείς και αγράμματους απο πλευράς υπ.Εξωτερικών και συνοδοιπόρων του διαδικτύου. Οι μέρες περνούν. Πρός το παρόν όλοι είναι κότες. Κοτάρες.

Μας ενδιαφέρει το τί γίνεται ΤΩΡΑ στη Στρογγύλη όχι τό τι ΘΑ μπορούσε να γίνει.  Εγώ μιλάω στο άρθρο για το ΤΩΡΑ όχι για το ΘΑ.

Γίνεται οικονομική συναλλαγή ΤΩΡΑ πάνω στη νησί; Όχι. Άμα δεν γίνεται,  τότε το νησί δεν μπορεί να συνεισφέρει στην Ελληνική ΑΟΖ.  Αυτό είναι η ουσία του θέματος.

Το υπ. Εξωτερικών πρώτα παρακαλώ να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με χάρτη, όπως κάνουν τα πραγματικά κράτη σε όλο το κόσμο και μετά να μας κάνει “αέρα” με τις απαντήσεις του. Τα ψεύδο-δικηγορικά τερτίπια δεν περνούν σε εμάς.

Λόγω των πολλών μνημονίων που έχουν υπογράψει, η αρχή της μέσης γραμμής δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρίν τεθούν εκτός μάχης τα μνημόνια…! Ετσι, τώρα μιλούν για αλλαγή γεωγραφικών συνόρων στη Τουρκία ενώ προωθούν τη μέθοδο του χωρισμού των θαλασσίων οικονομικών ΣΥΝΟΡΩΝ στη προσέγγιση της υφαλοκρηπίδας και βγάζουν όλο το κόσμο τρελλό έξ αιτίας της προδοσίας που έχει γίνει.

Με τη μέθοδο της υφαλοκρηπίδας τα δικαιώματα που παραδίδει η Ελλάδα στη Τουρκία είναι σημαντικά.

Το πιθανότερο θέλουν να δημιουργήσουν μια διεθνή περιοχή θάλασσας στο κέντρο της Μεσογείου, σε περιοχή ανάμεσα στην Ελληνική και τη Κυπριακή ΑΟΖ, εκεί που θα έπρεπε να εφάπτονται, στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση για έρευνες ο καθένας. Άλλα κόλπα…

πηγή

Κατὰ πῶς ἀντιλαμβάνομαι, πράγματι  θέλουν διεθνὴ ζώνη… Κι ἐπεὶ δὴ τὸ θέμα τῶν πετρελαίων εἶναι δευτερεύον, ὅσον ἀφορᾷ στὴν ἐθνικὴ κυριαρχία, καλὸ θὰ ἦταν νὰ μπορέσουμε νὰ κατανοήσουμε πόσο ἄσχημη κι ἐπικίνδυνη εἶναι ἡ μεθόδευσις…
Τὸ πρόβλημα μας δὲν εἶναι οἰκονομικό… Θὰ πάρουν ΤΙΠΟΤΑ οἱ δανειστὲς στὸ τέλος. Τὸ πρόβλημα εἶναι ἄλλο… Κι ὅσο ἀργοῦμε νὰ τὸ κατανοήσουμε, τόσο ταχύτερα θὰ μᾶς ἁρπάξουν μεγάλο τμῆμα τοῦ Αἰγαίου…

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Καὶ μὲ τόσον ὀρυμαγδὸ χάσαμε καὶ τὴν ΑΟΖ τῆς Στρογγύλης.

 1. Ὅλα τὰ ἀνωτέρω περὶ τῆς ΑΟΖ τῆς Στρογγύλης εἶναι παραμύθια τῆς Χαλιμᾶς.
  Ἥ ὅλη ἀλήθεια εὑρίσκεται εἰς τὸ κείμενον κατωτέρω:

  Τὸ θέμα τῆς ΑΟΖ τῆς Στρογγύλης
  Ειδικού Συνεργάτη
  Από το πουθενά, ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου, η Στρογγύλη που βρίσκεται δίπλα από το Καστελόριζο, τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστεί στο θέμα της ΑΟΖ, γιατί το νησί αυτό ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αμέσως άρχισαν οι αναλύσεις των «άσχετων ειδικών» στο Δίκαιο της Θάλασσας οι οποίοι μιλούσαν για προδοσία της ελληνικής κυβέρνησης διότι με αυτή την απόφαση η Στρογγύλη έπαυσε να έχει οικονομική ζωή και να θεωρείται κατοικήσιμη, άρα δεν διαθέτει ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα.
  Η προδοσία έγκειται, κατ’ αυτούς, στο γεγονός ότι με το να μη διαθέτει ΑΟΖ η Στρογγύλη έγινε ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία διότι δεν υπάρχουν πλέον θαλάσσια σύνορα με τη Κύπρο και έτσι η Τουρκία αποκτά μεγαλύτερη ΑΟΖ στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κύπρου-Κρήτης. Με αυτές τις καταγγελίες θέλουν αυτοί οι «άσχετοι ειδικοί» να δείξουν ότι ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος δώσανε ένα ποσοστό του ορυκτού μας πλούτου στη Τουρκία.
  Βέβαια τίποτε από αυτά δεν είναι σωστά. Αυτοί οι κατά τα άλλα «ειδικοί περί την ΑΟΖ» δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα άρθρο της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας του 1982, διαφορετικά θα γνώριζαν ότι το Άρθρο 121 που αναφέρεται στον καθεστώς των νησιών αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ανεξάρτητα εάν κατοικούνται ή όχι, ακριβώς δηλαδή τα ίδια δικαιώματα που διαθέτουν και οι ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό το άρθρο επίσης αναφέρει ότι βραχονησίδες που δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινη κατοίκηση ή οικονομική ζωή δεν διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
  Η Στρογγύλη είναι νησί και όχι βραχονησίδα! Επομένως, ο ορισμός της βραχονησίδας δεν ισχύει γι’ αυτό το νησί. Άρα δικαιούται και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει οικονομική δραστηριότητα.
  Ίσως χρειάζεται να αναφερθεί εδώ, κάτι που δεν είναι γνωστό σε πολλούς, ότι η Τουρκία πολέμησε με πείσμα να καταργηθεί το Άρθρο 121, στις συζητήσεις στη διάσκεψη του UNCLOS, ενώ αντίθετα η αντιπροσωπεία της Ελλάδας αντιτάχθηκε σε αυτή τη τουρκική θέση και πέτυχε να διατηρηθεί το Άρθρο 121. Ο κύριος λόγος που η Τουρκία ψήφισε κατά της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας το 1982 ήταν το Άρθρο 121.
  Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι στο θέμα της Στρογγύλης, το Υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε πριν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, να ρωτήσει το Υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες, διότι όπως έχει ήδη αναλυθεί, δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες, αλλά πολιτικές μια και η Τουρκία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα των «άσχετων Ελλήνων» γύρω από αυτό το θέμα. Και ο κ. Σαμαράς πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της μή συνεννόησης με των δυο υπουργείων, διότι με τα εθνικά θέματα, όπως η ΑΟΖ, δεν δικαιούται να παίζει κανείς.
  Το Θέμα του «Αρχιπελάγους»
  Ένα άλλο «ενδιαφέρον» θέμα, αποτελεί το γεγονός που έχει για καιρό τώρα παρεισφρήσει στην κουβέντα για την ΑΟΖ, και είναι η ιστορία του αρχιπελάγους. Κάποιοι λένε «μην ασχολείστε με την ΑΟΖ, ο ορισμός του Αρχιπελάγους, που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, μας δίνει τη μεγάλη πλειοψηφία της θάλασσας του Αιγαίου». Φτάσανε ακόμα και να μιλάνε για το «αρχιπελαγικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου». Αυτό βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη κουταμάρα απ’ αυτή της βραχονησίδας. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει δικαιώματα αρχιπελάγους σε κράτη που αποτελούνται μόνο από νησιά.
  Το Μέρος IV που αναφέρεται στα Αρχιπελαγικά Κράτη αποτελείται από ένα Άρθρο. Το Άρθρο 46 αναφέρει ότι τα Αρχιπελαγικά Κράτη είναι τα αμιγώς νησιωτικά κράτη.
  Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πάλεψε, στη Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, για να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον ορισμό του Αρχιπελάγους. Ο Πρέσβης Σταυρόπουλος εντυπωσίασε τους αντιπροσώπους των άλλων κρατών όταν ανέφερε, σε μια ιστορική του ομιλία, ότι η ελληνική λέξη Αρχιπέλαγος ακούστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία για να περιγράψει το Αιγαίο! Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε αυτή την ψηφοφορία.
  Θαλάσσιες Ζώνες
  Πρόσφατα, η Αμερική υπέγραψε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τα νησιά Κιριμπάτι στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. Οριοθετήθηκαν τρία διαφορετικά θαλάσσια σύνορα με βάση την αρχή της μέσης γραμμής (equidistance) που τόσο αντιπαθεί η Τουρκία και είναι σημαντικό ότι η οριοθέτηση αυτή περιλαμβάνει και ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Υποστηρίζουν ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή όχι, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών από το 1982 και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει.
  Χρειάζεται επίσης να γίνει αναφορά και σε αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων σχετικά με νησιά σαν το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, διότι η έννοια του “προηγούμενου” (precedent) παίζει πάντα κρίσιμο ρόλο σε παρόμοιες περιπτώσεις οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχουν δηλαδή αντίστοιχες περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια δεν έδωσαν σε νησιά σαν το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη «πλήρη επήρεια» (full effect), αλλά και περιπτώσεις που έγινε το αντίθετο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να φέρει πολλά παραδείγματα που ενισχύουν τη θέση της ιδιαίτερα σε οριοθετήσεις ΑΟΖ κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ έδωσαν σε κατοικήσιμα και μη νησιά τους στον Ειρηνικό Ωκεανό πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων. Γι΄ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον πλανήτη Γη. Το ίδιο έχει κάνει και η Γαλλία επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό και γι’ αυτό διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στο κόσμο. Μάλιστα και τα δυο αυτά κράτη έχουν δώσει ΑΟΖ και σε βραχονησίδες τους χωρίς να υπάρχει από κάπου αντίρρηση. Η Ιαπωνία, μεταξύ 1997 και 2000, δημοσίευσε γεωγραφικές συντεταγμένες στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ που περιλάμβανε ακόμα και υφάλους και με αυτή την ενέργεια η ΑΟΖ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 400,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  Κινητικότητα περί ΑΟΖ
  Πέραν όλων των παραπάνω, πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στο θέμα της ΑΟΖ. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψη Βενιζέλου στην Αίγυπτο, όπου συζήτησε την οριοθέτηση ΑΟΖ των δυο κρατών και αποτέλεσε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας. Αλλά ο κ. Βενιζέλος ΠΡΕΠΕΙ να ΠΙΣΤΕΨΕΙ στην ΑΟΖ και να συνεργαστεί με επιστήμονες, που γνωρίζουν το θέμα, όχι με τσαρλατάνους.
  Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί έγινε την ίδια ημέρα που το δικό μας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακήρυξε την Στρογγύλη αρχαιολογικό χώρο. Ο αιγύπτιος υπουργός ανέφερε ότι «Κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν, ενώ η συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας ενισχύεται σταδιακά».
  Η δήλωση αυτή έδειξε ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα που σημαίνει ότι αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στη Στρογγύλη. Έτσι, έμμεσα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και πάνω απ’ όλα ότι η Αίγυπτος δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία. Επομένως, χρειάζεται να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, χωρίς να ξεχνάμε ότι πριν την οριοθέτηση πρέπει πρώτα η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ.
  Προξενεί εντύπωση ότι ένα σημαντικό γεγονός που συνέβη τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, πέρασε απαρατήρητο. Εκείνη την ημέρα έγινε ο 55ος γύρος συνομιλιών από το 2002 που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία και ήταν μια ιστορική συνάντηση διότι για πρώτη φορά ο Πρέσβης Αποστολίδης, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στα θέματα αυτά, ανέφερε το θέμα της ΑΟΖ στον Τούρκο ομόλογό του. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ποτέ να αναφέρουν την ΑΟΖ στις συνομιλίες με τους Τούρκους. Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου (ΓΑΠ) έγινε Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον Πρέσβη Αποστολίδη να μην αναφέρει την ΑΟΖ στις συζητήσεις του με την τουρκική πλευρά!
  Κάτι αλλάζει τώρα και πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα. Ο Αντώνης Σαμαράς από τότε που έγινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγινε φανατικός οπαδός της ΑΟΖ αλλά ακόμα αναμένεται η ανακήρυξη της ΑΟΖ που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.

  Read more: http://mignatiou.com/?p=12524#ixzz2fPhv7Nh1

Leave a Reply