Γνωρίζετε πώς ξεπατώνουν τά ἀμπέλια μας;

Τί; Δέν το γνωρίζετε;

Κρίμα…
Τὰ ἀμπέλια μας ξεπατώνονται, ἐὰν πρόκειται νὰ χρησιμοποιηθοῦν γιὰ ἐμπορικοὺς σκοπούς. Γιὰ τὴν ὥρα μόνον αὐτὰ ποὺ χρησιμοποιοῦνται ἀπὸ ἰδιῶτες μποροῦν νὰ παραμείνουν ὡς εἶχαν. Βέβαια κοντοζυγώνει κι αὐτῶν τῶν μικροπαραγωγῶν ἡ ὥρα ἡ …κακή.
Ἀλλὰ δὲν βαριέστε… Τὸ ζήτημα εἶναι οἰκονομικό, κατὰ πῶς λὲν κάποιοι. Ὄχι πολιτικό. Ὄχι δῆλα δὴ πὼς ἀφορᾷ ὅλη αὐτὴ ἡ καταστροφὴ τὴν ἀπόλυτο ὑποδούλωσι τοῦ ἀνθρωπίνου γένους.
Ἐμεῖς συνεχίζουμε νὰ διεκδικοῦμε τὰ χαμένα κεκτημένα…
Τὸ ὅ,τι φυσικὰ σὲ λίγο θὰ βρεθοῦμε πεινασμένοι καὶ ἀπολύτως ἐξαρτημένοι ἀπὸ τὴν ἐλεημοσύνη τους εἶναι σενάριο ἐπιστημονικῆς φαντασίας.

Φιλονόη

Διευκρινίσεις για οινοποιούς και αμπελουργούς

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ενημέρωσης του κοινού που απασχολείται στον αμπελουργικό και οινικό τομέα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία απαγορεύεται η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Aπαγορεύεται επίσης, καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αμπελοτεμάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα (φυτεύσεις χωρίς αντίστοιχο δικαίωμα, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ, η επιτραπέζιων σταφυλιών).

Η υπηρεσία επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στις οινοποιητικές επιχειρήσεις μη επιλέξιμης πρώτης ύλης (σταφύλια), καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στα τιμολόγια – δελτία παραλαβής που εκδίδονται κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τα οινοποιεία τα ακόλουθα στοιχεία: 1) το ονοματεπώνυμο του αμπελουργού, 2) το ΑΦΜ του αμπελουργού, 3) η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών και 4) ο κωδικός του αμπελοτεμαχίου (13ψήφιος) του αμπελουργικού μητρώου.

Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν σταφύλια, τα οποία μεταπωλούν σε τρίτους ή παραλαμβάνουν για λογαριασμό τους. Οι εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να εφοδιάσουν τα οινοποιεία με συγκεντρωτική κατάσταση, στην οποία αναφέρονται όλα τα ανωτέρω στοιχεία των αμπελουργών (όνομα, ΑΦΜ, ποικιλία αμπέλου, κωδικός αμπελοτεμαχίου, ποσότητες σταφυλιών).

Σε ό,τι αφορά τους αμπελουργούς, η υπηρεσία τονίζει ότι υποχρεούνται πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών να υποβάλλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές και εμπορικές που παραλαμβάνουν για λογαριασμό τρίτων) όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας), από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης και αναφύτευσης.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει ότι προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινοτική και εθνική νομοθεσία, θα πραγματοποιήσει στα σημεία παραλαβής των σταφυλιών και στα οινοποιεία επιτοπίους ελέγχους, ενώ επισημαίνεται ότι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την τήρηση της νομοθεσίας, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα αποκλείονται από το δικαίωμα ένταξης σε επενδυτικά προγράμματα και στα ειδικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα του καν. (ΕΚ) 1234/07.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας στο τηλέφωνο 2413 511209.

πηγή

Υ.Γ. Δυστυχῶς οἱ οἰνοπαραγωγοὶ σπεύδουν νὰ ἀντικαταστήσουν τὰ ἀμπέλια τους μὲ τὰ νέα, ποὺ παράγουν βέβαια πολλαπλάσιες ποσότητες, ἀλλὰ ποὺ κάθε χρόνο πρέπει νὰ τὰ ξαναγοράζουν. Ἀφῆστε δὲ ποὺ χάνονται τὰ πρωτογενῆ φυτά. Νά ἰσχυρισθῶ πώς καλά νά πάθουμε; Ἔ;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Γνωρίζετε πώς ξεπατώνουν τά ἀμπέλια μας;

  1. Μα τι λέτε; έχετε μιλήσει με κανα παραγωγό ή Γεωπόνο; Τελείως αδόκιμος ο τίτλος. Το να διαχωριστεί το επιτραπέζιο από το οινοποιήσιμο καλο κάνει και διασφαλίζει κάποιες τιμές. όσο για το υστερόγραφο σας θα ήθελα να μου πείτε για αυτά τ’ αμπέλια που πρέπει να ξαναγοράζουν κάθε χρόνο. Ειλικρινά αμα θέλετε διευκρινήσεις πολύ ευχαρίστως να σας βοηθήσω αλλά μη αναπαράγετε πράγματα που δεν ξέρετε.

    • Ναί, ἔχω μιλήσῃ μὲ δύο παραγωγούς, ἕναν στὴν Νεμέα κι ἕναν στὴν Οἰνόη. Καὶ οἱ δύο μοῦ εἶπαν τὰ ἴδια.
      Σαφῶς ὅμως πάντα χρειαζόμαστε περισσότερες διευκρινήσεις γιὰ ὅλα τὰ θέματα καὶ θὰ χαροῦμε νὰ μᾶς ἐνημερώσετε.

      • Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη. Και ναι γίνεται χαμός με τα μεταλλαγμένα και προσπαθούν να ελένξουν τα πάντα ( τροφή , νερό κλπ). Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ( είσαστε) προσεκτικοί στο τι αναπαραγάγετε. Γιατί όταν αυτά που λέτε στερούνται γνώσης τότε χρησιμοποιούνται εναντίον σας ( μας). Στη Νεμέα το 90% της παραγωγή τους είναι κρασοστάφυλα οπότε δεν έχουν τέτοιο θέμα. Γενικά τα επιτραπέζια γίνονται και πουλιούνται νωρίτερα από τα οινοποιήσιμα. Θες να αποφύγεις την ανάμειξη για να βελτιώσεις την ποιότητα και συνάμα να ελαττώσεις την ποσότητα παραγώμενου οίνου άρα να εγγυηθείς υψηλότερη τιμή στον παραγωγό. Τώρα στο ΥΓ . Τ΄αμπέλια δεν είναι λαχανικά που τα βάζεις κάθε χρόνο . Θέλουν κάποια χρόνια να μεγαλώσουν για να αρχίσουν να παράγουν και ζούν πάνω από 50 χρόνια. Υπάρχουν ποικιλίες που παράγουν μεγάλες ποσότητες αλλά κάνουν κακής ποιότητας κρασιά. Ένα μεγάλο θέμα στην Ελλάδα είναι ότι τα περισσότερα αμπέλια είναι κεντρωμένα σε αμερικάνικα ‘υποκείμενα’ έχοντας λένε αντοχή σε μια ασθένεια της ρίζας. Το θέμα είναι τεράστιο και προσπάθησα όσο πιο ΄Λακωνικά ‘ γίνεται να σας δώσω μια ιδέα .

      • Ναί, εἶναι κατανοητὴ ἡ καλὴ πρόθεσις.
        Πάντως σήμερα, συμφώνως μὲ καταγγελίες, καὶ φυσικὰ ἐφ΄ ὅσον τὸ διεπίστωσα καὶ μόνη μου σὲ δύο περιπτώσεις, ναί, ὑπάρχουν ὑβριδικὰ φυτὰ ποὺ παράγουν σταφύλι, σὲ ποσότητες μὴ συγκρίσιμες, τὰ ὁποῖα χρειάζονται μόνον ἕνα ἔτος γιὰ νὰ ἀποδώσουν.
        Δὲν συζητᾶμε φυσικὰ γιὰ παραδοσιακὰ ἀμπέλια. Αὐτὰ μάλλον πρέπει νὰ τὰ ξεχάσουμε.
        Γιὰ τὰ περὶ παραγωγῆς κι ἐμφιαλώσεως, ἐὰν ἐξαιρέσῃς ἕνα μικρὸ ἀμπελάκι ποὺ ἔχει ὁ πατέρας μου, δὲν ἔχω ἀσχοληθῇ περισσότερο. Πάντως ναί, ὅπως τὰ γράφεις εἶναι. Ἀναζήτσε ὅμως αὐτὴν τὴν ἀπόφασι ποὺ ἀναφέρω καὶ ἐπίσης διάβασε αὐτό:
        Ποιοί εἶναι οἱ ἐγκεκριμένοι σπόροι γιά νά γλυτώσουμε τό πρόστιμο;

Leave a Reply