Ἡ πρώιμη «παρδαλὴ ἐπανάστασις» ποὺ ἀνανέωσε τὴν χούντα κι ἔφερε τὴν μεταπολίτευσιν.

Το ίδιο σύμβολο, η υψωμένη γροθιά, είχαν οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου

Το ίδιο σύμβολο, η υψωμένη γροθιά, είχαν οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου

«… Το «Πολυτεχνείο» δεν είχε ηγέτη. Οι επαναστάσεις διακρίνονται πάντα από την συσπείρωσή τους γύρω από μία ηγετική φυσιογνωμία ή ομάδα, κάτι που εδώ δεν φάνηκε. Καμμία πολιτική ομάδα δεν πήρε την ευθύνη της καθοδηγήσεώς του. Τα πρόσωπα που στην συνέχεια απετέλεσαν την προφυλακή της «γενιάς του Πολυτεχνείου» εκλεκτοί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΔΝΤ σήμερα, απλώς συμμετείχαν στην εξέγερση με δευτερεύοντες ρόλους (εκφωνητές κλπ).
Την συμμετοχή τους αυτή προέβαλλαν στο έπακρο στην συνέχεια για την προσωπική τους ανάδειξη.
Ποιος υπεκίνησε τα γεγονότα και φρόντισε να παραμείνει στην αφάνεια;…»

Πολυτεχνείο 1973: Η πρώιμη «παρδαλή επανάσταση» που ανανέωσε την χούντα και έφερε την μεταπολίτευσηἩ πρώιμη «παρδαλὴ ἐπανάστασις» ποὺ ἀνανέωσε τὴν χούντα κι ἔφερε τὴν μεταπολίτευσιν.1

Ζωντόβολα μὴν φοβᾶστε τὴν Ἀλήθεια.
Ἡ Ἀλήθεια δὲν σκοτώνει.
Τὰ ψέμματα καταθάπτουν τοὺς Λαούς.
Περικλής Γιαννόπουλος

«Παρδαλές» (πήραν το όνομά τους από την υιοθέτηση λουλουδιών ή χρωμάτων ως συμβόλων τους), ονομάστηκαν οι εξεγέρσεις που ξεφύτρωσαν η μία μετά την άλλη την προηγουμένη δεκαετία στα κράτη αρχικά της Ανατολικής Ευρώπης για να εξαπλωθούν και αλλού στην συνέχεια, που είχαν ως συνέπεια την πυροδότηση μιας σειράς εξελίξεων με στόχο και αποτέλεσμα την κατά το δυνατόν αναίμακτη αλλαγή των προσώπων στις θέσεις κλειδιά της εξουσίας των χωρών όπου εξερράγησαν.

Η αρχή έγινε το 2000 στην πρώην Γιουγκοσλαβία με το κίνημα ΟΤΠΟΡ (Αντίσταση), που είχε σαν στόχο την καθαίρεση του απόλυτα ανεπιθύμητου από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ Μιλόσεβιτς. Το  ΟΤΠΟΡ μετά την επιτυχία του, αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κάποιος, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, ενώ δεν είναι πια μυστικό ότι ηγέτες και καθοδηγητές του ήταν ο πράκτορας της CIA  Bob Helvey και o Σέρβος συνεργάτης του S. Popovic. Αυτοί στην συνέχεια ίδρυσαν εταιρεία(!) συμβουλών για παρόμοιες ενέργειες ανατροπής, την CANVAS «Center for Applied Nonviolent Action and Strategy – Κέντρο Εφαρμοσμένης Μη Βίαιης Δράσεως και Στρατηγικής».

Εξεγερμένοι του κινήματος ΟΤΠΟΡ στην Γιουγκοσλαβία και το σύμβολο τους η υψωμένη γροθιά.

Εξεγερμένοι του κινήματος ΟΤΠΟΡ στην Γιουγκοσλαβία και το σύμβολο τους η υψωμένη γροθιά.

 

 

Ακολούθησε το 2003 η «επανάσταση των ρόδων ή ροζ επανάσταση» στην Γεωργία με το κίνημα Kmara (φτάνει πια) που αντικατέστησε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Έντουαρντ Σεβαρνάτζε από τον εκλεκτό των Αμερικανών Σακασβίλι.

Ακολούθησαν η «πορτοκαλί επανάσταση» στο Κίεβο το 2004, για την εκλογή του «ανθρώπου μας» στην Ουκρανία Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αντί του ανθρώπου των Ρώσσων Βίκτορ Γιουχατσένκο, με διαδηλώσεις, κοντσέρτα ροκ, «χάπενιγκς» και κραυγές «Pora!-Ήρθε η ώρα», η «επανάσταση των κέδρων» στον Λίβανο το 2005 για την διακοπή της συνεργασίας με την Συρία, η επανάσταση στο Κιργιστάν με σύνθημα το «KelKel» («Αναγέννηση»), στην Λευκορωσσία με το «Subr» («Βόνασος») και αλλού.

Το ίδιο σύμβολο, η υψωμένη γροθιά, είχαν οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου

Το ίδιο σύμβολο, η υψωμένη γροθιά, είχαν οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου

 

Η επιτυχία του σχήματος οδήγησε σε παγκόσμια εφαρμογή της συνταγής στην Ταϋλάνδη, στην Ζιμπάμπουε και στην Ελλάδα, με τα καθόλου τυχαία, αλλά αποδεδειγμένα ενορχηστρωμένα (από ποιους;) γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, με στόχο την αποσταθεροποίηση, που θα οδηγούσε τον εκλεκτό του ΔΝΤ Γ. Παπανδρέου στην εξουσία. Ακολούθησαν οι παρδαλές (πορτοκαλί) εξεγέρσεις της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, με στόχους εκτός από την ανατροπή των «ανεπιθύμητων» ηγεμόνων και την κατάρρευση του αναδυομένου και ακμάζοντος Islamic Banking, των τραπεζών χωρίς τόκους, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, που απειλούσαν σοβαρά το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα της Δύσεως.

Η ύπαρξη προφανών αναλογιών, μας οδηγεί να σκεφθούμε πως η εξέγερση του «Πολυτεχνείου» το 1973, υπήρξε μία ακόμη από τις ελληνικές παγκόσμιες πρωτοπορίες.

Το 1973 το διεθνές και εθνικό πολιτικό περιβάλλον είχε ορισμένα χαρακτηριστικά που αξίζει να σημειώσουμε:

1)      Με τον διορισμό της Κυβερνήσεως Μαρκεζίνη (8 Οκτωβρίου 1973) και τον προγραμματισμό εκλογών με νέους και άφθαρτους πολιτικούς, το καθεστώς Παπαδεπούλου όδευε προς μία μακρά περίοδο σταθεροποιήσεως, αποδοχής και παγιώσεως.

2)      Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε ήδη δείξει την πρόθεση αποστασιοποιήσεως από την κηδεμονία των ΗΠΑ, κάτι που δεν τον έκανε αρεστό στους Αμερικανούς, αλλά και αντικειμενικά τον καθιστούσε απρόβλεπτο παράγοντα στην εφαρμογή των σχεδίων τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Με πρόσφατη την περίπτωση του Καντάφι στην Λιβύη δεν  ήταν καθόλου παράξενο να «φροντίσουν» για την αντικατάστασή του με ένα πιο φιλικό, προς αυτούς καθεστώς.

3)      Η συνωμοσία των γύρω από τον Δημήτριο Ιωαννίδη αξιωματικών εναντίον του Γεωργίου Παπαδοπούλου, είχε ήδη ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν, έχοντας προσδιορίσει αρκετά νωρίς και την πιθανή ημερομηνία του κινήματός τους. Το κίνημα που ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο έγινε τελικά την 25η Νοεμβρίου 1973, μόλις μια εβδομάδα μετά το «Πολυτεχνείο», αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα τακτικά και επικοινωνιακά πλεονεκτήματα που του προσέφερε η «εξέγερση του Νοέμβρη».

4)      Η διχοτόμηση της Κύπρου και η διατήρησή της σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας, δεδομένης της καίριας γεωπολιτικής της θέσεως και η επάνοδος των παλαιών πολιτικών (γνωστών «συνομιλητών» των ΗΠΑ), τους οποίους οι εκλογές με το σενάριο Παπαδοπούλου θα απέκλειαν δια παντός από το πολιτικό μας προσκήνιο, υπήρξαν οι οπωσδήποτε απόλυτα επιθυμητές από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (παρ)ενέργειες του καθεστώτος Ιωαννίδη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί:

1)    Το «Πολυτεχνείο» δεν είχε ηγέτη. Οι επαναστάσεις διακρίνονται πάντα από την συσπείρωσή τους γύρω από μία ηγετική φυσιογνωμία ή ομάδα, κάτι που εδώ δεν φάνηκε. Καμμία πολιτική ομάδα δεν πήρε την ευθύνη της καθοδηγήσεώς του. Τα πρόσωπα που στην συνέχεια απετέλεσαν την προφυλακή της «γενιάς του Πολυτεχνείου» εκλεκτοί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΔΝΤ σήμερα, απλώς συμμετείχαν στην εξέγερση με δευτερεύοντες ρόλους (εκφωνητές κλπ).
Την συμμετοχή τους αυτή προέβαλλαν στο έπακρο στην συνέχεια για την προσωπική τους ανάδειξη.
Ποιος υπεκίνησε τα γεγονότα και φρόντισε να παραμείνει στην αφάνεια;

η εφ. Πανσπουδαστική-σε κύκλο η καταγγελία

η εφ. Πανσπουδαστική-σε κύκλο η καταγγελία

 

   2)      Στην λογική αυτή εντάσσεται και η καταγγελία τότε από την εφημερίδα «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ» φοιτητικού οργάνου του ΚΚΕ, για την είσοδο και συμμετοχή 350 πρακτόρων της ΚΥΠ στο «Πολυτεχνείο»;
Τι γνώριζαν που αργότερα προσπάθησαν να αποσιωπήσουν;

   3)    Το «Πολυτεχνείο» δεν είχε νεκρούς. Παρά τα όσα το απύθμενο όργιο παραπληροφορήσεως διέδωσε και διαδίδει μέχρι τις ημέρες μας, μέσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που έγινε επί Καραμανλή, οι νεκροί ήταν 18, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 24 και όλοι έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου, πολλοί δε μακριά απ’ αυτό, θύματα «αδέσποτων σφαιρών» ή «ελευθέρων σκοπευτών». Γιατί το παντοδύναμο στρατιωτικό καθεστώς, ενώ πολύ προσεκτικά φρόντισε να μειώσει την πολιτική βαρύτητα της εξεγέρσεως,  με μία αναίμακτη εκκένωση (ο πανέξυπνος Παπαδόπουλος είχε αντιληφθεί την παγίδα), παράλληλα θα φρόντιζε να δημιουργήσει ένα κλίμα αποσταθεροποιήσεως, που μόνο το ίδιο δεν ωφελούσε, με δολοφονικούς, (φαινομενικά τυχαίους και ασκόπους) πυροβολισμούς σε όλη την Αθήνα;
Ποιος καθοδηγούσε τους ελευθέρους σκοπευτές, αφού (ολοφάνερα) δεν ήταν το καθεστώς και ποιο σκοπό υπηρετούσε;

Δεν είναι πια καθόλου δύσκολο να συμπεράνουμε πώς πρωτεύων ρόλος του «Πολυτεχνείου» δεν ήταν να αποτελέσει το σύμβολο μιας δοτής και καθόλου ηρωικής (άρα στερουμένης συμβολισμών) μεταπολιτεύσεως, που έγινε μήνες μετά, άσχετα αν αυτή μη έχοντας άλλο, το μετέτρεψε σε τέτοιο, με έναν καταιγισμό μέσων και προπαγάνδας, αλλά δημιουργώντας ένα κλίμα πολιτικής αποσταθεροποιήσεως και απαξιώσεως του Παπαδοπούλου, να προετοιμάσει το έδαφος για την αναίμακτη ανατροπή του από τον Ιωαννίδη, μόλις μια εβδομάδα μετά, απαλλάσσοντας έτσι τις ΗΠΑ από έναν ανεπιθύμητο ηγέτη, και οδηγώντας στην απολιτική και άχρωμη παρένθεση, που παρέδωσε λίγους μήνες αργότερα, μέσα από τις φλόγες της Κυπριακής καταστροφής, την διακυβέρνηση της χώρας στο πολιτικό κατεστημένο.

Απάντηση των καταληψιών του Πολυτεχνείου στην καταγγελία της εφημερίδας «Πανσπουδαστική».

Απάντηση των καταληψιών του Πολυτεχνείου στην καταγγελία της εφημερίδας «Πανσπουδαστική».

 

 

Καταγγελία της εφημερίδας «Πανσπουδαστική» του ΚΚΕ για την συμμετοχή πρακτόρων στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Καταγγελία της εφημερίδας «Πανσπουδαστική» του ΚΚΕ για την συμμετοχή πρακτόρων στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

 

κατὰ μέτωπον

(Visited 180 times, 1 visits today)
Leave a Reply