Ἔ ὄχι, ΔΕΝ πετᾶ ὁ γάιδαρος!!!

Ἔ ὄχι, ΔΕΝ πετᾶ ὁ γάιδαρος!!!Εξηγούσα χθες στην κόρη μου ότι τα θέματα θρησκείας τα βλέπουμε από δύο οπτικές. Η μία είναι ο συμβολισμός μιας τελετουργίας, μιας βιβλικής παραβολής, η ίδια η τελετή, ο ύμνος, ο εκκλησιασμός, η ανάγκη να ανάψω το καντήλι, να νηστέψω, να εξομολογηθώ, κοκ.

Σε αυτά τα θέματα οφείλουμε να είμαστε ανεκτικοί και καλό είναι να αποφεύγουμε να κρίνουμε γιατί έχουν να κάνουν, πρώτον με τα δόγματα μιας θρησκείας, και δεύτερον με την παράδοση, τα έθιμα και τις επιλογές του πιστού. Δύσκολα θέματα. Τι νόημα έχει να πεις σε κάποιον ότι διαφωνείς που κάνει το σταυρό του μόλις αντικρίζει ναό; Τι νόημα έχει να πείσεις την γιαγιά σου ότι δεν πρέπει να ανάβει το καντήλι της. Κανένα νόημα δεν έχουν. Θα ‘λεγα μάλιστα ότι συνιστά αφέλεια και ουχί προάσπιση του ορθολογισμού. (Ενίοτε γίνεται και απαράδεκτη ψυχολογική βία).

Η άλλη οπτική έχει να κάνει με –να το πω απλά- με τα γεγονότα. Για το αν, για παράδειγμα, δάκρυσε η εικόνα του Ταξιάρχη στην Ρόδο. Ή τα κεριά του Πατριάρχη στα Ιεροσό

λυμα ανάβουν από μόνα τους. Ή το «αγιασμένο» νερό μένει για πάντα φρέσκο και έχει θαυματουργές ιδιότητες.
Εδώ μπορούμε να αναζητήσουμε με τον πιστό κοινά εργαλεία αναλύσεως των φαινομένων. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αδύνατο – στον βαθμό που ο συνομιλητής πιστός αναζητά έντιμα την αλήθεια (πολλά μάλιστα τα παραδείγματα χριστιανών που καταρρίπτουν θρησκευτικές απάτες).

Είναι άλλο πράγμα ο συμβολισμός και η ερμηνεία ενός θρησκευτικού εθίμου ή δρωμένου ή ανάγκης (πχ, περιφορά Επιταφίου, κάψιμο του Ιούδα, νηστεία, προσευχή), και άλλο η εσκεμμένη απάτη που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το θρησκευτικό συναίσθημα. Μην τα συγχέετε.

Αυτή η δεύτερη οπτική στα γεγονότα (συμβάντα-φαινόμενα που βαπτίζονται «θαύματα») έχει να κάνει, για να το πούμε ακόμα πιο απλά, με το συμπαθές και υπομονετικό τετράποδο. Τον γάιδαρο.
Στην εποχή της πληροφορίας και της γνώσεως (που ο καθένας πια έχει πρόσβαση), απέναντι στις απάτες και τους τσαρλατάνους είναι πολλά και στέρεα τα επιχειρήματα. Αν δεν καταλάβουν, στο τέλος οφείλει να τους περιμένει με οργή το μέγιστο:
Ε όχι, ΔΕΝ πετάει ο γάιδαρος!

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

φωτογραφία

(Visited 54 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Ἔ ὄχι, ΔΕΝ πετᾶ ὁ γάιδαρος!!!

Leave a Reply