Οἱ ὑπουργοὶ πηγαινοέρχονται ἀλλὰ τὰ (ἄνευ μεταφράσεως εἰσαγώμενα) μέτρα παραμένουν!!!

Οι Υπουργοί μπορεί να φύγουν…
Αλλά τα μέτρα θα μείνουν. Οἱ ὑπουργοὶ πηγαινοέρχονται ἀλλὰ τὰ (ἄνευ μεταφράσεως εἰσαγώμενα) μέτρα παραμένουν!!!

Πάλι έρχονται από εξω έτοιμα κι αμετάφραστα.
Όπως συνηθίζουν να ἔρχονται δηλαδή…

Σίγμα

Βόμβες Ρωμανιά: Εγώ δεν θα δώσω 87 ευρώ σύνταξη σε ανάπηρο

Οἱ ὑπουργοὶ πηγαινοέρχονται ἀλλὰ τὰ (ἄνευ μεταφράσεως εἰσαγώμενα) μέτρα παραμένουν!!!2
Ερασιτεχνισμός και αγραμματοσύνη κυριαρχούν στον νόμο για το ασφαλιστικό – Μάθαινα τα νομοσχέδια από φίλους δημοσιογράφους – Τα μετέφραζαν από το google translate και δεν έβγαζαν νόημα – Δεν θα εφαρμόσω νόμο που δεν πιστεύω – Οι συντάξεις θα ξεκινούν από τα 180 ευρώ
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την θέση του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων επανέλαβε ο Γιώργος Ρωμανιάς το πρωί της Κυριακής.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Ρωμανιάς προχώρησε σε δηλώσεις-«βόμβα» καθώς εξηγούσε ότι δεν αντέχει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα. «Δε μπορώ να εφαρμόσω έναν νόμο τον οποίο δεν πιστεύω και για τον οποίο δεν με ρώτησαν καν. Μας έρχονταν από φίλους δημοσιογράφους συνέχεια σχέδια που άλλαζαν».

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει 87 ευρώ σύνταξη σε ανάπηρο άνθρωπο, «γιατί αυτό νομοθετήθηκε». Παράλληλα υποστήριξε ότι το σχετικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και αγραμματοσύνη. «Ασχολούμαι 40 χρόνια με την Κοινωνική Ασφάλιση, νομοσχέδιο γραμμένο με τέτοια αγραμματοσύνη, τέτοιο ερασιτεχνισμό, τέτοια άγνοια δεν έχω ξαναδεί. Είναι απίστευτο αυτό το νομοσχέδιο. Να σου λέει μέσα το πρώτο σχέδιο ότι στις μειωμένες συντάξεις σου κόβει 16% το μήνα;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ανέφερε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει ακόμη πιο αυστηρή πρόβλεψη για τις συντάξεις.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε πως αύριο το πρωί προτίθεται να υποβάλει εγγράφως την παραίτησή του από το πόστο του, ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, απήντησε πως δεν θέλει να μπει σε υποθέσεις.

Όπως δήλωσε για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε στην διάρκεια άτυπης συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με την νέα ηγεσία, τους κ. Κατρούγκαλο και Χαϊκάλη, παρουσία του κ. Στρατούλη.

«Τους εξήγησα ότι για λόγους συνέπειας με τον εαυτό μου, δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Εγώ πήγα στο υπουργείο για να εφαρμόσω κάποιες αρχές. Δεν μπορώ να κάνω τα αντίθετα. Τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Δεν μπορώ αυτή την στιγμή που έλεγα κάποια πράγματα, να εφαρμόζω και να κάνω τα αντίθετα. Είναι η εσχάτη ταπείνωση για εμένα να κάνω κάτι τέτοιο. Τους εξήγησα λοιπόν ότι αύριο το πρωί που θα έλθουν, 11 είναι η τελετή, λίγο πριν εγώ θα υποβάλλω εγγράφως την παραίτησή μου και θα παρακαλώ να γίνει αποδεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σημαντικότερες αλλαγές για τις συντάξεις

1. Όσοι βγαίνουν σε σύνταξη μετά από τις 30 Ιουνίου του 2015, θα παίρνουν το ποσό που αναλογεί στις εισφορές. Κάτι που καταργεί τα κατώτατα όρια, μειώνει έως 45% τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφαλίσεως και χαμηλές αποδοχές και ακυρώνει τους σχεδιασμούς παλαιών ασφαλισμένων που σχεδίαζαν να λάβουν έξτρα εισόδημα με μια δεύτερη σύνταξη 15ετίας. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, θα χορηγείται πάντως το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης συντάξεως, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται με 40 έτη ασφαλίσεως στα 62 θα λαμβάνουν κανονικά το έξτρα εγγυημένο ποσό.

2. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, αναδρομικά από το 2011, με την πρόβλεψη καταβολής αναλογίας της βασικής συντάξεως των 360 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερων ποσών σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως τώρα. Αυτό αφορά και σε όσους έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση συνταξιοδοτήσεως. Όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου έως τις 31/12/2010 και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδοτήσεως μετά την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα συντάξεως.Ένα με βάση τα ποσοστά και τις συντάξιμες αποδοχές ή ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν για τον χρόνο ασφαλίσεως έως το 2010 και ένα με χαμηλότερα ποσοστά αναπληρώσεως και αναλογία της βασικής συντάξεως για τον χρόνο ασφαλίσεως από την 1/1/2011.

3. Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από το 62ο και 67ο όρια ηλικίας συνταξιοδοτήσεως αυξάνονται κατά έξι μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φθάνοντας μέχρι και το έτος 2022 (η σχετική διάταξη αναμένεται την ερχομένη εβδομάδα στην Βουλή). Σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στην σύνταξη με την συμπλήρωση 35 ετών ασφαλίσεως, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

4. Στο χρονικό διάστημα αυξήσεως των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως, επιβάλλεται μείωση του ποσού συντάξεως κατά 16% μηνιαίως και μέχρι την συμπλήρωση του διαμορφουμένου, κατά περίπτωση προβλεπομένου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδοτήσεως (θα παύει να χορηγείται μειωμένη η σύνταξη όταν συμπληρώνεται το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο). Από 1/1/2023 θα ισχύουν ως όρια για πλήρη σύνταξη τα 40 χρόνια ασφαλίσεως (ή 12.000 ημέρες ασφαλίσεως) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφαλίσεως) και για την μειωμένη τα 62 με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφαλίσεως).

Οι εξαιρέσεις για τα όρια ηλικίας

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77. Όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 (έχουν τον χρόνο ασφαλίσεως ο οποίος απαιτείται και τα όρια ηλικίας όπου αυτά προβλέπονται).

5. Αυξομειώσεις αναμένονται στο ύψος των εισφορών (μειώσεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους και αυξήσεις για τους αγρότες). συμπαρασύροντας τις παροχές, περιλαμβανομένων και των εφάπαξ.

Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους

Από την 1η Ιουλίου αυξάνονται (στο 6%) οι εισφορές υγειονομικής περιθάλψεως στις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται σχετική εισφορά 6% στις επικουρικές.

«Ανοικτό» παραμένει το ενδεχόμενο οριζοντίων περικοπών στις επικουρικές αν δεν βρεθούν έως τον Οκτώβριο δημοσιονομικά ισοδύναμα για να μην εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Δρομολογείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019 (νωρίτερα θα περικοπεί από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα).

Οι αλλαγές στα κατώτατα όρια συντάξεων

Αφορά στην χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, με βάση τις εισφορές, έως την ηλικία των 67 ετών

ΤΕΒΕ: Με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ έως σήμερα

ΙΚΑ: Με 4.500 ημέρες ασφαλίσεως και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ. Με 20 έτη ασφαλίσεως και 500 ευρώ αποδοχές, η σύνταξη που αναλογεί είναι 297 ευρώ και με αποδοχές 700 ευρώ, 352 ευρώ.

Μειώσεις θα γίνουν αντίστοιχα και στα εγγυημένα από το κράτος ποσά των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας αν δεν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

(Visited 44 times, 1 visits today)
Leave a Reply