Ἀπό ποιά …πόρτα εἰσέρχονται τά μεταλλαγμένα;

Πρὸ ἑνὸς ἔτους (11  Νοεμβρίου 2014) εἶχε ἀποφασισθῆ ἀπὸ τὶς ἐπιτροπὲς ἐλέγχου γενετικῶς τροποποιημένων σπόρων ἡ αὐτοδιαχείρισις τῶν κρατῶν.
Οὐσιαστικῶς μποροῦσε κάθε κράτος νὰ ἀποφασίσῃ ἐὰν ἐντὸς τῆς ἐπικρατείας του θὰ ἐπιτρέπονται ἤ ὄχι γενετικῶς μετηλλαγμένες καλλιέργειες.

Γενετικά Τροποποιημένα: Η Ευρωβουλή ενισχύει τις αποφάσεις των κρατών-μελών

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους, ακόμη και εάν τους δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας την πιθανότητα η χρήση τους να παραμείνει περιορισμένη στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά στην Ευρώπη έχουν διχάσει την κοινή γνώμη. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τάσσονται κατά αυτών, ενώ η Βρετανία είναι υπέρ.

Προηγούμενος συμβιβασμός που εγκρίθηκε φέτος από τους υπουργούς της ΕΕ κατά την Ελληνική Προεδρία, θα απαιτούσε διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αν ένα κράτος ήθελε να απαγορεύσει μια καλλιέργεια ΓΤ σε περίπτωση που είχε εγκριθεί για πανευρωπαϊκή χρήση.

Το σχέδιο που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπερνά από αυτό το στάδιο και επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για περιβαλλοντικούς λόγους.

«Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ενισχύσεως των κρατών μελών και περιφερειών που θέλουν να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση για γενετικά τροποιημένες καλλιέργειες», είπε ο Μπάρτ Στάες, εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή.

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική Greenpeace, εξαπολύει πυρά κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη για το προηγούμενο κείμενο που είχε καταθέσει επί Ελληνικής Προεδρίας.

«Το προσχέδιο νόμου που είχε προτείνει ο Έλληνας Υπουργός ήταν γεμάτο σοβαρά νομικά κενά και άφηνε τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα στις επιθέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική πρόταση μετέτρεπε τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων σε «επίσημους συνομιλητές» στην διαδικασία απαγορεύσεως», τονίζει η ανακοίνωση.

«Οι Ευρωβουλευτές κατάφεραν σήμερα να κλείσουν μερικά από τα παράθυρα που είχε ανοίξει στα μεταλλαγμένα η πρόταση του κ. Μανιάτη. Η σημερινή ψηφοφορία δίνει στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους και αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων που θέλουν να αμφισβητήσουν αυτή την απαγόρευση», συμπέρανε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας τη Greenpeace για την βιώσιμη γεωργία.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Μέχρι τώρα οι αρχές της ΕΕ έχουν εγκρίνει μόνο δύο καλλιέργειες για εμπορική χρήση, ενώ η μια αργότερα μπλοκαρίστηκε από το δικαστήριο.

Αυτό αφήνει το γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο MON810 της Monsanto ως τη μόνη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια, που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες με διαπραγματεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις.

ἑλληνικὴ γεωργία

Αὑτὸ θὰ ἦταν καλὸ ἐὰν δὲν τὸ ἐπείραζαν.
Προφανῶς ὅμως κάτι τοὺς …ἔτρωγε καὶ τὸ ἄλλαξαν, μὲ ἀποτέλεσμα, τώρα πιά, νὰ μὴν ἔχουν δικαίωμα τὰ κράτη στὴν αὐτοδιαχείρισιν.
(Μὲ …νομότυπες καὶ …σοβαροφανεῖς δικαιολογίες φυσικά!!!)

Το Ευρωκοινοβούλιο λέει όχι στις εθνικές απαγορεύσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Το ΕΚ καταψήφισε εχθες την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να περιορίζει ή να απαγορεύει την πώληση και την χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο κανονισμός θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστος και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ και αυτών που τάσσονται  κατά των ΓΤΟ.

«Η σημερινή ψηφοφορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ σε ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα με την ενιαία αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) και προσέθεσε τα εξής: «Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη μιας μελέτης αντικτύυπου, την συμβατότητα της προτάσεως με την ενιαία αγορά και το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να εφαρμοστεί. Δεν υπήρξε κάποια αξιολόγηση των ενδεχομένων συνεπειών ή οποιονδήποτε άλλων επιλογών. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον γεωργικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πρωτεϊνών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις εισαγωγές. Τέλος, υπάρχουν ανησυχίες και για το κατά πόσο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ».

Η σύσταση του ΕΚ για απόρριψη της προτάσεως υιοθετήθηκε με 577 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 38 αποχές.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα τροποποιούσε την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στην επικράτειά τους, κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Απριλίου 2015.

Η Επιτροπή πρότεινε να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους ΓΤΟ που προορίζονται για καλλιέργεια, ο οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου 2015. Ο κανονισμός αυτός επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων από την ΕΕ ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ενώ η καλλιέργεια λαμβάνει αναγκαστικά χώρα στο έδαφος ενός κράτους μέλους, το εμπόριο των ΓΤΟ διασχίζει τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι μία εθνική απαγόρευση της πωλήσεως και χρήσεως  θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές.

Επόμενα βήματα

Ο Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφαλείας των τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αποσύρει την νομοθετική πρόταση.

Τα κείμενα που εγκρίθηκαν είναι διαθέσιμα στα ελληνικά εδώ

πηγὴ

Οὔτε λίγο, οὔτε πολύ, τέλος στὸ δικαίωμα τῆς ἐπιλογῆς.
Μποροῦμε πολλὰ νὰ σκεφθοῦμε, ὡς συνέπειες, ἀπὸ αὐτὴν τὴν ἀπόφασιν, ἀλλὰ καὶ πάλι θὰ καταντήσουμε ὁλίγον …συνωμοσιολόγοι.
Μάλιστα ἡ ἑλληνικὴ κυβέρνησις ζήτησε ἐξαίρεσιν, τὸν Σεπτέμβριο, ἀπὸ τὴν ὑποχρεωτικὴ καλλιέργεια γενετικῶς τροποποιημένου ἀραβοσίτου.

Αίτημα Ελλάδας προς Ε.Ε. για εξαίρεση από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχειρίσεως των Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων Δρ. Χαράλαμπος Κασίμης, βασιζόμενος σε πρόσφατη ενωσιακή νομοθεσία (οδηγία 2015/412), υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων (DG SANTE) την απαίτηση της χώρας μας για εξαίρεση καλλιέργειας όλων των υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν οκτώ γενετικές τροποποιήσεις.

Η εξαίρεση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβοσίτου στην ελληνική επικράτεια επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και σημείωσε ότι η χώρα μας μαζί με την Λετονία ήταν οι πρώτες που προέβησαν σε τέτοια απαγορευτικά μέτρα.

Η Απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κασίμης συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική της χώρας για την μη-καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στον ελλαδικό χώρο.

πηγή

Κι ἔως ἐδῶ καλῶς. Τὰ πολλαπλῶς γενετικῶς τροποποιημένα τρόφιμα δὲν θὰ παράγονται στὴν χώρα μας.
(Θεωρητικὸ αὐτό.)
Τά μερικῶς ὅμως τροποποιημένα; Οἱ φερόμενοι ὡς «πατενταρισμένοι» σπόροι»;  Τί γίνεται μέ αὐτούς τούς σπόρους, πού ἔχουν ὑποστεῖ ἤδη γενετική τροποποίησιν καί θεωροῦνται …«ἐγκεκριμένοι»;

Ὅταν λέμε πὼς τὰ μεταλλαγμένα δολοφονοῦν…

Ἡ τροφὴ εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ ἰσχυρότερα ὅπλα ποὺ χρησιμοποιοῦνται μὲ πολλοὺς τρόπους. Σίγουρα ὅμως ὁ ἔλεγχός της δίδει τὴν δυνατότητα σὲ αὐτοὺς ποὺ κρατοῦν τὰ «κλειδιά» της, νὰ χειρίζονται τοὺς πληθυσμοὺς καὶ τὰ κράτη κατὰ πῶς τοὺς ἐξυπηρετεῖ.
Ἐπὶ πλέον ἠ τροφὴ μπορεῖ νὰ διατηρῇ ἤ νὰ καταστρέφῃ τὴν ὑγεία τῶν ἀνθρώπων. Κι αὐτὸ τὸ βλέπουμε ἤδη νὰ ἐξαπλώνεται στὴν καθημερινότητά μας.

Οἱ γενικολογίες περὶ τροφῆς εἶναι λίγο ἔως πολὺ γνωστές.
Αὐτὸ ποὺ δὲν εἶναι εὐρέως γνωστὸ εἶναι τὸ ἐὰν αὐτὰ ποὺ τρῶμε σήμερα εἶναι γενετικῶς τροποποιημένα, ἤ ὄχι.

Τὰ γερμανικὰ μεταλλαγμένα σιτάρια μᾶς τὰ πωλοῦν σὰν «ζέα».

Ἡ εἰσβολὴ τῶν μεταλλαγμένων ἀπὸ τὴν Κερκόπορτα «ζειᾶ».

Δῆλα δή ὁ ἐγκεκριμένος σπόρος, ποὺ σαφῶς καὶ εἶναι «πατενταρισμένος», δέν εἶναι μεταλλαγμένος;
Ἤ μήπως εἶναι κι αὐτός ἐξ ἴσου μεταλλαγμένος καί τελικῶς ἐπικίνδυνος;
Αὐτά τά γνωρίζει ἡ κυβέρνησις; Ἤ ὄχι;Κι ἐάν ναί, τότε γιατί δέν ἀπαγορεύουν κι αὐτούς τούς σπόρους;
Ποιόν ἐνοχλοῦν οἱ παραδοσιακοί μας σπόροι πού παραμένουν ἐλεύθεροι στήν φύσιν;

Καί γιατί ἡ κυβέρνησις διατηρεῖ νόμο πού καθιστᾶ τήν διατήρησιν τῶν σπόρον …ποινικό ἀδίκημα;

Ποιοί εἶναι οἱ ἐγκεκριμένοι σπόροι γιά νά γλυτώσουμε τό πρόστιμο;

Φιλολογικὲς οἱ ἐρωτήσεις.
Ὅλοι γνωρίζουμε τὸ τὶ ἔρχεται καὶ τὸ γιατί.
Ὅλοι μας ἐπίσης γνωρίζουμε τοὺς λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους θέλουν καὶ γενετικῶς (ὁλικῶς ἤ μερικῶς) τροποποιημένους σπόρους, καθὼς καὶ τὸ ποῦ ἀκριβῶς στοχεύουν. Κι ὅλοι μας γνωρίζουμε πὼς ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα ἐγκλήματα, εἰς βάρος τῶν Εὐρωπαίων, μόλις ἀπεφασίσθη ἀπὸ τὸ εὐρωκΥνοβούλιόν τους.

Φιλονόη

Υ.Γ. Ἀπό ποιά πόρτα; Μὰ φυσικὰ ἀπὸ τὴν …κεντρική!!!

2 thoughts on “Ἀπό ποιά …πόρτα εἰσέρχονται τά μεταλλαγμένα;

  1. “Δῆλα δή ὁ ἐγκεκριμένος σπόρος, ποὺ σαφῶς καὶ εἶναι «πατενταρισμένος», δέν εἶναι μεταλλαγμένος;”

    Ακριβώς έτσι. Πατενταρισμένος σπόρος δεν σημαίνει υποχρεωτικά γενετικά τροποποιημένος με τεχνητές μεθόδους.

Leave a Reply