Δαιμονοποιώντας τὸν …«ἀντίπαλον»!!!

Διαβάζω κάπου αναδημοσιευμένο το εξής βαθυστόχαστο, βαρύγδουπο και μεγαλοπρεπές, που προέρχεται από γνωστό μέλος της εγχώριας φωτισμένης και διαφωτισμένης ελίτ.

Δαιμονοποιώντας τὸν ...«ἀντίπαλον»!!!

[…] Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η άνοδος του λαϊκισμού, δηλαδή της πολιτικής ρητορικής που βασίζεται σε δημιουργία δαιμονοποιημένων αντιπάλων και χρησιμοποιεί το θυμικό, το φανατισμό και το ψέμμα ως εργαλεία ανόδου στην εξουσία ανενδοιάστων οπορτουνιστών […]

Πράγματι, έχει δίκιο ο άνθρωπος, από την ανάποδη όμως. Είναι λαϊκιστής μέχρι τα μπούνια, χωρίς να το καταλαβαίνει. Επειδή το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η άνοδος του «liberal» λαϊκισμού των μεσαίων και ανωτέρων τάξεων.

Αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι όλη η πολιτική των εν λόγω έχει απωλέσει από καιρό κάθε παραγωγικό και ορθολογικό στοιχείο και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην δαιμονοποίηση των αντιπάλων και στην καλλιέργεια του φόβου για τους διαφόρους Τσίπρες, Ορμπάν, Τραμπ, Γκρίλο, Λεπέν κ.λ.π. κ.λπ. κ.λ.π. Και στην κατασυκοφάντιση του απλού κοσμάκη, που «δεν ξέρει τι του γίνεται» και που κακώς καλείται να ψηφίζει και να ανατρέπει ανεύθυνα τους σοφούς και εξ ορισμού ορθούς σχεδιασμούς των ελίτ του. Σχεδιασμοί βεβαίως που δεν είναι τίποτε άλλο από τυφλοσούρτες απελπισίας, με τους οποίους επιχειρείται να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο ουδείς τολμά να περιγράψει. Γιατί αν το περιγράψει χαθήκαμε. Τα λεφτά τελειώνουν, αυτό είναι το πρόβλημα, και για να συνεχίσει να τρώει καλά η ελίτ πρέπει να σταματήσει να τρώει η πλέμπα.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κάποιος μακρυά για να οδηγηθεί σε αυτά τα συμπεράσματα. Οι διαδοχικές εκλογές του 2012 σε εμάς το καταδεικνύουν ξεκάθαρα. 18,85% πήρε ο Σαμαράς στον πρώτο γύρο. Και 29.66% στον δεύτερο. Τι άλλαξε σε έναν μόλις μήνα και προκάλεσε την εκτίναξη των ποσοστών ενός κόμματος που είχε καταστεί μισητό στην πλειοψηφία του πληθυσμού; Μα η δαιμονοποίηση του αντιπάλου, τι άλλο. Η καλλιέργεια του φόβου, σε βαθμό υστερίας, ότι αν εκλεγεί ο Σύριζα θα έλθει το τέλος του κόσμου. Βέβαια ο Σύριζα τελικά εξελέγη, μετά από τρία χρόνια φθοράς, με τους σώφρονες στην εξουσία, και το τέλος του κόσμου δεν ήλθε. Απλά οι αναρχοάπλυτοι, που τόσο πολύ τρομοκράτησαν τους αξιοπρεπείς αστούς, εφαρμόζουν σήμερα με συνέπεια τις φορομπηκτικές πολιτικές του Σαμαρά και του Στουρνάρα, που οι ίδιοι καθιέρωσαν, αλλά αρνήθηκαν να επιβάλουν, περιοριζόμενοι να μας επιδεικνύουν ως τεκμήριο της σοβαρότητός τους τις μεταξωτές γραβάτες τους.

Μια κοινωνία, βλέπετε, δεν αποβλακώνεται μονομερώς. Η αποβλάκωση δεν κάνει διακρίσεις με βάση τα πτυχία ή τα εισοδηματικά κριτήρια. Κτυπά αδιακρίτως. Μια κοινωνία αποβλακώνεται εν τω συνόλω της, με βάση τα δόλια και ψευδή διλήμματα, αυτά της εκατέρωθεν δαιμονοποιήσεως των ομάδων της, που αρνούνται να ομονοήσουν και να μοιρασθούν με δικαιοσύνη και βλέπουν τον εχθρό η μία στο πρόσωπο της άλλης.

Οι φωτισμένοι λαϊκιστές, οι μεγαλύτεροι λαϊκιστές όλων, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι οι ίδιοι που γεννούν, συντηρούν και ενισχύουν τους «γραφικούς» αντιπάλους τους. Ο κοσμάκης, αυτός ο τόσο περιφρονημένος, δεν χρειάζεται να πολυσκεφθεί για να διαλέξει τους Τσίπρες του. Βλέπει απλά τους Σαμαράδες και τα Στουρνάρια και ψηφίζει ανάποδα. Ο κόσμος είναι απλός τελικά.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκὼν

(Visited 101 times, 1 visits today)
Leave a Reply