Ὑψίστη ἔκφρασις ἐθνικῆς συμφιλιώσεως…

Πάντως, ότι και να λέτε εσείς, με αφορμή την υπόθεση Μπελογιάννη, για μνημεία, μουσεία, λήθες, εθνικές συμφιλιώσεις και τα τοιαύτα, η αλήθεια είναι ότι μεπολεμικά το μεγαλύτερο και το πιο αποφασιστικής σημασίας βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής εθνικής συμφιλιώσεως στην πράξη ήταν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Χάρις στην ευφυή αυτή νομική κατασκευή του Βενιζέλου ουδεὶς μπορεί πλέον να ασκήσει άδικη βία και στημένες διώξεις κατά των πολιτικών που αγωνίζονται για τις ιδέες τους, όπως έγινε με τον Μπελογιάννη και άλλους. Έτσι τώρα η πολιτική μας ζωή περνάει ημέρες σταθερότητας και ομαλότητας και τα κόμματα, αφού πραγματοποιήσουν τα οράματα των αρχηγών τους, εναλλάσσονται στην εξουσία πολιτισμένα και ειρηνικά, χωρίς βίαιες ανατροπές και δραματικά επεισόδια.

Αν ήθελε κάποιος να τιμήσει κάποιον για αυτήν την μείζονα προσφορά στον Βενιζέλο θα έπρεπε να στήσει άγαλμα σε κάθε πλατεία και σε κάθε σταυροδρόμι της χώρας. Σε αυτόν οφείλεται η νίκη των ιδεών και της δημοκρατίας. Και χάρη σε αυτόν η χώρα διαθέτει ένα ανεξάντλητο απόθεμα εθνικών κεφαλαίων στον πάγκο, των οποίων την εμπειρία μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε δύσκολες στιγμές. Ο Καραμανλής, ο Σημίτης, ο Αβραμόπουλος, ο ίδιος ο Ευάγγελος και πόσοι άλλοι, άτρωτοι από τα βέλη των συκοφαντών και έτοιμοι για προσφορά προς την πατρίδα.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκὼν

(Visited 101 times, 1 visits today)
Leave a Reply