Θές (κι ἑλληνική) μπύρα; (γ)

 
Περὶ μπύρας ἑλληνικῆς ὁ λόγος (κι ὄχι …ἑλληνοφώνου!!!) καὶ σήμερα.

Μετὰ ἀπὸ τὶς προηγούμενες δημοσιεύσεις μας:

Θές (κι ἑλληνική) μπύρα; (α)

Θές (κι ἑλληνική) μπύρα; (β)

Ὅπου παρουσιάσαμε καὶ ἑλληνικὲς καὶ …κατ’ ὄνομα «ἑλληνικές» μπῦρες, ἂς περάσουμε στὶς ὑπόλοιπες, ποὺ δὲν ἀναφέραμε καὶ οἱ ὁποῖες, μέσα σὲ ἕνα ἀνθελληνικὰ φορολογικὸ κι ἀντιεπιχειρηματικὸ σκηνικό, ἐπιβιώνουν καὶ παρουσιάζουν (κατὰ τοὺς γνῶστες πάντα) ἐξαιρετικῆς ποιότητος γευστικὰ προϊόντα μπύρας. Εἶτε πρόκειται λοιπὸν γιὰ μικροβιοτεχνίες, εἴτε γιὰ μεγαλύτερες ἐπιχειρήσεις, τολμοῦν, ἐπιχειροῦν, ἀποδεικνύουν πὼς ἂν καὶ ὁ ἀθέμιτος ἀνταγωνισμὸς εἶναι ἐμφανὴς καὶ καταστροφικός, ἐν τούτοις, βασιζόμενοι στὴν ποιότητα τροφοδοτοῦν σιγὰ σιγὰ τὴν ἑλληνικὴ ἀγορά, σὲ τοπικὸ κυρίως ἐπίπεδον, μὲ πραγματικὰ ἑλληνικὴ μπῦρα.

Ἐκτὸς λοιπὸν ἀπὸ τὶς προ-ἀναφερόμενες ζυθοποιΐες [Ζυθοποιΐα Μακεδονίας (Βεργίνα), Εὐβοϊκὴ Ζυθοποιΐα (Septem), Ἀργολικὴ Ζυθοποιΐα (ΖΕΟΣ), Κερκυραϊκὴ Ζυθοποιΐα (Corfu beer),  Ζυθοποιΐα Ῥόδου (Magnus Magister), Μεσσηνιακὴ Μικροζυθοποιΐα (ΝΕΔΑ), Ῥεθυμναϊκὴ Ζυθοποιΐα (Brinks Brewery), ἑταιρεία  Craft (ποὺ σήμερα δὲν πρέπει νὰ ὑπάρχῃ) καὶ τὴν Πειραϊκὴ Ζυθοποιΐα], ἂς ἐπεκταθοῦμε σήμερα καὶ σὲ κάποιες ἀκόμη, ποὺ πάντα τοπικῶς, παρουσιάζουν ἑλληνικὴ μπῦρα.

Μικροζυθοποιΐα ΒΑΠ (Ῥόδος), Μικροζυθοποιΐα Ἀθηνῶν (Athens Noctua), Μικροζυθοποιΐα Κεφαλληνίας καὶ Ἰθάκης (Kefalonian Beer), Μικροζυθοποιΐα Φολεγάνδρου (Katsika), Μικροζυθοποιΐα Βόλου (Πλάστιγγα), Μικροζυθοποιΐα Ἡρακλείου (Notos Brewery), Ζυθοποιΐα Θεσσαλίας (Stilvi Beer), Μικροζυθοποιΐα Θεσσαλίας ΑΡΓΩ Beer, Μικροζυθοποιΐα Πάρου (56 Isles), Μικροζυθοποιΐα Βάρης (Στεργίου), Μικροζυθοποιΐα Σαντορίνης (Donkey), Μικροζυθοποιΐα Σαντορίνης (Volcan Beer), Ἠλειακὴ Ζυθοποιΐα (Olympica Magna Beer), Λακωνικὴ Ζυθοποιΐα (Sparta Beer), Κρητικὴ Ζυθοποιΐα Χάρμα (Χανιά),  Κρητικὴ Ζυθοποιΐα Σόλο (Ἡράκλειον), Κρητικὴ Ζυθοποιΐα Χάρμα , Μεσογειακὴ Μικροζυθοποιΐα Κισσάμου (Χανίων) Lyra Beer, Μικροζυθοποιΐα Χανίων Lafkas Brevery,  Ζυθοποιΐα Θεσσαλίας Στίλβη, Μικροζυθοποιΐα Ζακύνθου Levante Beer, Ζυθοποιΐα Ἠπείρου Στάλα, Μικροζυθοποιΐα Ἠπείρου Ἤπειρος, Μικροζυθοποιΐα Νάξου Naxos Beer, Πρότυπος Μικροζυθοποιΐα Θεσσαλονίκης Sknipa, Μικροζυθοποιΐα Θεσσαλονίκης Ἄλη, Μικροζυθοποιΐα Ἰκαρίας Kirki, Μικροζυθοποιΐα Κυκλάδων ΝΗΣΟΣ,  Μικροζυθοποιΐα Σεῤῥῶν Siris Voreia Beer, Μικροζυθοποιΐα Μυκόνου Mikonu, Μικροζυθοποιΐα Χίου Chios Beer-Smoked Robust Porter , Μικροζυθοποιΐα Σαμοθράκης Fonias – Samothraki Beer, Μικροζυθοποιΐα Τρικάλλων Ληθένια, Ἡλιακὸ Μικροζυθοποιεῖον Ξάνθης Θέρος, Γαία, Ἔρεβος, Μακεδονικὴ Μικροζυθοποιΐα Δράμας Johnnies Beer, Κορφὴ Μικροζυθοποιΐα Ὀλύμπου VamBeer, Ζυθοποιΐα Ὑμηττοῦ Asylum Saison Beer, Πατραϊκὴ Ζυθοποιΐα Διώνη καὶ ORA, Μικροζυθοποιΐα Λυκόβρυσης Delphi Beer, Κορινθιακὴ Ζυθοποιΐα Canal Dive, Μικροζυθοποιΐα Ὀλύμπου Olympos Beer, Ζυθοποιΐα Ἀχαΐας Μάμος, Θεσσαλικὴ Ζυθοποιΐα Θῆτα (Θ).
(Πολὺ πιθανὸν νὰ ὑπάρχουν κι ἄλλες, πέραν τῶν προαναφερομένων. Θὰ παρακαλοῦσα τοὺς γνῶστες νὰ μὲ ἐνημερώσουν μὲ σχετικὸ σχόλιον, γιὰ νὰ διορθωθῇ ἡ λίστα.)

Προφανῶς κάποιες ἀπὸ τὶς παραπάνω ἑταιρεῖες ἴσως νὰ μὴν εἶναι ἐν τελῶς …ἑλληνικῶν συμφερόντων, ἀλλά, σίγουρα, εἶναι προτιμότερον, γιὰ ὅσους ἀρέσκονται στὴν μπῦρα, νὰ ἐπιλέγουν αὐτὲς τὶς ἑταιρεῖες, παρὰ κάποιες ἄλλες, ποὺ ἀποδεδειγμένα συμπλέουν μὲ τοὺς στόχους τῆς νέας (καὶ παλαιᾶς) τάξεως πραγμάτων καὶ πού, οὔτως ἢ ἄλλως, στοχεύουν στὴν ἀπόλυτο πτωχοποίησιν τῶν πληθυσμῶν παγκοσμίως.
(Γιὰ νὰ μὴν ἀναφέρω τὸν γνωστὸ κι ἀγαπημένο τους ἀποπληθυσμό…!!!)

Ποιές εἶναι οἱ 11 πολυεθνικές πού ζητοῦν δούλους γιά νά «ἐπενδύσουν»;

Θέλουμε λοιπόν ἑλληνική μπῦρα;
Ξέρουμε πῶς…
Τὰ ὑπόλοιπα εἶναι γιὰ νὰ τὰ λέμε.

Φιλονόη

Σημειώσεις

Περισσότερες πληροφορίες γιὰ μπῦρες ἑλληνικὲς στὸν σχετικὸ χάρτη ἐδῶ.

 

Ἡ δευτέρα ἀφορμὴ γιὰ τὴν ἐνασχόλησίν μου μὲ τὴν μπῦρα ἦταν ἕνα, μᾶλλον …περίεργον, δημοσίευμα τοῦ «πρώτου θέματος», γιὰ μίαν μπῦρα ἁγιορείτικη. Μίαν μπῦρα ποὺ παρουσιάζεται ὡς ἑλληνική, διακινεῖται ἀπὸ τὸ δίκτυον τῶν χιακῶν ἐμπορικῶν ἐπιχειρήσεων (μαστίχα καὶ προϊόντα αὐτῆς-Προϊόντα Χίου ἢ ἐκ Χίου καὶ ἐδῶ).

Ἡ ἐν λόγῳ ἑταιρεία διακινεῖ προϊόντα μὲ βάσιν τὴν μαστίχα ἀλλά, ὁ προβληματισμός μου δὲν προέρχεται ἀπὸ τὸ ἐὰν εἶναι ἑλληνικῶν συμφερόντων, ἀλλὰ ἀπὸ τὸ σχετικὸ σχόλιον τοῦ δημοσιεύματος:

«…Το μυστικό με τον παραγωγό της μπύρας κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί και τότε μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις σχετικά με το … αγιορείτικο μοναστηριακό προϊόν!»

Λοιπόν; Τί ἀντιλαμβάνεσθε ἐσεῖς;
Πώς κρύβεται ἀπό πίσω κάποιος …μυστήριος ἤ μήπως πώς ἡ καλή αὐτή ἐφημερίς μᾶς ἐνημερώνει για τό …καλό μας;
Ἀναμένω σχόλια ἀπὸ τοὺς γνῶστες τοῦ ἀντικειμένου.

Αγιορείτικη μοναστηριακή μπύρα

Ποιος είναι ο πραγματικός παραγωγός αυτής της μπύρας που όπως δηλώνεται στην ετικέτα του μπουκαλιού προέρχεται από «συνταγή Παραδοσιακής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους»; 

Ένα μικρό μυστικό «κρύβεται» στο μπουκάλι μιας μπύρας. Κανείς δεν είναι σίγουρος το ποιος είναι ο παραγωγός της καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει – με τους τρέχοντες όρους της αγοράς- την ευθύνη της παραγωγής μιας νέας μπύρας που φέρει τον τίτλο Μέγας Ζύθος. Μια μπύρα τύπου Pilsner που έχει ως σημείο αναφοράς μια από τις 20 Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Την Ιερά Μονή Εσφιγμένου. 

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… Ως γνωστόν, η Ιερά Μονή Εσφιγμένου δεν έχει μία αλλά δύο εκφράσεις. Η μία είναι η επίσημα αναγνωρισμένη – η υπό την ηγουμενεία του Αρχιμ. Βαρθολομαίου αδελφότητα- από όλες τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές. Η τελευταία, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο, «δεν διαμένει εισέτι στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα Αυτής, αλλά στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους». Στο ίδιο site διαβάζουμε: « Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, μετά από περίοδο που διήρκεσε μεταξύ των ετών 1974-2005, επανήλθε στην πλήρη κανονικότητα και εκκλησιαστική κοινωνία, καθώς η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως διόρισε, κατά τα αγιορειτικά καθεστώτα, νέα μοναστική αδελφότητα, υπό την ηγουμενεία του μακαριστού καθηγουμένου αρχιμ. Χρυσοστόμου (Κατσουλιέρη). Έκτοτε η αδελφότητα τής Μονής ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου έναντι παντός τρίτου. Σήμερα καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου είναι ο αρχιμ.Βαρθολομαίος (Γαζέτας) και η αδελφότητά της αποτελείται από 23 μονάζοντες».

Η δεύτερη έκφραση έχει να κάνει με την λεγόμενη «γνησία και πατροπαράδοτη Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» που παραμένει στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής (117 άτομα με επικεφαλής τον κ. Μεθόδιο).

Για το ζήτημα της ΙΜ Εσφιγμένου έχουν αποφανθεί τόσο οι εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές αλλά και τα δικαστήρια της χώρας. 

Αλλά, ας πάμε στην μπύρα! Η ετικέτα στο μπουκάλι κάνει λόγο για συνταγή που προέρχεται από την Μονή του Αγίου Ορους – πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε: «Συνταγή Παραδοσιακής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους». Επιπλέον, δίνεται και μια παραπάνω πληροφορία: «Παράγεται με την Συνταγή της Παραδοσιακής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους για την «Προϊόντα Χίου»».

Το μυστικό με τον παραγωγό της μπύρας κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί και τότε μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις σχετικά με το … αγιορείτικο μοναστηριακό προϊόν!

Ἡ Ἕνωσις Μαστιχοπαραγωγῶν Χίου περιλαμβάνει στοὺς μετόχους της πλέον καὶ τὴν τράπεζα Ἀττικῆς (Attica Ventoures).

 

(Visited 200 times, 1 visits today)




One thought on “Θές (κι ἑλληνική) μπύρα; (γ)

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Θές (κι ἑλληνική) μπύρα; (γ) – ONLINE-PRESS

Leave a Reply