Συλλάβετε τὸν Donald Duck II!!!

Συλλάβετε τὸν Donald Duck II!!!του Γεωργίου Δουρμούση – Μεταξά 

Στο προηγούμενο κείμενο, είδαμε την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Βρανόπουλου από την Ε.Ο.17Ν, όπως ακριβώς ήταν: ένα “πληρωμένο συμβόλαιο”. Στο παρόν κείμενο θ’ ασχοληθούμε με μία “περίεργη” δολοφονία, που μοιάζει να είναι δίκαιη, όσο δίκαιη μπορεί κάποιος ν’ αποκαλέσει μία δολοφονία. 

28 Μαίου 1997, ώρα 17:15. Ο επιχειρηματίας Κωστής Περατικός δολοφονείται. Ο όμιλος Περατικού, είχε εμπλακεί στην αγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Ποιο είναι το περίεργο στην υπόθεση; Ο Περατικός αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με 5,5 δισεκατομύρια δραχμές, την στιγμή που η Hombros τα κοστολογούσε 75 δις δραχμές!!! Κοινώς, του έκαναν δωράκι 69,5 δις δραχμές. Στην συνέχεια, επιχείρησε ν’ αγοράσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η πραγματική τους αξία, ανέρχονταν τότε στα 25 δις δραχμές. Τα χρήματα που θα έδινε ο Περατικός, δεν ξεπερνούσαν τα 10,6 δις. Άλλο ένα δωράκι της τάξης των 14,4ων δις. Τα δωράκια όμως, δεν σταματάνε εδώ. Η συμφωνία αποπληρωμής έλεγε ότι τα 10,6 δις θα δίνονταν ως εξής: 
* Ιούλιος 1992: 2 δις 
* Από Ιούλιο ’92 έως Ιούλιο ’95: δεκάρα τσακιστή 
* Από Ιούλιο ’95 έως 2005, το 1/30ο του αντιτίμου 
* 2005, αποπληρωμή!!! 

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Περατικός έφτασε να χρωστάει στο Επικουρικό Ταμείο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, 850 εκ. δραχμές. Παράλληλα όμως, είχε εισπράξει από κέρδη και δάνεια, 8,8 δις. Ταυτόχρονα απαίτησε από ΕΤΒΑ και Ιονική Τράπεζα 7,5 δις ως αποζημίωση. Το ακόμη πιο περίεργο ήταν πως ενώ τα Ναυπηγεία Ελευσίνας παρουσίασαν αύξηση κύκλου εργασιών κατά 60%, ο Περατικός δήλωσε χρέη 11 δις. Στην συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ έδωσε 11 δις επιχορήγηση στον Περατικό για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και άλλα 5,7 δις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Με λίγα λόγια, τόσο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όσο και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δωρήθηκαν από τον Κώστα Σημίτη στον όμιλο Περατικού, ώσπου η Ε.Ο.17Ν τους χάλασε τα σχέδια. 

Κι ενώ το “χτύπημα” αυτό φαίνεται δίκαιο, δημιουργούνται απορίες στο γιατί δεν “χτυπήθηκε” και το Υπουργείο Οικονομικών την ίδια περίοδο, που θα ήταν και το πιο λογικό. Η απάντηση είναι απλή: ο Περατικός δεν “χτυπήθηκε” για τα σκάνδαλα της αγοράς των Ναυπηγείων καθ’ εαυτά. Ο Περατικός γνώριζε πολύ καλά ότι πίσω από την Ε.Ο.17Ν κρύβονταν ο Κώστας Λαλιώτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έμμεσα ο Άκης Τσοχατζόπουλος και έτσι εκβίαζε τις καταστάσεις. Όμως το παρατράβηξε, με αποτέλεσμα να “χτυπηθεί” με τους Νόμους των “Νονών της νύχτας”: σκοτώθηκε ο γιος, Κωστής Περατικός, αντί του πατέρα που έκανε τον εκβιασμό. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο σταμάτησαν οι εκβιασμοί, αλλά σταμάτησε κι η πώληση των Ναυπηγείων. Όλα οσα είχαν συμβεί, εξέθεταν την Κυβέρνηση Σημίτη, αλλά μπροστά στον κίνδυνο ν’ αποκαλυφθεί η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την Ε.Ο.17Ν, ήταν μάλλον αμελητέα η ζημιά. 

Ιδού κι η βασική σύνθεση της κυβέρνησης Σημίτη εκείνη την εποχή: 
Πρωθυπουργός: Κώστας Σημίτης 
Υπουργός Οικονομικών: Γιάννος Παπαντωνίου 
Υπουργός Δικαιοσύνης: Ευάγγελος Βενιζέλος 
ΥΠΕΧΩΔΕ: Κώστας Λαλιώτης. 

Είπατε κάτι; 
Θ’ ακολουθήσει η δολοφονία του Σώντερς και το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Καλή συνέχεια αδέλφια!

Συλλάβετε τὸν Donald Duck I!!!

φωτογραφία

(Visited 422 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Συλλάβετε τὸν Donald Duck II!!!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Συλλάβετε τὸν Donald Duck II!!! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Φιλοπατρία

Leave a Reply