Ἐπανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως!!!
Ἡ κυβέρνησις ἔχει «ἐμπιστευθεῖ» τὴν πορεία τῆς χώρας στὰ «καλλίτερα παιδιά» τῆς νέας τάξεως.
Σύμβουλοι, κόντρα σύμβουλοι, καὶ κόντρα στὴν κόντρα σύμβουλοι τῆς κυβερνήσεως Τσίπρα καὶ εἰδικῶς τοῦ Βαρουφάκη, ἀπ΄ εὐθείας φυτεμένοι ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα «μαγαζάκια» τῆς νέας τάξεως…
Σύμβουλοι μὲ προεκτάσεις σὲ ὅλες τὶς μυστικὲς καὶ φανερὲς λέσχες τοῦ πλανήτου, μέσα σὲ ὅλα τὰ προγράμματα πτωχοποιήσεως καὶ ἀποπληθυσμοῦ…
Πρόσωπα ἐπικίνδυνα ποὺ σχετίζονται μὲ παγκόσμιες τράπεζες, ΔΝΤ, ἱδρύματα Λεβύ, Goldman Sachs, ΕΚΤ καὶ ὅλων τῶν εἰδῶν τὰ σχολεῖα τῶν ὑπανθρώπων….
Καὶ πίσω ἀπὸ αὐτὰ τὰ ἱδρύματα ὁ Soros, οἱ Rothschild καὶ ὅλα τὰ …«καλά» παιδιὰ τῶν …«περιουσίων».
Ἀπό ποῦ νά τούς πιάσῃς καί ποῦ νά τούς ἀφήσης; Ἀπὸ ὅπου κι ἐὰν τὸ δῇς βρῶμα, μπόχα, ἀποσύνθεσις…
Ἔγραφα πρὸ ἡμερῶν γιὰ τοὺς νέους συμβούλους τῆς κυβερνήσεως. Συμβούλους ποὺ κατέλαβαν αὐτὲς τὶς θέσεις ἐπὶ κυβερνήσεως μΠατΣοΚ, μὲ τὸ GAPατο γιὰ ἀρχή, καὶ ἐξακολούθησαν μὲ τὸν Σαμαρᾶ καὶ ὅλες τὶς ἐμπλεκόμενες συγκυβερνήσεις.
Πρόσωπα ἐπικίνδυνα γιὰ τὴν ἀσφάλεια ὅλων τῶν πληθυσμῶν τοῦ πλανήτου, ποὺ ὅμως τώρα ἔχουν ἐπικεντρωθεῖ ἐδῶ… Εἰδικῶς ἐδῶ…
Πρόσωπα ποὺ ἀκόμη κι ὁ τραπεζίτης Στουρνάρας ἠρνήθη νὰ δεχθῇ ὡς συμβούλους, κατὰ τὴν περίοδο τῆς ὑπουργείας του.
Παναρίτη, Ἀντωνοπούλου, Σᾶκς…
«…Το 2012 ο Τζέφρι Σακς προσφέρθηκε… εθελοντικά να αναλάβει θέση συμβούλου στο υπουργείο Οικονομικών, επί Γιάννη Στουρνάρα. Η προσφορά του απερρίφθη….»
Ὄχι διότι ὁ Στουρνάρας ΔΕΝ εἶναι δικός τους, ἀλλὰ διότι ἐπέλεξε τὴν …γερμανικὴ ὁδό.
Τώρα ὅμως τέλος ὁ Στουρνάρας καὶ τέλος στὸν …γερμανικὸ δρόμο.
Τώρα μπήκαμε στὴν τελικὴ εὐθεία, ὅπου ἡ μόνη κατάληξις εἶναι ἡ ἀπόλυτος καταστροφή!!!
Κι ὅταν λέῳ καταστροφή, ἐννοῶ τὴν ἀπόλυτον δουλοποίησίν μας. Διότι ὁ στόχος αὐτὸς εἶναι.
Ὅλα τὰ ὑπόλοιπα, τὰ οἰκονομικὰ παίγνια, εἶναι γιὰ τὸ φαίνεσθαι.
Ἡ πραγματικότης κρύβεται στὴν πολιτικὴ στόχευσιν
Τί θέσιν λαμβάνει λοιπόν ὁ σημερινός μας πρωθυπουργός γιά τήν ἀπροκάλυπτον ἐπέλασιν τῆς νέας τάξεως στήν Πατρίδα μας;
Ἔ, ἐν μέρει τὴν θεωρεῖ …ἀποδεκτή!!!
Γιάτι ὅμως ὁ παραπάνω τίτλος;
«…Η ΒΟΛΙΒΙΑ: η θεραπεία-σοκ δεν εφαρμόστηκε από έναν δικτάτορα, όπως στην Χιλή, αλλά από μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, που την ανέδειξαν.
Η Βολιβία ήταν μια χώρα με δυνατό και μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αριστερή παράδοση, ο τελευταίος σταθμός του Τσε Γκεβάρα. Αναγκάστηκε το 1985 να αποδεχτεί μια θεραπεία-σοκ εν ονόματι της σταθεροποιήσεως του νομίσματος της, αφού η αύξηση του πληθωρισμού στο 14.000% απειλούσε με κατάρρευση την οικονομία της. Είχε προηγηθεί ο εμφύλιος πόλεμος για την καλλιέργεια της κοκαϊνης, με υποκίνηση των ΗΠΑ, τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν κι ο αίτιος του πληθωρισμού. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πας, έκανε στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και συνεργαζόμενος με τον αμερικανό οικονομολόγο του Χάρβαντ Τζέφρι Σακς –τον οποίο η συγγραφέας χαρακτηρίζει ως τον νέο δόκτορα του σοκ- και με τον Βολιβιανό μεγαλοεπιχειρηματία Γκόνι κατέστρωσαν ένα μυστικό σχέδιο για τον τρόπο περάσματος της Βολιβίας στην οικονομία των ελευθέρων αγορών. Το σχέδιο αυτό το εξέδωσαν σε πέντε αντίτυπα, κρατώντας τα τρία για τους ίδιους και δίνοντας τα άλλα δύο στον αρχηγό του στρατού και στον αρχηγό της αστυνομίας. Ο Πας είναι ο άνθρωπος που είχε εθνικοποιήσει τα ορυχεία κι είχε αναδιανείμει τη γη πριν από χρόνια στην Βολιβία και τώρα ξαφνικά καταργεί τα μέτρα, που ο ίδιος είχε οικοδομήσει προηγουμένως.
Ο Πρόεδρος Πας αιφνιδιάζει τους πάντες. Με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα με τίτλο «η Βολιβία πεθαίνει» και με την εξαγγελία ενός διατάγματος που περιελάμβανε ένα πακέτο 220 νόμων θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο σωτηρίας της χώρας του. Στους εμβρόντητους υπουργούς και βουλευτές τους δείχνει την πόρτα για να αποχωρήσουν, αν διαφωνούν. Όταν ο κόσμος αντέδρασε κήρυξε την χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας». Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, τα άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους, η αντιπολίτευση τέθηκε εκτός νόμου και οι κυριότεροι συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στις φυλακές στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου. Οι συνέπειες φάνηκαν σε λίγο. Μια μικρή ελίτ της χώρας έγινε πλουσιότερη ενώ η ζωή των εργαζομένων χειροτέρεψε. Καταργήθηκαν θέσεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα κι αντικαταστάθηκαν με θέσεις μερικής απασχόλησης και χωρίς ασφάλιση. Πολλοί βρέθηκαν άνεργοι, άλλοι αναγκάστηκαν να ζούν μέσα σε σκηνές και η καλλιέργεια της κοκαϊνης εντάθηκε πάλι από τους εξαθλιωμένους και πεινασμένους Βολιβιανούς
Στην Βολιβία η εφαρμογή της θεραπείας-σοκ συνδυάστηκε με ένα πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο πραγματοποίησαν πολιτικοί και οικονομολόγοι με κοστούμια κι όχι οι στρατιωτικοί με τις στρατιωτικές τους στολές, καταλήγει η συγγραφέας. Για τον οικονομολόγο Σακς η Βολιβία του έδωσε το διαβατήριο για να αναλάβει 4 χρόνια αργότερα, το 1989, την θεραπεία της οικονομίας της Πολωνίας, όταν κατέρρεε το κομμουνιστικό καθεστώς και το κίνημα της Αλληλεγγύης επικράτησε στις εκλογές….»
ἡ δική μου ἀνάγνωσις
ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Ναόμι Κλάιν «τὸ δόγμα τοῦ σόκ».
Τὰ ἔχουμε λοιπὸν ὅλα.
Ξεκίνησε μὲ σοσιαλιστικὲς κυβερνήσεις… Δῆλα δὴ κυβερνήσεις ἐπιλεγμένες ἀπὸ τὸν λαό, μὲ λαοπροβλήτους ἡγέτες, σὰν τὸ GAPατο, τὸν Τσίπρα καὶ τὸν Βαρουφάκη.
Ὅλος ὁ πλανήτης συνήργησε στὸ νὰ …ἐκλεγοῦν.
Ἀπὸ τὸν σοσιαλισμὸ περάσαμε στὸν …ἐλαφρὺ κομμουνισμὸ καὶ κοντεύουμε στὴν …ὁριστικὴ λύσιν.
Δῆλα δὴ στὴν κατάληξιν τῆς Βιλιβίας, τῆς Χιλῆς, τοῦ Περοῦ ἀλλὰ καὶ κάθε χώρας τῆς Ἀφρικῆς, τῆς Ἀσίας καὶ σιγὰ σιγὰ ὅλης τῆς Εὐρώπης, ποὺ ἄν καὶ τὶς ἔχουν ἀναλάβει «εἰδικοὶ σύμβουλοι», σὰν τοὺς δικούς μας, στὴν πραγματικότητα τὶς ὁδηγοῦν σὲ πληθωρισμοὺς τῆς τάξεως τοῦ 14.000% καὶ σὲ …ἐξαΰλωσιν τῶν πολιτῶν τους.
«…Προσοντούχος η βουλευτής Επικρατείας. Πώς μπορούμε να διαφωνήσουμε; Ας «σκύψουμε» όμως λίγο επάνω από την δουλειά της για να την γνωρίσουμε καλλίτερα. Άλλωστε είναι πολύ πιθανό να υποστούμε την «ευεργεσία» των γνώσεων και των προσόντων της. Ας προετοιμαστούμε…
Καθώς η εργασία της κυρίας Παναρίτη στο Περού θεωρείται και από την ίδια μοντέλο (το οποίο μάλλον φιλοδοξεί να εφαρμόσει και εδώ) επιβάλλεται να ρίξουμε μια ματιά στο πώς εφαρμόστηκε και ποια αποτελέσματα άφησε πίσω για την κοινωνία του Περού.
Η κυρία Παναρίτη, λες και το ‘ξερε ότι δημιουργούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή νεοφιλελευθέρων οικονομικών μοντέλων εγκατεστάθη στο Περού το 1991. Έναν χρόνο αργότερα (τι σύμπτωση κι αυτή!), το 1992, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι έκανε πραξικόπημα για να παραμείνει στην εξουσία και να ολοκληρώσει το έργο του ξεπουλήματος της χώρας (του).
Η«προσφορά»
Ο Φουτζιμόρι εγκατέλειψε το 2000 το Περού και κατεδικάσθη σε 25 χρόνια φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά. Εν τω μεταξύ η κυρία Παναρίτη του έπλεκε το εγκώμιο.
Η κυρία Παναρίτη εργαζόταν για «την μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές της ιδιωτικοποιήσεω». Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της είναι ενδεικτικοί: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας» (1995), «Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» (1999), «Στρατηγικές ιδιωτικοποιήσεως», με παράδειγμα, επίσης, το Περού.
Την προσφορά της Παναρίτη ανεγνώρισαν τα στελέχη της κυβερνήσεως Φουτζιμόρι καθώς και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και οι λοιποί στυλοβάτες του συστήματος (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ κ.λπ.). Αντίθετα, ο λαός του Περού δεν εκτίμησε ούτε την Παναρίτη ούτε την πολιτική του ΔΝΤ, καθώς:
♦ Στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής οι απολύσεις και η κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων συνεχίζονται σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, όπως ακριβώς συνέβη και την δεκαετία του ’90, την εποχή που η Παναρίτη εργαζόταν για το καθεστώς Φουτζιμόρι, κατά την διάρκεια του οποίου υπεχώρησαν όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις: το δικαίωμα στην απεργία, στον συνδικαλισμό, στην εργασιακή σταθερότητα.
♦ Η σημερινή κατάσταση των συνταξιούχων είναι αξιοθρήνητη, καθώς οι συντάξεις είναι παγωμένες εδώ και 8 χρόνια και δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το 10% των βασικών εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού.
♦ Η μεγάλη πλειονότητα των επιδομάτων που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι με βάση τους νόμους των τελευταίων δεκαετιών έχουν σκανδαλωδώς περικοπεί (σας θυμίζει κάτι;). Το ίδιο το κράτος έχει επινοήσει τρόπους για να αποφύγει να πληρώσει τα νόμιμα επιδόματα.
♦ Μεγάλος αριθμός εργαζομένων απολύεται καθημερινά ως συνέπεια των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του εργατικού κόστους (κάτι μας θυμίζει κι αυτό…).
Εξολόθρευση των ιθαγενών
Η τραγωδία στην Ελλάδα άρχισε με την διαπίστωση ότι τελικά λεφτά… δεν υπάρχουν και προκειμένου, υποτίθεται, «να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις», ο Γ. Παπανδρέου προσέφυγε στο ΔΝΤ. Στο Περού (απ’ όπου έχει πλούσια πείρα η βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος περί αξιοποιήσεως της δημόσιας γης του Παπανδρέου) το δράμα εξελίχθηκε μια δεκαετία νωρίτερα. Ας δούμε πώς…
Το 1974 το καθεστώς του στρατηγού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο αναγνωρίζει την «νόμιμη ύπαρξη και την νομική ταυτότητα των ιθαγενών λαών του Αμαζονίου και των εδαφών τους». Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώθηκε με το Σύνταγμα του 1979. Ωστόσο όλα αυτά διεγράφησκαν με μια μονοκονδυλιά με το Σύνταγμα του καθεστώτος Φουτζιμόρι (για τον οποίο η κυρία Παναρίτη έχει γράψει ύμνους) το 1993, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της αρπαγής και της καταληστεύσεως των εδαφών αυτών.
Με το Σύνταγμα του Φουτζιμόρι το 1993 θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι άνοιξε ο δρόμος για την εκμετάλλευση της γης των Ινδιάνων (γι’ αυτήν την εκμετάλλευση εργάσθηκε στο Περού η κυρία Παναρίτη αποκτώντας την σημερινή τεχνογνωσία).
Είναι περιττό να σημειώσουμε για το συμφέρον… ποιων προωθήθηκε η εν λόγω νεοφιλελεύθερη νομοθεσία… Οι πολυεθνικές έχουν πια απελευθερωθεί από το βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών και έχουν εξασφαλίσει την πρόσβαση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την εξορυκτική βιομηχανία, τον τουρισμό και την υλοτομία, σε περιοχές που παραδοσιακά ανήκουν στους λαούς που διαμένουν εκεί.
Κάπως έτσι στρώθηκε ο δρόμος από την κυβέρνηση Φουτζιμόρι ώστε το κράτος να διακηρύξει ότι η γη των ιθαγενών λαών είναι «διαπραγματεύσιμη» (σας θυμίζει κάτι;) «σύμφωνα με την οικονομία της αγοράς». Κάπως έτσι, μέσω… Προεδρικών Διαταγμάτων και με τρικ που ξεπερνούσαν τις κοινοβουλευτικές αγκυλώσεις, προχώρησε το ξεπούλημα. Η αρπαγή και το ξεπούλημα της γης των Περουβιανών έγινε αριστοτεχνικά και… εκσυγχρονιστικά, με τα εξής βήματα:
♦ Δημιουργία κτηματολογίου.
♦ Επίσημοι τίτλοι ιδιοκτησίας επί των προαιώνιων κοινοτικών ιδιοκτησιών επί της προεδρίας Φουτζιμόρι.
♦ Πρόσβαση (των ιδιοκτητών) σε πιστώσεις. Δηλαδή δέσιμο της γης τους με υποθήκες στις τράπεζες.
Την συνέχεια την φαντάζεσθε…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα είναι οι δύο θεσμοί που, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θεωρούνται η Κόλαση. Οι πολιτικές που «πρότειναν» – ανάλογες με τις απαιτήσεις που διατυπώνει σήμερα στην Ελλάδα το ΔΝΤ – οδήγησαν την Αργεντινή στην απόλυτη οικονομική καταστροφή και την ΝΑ. Ασία στην μεγάλη κρίση του 1997….»
Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (α)
Τὸ ἴδιο μοντέλο ἔχει κατὰ νοῦ καὶ ἡ Παναρίτη.
Ἐκθειάζει τὸ …«ἔργο» της στὸ Περοῦ καὶ τὰ ἀποτελέσματα τοῦ ΔΝΤ στὴν Χιλή, ἀλλὰ μᾶς ἀποκρύπτει πὼς ἡ ἐκμετάλλευσις τῶν φυσικῶν πόρων ἔχει περάσει στὰ χέρια τοκογλύφων καὶ πὼς οἱ πληθυσμοὶ γενοκτονοῦνται.
Καὶ καταλήγουμε στὸ ἐδῶ καὶ τώρα μὲ τὸν Σᾶκς, ἄν κι ἔχουν μεσολαβήσει ὅλοι οἱ παρελκόμενοι, ποὺ ἀπαιτοῦνται, γιὰ νὰ «θωρακίσουν» τὸ μεγάλο αὐτὸ «ἔργο» ποὺ ἀνέλαβαν. Τὸν Σᾶκς ποὺ συνοδεύει συστηματικῶς τὸν Βαρουφάκη πλέον στὶς …«ἐκδρομές» του εἰς τὰς Εὐρώπας, κουβαλῶντας ἀπὸ κοντὰ καὶ τὴν Παναρίτη.
Κι ὅλα αὐτὰ μᾶς συμβαίνουν μὲ σοσιαλιστικὴ κυβέρνησιν, μὲ ἀριστερίστικες τάσεις, ὅπως ἀκριβῶς καὶ στὴν Βολιβία.
Τὰ πρόσωπα ποὺ λειτουργοῦν ὡς σύμβουλοι «διαλεκτά». Ἀπὸ τραπεζῖτες ἔως …τραπεζῖτες.
Οἰκονομολόγοι, ὑπάλληλοι τοῦ ΔΝΤ, καθηγητὲς σὲ πανεπιστήμια τῆς νέας τάξεως…
Καὶ τὰ πειράματα, ποὺ ἔως τώρα συνέβησαν, ὑπαρκτά…
Μὲ τὴν ἀνεργία νὰ ἀγγίζει τὸ 30%, μὲ ἀνύπαρκτον πρωτογενῆ παραγωγή, μὲ ἕνα ΤΑΙΠΕΔ νὰ ἀλητεύῃ, μὲ κυβερνήσεις διορισμένες ἀπὸ τοὺς …«περιουσίους», μὲ «φυτεμένα» ἀπὸ τὸν Soros πρόσωπα μέσα στὴν κυβέρνησιν,ποὺ διαχειρίζονται ἐργασιακὰ θέματα καὶ μὲ ἀπόλυτον ἐξάρτησιν ἀπὸ τοὺς τοκογλύφους, δὲν διαφέρουμε σὲ κάτι πλέον ἀπὸ τὶς χῶρες τῆς Νοτίου Ἀμερικῆς καὶ τῆς Νοτιοανατολικῆς Ἀσίας, ἤ ἀκόμη καὶ τῆς Ἀφρικῆς, ποὺ ἐπάνω τους πρωτοδοκίμασαν τὰ παιχνίδια τους ἐτοῦτα τὰ νούμερα.
Πολὺ φοβᾶμαι πὼς ἀκόμη δὲν ἔχουμε δεῖ τὰ χειρότερα!!!
Υ.Γ. Καὶ νὰ μὴν ξεχνᾶμε τὸν …εἰδικὸ σύμβουλο, ποὺ μᾶς παρουσιάσθηκε, ἀπὸ τὴν κυβέρνησιν ὡς …ἰδιώτης καὶ ποὺ εἶναι ἐπίσης παιδὶ τῶν Σόιμπλε καὶ τῶν τοκογλύφων. Αὐτόν πάλι ποῦ τόν βάζουμε;
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.