Παπακώστας Τζαμάλας.

Παπακώστας Τζαμάλας.1790-1862

Γεννήθηκε στη Δρέμισσα το 1790. Μέχρι την Επανάσταση ήταν Ιερέας στην Δρέμισσα. Τότε εγκατέλειψε τα ιερατικά του άμφια και ζώστηκε τα άρματα, για να πολεμήσει τον κατακτητή.
Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κυρίως με την συνεργασία των Κοντογιανναίων, όπως στη Γραβιά, Προφήτη Ηλία Άμφισσας, Αετό Υπάτης, Δίστομο, Αράχωβα, Σκαρμίτα, Δομοκό, Νεβρόπολη, Βελεστίνο, Πέτρα, Πλάτανο, Αλμυρό κλπ. Επίσης μεγάλη ήταν και η συμβολή του στην επιτυχή άμυνα της Ακροπόλεως των Αθηνών, όταν Φρούραρχος ήταν ο Γκούρας.
Μετά την απελευθέρωση της χώρας ήταν από τους λιγοστούς Δρεμισσιώτες αγωνιστές που δέχτηκε να πάρει ως αμοιβή των αγώνων του, μεγάλη κτηματική έκταση στη θέση Ποταμάκια της Λαμίας.
Επί  Όθωνα έγινε αντισυνταγματάρχης, αργότερα όμως περιέπεσε σε δυσμένεια. Κατά τα λεγόμενα Μουσουριανά. Συνέπεια τούτου, το 1847, κατα τη στάση του συνταγματάρχη Φαρμάκη στη Ναυπακτία στασιάζει και αυτός στη Φθιώτιδα. Τα κυβερνητικά στρατιωτικά αποσπάσματα τον κατεδίωξαν με μανία και αναγκάστηκε να καταφύγει στην τουρκοκρατούμενη ακόμα τότε Θεσσαλία.
Το 1848 δεν δέχτηκε την αμνηστία που του έδωσε η κυβέρνηση Κουντουριώτη. Ο λόγος ήταν ότι δεν αμνηστεύτηκαν και άλλοι όμοιοι του. Αργότερα μαζί με τους άλλους φυγάδες αξιωματικούς και με την βοήθεια πολλών τουρκαλβανών εισέβαλαν από την Θεσσαλία στη Φθιώτιδα και σκόρπισαν τον τρόμο στις παραμεθόριες επαρχίες. Τους υποχρέωσαν όμως να καταθέσουν τα όπλα οι οπλαρχηγοί Μαμούρης, Παπακώστας, Γρίβας Γαρδικιώτης.
Κατά την επανάσταση της Θεσσαλίας το 1854, τον βρίσκουμε να πολεμά τους τούρκους σαν αρχηγός του τμήματος Δυτικού Παγασητικού. Συνεργαζόμενος με τους Πανουργιά, Δυοβουνιώτη και Φαρμάκη οδηγεί το Πήλιο σε επανάσταση.
Πέθανε στη Λαμία το 1862.

πηγή

φωτογραφία

(Visited 610 times, 1 visits today)
11 thoughts on “Παπακώστας Τζαμάλας.

 1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Παπακώστας Τζαμάλας. | Ἡ Φιλονόη καὶ οἱ φίλοι της

   • o Τζαμάλας βρε Θειο 🙂
    Μου τα’πε Ολα ο Δυσσεας προψες (25-03-2014) που τον ειδα στο Α’Νεκ Αθηνων για το καθιερωμενο μνημοσυνο .

   • δε το γραφεις ομως Θειε οτι ειναι ενας εκ των δολοφονων του Ανδρουτσου, τσιρακι του αποβρασματος Κωλλετη και των αλλων.

   • ηταν αυτος. Μαζι με Μαμουρη, Μήτρο της Τριανταφυλλίνας και ενας στρατιώτης Θεοχάρης απο το Λιδωρίκι, κατ εντολη του αποβρασματος Κωλλετη και εκτελεστικό οργανο το αποβλητο Ιωαννη Γκουρα “πουλησανε το λαδι για να μην ακριβύνει”.

   • Καὶ ὁ Φωτιάδης ἀλλὰ καὶ ὁ Κόκκινος ἀναφέρουν τὸν παπα-Κῶστα ἤ Παπακῶστα, ἀλλὰ ὡς ἄτομο σχετιζόμενον μὲ τὴν ἐκκλησία, ποὺ εἶχε, ὅπως κι ὅλοι οἱ ἐκκλησιαστικοί, ἀντιπάθεια καὶ μῖσος γιὰ τὸν Ὀδυσσέα.
    Σοῦ εἶναι εὔκολο λοιπόν νά ἀναζητήσῃς τήν σχετική πηγή, πρό κειμένου νά διορθώσω τό κείμενον;
    Σὲ εὐχαριστῶ πολὺ πάντως γιὰ τὶς πληροφορίες.

   • Ο Κωνσταντίνος Καλαντζής ηταν ο στρατιώτης που φιλούσε τον Οδυσσέα λίγο πριν την δολοφονία του, οταν ήρθαν να τον αλλάξουν με τον Στρατιώτη Θεοχάρη Μπαλαούρα που ήταν μέσα στο κόλπο. Ο Κ. Καλατζής μετά από πολλά χρόνια, αρχές 10ετιας ’60 (1863) με αφορμή το Θάνατο του Τζαμάλα (1863), σε μια “τυχαία” συζήτηση άνοιξε το στόμα του σε γνωστό δικηγόρο των Αθηνών περιγράφοντας τα γεγονότα, δε μιλούσε πιο νωρίς καθώς φοβόταν για τη ζωή του καθώς κάποιοι εκ των δολοφόνων ήταν εν ζωή (Μαμουρης, υπέργηρος). Ότι περιέγραψε δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της εποχής, συγκεκριμένα στην εφημερίδα “Καιροί”. Η μαρτυρία αυτή ηταν ικανή να αποκαταστήσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο καθώς είχε περάσει η άποψη οτι ηταν “προδότης” και “τουρκεψε”(ενω ειχε πραξει τα γνωστα “καπακια), πραγμα που αμφισβητεί ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονευματα του (λεει για τον Γκουρα πχ «τον έτυπτε η συνείδησή του διά το κάμωμα οπούκαμεν εις τον Δυσσέα – Τομος Β’ Σελ 73) , καθώς και οι Τρικούπης, Σπηλιάδης και επιβεβαίωσε τις φήμες για αλλοίωση της νεκροψίας, έτσι ώστε να αποδοθεί ο θάνατος του σε “ατύχημα” κατά την “απόδρασή” του. Το 1865 κι ενώ τα οστά του ήταν πρόχειρα θαμμένα κάτω απο την Ακρόπολη (σημερινή περιοχή Αναφιώτικα) μεταφερθείσαν στο Α’ Νεκ Αθηνών. Το 1967 τα οστά του μεταφερθείσαν στην Πρέβεζα. Ο Τάφος του (κενοτάφιο πλέον) υπάρχει ακόμα στο 1ο νεκ Αθηνών (όπως και πολλών άλλων που δυσκολεύτηκα παααααρα πολυ να βρω και να χαρτογραφήσω) και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν αμφισβητείται ο αγωνας του Τζαμάλα κατα το 21′ οπως δεν αμφισβητείται και η ενεργή συμμετοχή του στη Δολοφονία του Λιονταριού της Ρούμελης (με το αζημίωτο βέβαια απο χρήματα των “Δανειων της επανάστασης” που διαχειρίζονταν οι πρωταθλητές της διαφθοράς Κωλέττης- Μαυροκορδατος, ταφεντες και εντοπισμένοι και αυτοί στο Α΄ Νεκ Αθηνών) και καλο ειναι να αναφερθεί.

    Θεμιστοκλής ο Αθηναίος.

   • Ἔχω ἕνα βιβλίο ἐδῶ, ποὺ μοῦ τὸ χάρισαν, ἀλλὰ ποὺ δὲν ἀπεφάσιζα νὰ τὸ διαβάσω, διότι τὸ γράφει σὲ ἀπίστευτη …δημοτικιὰ ὁ Μπενέκος.
    Ἀπόψε ἔκατσα καὶ διάβασα αὐτὸ τὸ κεφάλαιον… Ἔχεις ἀπόλυτον δίκαιον.
    Θὰ μοῦ ἐπιτρέψῃς νὰ ἀποσύρω αὔριο τὴν ἀνάρτησιν καὶ νὰ τὴν ἐπιστρέψω τὴν ἄλλην ἑβδομάδα, σωστή.
    Σὲ εὐχαριστῶ πολύ. Εἶχα μείνῃ, γιὰ χρόνια, μὲ τὴν ἐντύπωσιν πὼς ὁ Παπακώστας ἦταν παπα-Κῶστας. Ὁ Φωτιάδης τὸ γράφει ξεκάθαρα καὶ μάλλιστα ἀναφέρει πὼς ἔχουν κι ἀμφιβολίες γιὰ τὸ ὄνομα. Κι ὁ Φωτιάδης γράφει μὲ στοιχεῖα δημοσιευμένα πλέον, σχεδὸν ἕναν αἰώνα ἀπὸ τὴν δολοφονία τοῦ Ὀδυσσέως.
    Καὶ πάλι εὐχαριστῶ!
    (Θὰ διαβάζω ὅλο τὸ Σαββατοκύρια Μπενέκο, ποὺ δὲν τὸν ἀντέχω… Δημοτικιά… Πολὺ δημοτικιά…!!!)

Leave a Reply