Ὁ Βενιζέλος ἐγκρίνει κι …εὐλογεῖ κυβερνητικὲς ἀποφάσεις!!!

Ο Βενιζέλος εγκρίνει τις επιλογές Βαρουφάκη για απευθείας ανάθεση, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην Lazard.
Ο Καμμένος σιωπά…
Ξέξασε μάλλον αυτά που έλεγε το 2012:Ὁ Βενιζέλος εὐλογεῖ κυβερνητικὲς ἀποφάσεις!!!2

Πάνος Καμμένος

«…Στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard αναθέτει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης τον ρόλο του συμβούλου του υπουργείου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχειρίσεως, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως στέλεχος της Lazard δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας τουλάχιστον 50%…»

Τά ἀλλάζει τώρα κι ὁ Καμμένος;

Και στο μεταξύ κάποιοι συνεχίζουν να λεηλατούν ανεξέλεγκτα την χώρα…
Κάτι που γνώριζαν από το 2012 όλοι τους μέσα στην βουλή…
Τότε μιλοῦσαν για 67 εκατομμύρια…
Τώρα πόσα πρέπει να περιμένουμε;

67.000.000 € σε Lazard και… σία για το «κούρεμα»Ὁ Βενιζέλος ἐγκρίνει κι ...εὐλογεῖ κυβερνητικὲς ἀποφάσεις!!!3

Λεφτά με τα τσουβάλια θα πάρουν οι δύο χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του κράτους για την ανταλλαγή ομολόγων Lazard freres SAS και Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP(CGSH), καθώς, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, οι «χρυσές» συμβάσεις με τις δύο εταιρείες οι οποίες έληγαν στις 6 Οκτωβρίου παρατείνονται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το αρχικό ποσό των 31.000.000 ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ως αμοιβή των δύο εταιρειών εκτινάσσεται τώρα στα 67.000.000 ευρώ! Και μάλιστα με τον υπουργό να παραδέχεται ότι οι δύο εταιρείες επελέγησαν ως σύμβουλοι με απευθείας ανάθεση από τον Οργανισμό Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους, πρόεδρος του οποίου αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώην μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs Π. Χριστοδούλου.

Τα παραπάνω ήρθαν ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το μόνο που ρωτούσε ήταν για το «αδιαφανές» της επιλογής. Η απάντηση, ωστόσο, του κ. Σαχινίδη ήταν αυτή που έβγαλε κι άλλη είδηση, μαρτυρώντας ότι οι συμβάσεις παρατείνονται, με αποτέλεσμα οι αμοιβές να φτάνουν στα ύψη.

Οσον αφορά στην «Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP», η σύμβαση προέβλεπε αμοιβή 6.000.000 ευρώ και 1.500.000 ευρώ έξτρα αμοιβή για κάθε μήνα που παρατείνεται η σύμβαση. Με δεδομένο ότι η σύμβαση έληγε στις 6 Οκτωβρίου και το PSI δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, η εταιρεία έχει λαμβάνειν συνολικά 12.000.000 ευρώ: Τα 6.000.000 ευρώ της αμοιβής συν έξι ακόμα (1.500.000 x 4 μήνες) για τους τέσσερις μήνες που έχουν περάσει. Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως η σύμβαση, έχουμε ακόμα.

Για την Lazard τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η Lazard αμείβεται με το 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγοραστεί. Με βάση το PSI του Ιουνίου, που ήταν «κούρεμα» 21%, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι η αμοιβή θα έφτανε τα 25.000.000 ευρώ. Μολονότι όμως το «κούρεμα» έφτασε στο 50%, το ποσοστό της Lazard δεν μειώθηκε, με αποτέλεσμα η αρχικώς εκτιμηθείσα αμοιβή των 25.000.000 ευρώ να υπερδιπλασιάζεται -όπως και το «κούρεμα»- και να φτάνει τώρα περίπου στα 55.000.000 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή και για τις δύο εταιρείες ανέρχεται στα 67.000.000 ευρώ.

Γιώργος Λυκουρέντζος
Δημοκρατία

…Με το τσουβάλι λεφτά;
Τσουβαλιασμένα λεφτά;
Πάντως ακόμη λεφτά υπάρχουν…
…Είναι όμως η …«επαναστατική» η λεηλασία σύντροφε!!! Όχι …χειρουργική!!!

Σίγμα

ΠΑΣΟΚ: Πολύ καλή η επιλογή της Lazard για το δημόσιο χρέοςὉ Βενιζέλος εὐλογεῖ κυβερνητικὲς ἀποφάσεις!!!1

Είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του Βενιζέλου την κρίσιμη περίοδο των παρεμβάσεων στο χρέος

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβούλιου του κόμματος, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015. Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ . 

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η «μόνη ασφαλής εθνική στρατηγική για την χώρα», όσον αφορά στο χρέος, με βάση τα σχέδια για περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωσή του που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επιλογή της Lazard για σύμβουλο επί του θέματος την οποία χαρακτηρίζει ως «πολύ καλή».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Είδαμε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεξε ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους την Lazard που είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του ΟΔΔΗΧ την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012).

Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή.

Είναι τώρα καιρός να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβερνήσεως του την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος που συντελέστηκε στις 9 Μαρτίου 2012 με το δραστικό κούρεμα και την ριζική αναδιάρθρωση του. Αναδιάρθρωση που εμπεριέχει και την δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω μείωση, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των κρίσιμων παραμέτρων, μόλις διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος.

Είναι επίσης ευκαιρία να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβερνήσεώς του για την προετοιμασία που έχει γίνει και τα επεξεργασμένα σχέδια που υπάρχουν για την περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, τώρα που κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Αρκεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η μόνη υπάρχουσα και η μόνη ασφαλής εθνική στρατηγική».

βήμα

Υ.Γ. Εννοείται πως θα μας …«κουρέψουν» εις βάρος των Ευρωπαίων. Αυτοί θα πληρώσουν μεγάλο τμήμα του πλαστού «χρέους» και φυσικά έλεγχος ΔΕΝ αποφασίζεται!!!

Κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος προτείνει o πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ρεζά ΜογκάνταμὉ Βενιζέλος ἐγκρίνει κι ...εὐλογεῖ κυβερνητικὲς ἀποφάσεις!!!4

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει στο μισό το χρέος της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις από τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο Ρεζά Μογκάνταμ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley.
 
Ο Ρ. Μογκάνταμ τονίζει ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. “Αυτό θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Πολιτικά, είναι ανέφικτο”, αναφέρει ο οικονομολόγος.
 
Αντίθετα, σημειώνει ο Μογκάνταμ, μία σταδιακή ελάφρυνση στου χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια. “Αυτό θα ήταν συνεπές με τη βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεση το ΔΝΤ και αποδέχτηκε το Eurogroup το 2012. Και δεν θα εξαρτάται από τις, όπως αποδείχτηκε, υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας”, τόνισε ο κ. Μογκάνταμ, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του για αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας από το 2010 έως το 2014.
 
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. “Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έξω από τις κυρίαρχες ελίτ, μπορεί να έχει μεγαλύτερη βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Τα χέρια του μπορεί να λυθούν από την ελάφρυνση της λιτότητας και το πολιτικό επιχείρημα της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι ήδη κοντά στο 2% του ΑΕΠ, το επίπεδο που απαιτείται για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης, εφόσον συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους”, αναφέρει ο Μογκάνταμ.

ποντίκι

 

 

(Visited 60 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Ὁ Βενιζέλος ἐγκρίνει κι …εὐλογεῖ κυβερνητικὲς ἀποφάσεις!!!

Leave a Reply