Μινωϊκὴ Κυδωνία.

Μινωϊκὴ Κυδωνία.11Μια πόλη μέσα στην σύγχρονη πόλη.

Η σύγχρονη πόλη τών Χανίων είναι ιδρυμένη πάνω στην μινωϊκή πόλη που τουλάχιστον από το 1400 π.Χ. θεωρείται ότι ονομαζόταν Κυδωνία ἤ ku–do–ni–ja σε κνωσιακές πινακίδες της Γραμμικής Β´ γραφής.

Κατά την παράδοση ήταν μια από τις τρεις πόλεις που ίδρυσε ο Μίνως στην Κρήτη: Κνωσός, Φαιστός, Κυδωνία (Διόδωρος Σικελιώτης V, 78.2).

Οι ανασκαφές των τελευταίων σαράντα χρόνων έχουν φέρει στο φως σημαντικά λείψανα τού μινωϊκού οικισμού στον λόφο Καστέλλι και στη γειτονική συνοικία Σπλάντζια, στην Παλιά Πόλη.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στις παραπάνω θέσεις αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις του Μινωϊκού Πολιτισμού, από την Πρωτομινωϊκή Ι (3650 π.Χ.) έως την Υστερομινωϊκή (1200 π.Χ.) περίοδο.

Η Νεοανακτορική περίοδος (1660-1450 π.Χ.) όπως και η Κρητομυκηναϊκή και η Μετανακτορική (1400-1100 π.Χ.) είναι σήμερα οι πιο γνωστές και καλύτερα σωζόμενες φάσεις του Μινωϊκού Πολιτισμού στα Χανιά. Η νεοανακτορική εγκατάσταση τών Χανίων κατατάσσεται στα ανακτορικά κέντρα με προσεγμένο πολεοδομικό σχέδιο, συγκεντρωτική εξουσία και γραφειοκρατική οργάνωση.

Την τελευταία περίοδο τού Μινωϊκού Πολιτισμού που η Κρήτη αποτελεί πλέον τμήμα τού μυκηναϊκού κόσμου, η Κυδωνία παρουσιάζει εντυπωσιακή ευημερία και αποτελεί το κομβικό σημείο ενός υπερπόντιου εμπορικού δικτύου με επαφές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Κύπρο, τη Χαναάν, τη Συρία, την Αίγυπτο την Ιταλία και τη Σαρδηνία.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα ορατά λείψανα της ανασκαφής ανήκει σε τμήμα της εγκατάστασης που καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά γύρω στο 1.450 π.Χ. Τα κτίρια (με καστανό χρώμα στο σχέδιο) σχημάτιζαν οικοδομικά τετράγωνα με στενούς δρόμους και πλατείες. Ένα από αυτά, η ΟΙΚΙΑ Ι, επιφανείας 225 τ.μ., έχει ανασκαφεί πλήρως.

Από τον δρόμο μπορούσε κανείς να εισέλθει στον προθάλαμο Η που οδηγούσε στο κυρίως δωμάτιο, την «μινωϊκή αίθουσα» ( Α+C)

O προθάλαμος οδηγούσε επίσης σε δεύτερο μικρό δωμάτιο (Ο) από όπου ανέβαινε κανείς με κλίμακα στον 1ο όροφο ή προχωρούσε μέσω του δωματίου Ν σε ενιαίο χώρο μαγειρείου και εργασίας Μ, όπου αποκαλύφθηκαν και απομεινάρια αργαλειού.

Το δωμάτιο Ε ήταν η αποθήκη της οικίας. Ένα από τα αγγεία που βρέθηκαν σ᾽ αυτὀ περιείχε τρία κιλά καμμένο λαθούρι και φακές. Εδώ βρέθηκαν επίσης δύο πινακίδες μινωϊκής Γραμμικής Α´ γραφής που είχαν πέσει από τον επάνω όροφο.
D Το δωμάτιο D περιείχε πολλά διακοσμημένα πήλινα αγγεία και άλλα λίθινα, σφραγίδες, περίαπτα και κοσμήματα.

Το κτίριο αυτό περιείχε συνολικά 300 ολόκληρα αγεία, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Μετά την καταστροφή , οι άνθρωποι επέστρεψαν και κατοίκησαν στα χαλάσματα (τα δωμάτια Α, Ι και Q της οικίας I (ξαναχρησιμοποιήθηκαν).

Νέα κτίρια (με πράσινο χρώμα στο σχέδιο) δεν χτίστηκαν παρά μόνον κατά την ΥΜ ΙΙΙΑ περίοδο (περίπου 1350 π.Χ.), για να ξανακαταστραφούν ξανά από φωτιά 100 χρόνια αργότερα.

Από αυτήν την καταστροφή ΥΜ ΙΙΙΒ1 φάσης προέκυψε το καταπληκτικό εύρημα των πινακίδων της Γραμμικής Β´, δηλαδή της γραφής της πρωϊμότερης μορφής της ελληνικής γλώσσας, την οποία μιλούσαν οι Μυκηναίοι της ηπειρωτικής Ελλάδος.Μινωϊκὴ Κυδωνία.10

Όψεις από διαφορετική γωνία.Μινωϊκὴ Κυδωνία.9 Μινωϊκὴ Κυδωνία.8

Ζωγραφική αναπαράσταση των κατοικιών.Μινωϊκὴ Κυδωνία.10

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ.
Ακόμη, σε αυτήν και την επόμενη περίοδο ( ΥΜ ΙΙΙΑ και ΙΙΙΒ) άνθησε το περίφημο τοπικό εργαστήριο κεραμικής («Εργαστήριο Κυδωνίας»), πολλά αγγεία του οποίου βρέθηκαν στα δωμάτια Α και C.
Μινωϊκὴ Κυδωνία.1
ΤΟΙΧΟΔΟΜΗ
Ο οικισμός ξαναχτίστηκε και η κατοίκηση συνεχίστηκε έως τον 12ο αι. π.Χ. (ΥΜ ΙΙΙΓ περίοδος).
Ξανακατοικήθηκε πλέον κατά την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο (β´μισό 8ου αι. π.Χ.) και έκτοτε δεν εγκαταλείφθηκε.Μινωϊκὴ Κυδωνία.2

 

Αποχετευτικό σύστημα και διακοσμητικοί πλίνθοι !!!Μινωϊκὴ Κυδωνία.3 Μινωϊκὴ Κυδωνία.4

Μεταμινωϊκά, φρέαρ και κτίσμα..

Μινωϊκὴ Κυδωνία.5 Μινωϊκὴ Κυδωνία.6

Νεφέλη Ὠκεανίς
ἀπὸ ἐδῶ, ἐδῶ, ἐδῶ, ἐδῶ, ἐδῶ, ἐδῶ κι ἐδῶ.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Leave a Reply