Τό παστεριωμένον γάλα συν-Ὑπεύθυνον γιά τήν σκλήρυνσιν κατά πλάκας;

 

Ἡ μελέτη εἶναι πανεπιστημιακὴ καὶ προέρχεται ἀπὸ τὴν νευρολογικὴ κλινικὴ τοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου. Ἡρακλείου.
Στόχος της ἦταν νὰ ἀνακαλύψῃ σχέσεις κι ἐπιδράσεις τοῦ ἀγελαδικοῦ γάλακτος στὴν ἀσθένεια. Κάτι ποὺ τελικῶς, κατὰ πῶς ἀποφαίνεται  ἡ ἔρευνα, δυστυχῶς ἀπεδείχθῃ.
Ἐγὼ θὰ ἤθελα νὰ προσθέσω μόνον κάτι ἐρωτήματα στὰ παρακάτω ποὺ θὰ διαβάσετε:Ἦταν τόσο ἠλίθιοι οἱ παπποῦδες μας πού ἔπιναν μόνον κατσικίσιο γάλα;
Μήπως τό ὅ,τι ἡ πρωτεΐνη γάλακτος τοῦ κατσικίσιου προσεγγίζει περισσότερο αὐτήν τοῦ ἀνθρώπου, ἀπό ὅ,τι ἡ πρωτεΐνη γάλακτος τῶν βοοεϊδῶν;  
Καί μήπως τελικῶς ἀπό τά πρῶτα πού πρέπει νά ξαναμάθουμε εἶναι ἀκριβῶς αὐτά πού πιστέψαμε πώς πρέπει νά ἀφήσουμε πίσω μας;

Φιλονόη.  

Συνδέουν το παστεριωμένο γάλα με την αύξηση των κρουσμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας!

Τι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ στον πληθυσμό της Κρήτης

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Συνδέουν το παστεριωμένο γάλα με την αύξηση των κρουσμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας!

Τι έδειξε μελέτη της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ στον πληθυσμό της Κρήτης

Τη δραματική αύξηση, έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί, της σκλήρυνσης κατά πλάκας στον πληθυσμό της Κρήτης τα τελευταία 30 χρόνια και την συσχέτισή της με την κατανάλωση παστεριωμένου εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος από τους πάσχοντες, αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Neurology” και παρουσιάζεται σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αγία Πελαγία.

Όπως είπε στην “Π” ο καθηγητής Νευρολογίας Ανδρέας Πλαϊτάκης, επικεφαλής της μελέτης, το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από άλλες μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, τονίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την ασθένεια.

Η εργασία που θα παρουσιαστεί στο διεθνές συνέδριο από την διδακτορική φοιτήτρια Δήμητρα Κοτζαμάνη, αφορά σε πάνω από 600 περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας που ταυτοποιήθηκαν στον κρητικό πληθυσμό από το 1980 μέχρι το 2008 και υπογράφεται από τους Δήμητρα Κοτζαμάνη, Πάνου Θεοδώρα, Μαστοροδήμο Βασίλειο, Τσαγκουρνισάκη Μηνά, Νικολακάκη Ελένη, Σπανάκη Κλέανθη και Ανδρέα Πλαϊτάκη. 

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η συχνότητα της ΣΚΠ αυξήθηκε δραματικά στην Κρήτη την τελευταία τριαντακονταετία (από 1.5 περιστατικά σε 100,000 κατοίκους τον χρόνο το 1980 στα 6.0 περίπου περιστατικά ανά 100,000 ανά έτος το 2008), ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που κατοικούσαν σε αστικά κέντρα του νησιού ή που είχαν μετακινηθεί σε νεαρή ηλικία από την ύπαιθρο στις πόλεις. Η συχνότητα της ΣΚΠ ήταν σημαντικά μικρότερη στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης, όπου δεν υπήρξε η δραματική αύξηση στις γυναίκες που παρατηρήθηκε στα αστικά κέντρα. 

Ο καθηγητής ανέφερε: 

“ Μία μοναδική πρωτοτυπία της μελέτης μας σε διεθνές επίπεδο ήταν ότι συγκρίναμε τους ασθενείς με ΣΚΠ όχι μόνον με δείγμα πληθυσμού της Κρήτης παρόμοιας ηλικίας, φύλου και τόπου κατοικίας (μάρτυρες), αλλά και με την γεννεά των γονέων των ασθενών με ΣΚΠ, στην οποία η νόσος ήταν σχεδόν άγνωστη. 

Η σύγκριση αυτή με τους γονείς αποκάλυψε σημαντικότατες αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μόνο γενιάς. Οι αλλαγές αυτές που περιλαμβάνουν τις συνθήκες διαβίωσης των γονέων (κατοικία και εργασία κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο, μικρό ποσοστό καπνίσματος στις μητέρες, κατανάλωση φρέσκου γάλακτος από τα κατοικίδια ζώα -κυρίως αίγας, πολυμελείς οικογένειες και τεκνοποίηση σε νεαρότερη ηλικία) συνιστούν προστατευτική επίδραση. Οι περισσότερες από αυτές τις διαφορές, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρήθηκαν όταν οι ασθενείς με ΣΚΠ συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου (μάρτυρες), που επιλέχθηκε τυχαία από τον κρητικό πληθυσμό, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. Έτσι, σε σύγκριση με τους μάρτυρες, οι ασθενείς με ΣΚΠ διέμειναν μικρότερο χρονικό διάστημα σε χωριά πριν από τη μετακίνησή τους στα αστικά κέντρα, οι γυναίκες ασθενείς με ΣΚΠ κάπνιζαν πολύ πιο συχνά, έπιναν αλκοόλ και έπαιρναν αντισυλληπτικά. Επίσης η κατάλωση φρέσκου γάλακτος αίγας φαίνεται ότι έπαιξε προστατευτικό ρόλο στους μάρτυρες. 

Πώς το γάλα σχετίζεται με τη νόσο

Πώς όμως η πηγή του γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με την ασθένεια; 

Σε σύγκριση με το γάλα από βοοειδή, η σύνθεση πρωτεΐνης του αιγοπρόβειου γάλακτος προσομοιάζει περισσότερο με εκείνη του ανθρωπίνου γάλακτος. Επίσης προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η σύνθεση πρωτεΐνης του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι διαφορετική από εκείνη του αγελαδινού γάλακτος και ότι η παστερίωση του τελευταίου αυξάνει την πιθανότητα ενεργοποίησης του ανοσοποητικού συστήματος. Επιπλέον, το φρέσκο γάλα, εν σχέσει με το παστεριωμένο, τροποποιεί τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, ενώ είναι γνωστό ότι τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας περιέχουν πρωτεΐνες που προσομοιάζουν με αυτές της μυελίνης του νευρικού συστήματος του ανθρώπου και ως εκ τούτου μπορεί να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να προσβάλλει το νευρικό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μοριακή μιμική και είναι γνωστό ότι αποτελεί μηχανισμό που έχει ενοχοποιηθεί στην πρόκληση αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να αναγνωρίσει δικά του συστατικά ως ξένα (λόγω ομοιότητας) και να κινητοποιηθεί ώστε να τα καταστρέψει. 

Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύονται από δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος είναι σχετικά υψηλή στις βιομηχανικές χώρες και ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πάνω από το 90% των ασθενών έπιναν εισαγόμενο αγελαδινό γάλα

Η μελέτη έδειξε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες των ασθενών με ΣΚΠ έπιναν σχεδόν αποκλειστικά γάλα της αίγας, ενώ περίπου 50% των παιδιών τους (δηλαδή οι γονείς των ασθενών με ΣΚΠ) έπιναν γάλα της αίγας. Αντίθετα, για πάνω από 90% των ασθενών με ΣΚΠ, η πηγή του γάλακτος ήταν το παστεριωμένο εισαγόμενο βόειο γάλα (μόνο το 2-5% έπιναν το τοπικό γάλα κατα την εκδήλωση της νόσου).

Ο κ. Πλαϊτάκης μιλώντας στην “Π” υπογράμμισε: 

“Πιστεύουμε ότι η παρατήρηση μας, ότι η μετάβαση από το φρέσκο γάλα της αίγας στο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, σχετίζεται με την αύξηση της ΣΚΠ στην Κρήτη, είναι πολύ σημαντική για να αποτελέσει αφετηρία για νέες ερευνητικές προσπάθειες, όπως τονίζεται στα highlights του NEUROLOGY, το οποίο επέλεξε να προβάλει την εργασία μας ανάμεσα στις πιο σημαντικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό”.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο

Εκτός από την προέλευση του γάλακτος, η σύγκριση των ασθενών με ΣΚΠ με τους γονείς τους και με τα υγιή άτομα από τον κρητικό πληθυσμό ανέδειξε και παράγοντες που πιθανά σχετίζονται με τη νόσο: 

1) το κάπνισμα αυξήθηκε δραματικά στις γυναίκες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες ασθενείς καπνίζανε περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες και τους άνδρες της ομάδας ελέγχου. 

2) Οι γυναίκες ασθενείς χρησιμοποιούσανε συχνότερα αντισυλληπτικά και έκαναν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία.

3) οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα περισσότερο σε σχέση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου. 

4) Η ανάλυση των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας αποκάλυψε ότι ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ερυθρά, η ανεμοβλογιά και ο απλός έρπης ήταν λιγότερο συχνές σε ασθενείς με ΣΚΠ από ότι στους μάρτυρες, ενώ η οξεία γαστρεντερίτιδα ήταν πιο κοινή. Επιπλέον, χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες πάθησεις του εντέρου, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ακμή ήταν λιγότερο συχνές στους ασθενείς με ΣΚΠ από τους μάρτυρες.

Η μελέτη διήρκησε 4 χρόνια και υποστηρίχθηκε από τον Σύνδεσμο Υποστήριξης της Νευρολογικής Κλινικής “ΕΥ ΖΕΙΝ”. (πηγή)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply