Ὅπου πετρέλαια καὶ οἱ (…γνωστοί) πετρελαιάδες!!!

Και στην Αλβανία τα πετρέλαια στα χέρια των σιωνιστών.
Η «δημοκρατία» αφήνει πίσω της τεράστια χρέη και πολλές υποχρεώσεις. 

Ὅπου πετρέλαια καὶ οἱ (...γνωστοί) πετρελαιάδες!!!1

Η μαφία καταλαμβάνει την εξουσία στην «απελευθερωμένη» χώρα, με την βοήθεια των ξένων νταβατζήδων, και για αντάλλαγμα αυτής της στηρίξεως χαρίζει στους επικυριάρχους τον Φυσικό και Δημόσιο Πλούτο του «εκδημοκρατισμένου» λαού.

Σίγμα

Ακολουθεί άρθρο από το Capital.gr

Τι γυρεύουν οι Κινέζοι στα πετρέλαια της Αλβανίας;

Ὅπου πετρέλαια καὶ οἱ (...γνωστοί) πετρελαιάδες!!!3

Προ ημερών έγινε γνωστή στον Καναδά μια συναλλαγή που αφορά σε μια τοπική εταιρεία και μια ανεξάρτητη κινεζική πετρελαϊκή, με άμεσο ενδιαφέρον για την πετρελαϊκή αγορά των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο λόγος για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρείας Bankers Petroleum, έναντι συνολικού ποσού 440,4 εκατομμυρίων δολαρίων (1,685 δολάρια ανά μετοχή) από την κινεζική Geo – Jade Petroleum Corporation, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου της Κίνας. Η συναλλαγή έγινε με premium 98% έναντι του τελευταίου κλεισίματος των μετοχών της Bankers στο χρηματιστήριο του Τορόντο και 109% έναντι του μέσου όρου της τιμής στις τελευταίες 30 συνεδριάσεις.

Το ενδιαφέρον με την εξαγορά είναι ότι η καναδική Bankers επικεντρώνεται στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία και την Ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα στην Αλβανία η καναδική εταιρεία λειτουργεί και έχει τα πλήρη δικαιώματα αναπτύξεως του γνωστού πεδίου Patos Marinza, καθώς επίσης και το 100% του πεδίου Kucoca και του μπλοκ F στα ανατολικά της χώρας. Παράλληλα εκτός Αλβανίας πρόσφατα απέκτησε τα δικαιώματα πεδίου στην βορειανατολική Ουγγαρία. Σημειώνεται ότι το Patos Marinza είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αλβανίας με την Bankers να εμφανίζει μέση παραγωγή το 2015 της τάξεως των 19.384 βαρελιών την ημέρα. Το κοίτασμα έχει 190 εκατομμύρια βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα.

Να θυμίσουμε ότι παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στην αγορά πετρελαίου της γειτονικής χώρας όπου πριν από μερικά χρόνια, το 2012, αποφάσισε να επενδύσει και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, η Αγγλοολλανδική Shell. Μάλιστα η Shell προχώρησε στην συγκεκριμένη εξαγορά από την επίσης καναδική πετρελαϊκή Petromanas και αφού τα μέχρι τότε στοιχεία της έρευνας που είχε γίνει έδειξαν θετικά σημάδια.

Εξάλλου στην αλβανική αγορά δραστηριοποιούνται και άλλες εταιρείες όπως San Leon Energy, στην οποία μετέχει με σημαντικό ποσοστό ο μεγαλοεπενδυτής George Soros  ή η ισραηλινή ILDC που εκμεταλλεύεται πεδία στα ανοικτά της Hadera στο Ισραήλ.

Το τι συμβαίνει στην Αλβανία ακουμπά και την ελληνική αγορά, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων. Κατ’ αρχάς ως προς την ουσία, όπως έχουν κατ΄επανάληψη τονίσει εξειδικευμένοι επιστήμονες πολλά από τα αλβανικά πεδία εμφανίζουν γεωλογική συγγένεια και ανήκουν στην ίδια πλάκα με ελληνικές περιοχές, στις οποίες μάλιστα έχουν εντοπιστεί τα λεγόμενα «γεωλογικά ανάλογα», δηλαδή περιοχές που έχουν την ίδια δομή, ηλικία πετρωμάτων και γεωλογική ιστορία. Συγκεκριμένα γεωλογικά ανάλογα έχουν εντοπισθεί τόσο στα Ιωάννινα, την περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην Energean Oil & Gas, όσο και στο Κατάκωλο (που επίσης έχει παραχωρηθεί στην Energean) αλλά και στην περιοχή των Παξών δυτικά της Κέρκυρας, σε οικόπεδο που τελεί υπό παραχώρηση στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού για τα οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη.

Τώρα εκτός από την ουσία και τις προσδοκίες που καλλιεργεί η ύπαρξη ενεργών συστημάτων που παράγουν πετρέλαιο και προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και με τις τρέχουσες συνθήκες κρίσεως στην αγορά πετρελαίου, υπάρχει και το κομμάτι του γοήτρου. Και αυτό διότι η ελληνική αγορά και οι ελληνικοί διαγωνισμοί, την ίδια στιγμή που στην Αλβανία υπάρχει συνεπές ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, δεν έχει επιτύχει ακόμη να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και περιορίζεται στον αγώνα που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες οι ελληνικές εταιρείες (ΕΛΠΕ, Energean). Βεβαίως για την επενδυτική «ανομβρία» μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η περιορισμένη διάθεση των πετρελαϊκών για επενδύσεις υψηλοτέρου ρίσκου σε καινούργιες αγορές όπως η ελληνική. Ωστόσο έχουν βάλει το χεράκι τους και οι συνθήκες της αγοράς, οι κατά καιρούς δηλώσεις περί αλλαγής του νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου και εν γένει το αντιεπενδυτικό κλίμα, που απομάκρυνε ακόμη και εταιρείες που ήταν έτοιμες να επενδύσουν. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με την ιταλική Enel, η οποία δεν κατέθεσε τελικά προσφορά για τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, παρά την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply