Γιατί πῆγε τώρα ὁ Τσίπρας στήν Οὐκρανία;

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας κάθε ημέρα μεγαλώνουν, αλλά ο κος Τσίπρας φαίνεται ότι αποφεύγει την πραγματικότητα και αναλώνεται σε διεθνή ταξίδια χωρίς νόημα.

Το τελευταίο ταξίδι του στην Ουκρανία εντάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία έντονη επιθετικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον περιοχών, που θέλουν να αυτονομηθούν απ’ αυτήν.

ΠΗΓΗ

Οι κινήσεις αυτές γίνονται τώρα, γιατί αυτές τις ημέρες επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τurkish Stream με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Ήδη ο πρόεδρος Πούτιν επικύρωσε με ομοσπονδιακό νόμο την συμφωνία μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας, που υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2016 στην ‘Αγκυρα.

Οι Ρώσσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ταυτόχρονα ότι όλες οι άδειες, που απαιτούνται για την κατασκευή, υπάρχουν από τον Ιανουάριο.

Το έργο κατασκευής του αγωγού ανέλαβε το ρωσσικό ενεργειακό συγκρότημα Gazprom και η τουρκική εταιρεία Botas.

Ο αγωγός θα αποτελείται από δύο γραμμές με ετήσια παροχή 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εκ των οποίων η μία θα προορίζεται για τις ανάγκες της Τουρκίας και η άλλη θα προορίζεται για τις ανάγκες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε κατασκευή τεσσάρων γραμμών με συνολική ετήσια παροχή 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ 

Ο περιορισμός του έργου στο μισό δείχνει ότι η Ρωσσία έχει για το μέλλον κάποιο εναλλακτικό σχέδιο και δεν θέλει η λειτουργία του αγωγού να εξαρτάται υπερβολικά από τις διαθέσεις της Τουρκίας.

Η Ουκρανία θα πρέπει να νοιώθει απειλή για τα συμφέροντα της από αυτή την εξέλιξη .

Αντίθετα η Ελλάδα θα πρέπει να βλέπει μία επενδυτική ευκαιρία, καθώς η μία γραμμή του αγωγού προβλέπεται να την διασχίζει και να διακλαδώνεται με ένα άλλο σύστημα αγωγών στην περιοχή της Αλεξανδρουπόλεως.

Η περαιτέρω πορεία του αγωγού εκτός Ελλάδος εξαρτάται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα άλλων μεγάλων παραγωγών φυσικού αερίου, που «δήλωναν ως τώρα ανήσυχοι για το περιβάλλον και για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσσικό φυσικό αέριο» για να προστατέψουν το δικό τους μερίδιο αγοράς.

Οι ίδιοι ευρίσκονται πίσω από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσσία και προβοκάρουν τις αντιδράσεις της Ουκρανίας, με πρόσχημα την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι παράγοντες αυτοί διασυνδέονται έντονα με τουλάχιστον δύο Ελληνικά ενεργειακά συγκροτήματα, που μονοπωλούν φανερά το κύκλωμα των καυσίμων στην Ελλάδα και έχουν επιχειρηματικές διασυνδέσεις τόσο με το Αζερμπαιτζάν, όσο και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κος Τσίπρας μεταβαίνει στην Ουκρανία με διατεταγμένη αποστολή από αυτούς τους οικονομικούς κύκλους για να ζητήσει από τον κο Ποροσένκο της Ουκρανίας να σταματήσει τις προκλήσεις του προς την Ρωσσία, για να προχωρήσει ομαλά το έργο του Turkish Stream προς την Ελλάδα.

Τα αντιμαχόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα των αγωγών τα βρήκαν μεταξύ τους και ετοιμάζονται να αφήσουν την Ουκρανία στην τύχη της.

Αυτό το μήνυμα βέβαια δεν μπορούν να το μεταφέρουν οι ίδιοι στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, γιατί φοβούνται ότι θα την εξοργίσουν και θα την οδηγήσουν σε αστάθμητες οικονομικές ενέργειες εναντίον τους.

Η Ουκρανία έχει αναλάβει αυτόν τον μήνα την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλλον η κυβέρνησή της βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανασφάλεια.

Ο κος Τσίπρας «εσταλη» να συννενοηθεί με την Ουκρανία λόγω της σημερινής συνθέσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου, που έχουν βέτο σε οποιανδήποτε απόφαση, είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Τα εκλεγμένα μέλη με θητεία από 1η Ιανουαρίου 2016 ως 31 Δεκεμβρίου 2017 είναι η Αίγυπτος, η Ιαπωνία, η Ουκρανία, η Ουρουγουάη και η Σενεγάλη.

Τα εκλεγμένα μέλη με θητεία από 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 είναι η Αιθιοπία, η Βολιβία, η Ιταλία, το Καζακστάν και η Σουηδία.

Για να λάβει το Συμβούλιο απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία 9 χωρών, ενώ έχει 15 χώρες μέλη.

Αν εξαιρέσουμε τα 5 μόνιμα μέλη, που πρέπει πάντα να συμφωνούν, υπάρχει ενδιαφέρον δυναμικό χωρών για να βγουν πολλές δυσάρεστες αποφάσεις έως τα τέλη του 2017 για κράτη ταραξίες, που αδιαφορούν για την ειρήνη και την διεθνή νομιμότητα.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν έχει σύνορα με την Ουκρανία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας υπάρχει πληθυσμός Ελληνικής καταγωγής.

Μήπως ο κος Τσίπρας θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερος και να πάψει να κάνει τον αγγελιοφόρο κακών μηνυμάτων προς την Ουκρανία;

Καλό θα είναι να θυμηθεί το γνωμικό:

«Όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.»

John Drake

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Γιατί πῆγε τώρα ὁ Τσίπρας στήν Οὐκρανία;

  1. Στείλαν τον μικρό για τα θελήματα με το ραβασάκι με ….οδηγιες πορείας.Εξου και το επεισόδιο με τα μπουκαλάκι του νερού μολις τελειωσε το ποιημα.

Leave a Reply