Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (β)

Εἰδικοὶ σύμβουλοι λοιπόν…
Εἰδικη κατηγορία …«ἀνθρώπων».
Συνήθως, κατὰ ἕναν …«περίεργον» τρόπο, προέρχονται ἀπὸ τὰ ἴδια ἀκριβῶς μαγαζάκια τῆς Νέας Τάξεως… Εἶτε αὐτὰ λέγονται «ἵδρυμα Λεβύ», εἶτε λέγονται ΔΝΤ, εἶτε τραπεζικὸς τομέας, εἶτε…
…Ἀφῆστε…
Ἀκόμη εἶναι νωρὶς γιὰ νὰ μάθουμε τὰ πάντα…
Σιγὰ σιγὰ ξετυλίγεται τὸ κουβᾶρι…

Ὅμως…
Σήμερα δὲν θὰ καταπιαστῶ μὲ εἰδικοὺς συμβούλους ἀλλὰ μὲ …«εἰδικούς» σκέτο!!!
Ἄς κάνουμε λοιπὸν μία μικρὴ παρένθεσιν γιὰ νὰ δοῦμε τὸ ποιὰ εἶναι κάποια Ἄννα Στρατινάκη, ποὺ ἀνέλαβε τὰ ἐργασιακὰ τῆς χώρας, στὴν κυβέρνησιν Σαμαρᾶ καὶ τὸ γιατὶ ἡ θέσις ποὺ κρατοῦσε ἀνελήφθη στὴν συνέχεια ἀπὸ ἄλλο πρόσωπο, ὡς …ἀπ΄  εὐθείας διορισμένο ἀπὸ τὸ ΔΝΤ.
Θέσις κλειδὶ δῆλα δή, ποὺ ἔπαιξε σημαντικότατον ῥόλο στὰ ὅσα ἀφοροῦν στὰ δημόσια ἐργασιακὰ ζητήματα τῆς Πατρῖδος μας καὶ τελικῶς στὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα, τὰ ὁποῖα κάποιες τέτοιες …«σύμβουλοι» φροντίζουν γιὰ νὰ ἀκυρωθοῦν!!!Εἰδικοὶ σύμβουλοι...10

Την ίδια περίοδο, ο πρωθυπουργός αναθέτει στην κ. Στρατινάκη την «αποστολή» να έλθει σε επαφή με βιομηχάνους (αναφέρονται συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας) για να τους παράσχει συμβουλές για το πως θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις «χωρίς εντάσεις και καθυστερήσεις».

Η κ. Στρατινάκη πρότεινε μάλιστα στον πρωθυπουργό να ορίσει την ίδια ως επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που έχει την ευθύνη της έγκρισης των μαζικών απολύσεων. Λίγες ημέρες μετά, ο πρωθυπουργός σπεύδει να υλοποιήσει την πρότασή της.

Έτσι, όταν η Χαλυβουργία του κ. Μάνεση καταθέτει αίτηση ομαδικών απολύσεων μετά από προτροπή της κ. Στρατινάκη, το ΑΣΕ, με πρόεδρο την ίδια, εγκρίνει τις απολύσεις!

Αυτή η παράλληλη διαδικασία αποκαλύπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως τα μέτρα που «μας επιβάλλει» η Τρόικα, δεν είναι μέτρα που συμφέρουν απλώς κάποιους «ξένους». Αντίθετα, εκφράζουν με τον πιο καθαρό και απόλυτο τρόπο και τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά υπηρετεί πιστά. Όπως προκύπτει άλλωστε από την αλληλογραφία που δημοσιεύεται οι όποιες διαφωνίες αφορούν στον ρυθμό και στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται αυτές οι πολιτικές και όχι στην ουσία τους!

***
Σε μήνυμα που στέλνει στον Πρωθυπουργό στις 28 Φεβρουαρίου 2014, αφού πρώτα του δίνει συμβουλές σχετικά με το πως να παρουσιάσει την εφαρμογή ομαδικών απολύσεων ως κάτι θετικό, κλείνει με το παρακάτω χαρακτηριστικό υστερόγραφο:

«Τώρα συνειδητοποιώ και εγώ με την σειρά μου πόσους νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και επικαιροποιήσεις έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια στα εργασιακά!!!»

Λίγους μήνες μετά, η κ. Στρατινάκη φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ενδιαμέσου ανάμεσα στην Τρόικα και την κυβέρνηση. Ο Κρίστοφερ Άλεν, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αναφέρεται σ’ αυτό τον ρόλο σε ένα απ’ τα e-mails που δημοσιεύει το Hot Doc.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα στείλουν στην Άννα ένα περίγραμμα επάνω στα βασικά σημεία του θέματος των εργασιακών σχέσεων»(!!)

Προφανώς οι άνθρωποι της Τρόικα δεν θα μπορούσαν παρά να εκτιμήσουν τα προσόντα της εκλεκτής του πρωθυπουργού, κ. Στρατινάκη. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται το κεφάλαιο: στυγνούς, αδίστακτους, κυνικούς, υποκριτές. Τέτοια ήταν άλλωστε συνολικά η κυβέρνηση Σαμαρά – γι’ αυτό και δίκαια μισήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία.

Αύριο Κυριακή, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, όλοι όσοι κτυπήθηκαν βάναυσα τα τελευταία χρόνια, θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τον κ. Σαμαρά, την εκλεκτή του, κ. Στρατινάκη, κι όλη την παρέα τους. 

ξεκίνημα

Ποιός θα απαντήσει για τον ρόλο της Άννας του Αντώνη, μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC;

Γίνεται μια γενική γραμματέας υπουργείου να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της Τρόικας και του πρωθυπουργού; Έχει το δικαίωμα ένας γενικός γραμματέας να προτείνει απευθείας στον πρωθυπουργό τρόπους ώστε να εφαρμόζονται αντιλαϊκές πολιτικές παρακάμπτοντας την ελληνική Βουλή; Κι όταν ένα περιοδικό έρευνας δημοσιοποιεί αποδείξεις για τα παραπάνω, είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην απαντά δημόσια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ να μην αναδεικνύουν το θέμα;

Κι όμως στην Ελλάδα του μνημονίου όλα αυτά γίνονται. Στο τεύχος 68 του HOT DOC δημοσιοποιούνται δεκάδες e-mails, των οποίων η γνησιότητα έχει επιβεβαιωθεί, που αποστέλλουν κατώτερα και μεσαία στελέχη της τρόικας προς κυβερνητικούς αξιωματούχους και το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας με επιτακτικό πολλές φορές τρόπο όσα κατ’ αυτούς πρέπει να γίνουν ή να αλλάξουν στην κυβερνητική πολιτική. Ρόλο-κλειδί σε αυτή την διοχέτευση εντολών εμφανίζεται να έχει η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη που διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας  με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να του μεταφέρει τις επιταγές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.  

Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η Άννα Στρατινάκη, ως γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, στέλνει εμπιστευτικό e-mail στο πρωθυπουργικό γραφείο στο οποίο προτείνει την υιοθέτηση νομικής φόρμουλας που θα καταστήσει δυνατές τις ομαδικές απολύσεις χωρίς να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο. Η μεταφορέας εντολών της τρόικας λέει στον πρωθυπουργό της χώρας πώς θα παρακάμψει το κοινοβούλιο για να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας άκρως αντιλαϊκής ρυθμίσεως.

Παρά την αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Αποφεύγουν να απαντήσουν πώς η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει σε κατωτέρους υπαλλήλους φορέων, οι οποίοι δε λογοδοτούν σε κανένα, να διαμορφώνουν τις πολιτικές που αλλάζουν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν κάνουν καμμία αναφορά αλλά η έγκυρη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” έγραψε ολόκληρο άρθρο επάνω στις αποκαλύψεις αυτές του HOT DOC κι ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έκανε δύο σχετικές αναφορές σε ομιλίες του. Έτσι έχουν καταντήσει την δημοκρατία ο κ. Σαμαράς κι οι εκδότες που τον στηρίζουν κι εμείς οφείλουμε ως δημοσιογράφοι κι ως πολίτες να την προστατεύσουμε.

κουτὶ Πανδῶρας

Πληρώνουμε «χρυσάφι» τις συμβουλές στο υπ. Εργασίας

Του Βασίλη Ευθυμίου

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως, των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων και των 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το ελληνικό δημόσιο και δη το υπουργείο Εργασίας, καταβάλλει και μάλιστα με…μεγάλη χαρά, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που αναρτήθηκαν στην Διαύγεια, το ποσό των 2.000.000 ευρώ στην Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλευτικές υπηρεσίες, σχετικά με την εισαγωγή στην χώρα μας ενός συστήματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος! Και αν αυτό θεωρητικά ή και πρακτικά ακόμη μπορούν να ισχυρισθούν από το επιτελείο του κ. Βρούτση πως είναι νομότυπο, σίγουρα δεν θα μπορούν να μας πείσουν πως είναι και ηθικό.

 

Εἰδικοὶ σύμβουλοι...6

Τι ακριβώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση; Με απλά λόγια, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, με τις «ευλογίες» φυσικά του πολιτικού της προϊσταμένου κ. Βρούτση υπογράφει στις 5 Μαρτίου 2014 μια σύμβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα στην οποία αναθέτει την εκπόνηση εμπειρογνωμοσύνης με τίτλο: «Η έννοια και τα συστήματα εφαρμογής του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος στα κράτη μέλη της Ε.Ε, των Η.Π και της Λατινικής Αμερικής» στο πλαίσιο της «Αναπτύξεως Ανθρωπίνου Δυναμικού». Η σύμβαση με αριθμό πρωτοκόλλου 6956/1879 καλείται ουσιαστικά να καθορίσει, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια, τις περιοχές, το που και πως θα μπορούσε να ισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μάλιστα, στην εν λόγω σύμβαση, που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηρισθεί σκανδαλώδης, όταν χιλιάδες νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα αναζητούν δουλειά και διαθέτουν σπουδαίες ικανότητες, ορίζεται και το ποσό των δόσεων προς την Παγκόσμια Τράπεζα, με την πρώτη να αγγίζει τις 400 χιλιάδες ευρώ! 

Όπως αποσαφηνίζεται λοιπόν στα σχετικά έγγραφα η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο 2 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνουμε εδώ ότι για την πιλοτική φάση του προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος έχει προβλεφθεί κονδύλι 20 εκατομμυρίων ευρώ, με τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας να κοστολογούνται στο 10% του προγράμματος… Τα ερωτήματα που μπαίνουν λοιπόν και ζητούν απαντήσεις στην συγκεκριμένη υπόθεση, πολλά: Γιατί αναθέσαμε την εκπόνηση μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα και όχι στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας; Γιατί «έτρεξαν» στο υπουργείο Εργασίας να ζητήσουν συμβουλές από την Παγκόσμια Τράπεζα; Γιατί απαξιώνεται η υπάρχουσα ομάδα εργασίας που υφίσταται και εργάζεται καθημερινά στο ίδιο υπουργείο, με απόλυτα σχετικό αντικείμενο; Ρωτάμε εμείς. Εἰδικοὶ σύμβουλοι...3

 

Την ίδια ώρα, αξίζει να αναφέρουμε πως η μελέτη συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το ελληνικό δημόσιο, που σημαίνει πως όχι μόνο δεν μας χαρίζουν τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη, καθώς θα τα διπλοπληρώσουμε στο μέλλον, αλλά βάζουμε κιόλας από την τσέπη μας. Οπότε μιλάμε για χρήματα τα οποία φυσικά το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να τα διαθέσει για να βγουν από τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ δεκάδες εγγεγραμμένοι που κρατούν τα πτυχία τους κορνιζαρισμένα. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα τα στερείται ο ελληνικός λαός. Γιατί δεν προτίμησαν λοιπόν αυτόν τον δρόμο; Ρωτάμε πάλι εμείς. Στο μεταξύ, αν και αναζητήσαμε κάποιον στο υπουργείο Εργασίας, μήπως και πάρουμε καμμιά απάντηση, δυστυχώς, δεν βρέθηκε κανείς να σηκώσει το τηλέφωνο. Απευθυνθήκαμε τόσο στο γραφείο του κ. Βρούτση, όσο και στο γραφείο της κας. Στρατινάκη, όπως επίσης αναζητήσαμε κάποιον και στο γραφείο τύπου, ακόμη και στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείο Εργασίας αλλά δεν βρήκαμε κανέναν για να μας απαντήσει! 

 

Εἰδικοὶ σύμβουλοι...4

κουτὶ Πανδῶρας

Πόσο σημαντική εἶναι ἡ θέσις πού κρατοῦσε ἡ Στρατινάκη λοιπόν;
Πολύ… Ἐὰν κρίνῳ κι ἀπὸ αὐτό…

Ο Στουρνάρας οργανώνει μυστικά γεύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετακινήθηκε πλέον από την πλατεία Συντάγματος στην οδό Πανεπιστημίου, στο μέγαρο της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να ενδιαφέρεται για την εγχώρια πολιτική και τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση κυβερνήσεως – Τρόικας. Έτσι έχει ξεκινήσει μία σειρά επαφών με μυστικά γεύματα στην Τράπεζα. Ο πρώτος του συνδαιτημόνας σύμφωνα με τον Βηματοδότη ήταν ο Γιάννης Βρούτσης. Εκεί ήταν παρούσες, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και η ιδιαιτέρα του κ. Στουρνάρα.

παραπολιτικά

Σημαντική ἡ Στρατινάκη; Πολύ…!!!
Τόσο σημαντικὴ ποὺ πολὺ γρήγορα ἔσπευσαν νὰ τὴν …ἀντικαταστήσουν καταλλήλως μὲ ἀκόμη πιὸ …κατάλληλο πρόσωπο!!!
Διότι ἡ Στρατινάκη ἦταν ἀκριβῶς στὴν ἰδίαν θέσιν ποὺ εἶναι σήμερα ἡ Ἀντωνοπούλου, ἀπ’ εὐθείας «φυτευτή» τοῦ Soros.

Ἀπὸ τὸν Soros, μὲ …«ἀγάπη», γιὰ ἐμᾶς!

Τὰ ἐργασιακὰ λοιπὸν παρέμεναν, καὶ παραμένουν, πολὺ σημαντικὸ σημεῖον …«μεταῤῥυθμίσεων».
Κάθε τὶ ποὺ γνωρίζαμε ἄς τὸ ξεχάσουμε.
Οἱ συντάξεις στὰ χαμηλότερα δυνατὰ ἐπίπεδα καὶ οἱ ἀπολύσεις στὰ μέγιστα.

Ἔχω ἐδῶ καὶ χρόνια ἰσχυριστεῖ πὼς τὸ πρόβλημα ΔΕΝ εἶναι οἰκονομικὸ ἀλλὰ πολιτικό. Στόχος, πραγματικός, εἶναι ἡ ἀπόλυτος δουλοποίησις τῆς ἀνθρωπότητος, ποὺ θὰ καταφέρη νὰ ἐπιβιώσῃ ἀπὸ τὰ προγράμματα ἀποπληθυσμοῦ καὶ ἐκκαθαρίσεως.
Κι ἔως σήμερα διαπιστώνουμε πὼς ἀκολουθεῖται πιστά, ἀπὸ κάθε παράταξιν, αὐτὸ τὸ κεντρικὸ πρόγραμμα, τῆς νέας (καὶ παλαιᾶς τάξεως πραγμάτων), δίχως λοξοδρομήματα καὶ παρεκκλίσεις!!!
Τὰ ὀνόματα ἀλλάζουν…
Τὸ πρόγραμμα παραμένει τὸ ἴδιο.

Ποιά ἀντικατέστησε λοιπόν τήν Στρατινάκη;
Ἄλλη …εἰδικὴ σύμβουλος, ποὺ κατὰ τὸν προσφιλὴ τρόπο τῶν τοκογλύφων «φυτεύθηκε» στὸ ψηφοδέλτιον ἐπικρατείας τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, σὲ …πολὺ ἐκλόγιμο θέσιν:

Ράνια Αντωνοπούλου: Από την καρδιά των think tank του Σόρος στο υπουργείο εργασίας!

Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός που θα λύσει το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, την ανεργία και ποια είναι η «μαγική συνταγή» που έχει ήδη έτοιμη;

Μετά από 37 χρόνια στις ΗΠΑ, επέστρεψε γρήγορα στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω της μια «λαμπρή ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα». Έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και λύσεις άμεσες για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η καθηγήτρια Ράνια Αντωνοπούλου η οποία -προς έκπληξη πολλών- όχι μόνο βρέθηκε από το πουθενά στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανέλαβε και ρόλο ως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Ἀπὸ τὸν Soros, μὲ …«ἀγάπη», γιὰ ἐμᾶς!

Τί πάθαμε;
Τίποτα σπουδαῖον…
Ἁπλῶς μᾶς ἔχουν …περικυκλώσει ὅλων τῶν εἰδῶν τὰ κατακάθια τοῦ πλανήτου.
Κι ὄχι μόνον αὐτό, ἀλλὰ ὑπογράφουν, χάριν τῆς …«δημοκρατίας» ἀν τὶ ἡμῶν, πρὸς τὸν ἀφανισμό μας.
Δῆλα δή;
Μόνοι μας ὑπογράφουμε τὴν καταδίκη μας…
Ἀκριβῶς ἔτσι ἔχουν τὰ πράγματα.

Φιλονόη

Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (α)

Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (γ)

ἐγὼ γιὰ ἀλλοῦ ξεκίνησα κι ἀλλοῦ ἡ ζωὴ μὲ πάει

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply