Ἐπιστολὴ Καποδίστρια πρὸς …Τσίπρα!

Αποκλειστικό. Επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«…Δὲν συμμερίζομαι τὴν γνώμη σας σχετικὰ μὲ τοὺς ἐθνικοὺς πόρους καὶ τὴν ἰσορροπία ποὺ εὑρίσκετε ἀνάμεσα στὰ ἔξοδα καὶ τὰ ἔσοδα. Ἂν συνυπολογίσετε τὴν φοβερὴ δυστυχία τοῦ λαοῦ καὶ τὴν ἀφορία ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ πλήξῃ ἐπὶ μακρὸν τὸ ἔδαφος τῆς Ἑλλάδος, ἐλλείψει πιστώσεων καὶ κεφαλαίων, θὰ βλέπατε ὅτι τὰ μέσα ποὺ διαθέτουμε εἶναι τελείως δυσανάλογα πρὸς τὶς ἀνάγκες μας, πρᾶγμα ποὺ μὲ ἀνησυχεῖ, διότι μπορῶ καὶ συμπάσχω, καὶ ὑποφέρω περισσότερο ἀπὸ τοὺς δυστυχεῖς ποὺ μοῦ ζητοῦν ψωμὶ καὶ δὲν μπορῶ νὰ τοὺς δόσῳ…».


(13 Απριλίου 1828)

Απάντηση Τσίπρα:
«Γιάννη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανησυχείς και συμπάσχεις και υποφέρεις περισσότερο από τους δυστυχείς. Και βέβαια πρέπει να δίνουμε ψωμί, αλλά επειδή δεν έχουμε, πρέπει να δίνουμε… το καλό παράδειγμα: να γελάμε από το πρωί ως το βράδυ και κοντά στα μεσάνυκτα να εξηγούμε στον λαό ότι η απόγνωση δεν είναι (πια) πατριωτικό καθήκον. Γιατί και ΕΡΤ έχει, και αξιοπρέπεια έχει, και τον Στρατούλη υπουργό έχει, και πού το πας βρε Γιάννη αυτό: πρώτη φορά αριστερά έχει, με τον Πάνο τον Καμμένο, τον Νικολόπουλο και την Ραχήλ να μιλάει στο όνομά των αγώνων της αριστεράς. Το ξεχνάς αυτό Γιάννη; Γιάννη με απογοητεύεις. Σε παρακαλώ ξεκίνα να γελάς γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος για το αντίθετο και απορώ που βρίσκεις το κουράγιο για τόση μιζέρια.

Ἀλικάκος Δημήτρης

Υ.Γ. Γιάννη αυτά τα πρώτα περί εθνικών πόρων και ισορροπίας εσόδων εξόδων και ελλείψεως κεφαλαίων δεν τα αντιλαμβάνομαι επαρκώς. Όσο για την εφορία που λες, αδυνατώ να κατανοήσω πώς μπορεί να μας πλήξει. Υποπτεύομαι εντόνως ότι έχεις περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο των γερμανοτσολιάδων και εθνοπροδοτών και χρησιμοποιείς την χυδαίαν διάλεκτόν τους. Γράψε σχετικά και εξηγήσου. Και με την ευκαιρία στείλε και το βιογραφικό σου να μάθω ποιος διάολο είσαι.
Σε ασπάζομαι μετά δακρύων (από το πολύ γέλιο)»

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply