Τό χαλιφᾶτο Κύπρος;

«Όταν εκείνοι που δεν επηρεάστηκαν εξοργιστούν όσο εκείνοι που επηρεάστηκαν. Καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να θεραπεύσουν τις πληγές από το Τζιχάντ και εκείνους που το υποστηρίζουν (τους τζιχαντιστές), ίσως είναι καιρός για τις δυτικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν να σώσουν την Κύπρο για να σωθούν και οι ίδιες.»

Χαλιφάτο η Κύπρος με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2015, στο Οίκημα της Αδελφότητας στο Βόρειο Λονδίνο, με ιδιαίτερη επιτυχία και ενδιαφέρον η διάλεξη του Δρος Κλέαρχου Κυριακίδη, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάρτφορσαρ (Senior Lecturer and non-practising Solicitor, School of Law, University of Hertfordshire), με τίτλο «Από την βαρβαρότητα στο Μπαρμπαρός: Οι πρώτοι δώδεκα μήνες από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η διαχρονική σχέση του με την Ανατολική Μεσόγειο σήμερα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που διοργανώνει η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα εδώ και δώδεκα χρόνια. Ο Δρ Κυριακίδης ξεκίνησε με το πώς άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στις 4 Αυγούστου του 1914, όταν η Γερμανία επιτέθηκε και εισέβαλε στο Βέλγιο. Μια χώρα, την ουδετερότητα της οποίας είχε υπογράψει μαζί με την Βρετανία και άλλες χώρες να σεβαστεί και να εγγυηθεί. Η Βρετανία, αφού έστειλε τελεσίγραφο στην Γερμανία να αποσυρθεί και δεν εισακούστηκε, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της στις 4 Αυγούστου του 1914.

Η Τουρκία τότε προτίμησε να πάρει το μέρος της Γερμανίας, εγκαταλείποντας την συμμαχία με την Βρετανία, με αποτέλεσμα η Βρετανία να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο εναντίον και της Τουρκίας στις 5 Νοεμβρίου 1914. Παρόλο που η Βρετανία είχε υποστηρίξει την Τουρκία στον πόλεμο της Κριμαίας, στην Συνθήκη του 1878 και έκλεισε τα μάτια στις βάρβαρες σφαγές των Αρμενίων, Βουλγάρων, Ελλήνων και Ασσυρίων που διέπραξε η Τουρκία, η τελευταία πήρε το μέρος της Γερμανίας.

Και παραλλήλισε ο καθηγητής την στάση της Γερμανίας το 1914 με εκείνην της Τουρκίας ως εγγυήτριας δυνάμεως της Κύπρου το 1974, η οποία με τον ίδιο τρόπο παραβίασε τις δικές της εγγυήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και εισέβαλε στο νησί. Για να τονίσει ότι η ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν μπορεί ένας να βασίζεται σε εγγυήτριες δυνάμεις να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Έτσι την ίδια ημέρα, 5 Νοεμβρίου 1914, το Ηνωμένο Βασίλειο μονομερώς ακύρωσε την Συνθήκη του 1878, με αποτέλεσμα να αναλάβει η ίδια την κυριαρχία της νήσου Κύπρου.

Ο Δρ Κυριακίδης στην συνέχεια είπε ότι η Τουρκία τότε, πρώτη, στο πλευρό της Αυστρο-Ουγγαρίας, χρησιμοποίησε την θρησκεία, το Ισλάμ, και εξέδωσε πέντε θρησκευτικές διαταγές (Φάτουα) εναντίον των Συμμάχων, καλώντας τούς απανταχού μουσουλμάνους από το Χαλιφάτο στην Κωνσταντινούπολη, σε πόλεμο Τζιχάντ εναντίον των Συμμάχων (Γαλλίας, Ρωσσίας και Ηνωμένου Βασιλείου). Με τις σφαγές των Αρμενίων να αυξάνονται… Και δεν εκπλήττει -πρισέθεσε- το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να επικυρώσει σωρεία Διεθνών Συμβάσεων για την ειρήνη, ασφάλεια, ισότητα, φυλετικές διακρίσεις και προστασία των μειονοτήτων. Η Τουρκία την γλύτωσε παρόλα τα εγκλήματά της με την αποτυχία των Συμμαχικών Δυνάμεων, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ το 1918, να την δικάσουν για τα εγκλήματά της, όπως έκαναν αργότερα το 1945 για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας…

Η ιστορία, τόνισε ο Δρ Κυριακίδης, μας διδάσκει ότι η μοίρα του Βελγίου στις 4 Αυγούστου 1914 πρέπει να είναι μια προειδοποίηση, ότι η κυριαρχία κάθε μικρού κράτους είναι ευάλωτη. Η Τουρκία είναι μαθημένη να προδίδει τους Βρετανούς, όταν πρόκειται για το συμφέρον της ή του Ισλάμ ή και τα δύο. Έχει κακό προηγούμενο να μην επικυρώνει κύριες διεθνείς συμβάσεις. Η ευρύτερη Μέση Ανατολή υπήρξε επανειλημμένα θύμα της κακής χρήσεως της θρησκείας, πολέμου τζιχάντ, ξερίζωμα ανθρώπων από τα σπίτια τους στην βάση θρησκείας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των πλέον βαρβάρων παραβιάσεων διεθνούς δικαίου, πολέμου εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, και γενοκτονιών.

Η Τουρκία ευθύνεται για πολλά τέτοια εγκλήματα. Ο καθηγητής, ανακεφαλαιώνοντας, τόνισε ότι η Τουρκία προωθεί μια ίδια ισλαμική πολιτική στα κατεχόμενα της Κύπρου και τεκμηρίωσε με διάφορες δηλώσεις, όπως του Τούρκου προέδρου Ερντογάν τον Αύγουστο του 2014, όταν είπε ότι «Η Βόρεια Κύπρος είναι μουσουλμανική. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό και να το κάνουμε πιο επιβλητικό και να αυξήσουμε την θρησκευτική μάθηση στα τεμένη.

Υπάρχει μια διαφορά, είπε, μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της ISIL. Αφενός οι Αμερικανοί και σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν το «Ισλαμικό Κράτος» και αφετέρου τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα 28 μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της ίδιας της Κύπρου, διατηρούν μια πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας. Ουσιαστικά υπέκυψαν στις ισλαμικές απαιτήσεις της εις βάρος της Κύπρου. Κλείνοντας τα μάτια στις παρανομίες και ανήθικες πράξεις της Τουρκίας, με σκοπό την νομιμοποίηση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» μέσω της προτεινόμενης δικοινοτικής (δι-θρησκευτικής) και διζωνικής ομοσπονδίας.

Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο κτύπημα για τις δυτικές αρχές δημοκρατίας, αλλά θα αποτελεί σκληροπυρηνική γραμμή του Ισλάμ. Με ανθρώπους χωρισμένους σε δύο μέρη, αποτελούμενα από μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους (δι-κοινοτισμό). Αν ποτέ γίνει δεκτή τέτοια λύση, τόνισε ο Δρ Κυριακίδης, οι διαχωριστικές αρχές του Ισλάμ θα θριαμβεύσουν επάνω από τις πλουραλιστικές αξίες της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Και έκλεισε την τόσο ενδιαφέρουσα διάλεξή του ο Δρ Κυριακίδης με μια τροποποιημένη ερώτηση του Θουκυδίδη σε σχέση με την αρχαία Αθήνα:

Πότε θα υπάρξει δικαιοσύνη στην Κύπρο; Αν ακολουθήσουμε την συμβουλή του Θουκυδίδη, είπε, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Όταν εκείνοι που δεν επηρεάστηκαν εξοργιστούν όσο εκείνοι που επηρεάστηκαν. Καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να θεραπεύσουν τις πληγές από το Τζιχάντ και εκείνους που το υποστηρίζουν (τους τζιχαντιστές), ίσως είναι καιρός για τις δυτικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν να σώσουν την Κύπρο για να σωθούν και οι ίδιες.»

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply