Μετὰ τὴν ΑΟΖ ἔρχεται ὁ πόλεμος
Η Τουρκία προκαλεί την διεθνή κοινότητα και απειλεί τις πολυεθνικές εταιρείες, που ετοιμάζουν έρευνες στα Κυπριακά οικόπεδα υδρογονανθράκων.
Επικαλείται δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου με βάση τις διεθνείς συνθήκες.
Οι ξένες εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν νομικά αυτήν την απειλή για να μην διατρέχουν κίνδυνο από τις ενέργειες της Τουρκίας.
Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να ζητήσουν από την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν ΑΟΖ στην Μεσόγειο, οπότε τα δικαιώματα της Τουρκίας θα περιορισθούν σημαντικά.
Η οριοθέτηση ΑΟΖ απαιτεί αρχικά μία πολιτική δήλωση προς την διεθνή κοινότητα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για την Ελλάδα ειδικά απαιτείται απλά ένα Προεδρικό Διάταγμα:
«Δεδομένης της ανωτέρω διατάξεως του Ν. 2321/1995 προκύπτει ότι αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ κατόπιν προτάσεως του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου και η οποία όπως προαναφέρθηκε αποτελεί μια μονομερή πράξη της Ελλάδος και δε χρειάζεται οποιουδήποτε είδους συμφωνία με άλλη χώρα.»
Και τα δύο κράτη είναι μέλη της Ε.Ε.
Το δυσκολότερο σημείο αρχίζει μετά, καθώς θα προκύψει η αντίδραση της Τουρκίας.
Και επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να τα βάλει με την Ε.Ε. και τις πολυεθνικές εταιρείες, θα προσπαθήσει έμπρακτα να αμφισβητήσει την Ελληνική ΑΟΖ με προκλήσεις του Πολεμικού ναυτικού της προς την Ελλάδα.
Η ακραία αντίδραση της Τουρκίας θα ενεργοποιήσει εναντίον της τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των πλωτών εγκαταστάσεων εξορύξεως πετρελαίου, αλλά και την Ρωσσία, που έχει δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους προς Ισραηλινούς και Κυπρίους, καθώς τις έχει χρηματοδοτήσει έμμεσα μέσω επιχειρηματιών στο Ισραήλ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε την απάντηση του Γέροντος Παϊσίου σε ερώτηση, εάν κινδυνεύει η Αλεξανδρούπολη από τους Τούρκους:
«Κοίταξε να δεῖς. Οἱ Τοῦρκοι δεν θα μποῦν στην Ἀλεξανδρούπολη. Θα κάνουν μόνο μία πρόκληση στην Ἑλλάδα , που θα ἔχει σχέση με την αἰγιαλίτιδα ζώνη. Και ἐμᾶς θα μᾶς πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ἑλλάδα. Και ἐπειδή θα κρατήσει αυτή η μπόρα κάποιο διάστημα, μῆνες θα εἶναι, «θα ποῦμε το ψωμί ψωμάκι».
Μετά ρωτώ: Γέροντα, πῶς θα καταλάβω ἐγώ ὅτι θα εἴμαστε κοντά στον πόλεμο; Ὅταν, λέει, θα ἀκούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την ἐπέκταση τῶν μιλίων (τῆς αἰγιαλίτιδος ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω ἔρχεται ὁ πόλεμος.»
Ο Γέροντας, επειδή γνώριζε μέσω ενοράσεως από τότε (1995) την σημασία της Αλεξανδρουπόλεως στο διαμορφούμενο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, που περιλαμβάνει πλωτή εξέδρα μεταφορτώσεως υγροποιημένου φυσικού αερίου στα διεθνή ύδατα, μέσω της οποίας θα βαπτίζεται Ισραηλινό και Κυπριακό το ρωσσικό φυσικό αέριο, μας διαβεβαιώνει ότι η Αλεξανδρούπολη δεν θα κινδυνεύσει,
Αλλά συγχρόνως μας αποκαλύπτει ότι μετά θα επακολουθήσει απώλεια κάποιου ή κάποιων μικρών νησιών της Ελλάδος (Καστελόριζο ή και Στρογγυλή).
Η υπόθεση για την ταυτότητα των νησιών είναι δική μου και έχει νόημα, καθώς η παρουσία αυτών των δύο νησιών στα χέρια της Ελλάδος εμποδίζει την ενοποίηση των θαλασσίων συνόρων Τουρκίας και Αιγύπτου, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.
Με τα νησιά αυτά στα χέρια της Ελλάδος, οι ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου μπορούν να είναι συνεχόμενες.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΟΖ
Εάν η υπόθεση μου είναι σωστή, θα έχει προηγηθεί αιφνίδια κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία και απομάκρυνση του Ερντογάν ή παραβίαση συμφωνιών ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσσία.
Η δυναμική παρέμβαση της Ρωσσίας κατά της Τουρκίας δικαιολογείται μόνο, εάν υπάρχει στην Τουρκία φιλοΝΑΤΟϊκή κυβέρνηση.
Τότε, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα εμποδίζουν σοβαρά την διεθνή ναυσιπλοία και τις κινήσεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσσίας στην Μεσόγειο.
Η προειδοποίηση υπάρχει.
Ο χρόνος εκδηλώσεως των γεγονότων είναι άγνωστος, αλλά ευρίσκεται πολύ κοντά χρονικά.
Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την συνέχεια.
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.