Ἀλέξη, ὁ Μιχελῆς δέν ἦταν ἀπό τούς …«ἐγκεφάλους» τοῦ σχεδίου λεηλασίας «Σοφοκλῆς»;

Ἀλέξη, ὁ Μιχελῆς δέν ἦταν ἀπό τούς ...«ἐγκεφάλους» τοῦ σχεδίου λεηλασίας «Σοφοκλῆς»; 1«…Προ της 30ής Απριλίου 1998, δύο μήνες πριν εκπνεύσει η απόσπασίς μου στην  Λευκωσία,  ήλθα σε επικοινωνία με τον κύριο Κωνσταντίνο Κανόνη, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή επικεφαλής του Δικτύου Εξωτερικού και τέλος με τον κύριο Γεώργιο Μιχελή, Γενικό τότε Διευθυντή και Αντιπρόεδρο του Ομίλου γενικώς της Εμπορικής Τραπέζης, για να δω τι επρόκειτο να συμβεί σχετικά με την παραμονή μου στην Κύπρο.

Αρχές Μαΐου του 1998 εντάλθηκα να ταξιδεύσω υπηρεσιακά από την Λευκωσία στην Αθήνα, γιά να παραστώ σε σύσκεψη μετά του τότε Διευθυντού Διαχειρίσεως Διαθεσίμων της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΧΙΟΥ και μετέπειτα Διευθυντού της εν Αθήναις Διαχειρίσεως Διαθεσίμων της Εμπορικής Τραπέζης,  κυρίου Λυκούργου Λαδόπουλου.

Κατά την διάρκεια της συσκέψεως αυτής, η οποία έλαβε χώρα την 8ην Μαΐου 1998 στα κεντρικά γραφεία της Τραπέζης Χίου στην Αθήνα, έγινα άθελά μου κοινωνός και πληροφορήθηκα λεπτομέρειες περί ενός οργανωμένου και καταχθόνιου σχεδίου, με την ονομασία «ΣΟΦΟΚΛΗΣ», το οποίο σε γενικές γραμμές θα απέφερε στους μυημένους δισεκατομμύρια αφορολογήτων κερδών και στους αδαείς επενδυτές, καταθέτες και διαχειριστές κεφαλαίων, Ασφαλιστικών κυρίως Ταμείων, ανυπολόγιστες ζημιές.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι σ’ εμένα προσωπικά υπεσχέθη ο Κος Λυκούργος Λαδόπουλος ως ανταμοιβή γιά την υλοποίηση του ως άνω σχεδίου και την συμμετοχή μου σ’ αυτό, το ποσό των 2 (δύο) δισεκατομμυρίων δραχμών.

Βάσει του σχεδίου αυτού θα ελάμβανε χώρα άμεσα:

1. Εξαπάτησις εγχωρίων και αλλοδαπών επενδυτών διά τοποθετήσεων και ταυτοχρόνων επανατοποθετήσεων τεραστίων κεφαλαίων σε δολλάρια Αμερικής από το ένα Ελληνικό Τραπεζικό Ίδρυμα στο άλλο, αλλά ακόμη και από το ένα υποκατάστημα της ιδίας Τραπέζης στο εξωτερικό προς το Κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα και αντιστρόφως. Σκοπός ήτο να παρουσιάζονται προς το επενδυτικό κοινό ραγδαίοι αλλά εικονικοί (δημιουργικοί) ρυθμοί αναπτύξεως, με πασιφανή στόχο το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον γιά αγορά μετοχών της Εμπορικής Τραπέζης και της Τραπέζης Χίου εκ μέρους  των  επενδυτών (μεταξύ των οποίων και μεγάλα Συνταξιοδοτικά Ταμεία της Ελλάδος, της Αμερικής και της Αγγλίας) και αθρόα συμμετοχή των επενδυτών με πολλά δισεκατομμύρια δραχμών στις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων. Οι επενδυτές φυσικά δεν θα γνώριζαν ότι αγόραζαν «Εταιρικές Απάτες ή, άλλως αποκαλούμενες διεθνώς, «Χρηματιστηριακές  Φούσκες».

2. Αποφυγή καταβολής υποχρεωτικών δεσμεύσεων της Τραπέζης Χίου και της Εμπορικής Τραπέζης προς την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω δήθεν εισαγωγής συναλλάγματος στην Ελλάδα και παραμονής αυτού γιά χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών.

Στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχε εισαγωγή συναλλάγματος αλλά λογιστική – δημιουργική και μόνο εγγραφή, με σκοπό την εικονική αύξηση της κερδοφορίας των Τραπεζικών Ιδρυμάτων από ιδίαν εκμετάλλευση των κεφαλαίων αυτών εις βάρος των εσόδων της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Εκτροπή μεγάλων δανείων προεπιλεγμένων μεγάλων επιχειρήσεων από τα καταστήματα των προαναφερθέντων Τραπεζών στην Ελλάδα προς τα υποκαταστήματα των ιδίων αυτών τραπεζών στο εξωτερικό, με σκοπό να εξυπηρετούνται τα υφιστάμενα αυτά μεγάλα δάνεια με μικρότερα περιθώρια κέρδους, να μην καταβάλλουν οι Επιχειρηματίες Ε.Φ.Τ.Ε. (Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών) και λοιπές εισφορές προς το Ελληνικό Δημόσιο και να μοιράζονται τα οφέλη αυτά μεταξύ στελεχών των τραπεζών, αφ’ ενός, και  των επιχειρηματιών αφ’ ετέρου.

4. Υπεξαίρεσις των καθαρών κερδών των δύο τραπεζών σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένο χρηματιστή στην Ελλάδα, τον κύριο Σπύρο Δαμάσκο [εταιρεία ATHENS MONEY BROKERS], διεθνή Οίκο στην Ελβετία, με έδρα το Λουγκάνο, και ειδικό συντονιστή τον Πρόεδρο της Ενώσεως όλων των Ελλήνων διαπραγματευτών συναλλάγματος και ανώτατο στέλεχος της Εμπορικής Τραπέζης, σύμβουλο του προέδρου του Δ.Σ. κυρίου Στουρνάρα, κύριο Βασίλειο Δαγριτζίκο….»

Σχέδιο «Σοφοκλῆς». Τό σχέδιο ὑποδουλώσεως τοῦ ἔθνους μας

Σε επιτελική θέση ο Γ. Μιχελής; Ε όχι κι’ έτσι Αλέξη!Ἀλέξη, ὁ Μιχελῆς δέν ἦταν ἀπό τούς ...«ἐγκεφάλους» τοῦ σχεδίου λεηλασίας «Σοφοκλῆς»; 3

Έντονη είναι η φημολογία για ανάκληση σε επιτελική θέση τραπεζικών στελεχών που διακρίθηκαν πριν από χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ των ονομάτων που καταγράφονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας  Nextdeal, τεύχος 331, ως τα πλέον πιθανά να αναλάβουν επιτελική θέση, σύμφωνα με όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβάνεται ο πρώην δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, ο οποίος υπήρξε σημαίνον στέλεχος στην Εμπορική επί σειρά ετών και εν συνεχεία στην Eurobank Ρουμανίας (Post Bank).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιχελής ξεκίνησε την καριέρα του στην Εμπορική Τράπεζα, στη Διεύθυνση Οικονομικών μελετών από το 1984-1989, χρονιά που έγινε και Γενικός Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε επί 16 μήνες. Ακολούθησε η Εγνατία Τράπεζα, όπου υπήρξε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος από το 1990-1995. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για ένα χρόνο, την περίοδο 1995-1996.

Το 1996, επιστρέφει στην Εμπορική Τράπεζα και μέχρι το 2004 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Το 2004-2007 ήταν διευθύνων σύμβουλος για την Bank Post, θυγατρική της Eurobank στην Σερβία, ενώ σημαντική θέση κατέχει στο βιογραφικό του η θητεία του ως μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου στην First Business Bank.

Έχει πολλές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του, συναφείς με το αντικείμενό του, σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και Ελληνικά, όπως και σε εφημερίδες. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην Εμπορική Τράπεζα και ως μέλος του Δ.Σ. της Visa International, επελέγη από δημοσιογραφικό οίκο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της Οικονομίας.

Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μιχελή, ο οποίος δεν προέβη, ωστόσο, σε καμμία δήλωση.

 ταχυδρόμος

Σχόλιο «Rib and Sea».

Ε, όχι και «διακριθείς στον τραπεζικό τομέα» και «σημαντική προσωπικότης στον χώρο της Οικονομίας» ο κ. Γεώργιος Μιχελής! Θα τρελλαθούμε εντελώς; Είμαστε λίγοι σ’ αυτή την μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας!

Ας φρεσκάρω λοιπόν λίγο τις μνήμες όσων από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχουν από επιλεκτική αμνησία ή προσποιούνται πως ξεχνούν.

Σύμφωνα με όσα μου κατήγγειλε ο κ. Στέφανος Τσίπας (πρώην treasurer της Εμπορικής Τραπέζης) τον Σεπτέμβριο του 2012 :

Σχέδιο «Σοφοκλῆς». Τό σχέδιο ὑποδουλώσεως τοῦ ἔθνους μας

και τον Οκτώβριο του 2012 :

  • Η συγκλονιστική συνέντευξη του κ. Στέφανου Τσίπα Ἀλέξη, ὁ Μιχελῆς δέν ἦταν ἀπό τούς ...«ἐγκεφάλους» τοῦ σχεδίου λεηλασίας «Σοφοκλῆς»; 2

  • Την ώρα που η τρόϊκα και τα «λεβεντόπαιδα» της τρικολόρε ελληνικής κυβερνήσεως-οπερέτας συζητούν και διαπραγματεύονται σε ποιο βαθμό εξαθλιώσεως και απογνώσεως θα βυθίσουν την ελληνική κοινωνία, ο κ. Στέφανος Τσίπας, νυν διαχειριστής διαθεσίμων επενδυτικών κεφαλαίων και πρώην treasurer της Εμπορικής Τραπέζης, σε μια αποκλειστική, χειμαρρώδη και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, που θα ενοχλήσει και θα θορυβήσει πολλούς, μου μίλησε για το σχέδιο «Σοφοκλής». Το σχέδιο που έβαλε βόμβα στα θεμέλια των Ασφαλιστικών Ταμείων και της Εμπορικής Τραπέζης, ισοπεδώνοντας την αξία της μετοχής της στη χρηματιστηριακή αγορά, ληστεύοντας χιλιάδες καταθέτες και δανειολήπτες και ρίχνοντας στο ναδίρ την αξιοπιστία της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.Το σημαντικό όμως είναι ότι γνώστες όλου αυτού του δύσοσμου σκανδάλου είναι και οι ξένοι Οίκοι αξιολογήσεως πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και όλων αυτών οι οποίοι κρίνουν τις οικονομικές, και όχι μόνο, τύχες των κρατών αυτού του πλανήτου. Όπως άλλωστε θα διαπιστώσετε, βλέποντας το βίντεο που ακολουθεί, ο κ. Τσίπας ήταν αυτός που φρόντισε να τους ενημερώσει. Είχε δε κάθε λόγο να το κάνει αφού, όπως λέει ο ίδιος, ήταν υπεύθυνος για τα ποσά που είχαν, μεταξύ άλλων, επενδύσει και Αμερικανικοί Ασφαλιστικοί Οργανισμοί στην Εμπορική Τράπεζα.Θεωρώ, πάντως, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για ένα δημοσιογράφο να του δοθεί η ευκαιρία  δημοσιοποιήσεως μιας, τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας, επώνυμης και στοιχειοθετημένης καταγγελίας εις βάρος συγκεκριμένων επίορκων εκπροσώπων της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και να την εκμεταλλευτεί (την ευκαιρία) χωρίς να είναι “αναγκασμένος” να εξασφαλίσει την άδεια του διαπλεκομένου εκδότη, ραδιοφωνικού παραγωγού ή καναλάρχη του. Εάν είχα χωρέσει στο στενό “καλούπι” αυτών που διαφεντεύουν τα μέσα της μαζικής μας εξαπάτησης, προφανώς δεν θα ήμουν σήμερα άνεργος, “γραφικός” και “απροσάρμοστος”. Θα εστερούμην όμως, συγχρόνως, της “πολυτέλειας” του ασυμβίβαστου και της ελεύθερης έκφρασης, που πρέπει να αποτελούν το άλφα και το ωμέγα ενός λειτουργού της δημοσιογραφίας.Απολαύστε λοιπόν το πρώτο μέρος της αποκαλυπτικής και χειμαρρώδους συεντεύξεως του κ. Στεφάνου Τσίπα, που θα ξεσηκώσει θύελλα και θα θέσει, ελπίζω, τους δικαστές και τους εισαγγελείς προ των ευθυνών τους.
    Θα ακολουθήσουν σύντομα άλλες τρεις συνέχειες.

    Κάποιοι από τους αναγνώστες αυτού του διαδικτυακού περιοδικού, μετά από σιγή 15 ημερών, θα πίστεψαν ενδεχομένως ότι οι αποκαλύψεις του κ. Στέφανου Τσίπα, σχετικώς με το μεγάλο σκάνδαλο της Εμπορικής, δεν θα είχαν συνέχεια, λόγω ίσως και των προσφάτων συλλήψεων κάποιων αναγνωρίσιμων συναδέλφων. Έπεσαν έξω! Σ’ αυτόν τον ιστότοπο ό,τι αρχίζει θα ολοκληρώνεται, με αδιάσειστα στοιχεία και με οποιοδήποτε κόστος. Δεν έχω άλλωστε τίποτε να χάσω, ούτε έχω αφεντικό επάνω απ’ το κεφάλι μου. «Απολαύστε» λοιπόν το δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής αυτής συνεντεύξεως του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Εμπορικής Τραπέζης κ. Στέφανου Τσίπα και κλείστε, καλού κακού, την μύτη σας για να αντέξετε την πολιτική, δημοσιογραφική και δικαστική δυσοσμία…

    Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συνέχειες…

  • Συζητείται στο Ελληνικό Κυνοβούλιο, απόψε, η άνευ όρων παράδοση της χώρας. Ίσως μέχρι αύριο να έχουν όλα τελειώσει ή όλα να αρχίσουν… Έμαθα ότι οι αξιότιμοι κ.κ. δικαστές έκριναν ως αντισυνταγματική την μείωση των αποδοχών τους. Για τους εργαζομένους και τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους Έλληνες μετανάστες, όμως, κουβέντα. Κάποιες χιλιάδες λαού διαδήλωναν το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ το ΠΑΜΕ διαδήλωνε μόνο του στην Ομόνοια. Οι γνωστοί άγνωστοι, κουκουλοφόροι και μη, έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους και «απεκατέστησαν» την τάξη μέσω της… αταξίας.
    Οι τρομοκράτες, περιέργως, λάμπουν ακόμη με την απουσία τους. Κάποια σκυλλάδικα είναι κι’ απόψε γεμάτα, ενώ ο κ. Στέφανος Τσίπας συνεχίζει τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του. Θα τον ακούσει άραγε κάποιος;
    Ο Σουλεϊμάν και τα τουρκοσήριαλ συνεχίζουν να πολιορκούν τα μέσα της μαζικής μας αποβλακώσεως. Άφεριμ…

    Και ενώ υπεγράφη ήδη το τρίτο μνημόνιο (λέγε με σύμβαση παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας – ΣΥ.Π.Ε.Κ.), εμείς εδώ το χαβά μας, που λένε και οι εξ ανατολών γείτονες (με βλέπω στο τέλος να μιλάω άπταιστα την τουρκική γλώσσα με τόσα τούρκικα σήριαλ που μας δείχνουν τα κανάλια των μέσων της μαζικής μας αποβλάκωσης). Ο κ. Στέφανος Τσίπας συνεχίζει, λοιπόν, και ολοκληρώνει τις πρωτοφανείς και… “θρασύτατες” καταγγελίες του, αναφέροντας τα ονόματα των τραπεζικών, πολιτικών, δικαστικών και δημοσιογράφων που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενεπλάκησαν, κάλυψαν ή αποσιώπησαν το μεγάλο σκάνδαλο της Εμπορικής Τραπέζης.

    Όσο για μένα; Άνεργος δημοσιογράφος ων, χαρακτηρισμένος, απομονωμένος και άφραγκος (τι να πω, άευρος; Πιο εύηχο και πιο… επίκαιρο βρίσκω το άφραγκος), τρέχω κάθε τόσο στο 16 της Ευελπίδων για να καλύψω τις μηνύσεις που καταθέτει, κάθε εβδομάδα σχεδόν, η δικηγόρος κυρία Μαρία Εξαρχουλάκου (ό,τι κι’ αν πω γι’ αυτή την Μανιάτισα, λίγο θα είναι) εναντίον όσων έχει μέχρι τώρα κουκουλώσει η Δικαιοσύνη. Την προσεχή Δευτέρα, άλλωστε, 19 Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2012, η κυρία Εξαρχουλάκου θα υποβάλει άλλη μια μήνυση για λογαριασμό του κ. Ο. Τ.. Κατά ποίων; Κάντε λίγη υπομονή. Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα…

    Δείτε λοιπόν, προς το παρόν, και ακούστε όσα καταγγέλει μπροστά στην κάμερα ο κ. Στέφανος Τσίπας και αναρωτηθείτε, μαζί με εμένα: Και τώρα τι; Θα σταθούν, αυτή την φορά, οι Έλληνες εισαγγελείς και δικαστές στο ύψος των περιστάσεων; Θα κάτσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι, οι κλέφτες, τα λαμόγια και οι επίορκοι; Θα κατασχεθούν τα κλεμμένα ή θα πρέπει σε λίγο, ενώ θα ψάχνουμε στα σκουπίδια για κάτι φαγώσιμο, να τραγουδάμε όλοι μαζί, εν χορώ, το τραγούδι του Μηλιώκα «να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες;» (τι κάποτε δηλαδή, μας λένε ήδη…)

    Ἰωσὴφ Παπαδόπουλος
    ἀπὸ ἐδῶ, ἐδῶ, ἐδῶ κι ἐδῶ. 

ο κ. Γεώργιος Μιχελής ήταν το 1998 Αντιπρόεδρος της Εμπορικής Τραπέζης και ένας από αυτούς οι οποίοι ενέχονται στο σκάνδαλο της Τράπεζας αυτής, ευθύνεται για την καταρράκωση της μετοχής της, την καταλήστευση χιλιάδων καταθετών και δανειοληπτών και την αφαίμαξη των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων! Τι έκαναν τότε οι εισαγγελικές Αρχές; Ό, τι κάνουν και σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις. Τίποτα!  

Είναι, συνεπώς, απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, ο οποίος ενέχεται σε τόσο σημαντικές κακουργηματικές πράξεις εις βάρος των συμφερόντων μιας μεγάλης ελληνικής τραπέζης, των πελατών της, των δανειοληπτών και των Ασφαλιστικών Ταμείων, αντί να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη και να πάρει την άγουσα προς τον Κορυδαλλό, να προτείνεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει επιτελική θέση στην Τράπεζα που έβλαψε!

Προσωπικώς δεν εντυπωσιάζομαι, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σ’ αυτή την χώρα να επιπλέουν οι φελλοί και οι κουράδες. Ας θυμηθούμε, άλλωστε, πώς «ανταμοίφθηκε» ο Γιάννης Στουρνάρας, ο έτερος των πρωτεργατών αυτού του τερατώδους σκανδάλου. Το δίδυμο των Σταν Λώρελ και Όλιβερ Χάρντυ τον έχρισε Υπουργό των Οικονομικών και, στην συνέχεια, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!

Θα συμβούλευα πάντως τους αναγνώστες μου να διαβάσουν και να δουν όσα μου κατήγγειλε ο κ. Στέφανος Τσίπας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2012. Αν μετά την ανάγνωση των καταγγελομένων συνεχίσουν να είναι «αραχτοί και light», τότε καλά θα κάνουν να καταφύγουν στην ευθανασία καθώς η κατάστασή τους κρίνεται ως μη αναστρέψιμη. Όπως άλλωστε είναι και η κατάσταση όσων εισαγγελικών λειτουργών κρατούν την ίδια απαθή στάση. Αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, πως εισαγγελείς που τιμούν το λειτούργημά τους δεν υπάρχουν πια. Τους πάτησε το τραίνο…

Ἰωσὴφ Παπαδόπουλος.
 rib and sea

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply