Συμφωνία CETA καὶ ἑλληνικὴ ἀριστερά.

Συμφωνία CETA καὶ ἑλληνικὴ ἀριστερά.Ἐπανέρχομαι γιὰ ἀκόμη μίαν φορὰ στὸ θέμα τῆς τερατώδους συμφωνίας CETA μεταξὺ Εὐρώπης καὶ Καναδᾶ, ἡ ὁποία, δυστυχῶς ὑπεγράφη ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ …ἀναπάντεχα …«κόλλησε» (εὐτυχῶς) στὸ τοπικὸ κοινοβούλιο τῶν Βαλλώνωνων τοῦ Βελγίου!

Ὁ ἀριστερὸς Ἕλλην ὑπουργὸς Οἰκονομίας κ. Σταθάκης ἔσπευσε νὴ τὴν ψηφίσῃ, δηλώνοντας μάλιστα πὼς «ἐπεκράτησαν οἱ θέσεις ποὺ ὑπεστήριξε ἡ ἑλληνικὴ ἀντιπροσωπεία».
Ὁ δὲ εὐρωβουλευτὴς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου  δήλωσε, ἀνερυθρίαστα,  πὼς, «Ἡ Ἑλλὰς δὲν μποροῦσε νὰ καταψηφίσῃ μόνη της τὴν Ceta, γιατὶ θὰ γινόταν πάλι τὸ «μαῦρο πρόβατο» τῆς Εὐρώπης.»

Δυστυχῶς αὐτὴ εἶναι ἡ λογικὴ καὶ ἠθικὴ τῆς «Πρώτης Φορᾶς Ἀριστερά».
Ὁ Ἕλλην ὅμως πρέπει νὰ γνωρίζῃ πὼς  ἡ πιθανὴ ἐφαρμογὴ τῆς CETA θὰ εἶναι καταστροφικὴ γιὰ τὴν χώρα, τὸ περιβάλλον της καὶ τὴν ἀγροτικὴ παραγωγή της, ἀναφορικὰ μὲ τὰ προϊόντα γεωγραφικῆς προελεύσεως.

Τὸ 1% τοῦ πληθυσμοῦ παγκοσμίως, δηλαδὴ τῶν πλουσίων ὁλιγαρχῶν, θὰ πλουτίση ἀκόμη περισσότερο ἀπὸ αὐτὴν τὴν συμφωνία, ἀλλὰ τὸ 99% τῶν ἀνθρώπων, παγκοσμίως, θὰ ὑποφέρη πολὺ περισσότερο. Ἁπλᾶ πράγματα.

Θεοφανάκης Στέφανος

Παραθέτω ἐδῶ ἀκόμη μίαν  τποθέτηση γιὰ τὸ θέμα, αὐτὴν τοῦ καθηγητοῦ Χρηματοοικονομικῶν τοῦ Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ τῆς Ἀγγλίας, κυρίου Κωνσταντίνου Βέργου.

Η τερατώδης συμφωνία CETA υπεγράφη από την Ελλάδα!

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Ενώ οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι απασχολημένοι στα κοκτέιλ πάρτι, τσιμπώντας χαβιάρι και λέγοντας ανέκδοτα, μια τερατώδης συμφωνία με τον Καναδά, την οποία υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία αποτελεί το δίδυμο αδερφάκι της εφιαλτικής TTIP, θα εφαρμοσθεί στην Ευρώπη, η συμφωνία CETA. Είναι όμως η συμφωνία CETA επικίνδυνη, και γιατί;

Τυπικά η συμφωνία CETA μοιάζει να είναι μια εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τον Καναδά. Έχει μάλιστα διαφημισθεί ότι «μειώνει την γραφειοκρατία». Αν ήταν έτσι, θα ήταν καλοδεχούμενη, καθώς το άνοιγμα των αγορών έχει οφέλη. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την CETA, ο μόνος σαφώς ωφελημένος υπό την έννοια των οικονομικών επιπτώσεων, στην Ε.Ε. από την συμφωνία είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ σε όλους τους κλάδους υπάρχουν Ζημίες ή μηδενικά οφέλη, περιλαμβανομένων απωλειών για εταιρείες που υποστηρίζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τα ίδια τα κράτη, τους φορολογουμένους, υπάρχουν βεβαιωμένες απώλειες πολλών δισ. ευρώ. Η έκθεση δείχνει το καλλίτερο σενάριο και βασίζεται, πάντως, σε μεθοδολογία που έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά, καθώς υποθέτει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ίδιο βαθμό αναπτύξεως και μηδενική ανεργία, αλλά και άλλες υπεραπλουστευμένες και μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερες και δυσμενέστερες, ενδεικτικά, η πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη των Kohler and Storm (2016) του Πανεπιστήμιου Tuffts, που χρησιμοποιεί το καθιερωμένο United Nations Global Policy Model (GPM) δείχνει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο εταιρειών και μείωση ΑΕΠ. Όμως, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες είναι η πρώτη, αλλά όχι η σημαντικότερη πλευρά.

Το σημαντικότερο είναι ότι CETA αποτελεί γιγαντιαία απειλή για την Δημοκρατία, καθώς παρακάμπτει τόσο τους νόμους των κρατών και της ΕΕ όσο και τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις πλέον για το πώς θα διατίθενται τα προϊόντα, τι θα αναγράφουν, περιβαλλοντικές καταστροφές, φορολογία ή θέματα αθεμίτου ανταγωνισμού (καρτέλ) των λίγων πολυεθνικών εταιρειών που ευνοεί θα παρακάμπτουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και δικαστήρια! Αυτό θα γίνεται μέσω του μηχανισμού επιλύλυσεως διαφορών ISDS που επιτρέπει στις πολυεθνικές αυτές να… ζητούν και αποζημίωση από τα κράτη για οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντά τους! H CETA δημιουργεί δύο «ομάδες» με διαφορετική μεταχείριση!

Πρώτον τις πολυεθνικές, τους «πάντα κερδισμένους» οι οποίες πλέον είναι υπεράνω νόμων. Όταν βλάπτονται από κάποιο νόμο, αντί να βελτιώνουν υπηρεσίες προς τον πελάτη και να προσαρμόζονται αυτές στον ανταγωνισμό, θα ζητούν αποζημίωση από τους… φορολογουμένους!

Δεύτερον, τους «πάντα χαμένους», δηλαδή όλες τις άλλες εταιρείες, μικρές, μεγάλες και μεσαίες, που θα προσαρμόζονται στα συμφέροντα των πολυεθνικών ή θα κλείνουν, και τους καταναλωτές, τους φορολογουμένους, κυβερνήσεις, δικαστές. Όποτε θέλει, μια πολυεθνική, θα μηνύει τους άλλους, και θα τους παραπέμπει όχι στα δικαστήρια, όπως είναι υποχρεωμένοι πολίτες κράτη και εταιρείες να προσφύγουν, αλλά σε… διαιτησία ελεγχομένη από τις πολυεθνικές εταιρείες! Καταργείται δηλαδή η έννοια της ισονομίας!

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημοκρατίας απειλείται άμεσα με την CETA. Τα δικαστήρια καταργούνται. Οι καταναλωτές δεν έχουν δικαιώματα, τα συμφέροντα 30 εταιρειών υπάρχουν μόνον, και τα καρτέλ θα κυβερνούν! Η δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε, παύει να υφίσταται με την CETA! Η CETA δεν μπορεί, δεν πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρόκειται για προσβολή απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απέναντι στην ισονομία, απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα. Αν έχει ως τώρα μπλοκαρισθεί η συμφωνία, οφείλεται στην κυβέρνηση της μικρής Βελγικης Βαλλονίας. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες, υπέγραψε πρόσφατα την CETA, υποστηρίζοντας ότι επέφερε βελτιώσεις με κάποιο «υπόμνημα». Διαβάζοντας το τελικό κείμενο της CETA, πάντως, δεν φαίνεται οι βελτιώσεις αυτές να αλλάζουν την τερατώδη αυτή συμφωνία στην ουσία της, άρα ενδεχομένως προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Η επικράτηση των καρτέλ επάνω από τα συμφέροντα των άλλων εταιρειών, επάνω από τον καταναλωτή, επάνω από τον πολίτη και επάνω από την Δικαιοσύνη, αποτελεί ντροπή όχι μόνο για τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία, αλλά και για την ίδια την Δημοκρατία στην Ευρώπη! Είναι στημένο παιχνίδι για έναν, ευτελίζει τον ανταγωνισμό, καταστρέφει τις αγορές. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράφει συμφωνίες σαν την CETA διότι αναιρούν την ουσία του πολιτεύματος. Μια τέτοια συμφωνία, όπως και η TTIP, έπρεπε να μπλοκαρισθεί ή τεθεί μόνο σε δημοψήφισμα! Η ελληνική πολιτεία οφείλει, έστω και τώρα, να σώσει τα προσχήματα, να μπλοκάρει την εφαρμογή της τερατώδους αυτής συμφωνίας με οποιανδήποτε πρόφαση.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

πηγὴ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply