Χρεωκοπώντας ἡ Τουρκία ποῦ καταλήγει ὁ …λογαριασμός;

Ἡ τουρκικὴ χρωκοπία ἀπὸ τὴν …ἀνάποδη!

Με αφορμή την κατάσταση στην Τουρκία, διαβάζω τις σχετικές αναλύσεις στον Τύπο και γελώ από την ασχετοσύνη των αναλυτών και από τα συνειδητά ψέμματα που παρουσιάζονται στο κοινό.

Το συνηθισμένο συμπέρασμα των περισσοτέρων άρθρων είναι ότι δήθεν η Τουρκία θα χρεωκοπήσει εντός δεκαετίας το αργότερο.

Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι θεωρούν ότι αυτό θα γίνει πιο σύντομα.

Για να δικαιολογήσουν το συμπέρασμα, προσφεύγουν στην δραματική χειροτέρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ανάμεσα στην τουρκική λίρα και το δολλάριο Αμερικής.

Η χειροτέρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι αναμφισβήτητο γεγονός, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν προδικάζει χρεωκοπία της Τουρκίας ως κράτος.

Παρακαλώ να παρατηρήσετε το παρακάτω διάγραμμα προσεκτικά.

Το διάγραμμα παρουσιάζει την διαχρονική συγκριτική εξέλιξη του ποσοστού του δημοσίου χρέους ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Τουρκίας (μπλε γραμμή) και των ΗΠΑ (μαύρη γραμμή).

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

Η μπλε γραμμή δείχνει την εξέλιξη του ποσοστού για την Τουρκία και είναι έντονα πτωτική.

Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ήταν το 2017 μόλις 28,3%

ΠΗΓΗ

Η μαύρη γραμμή δείχνει την αντίστοιχη εξέλιξη του ποσοστού αυτού για τις ΗΠΑ και είναι έντονα ανοδική.

To δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ήταν το 2017 ίσο με 105,4%!

ΠΗΓΗ

Γιατί λοιπόν οι αναλυτές μιλούν για χρεωκοπία της Τουρκίας και όχι για επικείμενη χρεωκοπία των ΗΠΑ;
Eίναι άραγε καλό ή κακό να υποτιμάται το νόμισμα μίας χώρας για την ανταγωνιστικότητα του παραγομένου προϊόντος της;
Είναι καλή εξέλιξη να ακριβαίνει το δολλάριο στις διεθνείς αγορές;

Εάν ήσασταν Τούρκος και θέλατε να αγοράσετε αυτοκίνητο, θα αγοράζατε μήπως το ακριβότερο αμερικανικό αυτοκίνητο ή θα προτιμούσατε το αντίστοιχο τουρκικής κατασκευής;
O πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών βλάπτει το υγιές παγκόσμιο εμπόριο.

Η Τουρκία αναμένεται να επωφεληθεί από την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματός της σε σχέση με το δολλάριο και θα αυξήσει τις εξαγωγές της παρά τους υπερβολικούς δασμούς, που της επέβαλε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ.

Ανεξάρτητα από τις κραυγές του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο, η πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος είναι κάτι που ο ίδιος επιδιώκει.

Παράπλευρα με την πολιτική εξουσία στην Τουρκία, υπάρχει και η οικονομική εξουσία.

Η χειροτέρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποδυναμώνει την ανεξάρτητη οικονομική εξουσία, που βασίζεται στα υπερβολικά δάνεια σε συνάλλαγμα και στις ανεξάρτητες τουρκικές τράπεζες, που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Οι τουρκικές τράπεζες σύντομα θα κληθούν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για να ενισχύσουν την ασθενή κεφαλαιακή βάση τους.

Αυτή την ευκαιρία θα εκμεταλλευθεί και ο Ερντογάν για να κρατικοποιήσει το σύνολο του τουρκικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και όλες τις συνδεδεμένες με αυτό μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Εάν το κάνει αυτό θα κρατικοποιήσει και το χρέος τους, αλλά αυτό δεν τον απασχολεί γιατί ποσοστιαία το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ως προς το ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Για να φθάσει η Τουρκία στα χάλια των ΗΠΑ, ακόμα και εάν όλο το δημόσιο χρέος της γινόταν εξωτερικό, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το δολλάριο θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε 14,08.

Σήμερα είναι μόλις 6,57…

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ποιόν σκοπό λοιπόν εξυπηρετεί η καταστροφολογία και η ενασχόληση των αναλυτών με την Τουρκία;

Στην Τουρκία προσεχώς θα εφαρμοσθεί το ισλαμικό μοντέλο καπιταλιστικής οικονομίας με εξασθενημένη την λειτουργία των τραπεζών.

Για να επιτύχει το εγχείρημα χρειάζεται να αντικατασταθεί το σύνολο της νομισματικής βάσεως με κάποιο καινούργιο νόμισμα, σύμφωνο με την ισλαμική αντίληψη.

Ετοιμασθείτε στο μέλλον να δείτε τουρκική λίρα συνδεδεμένη σταθερά με την ισοτιμία του χρυσού και του ασημιού.

Αν όμως το εγχείρημα επιτύχει, σε μία χώρα με πληθυσμό 79 εκατομμύρια κατοίκων, αρχίστε από τώρα να κλαίτε για το δολλάριο και το ευρώ…

Επομένως η εντολή: «δυσφημείστε την Τουρκία και τον Ερντογάν» τώρα έχει νόημα και σκοπό την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία πριν το επιχειρήσει προσεχώς.

 

Ἐπίκειται κρατικοποίησις τῶν τουρκικῶν τραπεζῶν καὶ ἡ ἀπόσυρσις τῆς Τουρκίας ἀπὸ τὸ ΝΑΤΟ.

Οι Κασσάνδρες των διεθνών αγορών, όταν προέβλεπαν κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες μετά από την πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος κάτω από 7,10 σε σχέση με το δολλάριο, ήξεραν τι θα γίνει μετά;

Oι τουρκικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις φέρονται να έχουν υψηλό δανεισμό σε συνάλλαγμα.

Εάν το τουρκικό νόμισμα πέσει και άλλο, οι πληρωμές των δόσεων σε λίρες Τουρκίας θα αυξηθούν πολύ και ενδέχεται να παρουσιασθούν ζημιές ή κεφαλαιακές ανεπάρκειες.

Τι αναμένεται να συμβεί μετά από αυτό;

Εάν το «αόρατο χέρι» των αγορών δεν μεσολαβήσει για να δώσει λύση, η Τουρκία θα χρειασθεί κεφάλαια.

Μπορεί να τα δανεισθεί από το ΔΝΤ ή τις χώρες των BRICS και θα της επιβληθούν για χρόνια «μεταρρυθμίσεις».

Μπορεί όμως το κράτος να λύσει το πρόβλημα με άλλον, ανορθόδοξο, τρόπο τυπώνοντας τουρκικές λίρες και συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο των «προβληματικών» επιχειρήσεων.

Αυτό ισοδυναμεί με κρατικοποίηση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος και των σημαντικών τουρκικών επιχειρήσεων. 

Είναι επιθυμητή για τον Ερντογάν μία παρόμοια εξέλιξη;

Πριν απαντήσετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι το Ισλάμ είναι αντίθετο στον τόκο και οι αντιλήψεις του Ισλάμ για το χρήμα διαφέρουν ουσιαστικά από την δυτική άποψη γι’ αυτό.

Η μουσουλμανική αντίληψη για το χρήμα είναι ότι αυτό πρέπει να έχει χρηστική αξία ή, εναλλακτικά, να αντιπροσωπεύει κάτι με σταθερή αξία, όπως, παραδείγματος χάριν, ο χρυσός ή το ασήμι.

ΠΗΓΗ

Εάν το τουρκικό νόμισμα αποκτήσει αξία χαρτοπετσέτας, αναγκαστικά θα πάψει να έχει χρηστική αξία και θα εγκαταλειφθεί για κάτι συνδεδεμένο με μία φιλοσοφικά σταθερή αξία.

Η σύνδεση του νέου τουρκικού νομίσματος με τον χρυσό και το ασήμι ευρίσκεται προ των πυλών.

Η επιλογή εντάξεως στις χώρες των BRICS είναι αναπόφευκτη, καθώς όλες οι χώρες αυτές κινούνται προς την σύνδεση των νομισμάτων τους με βάση τον χρυσό κανόνα.

Η επιδίωξή τους αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες αγορές τους σε χρυσό και την αύξηση των αποθεμάτων τους σ’ αυτόν.

Η Τουρκία σύντομα θα γίνει μέλος των BRICS με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια οικονομία.

Η κρίση των τουρκικών τραπεζών και του τουρκικού νομίσματος διευκολύνει την μετάβαση των Τούρκων στην υιοθέτηση του μουσουλμανικού μοντέλου χρήματος.

Η κρατικοποίηση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος θα πλήξει κύρια τις οικονομίες των χωρών της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα το Κατάρ.

Όσοι επένδυαν στην τουρκική οικονομία με όρους δυτικού χρήματος αναμένεται να χάσουν τα κεφάλαια τους. Η τουρκική οικονομία ουδέποτε θα μπορέσει να τους τα επιστρέψει σε μορφή χρήματος και μάλιστα σε δολλάρια Αμερικής.

Αναγκαστικά, θα τα λάβουν ως χρηστικά τουρκικά προιόντα διατροφής ή ως νερό.

Η ένταξη στις χώρες των BRICS δεν θα αργήσει, αλλά θα συνοδευθεί με αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ή, εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, από πλήρη αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν απειλείται σήμερα από κάποιο γειτονικό κράτος.

Απειλείται μόνον από την προσπάθεια κάποιων αμερικανικών κύκλων να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος με συριακά και τουρκικά εδάφη.

Στον βαθμό που ο Ερντογάν δεν θα ανατραπεί με «ανώμαλο» τρόπο πριν ολοκληρωθεί η κρατικοποίηση της τουρκικής οικονομίας μέσω των τραπεζών της, η πορεία της Τουρκίας είναι προδιαγεγραμμένη.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο ρωσσοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤurkStream) αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός.

ΠΗΓΗ

Έως τότε η τουρκική οικονομία θα εξαρτάται σημαντικά από την Ρωσσία.

Ήδη η Ρωσσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε αξία εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

Στο μέλλον δεν θα έχει νόημα να εξαρτάται η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας από τις επιθυμίες των Αμερικανών και από τις πολιτικές τους επιδιώξεις για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το κτύπημα του τουρκικού νομίσματος έχει σαν κύριο σκοπό να καθυστερήσει αυτήν την εξέλιξη, αλλά μάλλον θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Η οικονομία της Τουρκίας μετά την επιβολή δασμών στα βιομηχανικά της προϊόντα από την Αμερική δεν θα μείνει στάσιμη, αλλά θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της σε συνεργασία με την Ρωσσία και το Ιράν.

Εκτός εάν ξεσπάσει κάποιος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να αναβληθούν οι σχεδιασμοί για το απώτερο μέλλον.

Στις 6 Μαρτίου 2018 η κατασκευάστρια εταιρεία του ρωσσοτουρκικού αγωγού ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατασκευασθεί παραπάνω από το μισό υποθαλάσσιο έργο, που είχε ξεκινήσει πριν 10 μήνες.

Με αυτούς τους ρυθμούς ο αγωγός θα φθάσει στις ακτές της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2019.

ΠΗΓΗ 

Έως τότε, όλα τα παραπάνω θα γίνουν ορατά από όλους τους αναλυτές…

 

John Drale

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Χρεωκοπώντας ἡ Τουρκία ποῦ καταλήγει ὁ …λογαριασμός;

  1. Ἐξαιρετικὴ ἀνάλυση. Μπράβο σας! Ἀλλὰ μὴ ξεχνᾶτε: σὲ κάθε χώρα ἡ πληροφόρηση εἶναι ἀνάλογη πρὸς τὸ ἐπίπεδο τοῦ λαοῦ της.
    Στὰ “σαπρόφυτα” συμφέρει νὰ μιλᾶνε στὸν λαὸ γιὰ τὴν Τουρκία, γιὰ νὰ κάνουνε τὸν κόσμο νὰ ξεχνάη τὸν ἐφιάλτη ποὺ κάθε μέρα βιώνει. Ἔτσι, ἄλλωστε, μποροῦνε τὰ σαπρόφυτα νὰ ἐπιτύχουν καὶ τὴν “ἐθνικὴ ἑνότητα” πού, καὶ πάλι μὴ τὸ ξεχνᾶμε, ΩΦΕΛΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΕΜΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Leave a Reply