Ἐφυραία Γῆ (31ον)

ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ

Η εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δράσεις

του ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

31οφύλλο,  Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

 

Σύνταξη:

Γιάννης Βαρελάς : [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2741086328 & 6973993540

Fax: 2741089245

Αφιέρωμα: Πράσσο

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

 

( Κυριακή17Φεβρουαρίου  2013  έως Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013):

 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013:

1οΔημ. Σχ.  Αγίων Θεοδώρων:

Ώρα 08.15 – 10.00

Προεργασίες για την διαμόρφωση σαμαριών και την κατασκευή θερμοκηπίου

2οΔημ. Σχ.  Αγίων Θεοδώρων:

Ώρα 10.00 – 13.00

Συμμετείχαμε στην εορταστική εκδήλωση του σχολείου για τη ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ με το 1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ

 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013:

1οΔημ. Σχ. Ξυλοκάστρου

Ώρα 10.00 – 12.00

Ενημέρωση – γνωριμία με τον σύλλογο & παραγωγή σβώλων. Με τις καλύτερες εντυπώσεις.

  

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

( Κυριακή24 Φεβρουαρίου έως  Κυριακή3 Μαρτίου)  :

 

ΠΡΑΣΟ ή ΠΡΑΣΣΟ

Λατινικό Όνομα: Alliumporrum. Alliaceaefamily.Αγγλικό Όνομα: LeeksΚαταγωγή; Ανατολική Μεσόγειος , Νότια Ρωσία. Στις περιοχές αυτές είναι αυτοφυές το άγριο πράσο με πολύ έντονη οσμή και καυστικότατη  γεύση.Εποχή σποράς: Τα σπορεία δημιουργούνται από τον Απρίλη – Μάη. Για την παραγωγή σπόρου καλλιεργείται ως διετές φυτό, ενώ για παραγωγή φυτού ως μονοετές.Είναι γενικά δύσκολο να πιάσει ο σπόρος του πράσου. Απαιτείται να είναι πολύ φρέσκος για να έχει επιτυχία.

Εποχή μεταφύτευσης: Για να παχύνουν τα πράσα και να μη μείνουν αδύνατα πρέπει να φυτεύονται στον θεριστή δηλαδή τον Ιούνιο το αργότερο τον Ιούλιο. Καλλιεργητικά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε νερό, συχνά ποτίσματα. Τα ριζίδια  μύστακες κατά την μεταφύτευση είναι καλύτερα να κόβονται με ένα ψαλιδάκι και μετά να φυτεύονται.

 

Καλλιεργούμενες ποικιλίες.

  1. Γενικά μακριά ( καλέμι ).Με μακρύ τρυφερό ψευδοβλαστό. Kαλλιεργούνται περισσότερο στη Βόρειο Ελλάδα.
  2. Άργους μακριά. Καλλιεργούνται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά περισσότερο στη Μακεδονία παρόλο που οι Αργήτες  έχουν το όνομα «πρασάδες»..
  3. Κοντά Αρτάκης Ευβοίας . Βραχυστέλεχα. Καλλιεργούνται περισσότερο στη Νότια Ελλάδα.
  4. Σκαντζσόπρασσο Ο βολβός αυτής της ποικιλίας είναι πιο ογκώδης και περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα οι θρεπτικές ουσίες. Έχει εξαφανισθεί από την Ελλάδα (δεν σηκώνει κιλό) αλλά είναι η συνηθισμένη ποικιλία στην Αίγυπτο.

Τα Ευρωπαϊκά πράσσα έχουν κοντόχοντρο στελεχοειδή βολβό όπως τα πράσσα της Ρουαίνης

Συγκομιδή: Τα πράσσα είναι έτοιμα για συγκομιδή 3 – 4 μήνες από την μεταφύτευσή τους.

Διατήρηση: Μπορούν να σκεπαστούν ή να φυλαχτούν σε λάκκους το χειμώνα για να μη παγώσουν και καταναλώνονται την άνοιξη που είναι ιδιαίτερα ορεκτικά. Γενικά είναι το πιο ορεκτικό φυτό.

Η τροφή είναι το φάρμακο σου: Πρόγευμα από ψωμί, πράσσο, ελιές και ξηρούς καρπούς είναι ιδιαίτερα χορταστικό και δροσιστικό. Ανάμεικτη η λαχανοσαλάτα με πράσσο γίνεται πολύ πιο νόστιμη.Στο πράσσο περιέχεται σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, Β και C . Επίσης περιέχονται αιθέρια έλαια εξαιρετικά ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό (σε αυτά οφείλεται η έντονη οσμή και η καυστική γεύση τους). Στο τμήμα του φυτού που είναι κοντά στη ρίζα περιέχονται οι θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες του πράσσου. Είναι αποτελεσματικό φάρμακο για επίμονα εκζέματα, παθήσεις του δέρματος, οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος  (Ευθυμιάδης).

Εκτός από ωμό τρώγεται σε πίτες και μαγειρευτά φαγητά και ως ψητό λαχανικό. 

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply