Πῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;

«…Για να αντιμετωπίσει μία χρεωκοπία τράπεζας της,  η Αυστρία έφτιαξε μία “bad bank” με τό όνομα  Heta Asset Resolution.

Εννοείται ότι η τράπεζα αυτή προικίστηκε πριν ένα χρόνο  με επαρκή κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Αλλά όπως συνήθως οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί και ο εξωτερικός έλεγχος απέδειξε ότι τα κεφάλαια που διαθέτει είναι σήμερα κατά 7,6 δισ ευρώ λιγότερα απ’ όσα χρειάζονται….»

H AYΣΤΡΙΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ “ΗΕΤΑ” ΒΑD BANK

H αρχή, που είναι αρμόδια για την εποπτεία του Πιστωτικού συστήματος της Αυστρίας (FMA)  παρενέβη την Κυριακή για να αναδιαρθρώσει την  «κακή τράπεζα» με την ονομασία Heta Asset Resolution και επέβαλε αναστολή αποπληρωμών  χρέους από το οικονομικό σχήμα, που διαμορφώθηκε  τον περασμένο χρόνο από τα απομεινάρια της χρεωκοπημένης τράπεζας  Hypo Alpe Adria.

O KYΚΛΩΝΑΣ ΗΕΤ

Η κίνηση αυτή, που  επιτρέπεται από την νέα νομοθεσία που δίνει στις τραπεζικές εποπτικές αρχές περισσότερη δύναμη για να παρέμβουν, ακολούθησε ένα εξωτερικό έλεγχο  του ισολογισμού της  HETA   και απεκάλυψε  μια τρύπα κεφαλαίου έως και   7,6 δισ ευρώ  (8,51 δισ δολάρια), την οποία  η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να καλύψει, δήλωσε η  FMA.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε αυτή την είδηση σε μια δήλωση, προσθέτοντας ότι η HETA δεν ήταν αφερέγγυα και ότι οι εγγυήσεις του χρέους της Hypo  από την επαρχία της  Καρινθίας, όπου ήταν η έδρα της,  και από  την ομοσπονδιακή  κυβέρνηση δεν επηρεάστηκαν από την κίνηση αυτή.

Η Καρινθία εγγυάται την επιστροφή χρέους της HETA αξίας 10,7 δισ ευρώ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζει ένα ομόλογο αξίας 1 δισ ευρώ που εκδόθηκε  το 2012 και  το υπουργείο δήλωσε ότι  θα αποπληρωθεί χωρίς απώλειες.

Η αναστολή  για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων διαρκεί μέχρι την  31ης Μαΐου 2016, δίνοντας τον χρόνο στην  FMA να επεξεργαστεί ένα λεπτομερές σχέδιο για να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών, ανέφερε  η FMA σε διάταγμα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

Περισσότερα από 9,8 δισ ευρώ  χρέους επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων αξίας 450 εκατ.,που λήγει  στις 6 Μαρτίου και 500 εκατομμύριων, που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι οι πιστωτές μπορούν να εξαναγκασθούν να συνεισφέρουν στο κόστος της εκκαθαρίσεως της HETA – ή στο “bail-in ” – στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που η Αυστρία ενέκρινε το έτος αυτό, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην έχουν να επωμιστούν όλο το βάρος.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Για να αντιμετωπίσει μία χρεωκοπία τράπεζας της,  η Αυστρία έφτιαξε μία “bad bank” με τό όνομα  Heta Asset Resolution.

Εννοείται ότι η τράπεζα αυτή προικίστηκε πριν ένα χρόνο  με επαρκή κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Αλλά όπως συνήθως οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί και ο εξωτερικός έλεγχος απέδειξε ότι τα κεφάλαια που διαθέτει είναι σήμερα κατά 7,6 δισ ευρώ λιγότερα απ’ όσα χρειάζονται.

Η Αυστριακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιβαρύνει με το ποσό αυτό τους φορολογουμένους της και σκέφθηκε αμέσως να εφαρμόσει το “bail-in”.

Aλλά για να μην αναγκασθεί να εκκαθαρίσει εσπευσμένα την  Heta Asset Resolution, οπότε θα προκύψουν μεγαλύτερες ζημιές, η FMA επιβάλλει αναστολή πληρωμών έως τις 31 Μαίου 2016 για το εγγυημένο χρέος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Γνωρίζουν οι Αυστριακές αρχές το ιστορικό προηγούμενο του 1931 της τράπεζας Creditanstalt, που ξεκίνησε το τραπεζικό ντόμινο χρεωκοπιών, που οδήγησε τότε σε τραπεζική κρίση  όλο τον κόσμο;

ΠΗΓΗ

Mε δεδομένο ότι η Καρίνθια είναι επαρχία της Αυστρίας, τι νόημα έχει το bail-in  για την «προστασία των φορολογουμένων»;

H ζημιά δεν θα επιβαρύνει αρχικά τους κατοίκους της Καρίνθια και στο τέλος το Αυστριακό κράτος;

Aν γίνουν ανάλογοι εξωτερικοί έλεγχοι στις bad bank της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και στο Ελληνικό ισοδύναμο της bad bank (TΧΣ), πιστεύει κανείς ότι δεν θα βρεθούν ανάλογες κεφαλαιακές τρύπες;

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι με ανάλογο τρόπο είχαν ανακαλυφθεί τα προβλήματα της Banco Espirito Santo  στην Πορτογαλία…

Η Αυστρία είναι μία χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν αξιολογημένη πιστοληπτικά ως AAA/Aaa…

Αν αυτή παρουσιάζει προβλήματα αυτής της μορφής, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και αλλού…

Μήπως και στην ίδια την Γερμανία;;;

H ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται…

Η Αυστρία είναι και πάλι ο αδύνατος κρίκος του συστήματος.

Διαβάστε τι έγραψα στις 28 Ιανουαρίου 2015:

Τα ομόλογα της τρίτης μεγαλύτερης αυστριακής τράπεζας συνθλίβονταιΠῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;4

Πέρυσι η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας, η Erste Bank, προκάλεσε ανατριχίλα θυμίζοντας την τράπεζα Credit AnstaltΙ στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα.

Φέτος είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας που τρομάζει υπερβολικά τους επενδυτές.

Σαν συνέπεια της αποφάσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει το ελβετικό φράγκο από το ευρώ, επανήλθαν στην επιφάνεια ανησυχίες για τα εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο ενυπόθηκα δάνεια της Raiffeisen Bank (μαζί με ενδεχόμενες ζημίες από την Ρωσσία / Ουκρανία) και πουθενά δεν είναι πιο εμφανές αυτό, παρά από την συνολική κατάρρευση των ομολόγων της τράπεζας (που κατέβηκε η τιμή τους από τα 0,95 ευρώ στα 0,65 ευρώ σήμερα).

Ακόμα και μετά την ανακοίνωση της ποσοτικής χαλαρώσεως σε ευρώ της ΕΚΤ (και μετά από κάποιες εμφανείς παρεμβάσεις για την αποδυνάμωση των Ελβετικών ομολόγων) τα ομόλογα διατήρησαν την ελεύθερη πτώση τους.

Ίσως, το αίτημα του Κόμματος της Ελευθερίας για ένα σχέδιο δασώσεως να ακουσθεί δυνατότερα, καθώς οι ανησυχίες για μετάδοση της κρίσεως στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εντείνονται…

Τα ομόλογα RAFI καταρρέουν…Πῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;1

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Raiffeisen είχε τον Σεπτέμβριο του 2014 δάνεια συνολικής αξίας 4,3 δις ευρώ, που ήταν εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moodys Investors Service.

Το μεγαλύτερο μέρος τους έχει χορηγηθεί στην Πολωνία, όπου το φράγκο ανατιμήθηκε 17 τοις εκατό έναντι του ζλότι από την 14η Ιανουαρίου, απειλώντας να ανεβάσει το μη εξυπηρετούμενο τμήμα των στεγαστικών δανείων της τράπεζας σε ελβετικό νόμισμα συνολικής αξίας 2,9 δις ευρώ. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που ανησυχούν για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια της τράπεζας σε ελβετικό φράγκο στην Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Gregory Turnbull Schwart, ο οποίος βοηθά στην διαχείριση κεφαλαίων αξίας 82 δις δολαρίων της Kames Capital στο Εδιμβούργο και δεν κατέχει ομόλογα της Raiffeisen.

Η Raiffeisen δήλωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει τις επιπτώσεις της ανατιμήσεως του φράγκου πάνω στην ποιότητα του ενεργητικού της.

Η τράπεζα «θα πάρει σίγουρα κάποιο μέτρο, έτσι και αλλιώς στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Karl Sevelda στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου Euromoney KAE σήμερα στην Βιέννη. Ο ίδιος αρνήθηκε να επεξηγήσει την δήλωση του.

Τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο στην Ανατολική Ευρώπη «δεν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε.

Η βουτιά στην τιμή των ομολόγων εμφανίζεται να επικεντρώνεται στις τυχόν ελλείψεις κεφαλαίων και στην συζήτηση για την πώληση από την τράπεζα της μονάδας της στην Ρωσσία – και τα δύο διαψεύστηκαν… (όπως αναφέρει το Reuters).

Η Raiffeisen Bank International δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την ρωσσική αγορά, είπε ο Διευθύνων σύμβουλος Karl Sevelda σε μια εφημερίδα, ανταποκρινόμενος σε φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά ότι θα μπορούσε να πουλήσει την προσοδοφόρα ρωσσική επιχείρησή του.

Η αυστριακή τράπεζα δεν έχει «απολύτως καμμία πρόθεση να πουλήσει την ρωσσική τράπεζα μας», είπε στην Der Standard σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Μία εκπρόσωπος τύπου της τράπεζας επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις του.

Αναφερόταν στα δημοσιεύματα των ρωσσικών μέσων ενημερώσεως ότι η  Raiffeisen βρισκόταν σε συνομιλίες με την Alfa Bank για μια πιθανή πώληση.

Ο Sevelda απέρριψε αυτές τις «αβάσιμες φήμες» και δήλωσε ότι η Raiffeisen δεν είχε «απολύτως καμμία επαφή» με το συγκρότημα της Alfa .

Η Raiffeisen, η οποία πραγματοποιεί μια στρατηγική επανεξέταση του χαρτοφυλακίου της, είπε αυτό τον μήνα ότι οι απώλειες της για το 2014 θα μπορούσε να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ (561,5 εκατομμύρια δολάρια), αν έπρεπε να διαγράψει υπεραξίες στην Ρωσσία, την πιο κερδοφόρα αγορά της.

Η εκπρόσωπος Τύπου επιβεβαίωσε επίσης το δημοσίευμα της εφημερίδας ότι ο επικεφαλής των Οικονομικών της τράπεζας κος Martin Gruell διέψευσε τα σχόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, ότι δηλαδη η Raiffeisen μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα κεφάλαια της.

Συγκέντρωσε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από ένα χρόνο, μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτιμήσεως.

πηγή

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η τράπεζα Raiffeisen Bank International διαχειρίζεται κεφάλαια 132 δις ευρώ και απασχολεί περίπου 55400 υπαλλήλους.

Διαθέτει κεφάλαια 9,81 δισ ευρώ και μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 9,2 δισ ευρώ, τα οποία καλύπτονται κατά 65% από προβλέψεις.

Η τράπεζα αυτή δεν περιλαμβάνεται στις 25 τράπεζες, που υποτίθεται ότι δεν πέρασαν το πανευρωπαϊκό stress test της ΕΚΤ του 2014.

Στο παραπάνω άρθρο διαβάζουμε ότι τα ομόλογα της έχασαν σε μία ημέρα το 31,6% της αξίας τους (μεταβολή από 0,95 ευρώ σε 0,65 ευρώ), αλλά οι αρμόδιοι δεν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Το άρθρο εστιάζει στα χορηγηθέντα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που ανατιμήθηκαν πρόσφατα κατά 17% από την ξαφνική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει την ισοτιμία του Ελβετικού φράγκου από το ευρώ.

Ξεχνάει όμως να αναφέρει ότι το 50% των δανείων αυτής της τράπεζας προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι εκφρασμένο σε δολάριο Αμερικής.

Το δολάριο Αμερικής σε σχέση με το ευρώ έχει ενισχυθεί μέσα σε ένα έτος κατά 21,9% (!)Πῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;3

Καθώς το 74% των εσόδων της προέρχονται από την Ρωσσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα αναμέναμε να έχει αυξημένα κέρδη για το 2014.

Αλλά αντίθετα το άρθρο μιλάει για πιθανές απώλειες 500 εκατ. ευρώ.

Προφανώς κάτι περίεργο συμβαίνει με τα δάνεια της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσσίας, που δεν εξηγείται πλήρως στο άρθρο.

Αυτό που ενδεχομένως συμβαίνει είναι ότι, καθώς τα ενέχυρα των δανείων είναι περιουσιακά στοιχεία εκπεφρασμένα σε τοπικά νομίσματα, που δεν ανατιμούνται, αλλά αντίθετα υποτιμούνται, η τράπεζα για να διατηρήσει τις προβλέψεις για κάλυψη των πιθανών ζημιών σε σταθερό ποσοστό 65% επί των πιθανολογουμένων δανείων σε καθυστέρηση, αυξάνει σημαντικά τις προβλέψεις.Πῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;6

Οι εξασφαλίσεις των δανείων σε δολάρια και ελβετικό φράγκο από 65%, λόγω των ανατιμήσεων των νομισμάτων αυτών, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί σε 53,3% και 55,5% αντίστοιχα.

Η μείωση του ποσοστού των εξασφαλίσεων ως προς την αξία των δανείων σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση της δόσεως, εκπεφρασμένη στα τοπικά νομίσματα, δημιουργεί αυξημένο κίνητρο αθέτησης πληρωμών για τους δανειολήπτες.

Προφανώς η κατάσταση θα χειροτερεύσει σταδιακά και οι ζημιές θα αυξηθούν.

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς η  Raiffeisen Bank International  εμφανίζει στον ισολογισμό της δάνεια προς άλλες τράπεζες αξίας 30,77 δις ευρώ.

Προφανώς αυτά τα δάνεια έχουν δοθεί κυρίως προς τις θυγατρικές της τράπεζες στην Ανατολική Ευρώπη και την Ρωσσία.

Τα δάνεια αυτά, αν έχουν δοθεί σε τοπικά νομίσματα, οι τόκοι τους (έσοδα για την μητρική τράπεζα) θα εμφανίζονται σε ευρώ μειωμένοι κατά τα ποσοστά της υποτιμήσεως των τοπικών νομισμάτων σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο.

Αν υποθέσουμε ότι τα μισά απ’ αυτά έχουν δοθεί στην Ρωσσία με μετατροπή εισαχθέντων ευρώ σε ρούβλια, με μία υποτίμηση 17%, προκύπτει ήδη για τον όμιλο κεφαλαιακή ζημία ύψους 2,55 δισ ευρώ (=15*0,17)Πῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;2

Αν υποθέσουμε ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αξίας 4,3 δισ ευρώ δόθηκαν με αντίστοιχο ανοικτό δανεισμό των θυγατρικών τους τραπεζών κατά το ίδιο ποσό, η ανατίμηση του φράγκου κατά 17% θα οδηγούσε σε επιπλέον επιβάρυνση των θυγατρικών τους τραπεζών κατά 0,731 δισ ευρώ σε τόκους. (=4,3*0,17).

Με τον ρυθμό αυτό τα 2,8 δις ευρώ, που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο χρόνο, θα πρέπει ήδη να έχουν αναλωθεί.

Με δεδομένο ότι η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου είναι ήδη περίπου 7% η κατάσταση θα γίνει σύντομα εκρηκτική και η Raiffeisen Bank International   θα χρειασθεί ball-in από το Αυστριακό κράτος ή το ESM.

Και τα πρώτα που κουρεύονται σ’αυτή την περίπτωση μετά από τα μετοχικά κεφάλαια της είναι τα ομόλογα εκδόσεώς της…

Καταλάβατε τώρα γιατί έπεσαν σε μία μόνο ημέρα κατά 31,6%;

Ίσως τελικά τα bank run να γίνουν κοντύτερα στην Γερμανία και νωρίτερα απ’ ό τι αρχικά υπελόγιζε…

ΥΓΣ: Η Ελβετία έχει σύνορα με την Αυστρία και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε οι τράπεζες της να πλημμυρίσουν από τις καταθέσεις των Αυστριακών σε ευρώ, που δεν θα μπορούσε να τις δανείσει λόγω αρνητικών επιτοκίων του ευρώ.

Είδατε πως με λίγη φαντασία όλα τα περίεργα εξηγούνται με απλό τρόπο και γρήγορα;
πηγή

Ίσως τα bank run  να γίνουν συντομότερα και κοντύτερα στην Γερμανία απ’ ό τι αυτή υπελόγιζε…

Το 1931 η τραπεζική κρίση μεταδόθηκε και στην Γερμανία.

Γιατί σήμερα τα πράγματα θα πρέπει να εξελιχθούν διαφορετικά;

Son ofEon

ΗΕΤΑ ή απλά Ελληνικά ήττα;

ΗΕΤΑ ή απλά Ελληνικά ήττα;

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Πῶς ἀντιμετωπίζεις τήν χρεωκοπία μίας τραπέζης ἐάν εἶσαι τράπεζα;

Leave a Reply