Ζάρια δὲν παίζουν οἱ (δίδυμοι) θεοί…

Οι δίδυμοι θεοί δεν παίζουν ζάρια.
Γαλλικό, Γερμανικό, Αμερικανικό και Αυστριακό Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Αθήνα.

Στην χώρα μας δραστηριοποιούνται δεκαεπτά (17) ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα. Το παλαιότερο από αυτά, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, ιδρύθηκε το 1846, και το νεώτερο, το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών, ιδρύθηκε το 1997 (το οποίο δεν έχει ακόμα ανασκαφική δράση). Όλα έχουν να επιδείξουν πλούσια ανασκαφική δράση σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και πολυδιάστατη επιστημονική δραστηριότητα (διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, πλούσιο εκδοτικό έργο, ίδρυση μουσείων κ.α.), γεγονός που καθιστά τα αρχαιολογικά αυτά ιδρύματα αξιόπιστους φορείς έρευνας και αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής αρχαιολογικής πραγματικότητας. Οι σημαντικότερες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα με αξιόλογο ερευνητικό και ανασκαφικό έργο είναι Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

– Η Γαλλική Σχολή Αθηνών [Γαλλικά: École Française d’Athènes (EfA)] ιδρύθηκε το 1846. Δεν είναι μόνον το παλαιότερο ξένο ινστιτούτο που ιδρύθηκε στην Αθήνα, μα επίσης το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας. Η ίδρυσή του συνδέεται με το γαλλικό φιλελληνισμό, αλλά και με την πολιτική της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την εποχή εκείνη. Διευθύνει προγράμματα έρευνας σε όλους τους τομείς των Ελληνικών Σπουδών, αλλά κυρίως στην αρχαιολογία, στην μελέτη των επιγραφών και στις Κλασσικές Σπουδές. Το EfA έχει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει 80.000 βιβλία, 550.000 φωτογραφίες, και 35.000 χάρτες. Αντίθετα από τα περισσότερα ξένα ινστιτούτα, το ΕfA μοιάζει περισσότερο με σχολή μεταπτυχιακών σπουδών παρά με ένα απλά ινστιτούτο ερευνών. Μερικές από τις υποτροφίες που προσφέρει μπορούν να ανανεωθούν έως και τέσσερα χρόνια, προσφέροντας έτσι στους σπουδαστές που το επιθυμούν να διεξαγάγουν μέρος ή και ολόκληρη την διδακτορική τους διατριβή στην Αθήνα. Στα 160 χρόνια από την ίδρυσή της η γαλλική σχολή έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές, όπως στους Φιλίππους, στους Δελφούς, στην Θάσο, στο Άργος, στην Δήλο, στα Μάλια και στον Ιτάνο (Κρήτη), αλλά και στην Αμαθούντα της Κύπρου. Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας στεγάζεται στο κτίριο που ευρίσκεται στην οδό Διδότου στον αριθμό 6. Εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων υπάρχει ένας υπέροχος κήπος όπου το αστικό τοπίο εξαφανίζεται και ο επισκέπτης ευρίσκεται μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο, γεμάτο δένδρα, λουλούδια. Ο κήπος περιβάλλεται από το υπέροχο κτίριο της Σχολής ηλικίας άνω του ενός αιώνος και διασκορπισμένα έργα τέχνης στον καταπράσινο κήπο του.

– Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (γερμανικά: Deutsches Archäologisches Institut (DAI), Abteilung Athen) ευρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Φειδίου 1, στην γωνία με την Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα στο Μέγαρο Πρόκες – Όστεν. Κτίσθηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ μεταξύ του 1887 και του 1897. Ιδρύθηκε το 1874, και ήταν το δεύτερο ξένο αρχαιολογικό ινστιτούτο της Αθήνας. Σήμερα είναι ένα από τα διάφορα εξειδικευμένα τμήματα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Με το πρόγραμμα ερευνών του, την πλούσια βιβλιοθήκη του με τους 75.000 τόμους, και το μεγάλο φωτογραφικό του αρχείο, το γερμανικό ινστιτούτο της Αθήνας είναι ένας σημαντικός συντελεστής για την μελέτη της ελληνικής αρχαιολογίας. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει αναλάβει ανασκαφές στην Ολυμπία από την δεκαετία του 1937. Συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές όπως αυτές στην Λευκάδα, στην Ιθάκη, στον Ορχομενό στην ανασκαφή του Ιερού Μεσοπολίτιδος Αρτέμιδος, στην Θήβα, στο Μενίδι, στην Ελευσίνα και στις Αμύκλες Λακωνίας στην ανασκαφή του Ναού του Αμυκλαίου Απόλλωνος. Οι τρέχουσες δράσεις του ινστιτούτου περιλαμβάνουν ανασκαφές στο Καλαπόδι, Τίρυνθα, στον Κεραμεικό, στην Αρχαία Ολυμπία, και στο Ηραίον της Σάμου.

– H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (The American School of Classical Studies at Athens), αφοσιωμένη στην συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1881 και έκτοτε προσφέρει μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής. Το Γραφείο Δημοσιεύσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών αναλαμβάνει την δημοσίευση επιστημονικών μονογραφιών και μελετών, καθώς και έργων για το ευρύ κοινό που συνάδουν με την αποστολή της. Από το 1896 η Σχολή άρχισε να ασχολείται με ανασκαφές στην αρχαία Κόρινθο, οπότε μεγάλωσε και η μορφή της άλλαξε. Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Σχολής είναι η δημοσίευση των τελικών πορισμάτων των ανασκαφών στον Ναό του Απόλλωνος στην Κόρινθο και την Αρχαία Αγορά. Το 1922 ο Ιωάννης Γεννάδιος δώρισε την συλλογή του 25.000 σπανίων βιβλίων που έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελλάδας μετά την κλασική περίοδο και το 1931 άρχισαν οι ανασκαφές στην αρχαία Αγορά στο Θησείο.
Αυτοί οι τρεις σταθμοί είναι πολύ σημαντικοί για το πώς μετεξελίχθηκε η Σχολή. Η στοά του Αττάλου κτίσθηκε με πρωτοβουλία της Σχολής με χορηγία του ιδρύματος Rockefeller την δεκαετία του 1950, ενώ το 2012 με ευρωπαϊκούς πόρους ανακατασκευάσθηκε ο δεύτερος όροφος του μουσείου, όπου πριν, υπήρχαν τα γραφεία των ανασκαφών της Σχολής στην Αρχαία Αγορά. H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στεγάζεται στο κτίριο που ευρίσκεται στον αριθμό 54 της οδού Σουηδίας στην Αθήνα απέναντι από την Γεννάδιο Βιβλιοθήκη. Ο Γεννάδιος όταν έκανε την δωρεά των βιβλίων είχε βάλει ως όρο να φτιάξει η Αμερικανική Σχολή ένα κτίριο αυτόνομο και ανεξάρτητο. Η Σχολή πήρε έτσι χορηγία από το Ίδρυμα Carnegie και οι αρχιτέκτονες ήταν δύο Νεοϋρκέζοι, οι Jan Pelt και William Thompson. ‘Hθελαν να κτίσουν ένα κτίριο που θα έμοιαζε με το Ερεχθείο, γεγονός που συνδέεται με τις ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα της εποχής. Οι γρύπες, τα μυθικά αυτά θηρία ήταν φύλακες από την αρχαία εποχή, οπότε έτσι θα χρησιμοποιήθηκαν και επάνω στην βιβλιοθήκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα ιδρυτικά στελέχη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών πίστευαν ότι η έκταση που δόθηκε για την δημιουργία της από την ελληνική κυβέρνηση και τον Χαρίλαο Τρικούπη το 1884, ήταν ιδιαίτερα απομεμακρυσμένη από το κέντρο της Αθήνας. Συμφώνησαν, ωστόσο, ότι η θέα στην Ακρόπολη και τα γύρω μνημεία της Αθήνας ήταν μαγευτική.

– Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (γερμ.: Österreichisches Archäologisches Institut (ÖAI) Athen) ιδρύθηκε το 1898, και είναι έτσι το πέμπτο παλαιότερο του είδους του στην Ελλάδα. Σημαντικότερός του στόχος είναι η παροχή μίας βάσεως στους Αυστριακούς ερευνητές και υποτρόφους στην Ελλάδα, καθώς και η προώθηση των αυστριακών αρχαιολογικών ερευνητικών έργων στον ελληνικό χώρο. Το ινστιτούτο στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας της Αυστριακής Δημοκρατίας, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας στον αριθμό 26. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η Πρεσβεία και το Προξενείο της Αυστρίας. Το 1950 χαρακτηρίσθηκε με νόμο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, γιατί αποτελεί αξιόλογο νεοκλασσικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονος Ερνέστου Τσίλλερ, κτισμένου το 1906. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (OeAI) ιδρύθηκε το 1898. Η πρώτη έρευνα του Αυστριακού Ινστιτούτου στην Ελλάδα ήταν η ανασκαφή του φημισμένου Ιερού της Ημέρας Αρτέμιδος στους αρχαίους Λουσούς. Η ανασκαφή ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ίδρυση του Ινστιτούτου στην Αθήνα, το 1898.

-Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα). Ήταν κτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νοτίου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέως (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και απετέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπος λατρείας της Αρτέμιδος και χκτίσθηκε ναός αφιερωμένος σε αυτήν. Η λατρεία της Άρτεμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός κτίσθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Το 1945 ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Οι ανασκαφές συνεχίσθηκαν και κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και απεκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή.

– Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος ήταν ναός ιωνικού ρυθμού, κτισμένος το 448 π.Χ., ίσως από τον Καλλικράτη. Ομοιάζει με τον Ναό της Απτέρου Νίκης. Τον αναφέρουν ο Πλάτων και ο Παυσανίας, ενώ κατά τον Πλούταρχο στην περιοχή αυτήν τελούντο τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Συνδέεται άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνος. Εδώ ετελούντο ετήσιες θυσίες και εορτές προς τιμή της θεάς Αρτέμιδος εκπληρώνοντας έτσι το τάμα των Αθηναίων για να την ευχαριστήσουν για την νίκη τους στην Μάχη. Μετετράπη αργότερα σε χριστιανικό ναό με νεκροταφείο και διευρύνθηκε κατά τον 17ο αιώνα με τρούλο, ενώ ονομάσθηκε «Παναγιά στην Πέτρα». Κατεδαφίσθηκε το 1778 για να κτισθεί το τείχος γύρω από την Ακρόπολη. Η θέση του Ναού ήταν γνωστή ήδη από το 1751. Οι πρώτοι που αποτύπωσαν τον Ναό με λεπτομερή σχέδια σε όψεις και κατόψεις κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα το 1751-53 ήταν ο Doerpfeld, ο Dismoor και ο Kerenyi. Επίσης, οι αρχιτέκτονες-περιηγητές J.Stewart και N.Revett, όταν ο Ναός σωζόταν ακόμα σχεδόν ακέραιος ενσωματωμένος με την εκκλησία την «Παναγιά στην Πέτρα». Σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος ανάμεσα στις οικοδομές, στην συνοικία Μετς της Αθήνας που ευρίσκεται απέναντι και νοτιοανατολικά από το Ζάππειο. Ότι το Ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος δεν ετάφη κάτω από τόνους τσιμέντου, οφείλεται αποκλειστικά στο σθένος των κατοίκων του Μετς. Σε μια άνιση μάχη των κατοίκων με το ελληνικό κράτος για να αποτραπεί ο αποχαρακτηρισμός του αρχαιολογικού χώρου, με σκοπό την οικοδομική εκμετάλλευση του οικοπέδου (!), η ομάδα διαμαρτυρίας και δράσεως για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στην οδό Αρδηττού, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς, κατάφερε να αποτρέψει την οικοδομική εκμετάλλευση του Ιερού.

Άρτεμις και Χάος: Καθορισμός του ανθρώπινου ασυνειδήτου

1. Η γραμμή που ενώνει τον Ναό της Αρτέμιδος στην Βραυρώνα με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, διέρχεται ακριβώς από την Αμερικανική Σχολή Αθηνών. Η γραμμή είναι 23.813,13 μ. [εικόνα 1]

2. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ναό της Αρτέμιδος στην Βραυρώνα και πλευρές έως,
α) το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (23.826,29 μ.) και,
β) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (23.826,24 μ). [εικόνα 2]

Από εδώ και πέρα δράση αναλαμβάνει ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς.

3. Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, ευρίσκονται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος, στις 23 μοίρες, 44 πρώτα και 6 δεύτερα. Η απόσταση μεταξύ τους σε ευθεία είναι 2.600,98 μ. [εικόνα 3].

4. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Σχολή Αθηνών ευρίσκονται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό πλάτος, στις 37 μοίρες, 58 πρώτα και 56 δεύτερα. Η γραμμή είναι 488,41 μ. [ εικόνα 4]. Η γραμμή αυτή αποτελεί βάση των παρακάτω δύο ισοσκελών τριγώνων:

5. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και πλευρές έως,
α) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1.679,7 μ.) και,
β) την Γαλλική Σχολή Αθηνών (1.679,16 μ.) [εικόνα 5]. Και ανάποδα:

6. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και πλευρές έως,
α) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (971,57 μ.) και,
β) την Γαλλική Σχολή Αθηνών (971,58 μ.). [εικόνα 6]

7. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και πλευρές έως,
α) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1.703,8 μ.) και,
β) την Αμερικανική Σχολή Αθηνών (1.703,84 μ.). [εικόνα 7]

8. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή την Αμερικανική Σχολή Αθηνών και πλευρές έως,
α) το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1.734,4 μ.) και,
β) τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς (1.734,49 μ.). [εικόνα 8]

9. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και πλευρές έως,
α) την Γαλλική Σχολή Αθηνών (1.666,55 μ.) και,
β) την Αμερικανική Σχολή Αθηνών (1.665,92 μ.). [εικόνα 9]

Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος είναι τώρα ασφαλής. Το ελληνικό κράτος δεν θα τον πειράξει.

– Είναι η παραπάνω μεγαλειώδης γεωδαιτική κατασκευή δημιούργημα του πολιτισμού μας;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Απόδειξη:
Δεδομένου ότι οι θέσεις των Ναών της Αρτέμιδος σε Βραυρώνα και Μετς είναι γνωστές από την αρχαιότητα και από το 1751 αντίστοιχα, οι δε θέσεις που οικοδομήθηκαν τα τέσσερα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα επελέγησαν μεταγενέστερα του εντοπισμού της θέσεως των δύο Ναών της Αρτέμιδος, με τους Γάλλους να επιλέγουν την θέση της Γαλλικής Σχολής Αθηνών το 1846, τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ να επιλέγει την θέση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1887, τον Χαρίλαο Τρικούπη να παραχωρεί την έκταση για την δημιουργία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα το 1884 και τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ να επιλέγει την θέση του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1906, τίθεται το ερώτημα αν η τέλεια γεωδαισία των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων με τους δύο Ναούς της Αρτέμιδος είναι έργο του πολιτισμού μας • αν θα μπορούσε να είναι έργο ανθρώπινο συνειδητό.
Αν δηλαδή στα τέλη του 19 αι., Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Αυστριακοί διέθεταν τεχνολογίες γεωεντοπισμού και γεωδαισίας που τους επέτρεπαν, για τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα τους στην Αθήνα, να συμφωνήσουν την τήρηση ενός μυστικού γεωδαιτικού/αρχιτεκτονικού πρωτοκόλλου συνδέεσεως των Ινστιτούτων τους με τους δύο Ναούς της Αρτέμιδας σε Βραυρώνα και Μετς, όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα στους χάρτες της Google στις εικόνες 1 έως 9.

Την υποψία ότι το μεγαλείο αυτό θα μπορούσε να είναι έργο τού πολιτισμού μας διαλύει η κορωνίδα των ναών της ανθρωπότητος, ο Ναός τού οπλίτου Απόλλωνος στην λίμνη Πλαστήρα. Ο αρχαϊκός Ναός του οπλίτου Απόλλωνος ευρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοσχάτου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, 12 χιλ. δυτικά της Καρδίτσας. Με αφορμή την έντονη λαθρανασκαφική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1994 η ανασκαφή, η οποία συνεχίσθηκε μέχρι το 1997, φέρνοντας ανέλπιστα στο φως έναν εκατόμπεδο περίπτερο δωρικό ναό με εσωτερική κιονοστοιχία που χρονολογείται λίγο πριν τα μέσα του 6ου αι π. Χ. (560-550 π.Χ.).

Ο Ναός του οπλίτου Απόλλωνος ισαπέχει τόσο από τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς όσο και από την Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα! Η απόσταση από τον Ναό του οπλίτου Απόλλωνος έως το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς είναι, σε ευθεία γραμμή, 225.500,72 μέτρα [εικόνα 10α].

Η απόσταση από τον Ναό του οπλίτου Απόλλωνος έως την Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα είναι, σε ευθεία γραμμή, 225.500,25 μέτρα [εικόνα 10β]. Πρόκειται δηλαδή για ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή τον Ναό του οπλίτου Απόλλωνος στην λίμνη Πλαστήρα • τα ίσα σκέλη του τριγώνου είναι οι γραμμές που ξεκινούν από τον Ναό του οπλίτου Απόλλωνος και καταλήγουν στον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα [εικόνες 10α,10β].

Η μαθηματική απόδειξη ότι η τοποθέτηση της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα με την εκπληκτική αυτή ακρίβεια ΔΕΝ είναι έργο του πολιτισμού μας, προκύπτει αβίαστα ως εξής: Το λογικό κενό εδώ είναι ότι η θέση που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Σχολή επελέγη το 1884, όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης παρεχώρησε την έκταση για την δημιουργία της Σχολής στην Αθήνα. Ο ναός του οπλίτου Απόλλωνος χρονολογείται λίγο πριν τα μέσα του 6ου αι π. Χ. (560-550 π.Χ.). Ήλθε στο φως με την ανασκαφή που ξεκίνησε το 1994, η οποία ολοκληρώθηκε το 1997. Συνάγεται από αυτά ότι, την θέση που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα ο Τρικούπης επέλεξε 110 χρόνια πριν την ανασκαφή του 1994, που έφερε στο φως τον Ναό του οπλίτου Απόλλωνος. Κατά τον χρόνο δηλαδή που ο Τρικούπης εδώρισε στους Αμερικανούς την έκταση που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα, τόσο ο Τρικούπης όσο και οι Αμερικανοί αγνοούσαν τη γεωγραφική θέση στην λίμνη Πλαστήρα όπου τα λείψανα του Ναού του οπλίτου Απόλλωνος ήταν θαμμένα. Από την παραπάνω χρονική αλληλουχία των γεγονότων προκύπτει η αδιαμφισβήτητη απόδειξη, ότι η τοποθέτηση της Αμερικανικής Σχολής στον χάρτη, με την εκπληκτική αυτή ακρίβεια, έτσι που να δημιουργείται το ισοσκελές τρίγωνο των εικόνων 10α και 10β μεταξύ της Αμερικανικής Σχολής και των Ναών οπλίτου Απόλλωνος και Αγροτέρας Αρτέμιδος, δεν είναι έργο ανθρώπινο• σε κάθε περίπτωση, όχι έργο ανθρώπινο συνειδητό.

Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση, όπως σωστά πιθανολόγησε ο Daniel Wegner, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard. Η ελεύθερη βούληση είναι μια αυταπάτη, μια ψευδαίσθηση του ανθρώπου. Οι θέσεις που επελέγησαν για την δημιουργία του Γαλλικού, του Γερμανικού, του Αμερικανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικών Ινστιτούτων στην Αθήνα ήταν προκαθορισμένες. Οι Γάλλοι που το 1846 επέλεξαν την θέση που δημιουργήθηκε η Γαλλική Σχολή Αθηνών, ο αρχιτέκτονας Ερνέστο Τσίλλερ που το 1887 και το 1906 επέλεξε τις θέσεις που δημιουργήθηκαν το Γερμανικό και το Αυστριακό Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Αθήνα, ο Χαρίλαος Τρικούπης που το 1884 παρεχώρησε την έκταση για την δημιουργία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δεν είχαν ελεύθερη βούληση να καθορίσουν τα πράγματα όπως αυτοί θα ήθελαν. Ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να δράσει με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που τελικά δρα. Το είδος μας είναι δέσμιο της βιωματικής ψευδαισθήσεως του συνειδητού• μια μαριονέτα του ασυνειδήτου. Το ασυνείδητο κινεί τα νήματα του πολιτισμού μας. Σημείο αναφοράς του ανθρωπίνου ασυνειδήτου, οι Ναοί του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος.

Οι δίδυμοι θεοί δεν παίζουν ζάρια.

Ἀλαμπάσης Θανάσης

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply