Σκόπια ἤ Βαρδάρσκα;

 

Σκόπια ἤ Βαρδάρσκα;1

Τό σωστό ὄνομα τῆς γείτονος εἶναι Βαρδάρσκα. Ἔτσι τήν συναντοῦμε σέ χάρτες καί βιβλία ἐδῶ καί πάρα πολλά χρόνια. Τουλάχιστον ἀπό τό 1936. Μήπως κάνουμε λάθος ὀνομάζοντάς την Σκόπια; 

Τά Σκόπια εἶναι πόλις, ἡ πρωτεύουσα τῆς Βαρδάρσκας, δέν εἶναι κράτος.

Δεῖτε φωτογραφίες ἀπό ἐγκυκλοπαίδεια τοῦ 1936:

ΜινώταυροςΣκόπια ἤ Βαρδάρσκα;3

 

 

 Σκόπια ἤ Βαρδάρσκα;2

Σκόπια-Σκοπιανός η Βαρδάρσκα-Βαρδαρός?

Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίαςκαι την δημιουργία του νέου κράτους στα βόρεια σύνορά μας ξεκίνησαν συζητήσεις επί συζητήσεων για την ονομασία του κράτους. Στην Ελλάδα μέσω τωνπολιτικών και των Μ.Μ.Ε δόθηκε η ονομασία Σκόπια από το όνομα της πρωτεύουσας του νέου κρατιδίου. Γιατίόμως αυτό το όνομα? Γιατί ένα όνομα που δεν έχει καμία υπόσταση και σχέση με το σύνολο της περιοχής?

Αφού η περιοχή αυτή είχε το όνομα ιστορικά και τεκμηριωμένα«Βαρδάρσκα» όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ώσπου να βρεθεί η λύση του ονόματος. Για σκεφτείτε το λίγο πιο καλά… μήπως τελικά εσκεμμένα πλασαρίστηκε στην ελληνική κοινωνία ένα λανθασμένο όνομα ?Μήπως τελικά είναι όλα αποφασισμένα από τους πολιτικούς απλά το μόνο που μένει είναι να αλλάξουμε το ελληνικό λαό και να τον κάνουμε με το ζόρι να δεχθεί και να παραδώσει το ιστορικό μας όνομα«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στους γείτονες?

Ας μιλήσουμε καθαρά, Σκόπια είναι πόλη και όχι ονομασία του γειτονικού κράτους και Σκοπιανός είναι ο κάτοικος της πόλης αυτής και όχι ολόκληρης της χώρας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πιστεύουμε πρέπει να την παραδεχτούμε και να αναθεωρήσουμε τα όσα μας έχουν περάσειπολιτικοί και Μ.Μ.Ε.

Η καταλληλότερη ονομασία για να χρησιμοποιούμε ,μέχρι να βρεθεί λύση, είναι το όνομα «Βαρδάρσκα» για την χώρα και για τους πολίτες της, ανάλογα με την εθνικότητα που ανήκει Αλβανός, Βούλγαρος, Σέρβος , Έλληνας Βαρδάρσκας.

Για σκεφτείτε όλα τα παραπάνω καλύτερα στο μυαλό σας…Μήπως τελικά με την χρήση του ονόματος Σκόπια-Σκοπιανός αποπροσανατολιζόμαστε από την πραγματικότητα??? ηγή)

 

 

 

 

(Visited 104 times, 1 visits today)
One thought on “Σκόπια ἤ Βαρδάρσκα;

  1. Δὲν τίθεται κἄν θέμα ἐρωτήματος Μινώταυρε. Το ὄνομα τῆς περιοχῆς αὐτῆς κατὰ τὴν ἀρχαιότητα ἦτο Παιονία, ἀργότερον δέ, πολὺ ἀργότερον οἱ Σλαῦοι τὴν ὀνόμασαν Βαρδάρσκαν, Βαρδάρσκα εἶναι καὶ Βαρδάρσκα θὰ μείνῃ ἐκτὸς ἄν ΔΕΝ τὸ ἐπιτρέψουμε ἐμεῖς καὶ τοὺς ἀφήσουμε πεσκέσι τὸ Μακεδονία. Βλέπεις, ὁ μοναδικὸς πολιτικὸς ὁ ὁποῖος ἔχει μουλαρώσει ἐξ ἀρχῆς καὶ δὲν δέχεται λέξιν ἐπ’ αὐτοῦ, ἔεε, αὐτὸς μᾶς ξυνίζει!. Καὶ βεβαίως πάντες τώρα ἀλωνίζουν ἀνενόχλητοι. Πάντως, ἡ χρῆσις ἄλλου ὀνόματος πλὴν τοῦ Βαρδάρσκα δὲν ἀποτελεῖ ἀπλῆν παράλειψιν ἤ ἀνοησίαν. Εἶναι ἔγκλημα διότι κατ’αὐτὸν τὸν τρόπον κομίζομεν ὕδωρ εἰς τὸν μῦλον τῶν Βαρδαρέων
    Τέλος πάντων, ἄν οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ ἀπαρέσκονται τὸ Βαρδάρσκα καὶ ἐπιθυμοῦν νὰ ἀποκτήσουν μίαν ἀρχαιοφάνειαν ἄς ἐπιλέξουν τὸ ὄνομα Παιονία διὰ τὴν χώραν των καὶ Παίονες διὰ τοὺς ἑαυτούς τους, ὁπότε μὲ γειά τους μὲ χαρά τους.

Leave a Reply