Ἡ Ῥωσσία καὶ τὸ Ἰρὰν σὲ συμπλοκὴ μὲ τὶς ΗΠΑ καὶ τὸ Ἰσραήλ, γιὰ τὸ κτύπημα στὸ Ἰράν.


Μεταφράζει ἡ Πηνελόπη.

Ο Ρώσσος υπουργός εξωτερικών Sergey Lavrov εξέδωσε μία σκληρή προειδοποίηση στις 2 Απριλίου κατά της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση διεθνών νόμων. 

Τα σχόλιά του, τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αρμενία, είχαν και ύφος προειδοποίησης για τις συνέπειες, και ήταν συντονισμένες με την ευθεία απειλή που εξαπέλυσε ο ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khameini, την περασμένη Πέμπτη ( 29 Μαρτίου ), όταν είπε ότι οι ιρανοί θα αντισταθούν εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης στη Συρία και ορκίζονται να υπερασπιστούν τη Δαμασκό που είναι «κέντρο κατά του Ισραήλ.» 

Στρατιωτικοί παρατηρητές της δύσης, συνδέουν τις δύο δηλώσεις και λένε ότι εκπροσωπούν ένα εξελισσόμενο Ρώσο-Ιρανικό μέτωπο.   

Μετά την επιτυχία τους στην παράδοση του Μπασάρ Ασάντ από την εξέγερση κατά του καθεστώτος του, οι δύο πλευρές επιχειρούν να απομακρυνθούν από ένα ενδεχόμενο χτύπημα κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και προσπαθούν να στηρίξουν τις εδαφικές βλέψεις του Ιράν από τον Περσικό Κόλπο έως την Μεσόγειο. 

Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν δύο ενέργειες που έγιναν υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών : 

1.   Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την συνδιάσκεψη “Friends of Syria 2”,  η οποία έγινε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 1η Απριλίου, δεν έδωσαν απευθείας υποστήριξη ή βοήθεια στον Συριακό Ελεύθερο Στρατό ( Syrian Free Army ) , η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ καθιέρωσαν ένα παγκόσμιο κεφάλαιο έτσι ώστε να πληρώνονται οι αντάρτες με τακτικό μισθό. Έτσι ελπίζουν πως θα δελεάσουν περισσότερους αξιωματικούς και απλούς πολίτες στο να απέχουν από τις μονάδες του στρατού που είναι πιστές στον Ασαντ.
 Η Μόσχα και η Τεχεράνη, βλέπουν αυτό το βήμα ως αραβική παρέμβαση στην συριακή διαμάχη.  

2.   Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Ελλάδα ξεκίνησαν μία αεροπορική και ναυτική σκιώδη άσκηση στην Μεσόγειο, στις 29 Μαρτίου.
Η άσκηση με το κωδικό όνομα “Noble Dina”, λάμβανε μέρος σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών της θάλασσας, από τα ανοιχτά της Κρήτης και περιλαμβάνοντας τις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας, της Κύπρου και των ισραηλινών ναυτικών βάσεων της Haifa και του Ashdod.  Κανένας απ΄τους συμμετέχοντες δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η άσκηση συνέβη ούτε έχουν δώσει λεπτομέρειες. Πηγές αναφέρουν ότι τελείωσε στις 5 Απριλίου, χωρίς αυτό να είναι επιβεβαιωμένο.

Η Ρωσία και το Ιράν βλέπουν τα δύο αυτά γεγονότα ως αλληλένδετα. Στρατιωτικές πηγές συμπεραίνουν ότι από την ασυνήθιστα μεγάλη περιοχή που κάλυπτε η άσκηση-σχεδόν όλη την ανατολική πλευρά της Μεσογείου- ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσομοιώνει δράση στον Περσικό Κόλπο και τον κόλπο του Άντεν.
Δυτικές ναυτικές πηγές από την Νάπολη, δηλώνουν ότι οι στόλοι της Αμερικής, του Ισραήλ και της Ελλάδας, υποστηρίζονται από βρετανικό στολίσκο ο οποίος πλέει κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ. Συμπληρώνουν ότι της άσκησης ηγείται το αεροπλανοφόρο Εντερπράηζ, το οποίο μόλις τελειώσει την αποστολή του και μαζί με την δύναμη κρούσης του, θα περάσει από την διώρυγα του Σουέζ και την Κόκκινη Θάλασσα, και θα καταλήξει στον Περσικό Κόλπο ανεβάζοντας τον αριθμό αεροπλανοφόρων που υπάρχουν στο Ιράν σε τρία . 

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η ισραηλινή πλευρά συνείσφερε στην άσκηση με πυραυλάκατους, υποβρύχια, μαχητικά αεροπλάνα, και ελικόπτερα επιθέσεων.

(πηγήφωτογραφία)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply