Ἰσότης μὲ …ἄδεια ταμεῖα!

Το ευνοϊκό καθεστώς που ίσχυε για την συνταξιοδότηση των γυναικών, μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας, εφόσον είχαν ανήλικο παιδί, θα ισχύσει και για τους άντρες, στα πλαίσια των αρχών της ισότητας.Ἰσότης μὲ ...ἄδεια ταμεῖα!3

Είδαμε και άδειες «μητρότητος» σε άντρες, πάλι λόγω ισότητας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψἸσότης μὲ ...ἄδεια ταμεῖα!4ιν η απασχόληση της μητέρας.

Επιπλέον το ποσοστό των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, με επαπειλούμενες και προβληματικές εγκυμοσύνες, πριν ακόμα κι από την σύλληψη του εμβρύου, φτάνει σε ποσοστά ρεκόρ.

Κι όλα αυτά που θυμίζουν εποχές δημοσιονομικής τρέλλας της δεκαετίας του ’80 επί Ανδρέα Παπανδρέου, συμβαίνουν σήμερα, με άδεια δημόσια ταμεία και με αδυναμία του κράτους να δανειστεί ακόμα και με τοκογλυφικά επιτόκια.

ΣίγμαἸσότης μὲ ...ἄδεια ταμεῖα!2

Σύνταξη στα 50 για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με ανήλικο παιδί την 31/12/2010

Μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο ώστε όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2010 και ταυτόχρονα είχαν ανήλικο τέκνο, να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη, στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

Με επιστολή της προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ζητά άμεση παρέμβαση για το θέμα, καθώς πρόκειται όπως αναφέρει, για ένα «ασφαλιστικό παράδοξο».

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της εξισώσεως των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως ανδρών και γυναικών, ο νόμος ορίζει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετή υπηρεσία το 2011 και κατά τον χρόνο αυτό είχαν ανήλικο παιδί, λαμβάνουν σύνταξη με την συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους. Για όσους συμπλήρωσαν την 25ετία το 2012, η καταβολή της συντάξεως είναι δυνατή με την συμπλήρωση του 55ου έτους. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο καθεστώς για τους άνδρες που κατά την συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί ώς το 2010. Ετσι, σύμφωνα με την ΔΟΕ, παρατηρείται το ασφαλιστικά παράδοξο οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι άνδρες, που συμπλήρωσαν 25ετία τα έτη 2011 και 2012, να έχουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδοτήσεως έναντι των παλαιοτέρων με τις ίδιες προϋποθέσεις. Την διαφοροποίηση αυτή ήλθε να ανατρέψει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε συνταξιούχος με αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του και ο οποίος είχε συμπληρώσει 25ετία ως 31-12-2010 με ανήλικο παιδί κατά την συμπλήρωση της 25ετίας. Ο συνταξιούχος αυτός δικαιώθηκε και σύμφωνα με την ΔΟΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει προσφύγει κατά της αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας, έτσι, τον υπάλληλο ο οποίος έλαβε άμεσα την σύνταξή του.

Εφόσον η απόφαση αυτή καταστεί αμετάκλητη, αναμένεται να ανοίξει την πόρτα εξόδου τουλάχιστον 50.000 ανδρών, δημοσίων υπαλλήλων, που σήμερα, πρέπει να περιμένουν έως τη συμπλήρωση 35ετίας ή 37ετίας για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

πηγή

Βιομηχανία Αδειών.Ἰσότης μὲ ...ἄδεια ταμεῖα!1

Βιομηχανία αδειών με πρόσχημα την κύηση
Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επαπειλούμενων κυήσεων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαεδεύσεως παρατηρούνται στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν 1 στις 2 εγκυμονούσες που εργάζεται στα δημόσια σχολεία λαμβάνει μεγαλύτερες άδειες εξαιτίας προβλημάτων και επιπλοκών.

Το γεγονός αυτό, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας που προκαλεί στα σχολεία, εγείρει και ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο χορηγήσεως αδειών μακράς διαρκείας αλλά και το καθεστώς ελέγχου των γνωματεύσεων που παρέχουν οι γυναικολόγοι.
Ο μέσος όρος παγκοσμίως των επαπειλουμένων κυήσεων προσδιορίζεται στο 15% όταν στην Ελλάδα και ειδικά στην Εκπαίδευση φτάνει σχεδόν το 50%. Από τις συνολικά 5.542 κυήσεις που κατεγράφησαν το 2012-13 οι 2.662 (ποσοστό 48%) χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες κυήσεις. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φτάνει το 56% ενώ για την Δευτεροβάθμια το 35%. Σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ακόμη πιο αυξημένα, όπως για παράδειγμα στην Α’ Αθήνας Πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.
Φαίνεται πως το περσινό έτος δόθηκαν άδειες για 273 κυήσεις εκ των οποίων οι 180 χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες. Αντίστοιχα, στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής από τις 286 εγκυμοσύνες οι 205 ήταν επαπειλούμενες κυήσεις.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει αφορά στην περιοχή της Αχαΐας, όπου το 2013 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως 3 στις 4 κυήσεις χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες (ποσοστό 76%). Ειδικότερα, οι άδειες που χορηγήθηκαν για επαπειλούμενες κυήσεις ήταν 249 και μόλις 56 για τις κανονικές.
Στο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα στην Βουλή και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλουμένων κυήσεων σε σχέση με όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί. «Υπάρχουν, λοιπόν, οι πραγματικές επαπειλούμενες κυήσεις, αλλά υπάρχουν προφανώς και κάποιες που δεν είναι και αυτό φαίνεται από τα τεράστια ποσοστά», είχε δηλώσει.Ἰσότης μὲ ...ἄδεια ταμεῖα!4

Οι αδυναμίες
Οι άδειες πάντως που λαμβάνουν οι εγκυμονούσες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την διάρκεια της κυήσεως είναι αδύνατον να προβλεφθούν, ούτε όσον αφορά στον αριθμό αλλά ούτε και στην διάρκεια των αδειών που θα χρειαστούν έως ότου ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών.
Το ζήτημα που προκύπτει με αυτές τις άδειες και απασχολεί την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι τα κενά που δημιουργούνται στο μέσο της σχολικής χρονιάς και η αναπλήρωσή τους με δασκάλους ή καθηγητές.
«Για τις επαπειλούμενες κυήσεις να πω ότι πρέπει και αυτό το θέμα να το εξετάσουμε. Βεβαίως, δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλουμένων κυήσεων από ό,τι είναι σε όλη την Ευρώπη. Για κάποιους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για κάποιους, όμως, έχει βρεθεί ένας μηχανισμός ουσιαστικά για να παίρνουν την απόσπαση όπως την επιθυμούν», είχε τονίσει ο κ. Κεδίκογλου.
Το ζήτημα πάντως, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές που έχουν γνώση του θέματος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις πιθανότητες και να μην εγκρίνει άδεια για ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί. Ο υπάρχων μηχανισμός είναι αδύνατον να ελέγξει κατά πόσον όλες οι περιπτώσεις των επαπειλουμένων κυήσεων είναι πραγματικές ή η διάρκεια των αδειών που χορηγούνται ανταποκρίνεται στην σοβαρότητα της κάθε περιπτώσεως. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Το μοντέλο, τα κριτήρια και οι πρακτικές
Ενα άτυπο «μπόνους» για τις έγκυες εργαζόμενες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι η αναρρωτική άδεια, λόγω επαπειλουμένης κυήσεως.
Την εκτίμηση αυτή κάνουν στο «Εθνος» ειδικοί γυναικολόγοι, σημειώνοντας ότι -με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)- το διεθνώς αποδεκτό ποσοστό κινδύνου δεν ξεπερνά το 15% των κυήσεων. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει κυριολεκτικά «ξεχειλώσει», με την ευθύνη να μοιράζεται σε διάφορες πλευρές:
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να εγκρίνεται άδεια επαπειλουμένης κυήσεως. Αρκετοί εργοδότες δεν φροντίζουν να αναθέσουν πιο ήπια καθήκοντα στις εγκύους. Οι ασφαλισμένες κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος, με την βοήθεια γυναικολόγων.
Η χορήγηση ψευδούς ιατρικής βεβαιώσεως περί επαπειλουμένης κυήσεως, τιμωρείται -σύμφωνα με τον νόμο- με ποινή φυλακίσεως ενός έτους.

Χαλαρό πλαίσιο
Οι γιατροί εκμεταλλεύονται, ωστόσο, το χαλαρό πλαίσιο που επικρατεί και βεβαιώνουν με ελαστικά κριτήρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πελάτισσές τους.
Χαλαρό είναι και το καθεστώς ελέγχου στις αρμόδιες επιτροπές των Ταμείων. Δεν εξετάζουν επί της ουσίας τις ασφαλισμένες που ζητούν αναρρωτική άδεια, αλλά αρκούνται σε εξετάσεις και γνωματεύσεις των γυναικολόγων τους.
«Η κατάσταση θα μπορούσε να λυθεί εάν το ασφαλιστικό σύστημα γινόταν πιο αποτελεσματικό», αναφέρει στο «Έθνος» ο διευθυντής της 6ης γυναικολογικής κλινικής του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου», Γιώργος Φαρμακίδης: «Για παράδειγμα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να έχει ζητήσει από την Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία ή από όποιο άλλο επιστημονικό όργανο κρίνει, ένα πρωτόκολλο με συγκεκριμένα κριτήρια χορηγήσεως αναρρωτικής άδειας λόγω επαπειλουμένης κυήσεως.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θα καθόριζε λεπτομερώς τις επιλογές της επιτροπής, η οποία δεν θα βασιζόταν στην υποκειμενική εκτίμηση του κάθε γιατρού».

Η επαπειλουμένη κύηση είναι πολύ συχνή στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, με κύριο σύμπτωμα την αιμορραγία από τον κόλπο. Ο γιατρός υποβάλλει την έγκυο σε εξέταση. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί καρδιακή λειτουργία, συνιστά στην έγκυο κατάκλιση, φαρμακευτική αγωγή και τακτικές εξετάσεις.
Δ. Καραγιώργος
AΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ
Ποσοστά για Γκίνες
Εξασφαλισμένη θέση στο βιβλίο Γκίνες θα είχε η Ελλάδα αν ήταν πραγματικό το πλήθος των επαπειλουμένων κυήσεων που επικαλούνται δασκάλες και καθηγήτριες για να εξασφαλίσουν άδειες. Αφού, όμως, πρόκειται προφανώς για χρήση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και για καταχρηστική αποχή από τα καθήκοντά τους, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το υπουργείο Παιδείας έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και ο ιατρικός σύλλογος δεν μπορεί να επιτρέπει τον διασυρμό της επιστήμης και τη συνδρομή μελών του σε πράξεις που διασαλεύουν την λειτουργία των σχολείων.

ΕΘΝΟΣ

(Visited 137 times, 1 visits today)
Leave a Reply