Ὁ φόβος τοῦ Φόβου.

Ἔκαναν μίαν ἐκτόξευσι οἱ  Ῥῶσοι καὶ πᾶνε νὰ μᾶς γεμίσουν φόβο. 

Ἀντὶ ὡς καλοὶ κι ἔμπειροι ἐπιστήμονες νὰ ἔχουν προβλέψει τὰ πάντα, αὐτοὶ ἔστειλαν ἕνα σκᾶφος στὸν δορυφόρον τοῦ Ἄρεως τὸν Φόβο, ἀλλὰ ἀντὶ νὰ βρῇ τὸν δρόμο του τὸ «ἔπιασε» λάστιχο. Δῆλα δή, μᾶς ἔμεινε ἐδῶ ὡς δορυφόρος.

Κινδυνεύει με αποτυχία η ρωσική αποστολή Fobos-Grunt


Τρεις μέρες περιθώριο έχουν οι Ρώσοι μηχανικοί για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής Fobos-Grunt, η οποία εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης με προορισμό το μικρό δορυφόρο του Άρη Φόβο. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Αν η ρωσική υπηρεσία Roscosmos αποτύχει να επιλύσει το πρόβλημα, το Fobos-Grunt, φορτωμένο με τοξικά καύσιμα, θα μπορούσε να γίνει το πλέον επικίνδυνο αντικείμενο που έχει συντριβεί ποτέ στη Γη.

Η αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ατυχημάτων που έχουν ντροπιάσει τη Roscosmos τους τελευταίους μήνες.

Το Fobos-Grunt, η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια, θα προσεδαφιζόταν στον Φόβο το Φεβρουάριο του 2013. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

Με τη βοήθεια του κοινού

O πύραυλος Zenit που μετέφερε το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 22.16 ώρα Ελλάδας την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Έντεκα λεπτά αργότερα, όταν είχε πια φτάσει σε χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πυραυλοφορέα για να αρχίσει την κύρια φάση του ταξιδιού.

Όμως οι δύο προσπάθειες πυροδότησης των κινητήρων του απέτυχαν, πιθανώς λόγω λανθασμένου προσανατολισμού του σκάφους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Roscosmos Βλάντιμιρ Ποπόφκιν, οι μηχανικοί της αποστολής έχουν περίπου τρεις ημέρες περιθώριο για να εντοπίσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα πριν εξαντληθεί η μπαταρία του σκάφους.

Όπως επισήμανε ο Τζέιμς Όμπεργκ, βετεράνος της NASA που εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας εδάφους-διαστήματος.

Μάλιστα η Ρωσία ζήτησε τη… βοήθεια του κοινού στη Νότιο Αμερική για να εντοπίσει το Fobos-Grunt. Το πρόβλημα έγινε πρώτα αντιληπτό από ερασιτέχνες αστρoνόμους που είδαν το σκάφος κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Αν τελικά το Fobos-Grunt εισέλθει πίσω στη γήινη ατμόσφαιρα, επισήμανε ο Όμπεργκ, θα απελευθέρωνε άκρως τοξικά χημικά.

«Περίπου επτά τόνοι τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, οι οποίοι θα πάγωναν πριν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, θα το καθιστούσαν [το Fobos-Grunt] το πιο τοξικό δορυφόρο που έχει πέσει ποτέ στη Γη» είπε.

Το σκάφος των 13,2 τόνων είναι μάλιστα το βαρύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ.

Κατασκευάστηκε από τη ρωσική NPO Lavochkin, ειδικευμένη στις διαπλανητικές αποστολές.

Η ίδια εταιρεία είχε κατασκευάσει τα σκάφη και για τις προηγούμενες τρεις διαπλανητικές αποστολές της Ρωσίας, οι οποίες δεν είχαν καλό τέλος: Δύο σκάφη που αναχώρησαν για Φόβο το 1988 απέτυχαν να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ το σκάφος Mars 96 καταστράφηκε πριν καν βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα το 1996.

Έπειτα και από τις νέες αποτυχίες τον τελευταίο χρόνο, που οδήγησαν στην «καρατόμηση» του προηγούμενου επικεφαλής της Roscosmos, η υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι θα έστελνε ομάδες δικών της επιθεωρητών στα εργοστάσια των εργολάβων της (physicsgg)

Δῆλα δή, ἔχουν μίαν πάθησι μὲ τὸν Φόβο οἱ  Ῥῶσοι. Ἢ ἕναν φόβο. Ἢ μίαν ἄγνοια. 

Τὸ ζητούμενον ὅμως εἶναι πὼς τὴν δική τους ἡμιεπιστημονικὴ γνώσι, τὴν πληρώνουμε ὅλοι ἐμεῖς!

Ναί, εἶναι ἕνα παγκόσμιον σύστημα δημιουργίας φυσικῶν, τὸ ὁποῖον τροφοδοτοῦν ὅλες οἱ χῶρες μὲ ἐπιστήμονες, μὲ χρῆμα καὶ μὲ ὑλικό. Δωρεάν παιδεία; Μόνον γιὰ τοὺς φυσικούς ὅμως!!!! Διότι οἱ κλασσικὲς σπουδὲς ἔχουν πάει στὰ ἀζήτητα καὶ στὰ πρὸς ἀφανισμό. Ὅσο γιὰ τὶς λοιπὲς ἐπιστῆμες, ἐὰν στηρίζουν τὶς φυσικές, ἔχει καλῶς, τὶς τροφοδοτοῦν. Ἐὰν ὄχι, στὸ πῦρ τὸ ἐξώτερον τὶς στέλνουν. 

Γιατί θυμώνω; 

Μὰ εἶναι πασιφανές! 

Παίζουν μὲ τὴν ζωὴ στὸν πλανήτη πρὸ κειμένου νὰ ἀποκτήσουν βῆμα σὲ ἕναν ἄλλον πλανήτη. Δημιουργοῦν συνθῆκες φτώχειας καὶ τρόμου πρὸ κειμένου νὰ μεταφερθοῦν στὸν Ἄρη. Καταστρέφουν τὸ περιβᾶλλον, τὶς πηγές του καὶ τὴν ὑγεία τῆς ἀνθρωπότητος. Κι ὅλα αὐτά γιατί; Γιὰ νὰ μποροῦν νὰ ἔχουν ἐλευθέρα τὴν ἔξοδο;

Τὴν βλέπω ὅμως τὴν δουλειά. Κατὰ πῶς πᾶνε, (ποὺ τελικῶς πᾶνε ἄριστα) θὰ μείνουν ἐδῶ καὶ θὰ τὸ φᾶμε ὅλοι μαζὺ τὸ μανίκι ποὺ μᾶς ἑτοίμασαν. Καὶ  καλὰ ἐμεῖς. Εἴμαστε συνηθισμένοι σὲ μανίκια κι ἀγγούρια. Αὐτοί; Ἐκεῖ νὰ τοὺς δῶ.

Φιλονόη.

(Visited 19 times, 1 visits today)
7 thoughts on “Ὁ φόβος τοῦ Φόβου.

  • Καλημέρα.
   Δὲν εἶναι μόνον ποὺ δὲν ξέρουν ἀπὸ …βέσπα..
   Ζητοῦν καὶ τὴν βοήθεια τοῦ κοινοῦ γιὰ νὰ βροῦν τὴν …βέσπα!!!
   Καλημέρα!

 1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΦΟΒΟΣ .Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ , ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ. . &l

 2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΦΟΒΟΣ .Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ , ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ. . &l

 3. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΦΟΒΟΣ .Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ , ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ. . &l

 4. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΦΟΒΟΣ .Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ , ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ. . &l

 5. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΦΟΒΟΣ .Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ , ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ. . &l

Leave a Reply