Σύγκρουσις δύο κόσμων.

Σύγκρουσις δύο κόσμων.Τὸ παρακάτω κείμενον τοῦ Στράβωνος, τὸ ἀναδημοσιεύω κυρίως γιὰ τὴν διεισδυτική του ματιά καὶ  τὴν ἐκπληκτική του γραφίδα.

Δὲν παρακολουθῶ ποτὲ τηλεόρασι. Συνεπῶς ἀγνοῶ πολλὰ ἀπὸ τὰ τραγελαφικὰ ποὺ ἀπολαμβάνουν γνωστοὶ  καὶ φίλοι. 

hilsyἈπὸ τὴν ἄλλην, τὸν Μαρκεζίνη τὸν σέβομαι ἔως ἑνὸς βαθμοῦ, ἀλλὰ ὄχι ἀπολύτως. Γιατί; 

Διότι κατὰ κύριον λόγον δὲν ζεῖ ἐδῶ. Δὲν ζεῖ τὰ προβλήματά μας ἀπὸ μέσα. 

Αὐτὸ τὸν κάνει ἐπιρρεπὴ σὲ πολλὲς ξενόφερτες ἰδέες. 

Παραμένει ὅμως ἕνας σοβαρότατος πανεπιστημιακός, μὲ δομημένη σκέψι καὶ ἱκανὴ ἀντίληψι.

Το συντομότερο ανέκδοτον υλοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο MEGA. Ο Μανώλης Καψής πήρε συνέντευξι από τον Βασίλειον Μαρκεζίνη.

Σε αυτήν την ανεκδοτικής φύσεως εκπομπή, εσυναντήθησαν δύο κόσμοι, ο κόσμος της αξίας με τον κόσμο του ρουσφετιού, η πραγματική ακαδημαϊκή μόρφωσις με την γιαλαντζί μόρφωσι του ΠΑΣΟΚικού κράτους, θύματα της οποίου είμαστε σχεδόν όλοι μας, το ελεύθερο πνεύμα με το κομματοκρατούμενο. Αλλά αυτά που κυρίως βρέθηκαν αντιμέτωπα σε αυτό το «ΤΕΤ Α ΤΕΤ» όπως είναι ο πρωτότυπος (!!!) τίτλος της εκπομπής, ήταν η ευφυΐα με το αντιδιαμετρικό της αντίθετο (μου διαφεύγει η λέξις).

Καθ’ όλην την διάρκειαν της συνεντεύξεως, ήταν έκδηλος η απορία εις τους οφθαλμούς του συνεντευξιαζομένου Β.Μαρκεζίνη και μπορώ να μαντέψω μετά βεβαιότητος τις σκέψεις του, τις εξής δύο:

1. Μα είναι τόσο βλαξ; Και γιατί δεν διεκδικεί αλήθεια μια θέση στο βιβλίο Γκίνες;

2. Ποίοι άραγε έχουν βάλει αυτό το αντικείμενο να κάνει επίδειξιν αρνητικής ευφυΐας και ποίος ο σκοπός των.

Βεβαίως ο Μαρκεζίνης είναι κύριος και δεν θα μπορούσε να εκθέσῃ ή να προσβάλῃ τον οικοδεσπότη της εκπομπής. Παρόλα αυτά όμως για όποιον έχει την σπάνια ικανότητα να μπορεί να υπολογίσει το άθροισμα του ένα με το ένα (1+1), ο κ. Μαρκεζίνης το έκανε δια της διακριτικής πλαγίου ατραπού, σε κάθε σχεδόν ερώτησιν του τρεμάμενου υπό το άγχος της μειονεξίας (μόνο;) Καψή.

«Μου κάνετε πολλές ερωτήσεις μαζί» έλεγε ο Μαρκεζίνης, που προσπαθούσε εν συνεχείᾳ να κάνει τον διαχωρισμό των ερωτήσεων, απαντώντας σε όλες ανεξαιρέτως. Ακόμη και τις υπονοούμενες ερωτήσεις, εάν βεβαίως δεχθούμε ότι ο Καψής είναι ικανός να υπονοήσει κάτι όταν καλά καλά δεν μπορεί καν να το εννοήσει.

«Αν και το κάνετε για την ζωντάνια της συζητήσεως» είπε ο Μαρκεζίνης, δηλαδή δεν είσαστε τόσο βλαξ, αποκλείεται, αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατον (δεν ξέρω κομματοσκυλικώς), απλώς κάνετε επίδειξιν υπερβλακείας προς χάριν της τηλεθεάσεως.

Βεβαίως το τρεμάμενο ύφος του Καψή δεν ήταν μόνον λόγω μειονεκτικού άγχους. Δεν τον έχω καν ικανό να έχει τέτοιο. Περισσότερο άγχος είχε για να κάνει τις ερωτήσεις που του είπαν να κάνει, γι’αυτό και ήταν ως συνήθως ασυνάρτητος, συχνά μονολογών και ψιθυρίζων διάφορες Καψίες. Αποκορύφωμα αγχωτικής ασυναρτησίας ήταν η στιγμή κατά την οποία, αφού πρώτα εψέλλισεν μερικά Μανωλοκαψολογήματα, έφτασε – ως ιστορικός που είναι (κατά δήλωσιν του ίδιου) – στο απολύτως επιστημονικό συμπέρασμα. «Δεν υπήρχε κρυφό σχολειό» για να λάβει την δέουσα απάντησιν.

Ωπ, τόση μανία πια τῳ 2011 με την ακύρωσι του κρυφού σχολειού!

Αφού πήρε την κατάλληλη απάντησιν από τον καλεσμένο του, ο κατ’ ευφημισμόν πανέξυπνος  δημοσιογράφος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον καλεσμένο του ως «Τουρκοφάγο». Το αξιοπερίεργον όμως δεν είναι ότι το είπε. Το αξιοπερίεργον είναι το πῶς το είπε, ο τρόπος.

Ο Καψής χαρακτήρισε Τουρκοφάγο τον Σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη, όταν ο άνθρωπος έλεγε ότι οι Τούρκοι ήρθαν στην περιοχή μας μετά την μάχη του Μάτζικερτ, δηλαδή μετά τον 10-11 αιώνα μΧ. Το είπε όμως με τόσο εμβόλιμο και άκομψο τρόπο, που έγινε αμέσως αντιληπτό ότι το Τουρκοφάγος ήταν χαρακτηρισμός προπαρασκευασμένος για να μην πω διατεταγμένος, σε μία προσπάθεια να εντάξει τον καλεσμένο του στον ακροδεξιό χώρο, ταυτίζοντας μάλιστα τις θέσεις του με τα περί αρίας φυλής του Χίτλερ.

Αυτά λοιπόν και άλλα πολλά είδαμε σήμερα στο MEGA και ανυπομονώ να δω την εκπομπή σε επανάληψιν, γιατί ομολογώ ότι ήταν ιδιαιτέρως διασκεδαστική. Δεν βλέπεις κάθε ημέρα τέτοιον συνδυασμό μυαλών. Δεν συναντώνται κάθε ημέρα το μαύρο με το άσπρο, το πλήρες με το κενόν, και μάλιστα ως φαινομενικώς ισότιμοι συνομιληταί. (Στράβων Ἀμασεύς)

Κάτι τελευταῖο.

Ἀνεξαρτήτως τοῦ ποιός εἶναι ἢ δὲν εἶναι ὁ Μαρκεζίνης, πράγματι ἔχουμε νὰ κάνουμε μὲ τὸν ἀπόλυτο εὐτελισμό τῆ δημοσιοκαφρίας! Ἀπορῶ ἀκόμη πῶς κι ἔχουν τηλεθέασι. Ἢ δέν ἔχουν καί ἀπό ἀλλοῦ χρηματοδοτοῦνται;

Φιλονόη.

Υ.Γ.Πράγματι εἶναι γιὰ γέλια τὸ ἄτομο! Γιὰ πολλὰ γέλια καὶ πολλὲς κλωτσιές!

(Visited 16 times, 1 visits today)
5 thoughts on “Σύγκρουσις δύο κόσμων.

 1. Ἐπειδή ὑπάρχουν κι ἄλλοι αὐτοαποκαλούμενοι ” ἱστορικοί ” ὅπως ὁ Μ. Καψῆς, θυμίζω πὼς δὲν ἀρκεῖ νὰ τὸ δηλώνεις. Χρειάζονται ἀκαδημαϊκὲς περγαμηνές, συγγραφικὸ ἔργο, ἐπιστημονικὸ κῦρος καὶ καταξίωση… Ἰδίως ὅταν ὑπάρχει καὶ σχετικά νεαρὴ ἡλικία, μόνο γέλωτα προκαλεῖ τέτοια δήλωση.

 2. Η γελιοποίησης σε όλο της το μεγαλείο, καθώς συνέχεια ο δημ/φος έλεγε οτι διαφωνούσε με το καλεσμένο του αλλά συνεχώς αποδεικνυόταν οτι διαφωνούσε λόγω άγνοιας. Όταν του δινόταν η κατάλληλη γνώση έπαβε να διαφωνεί και συμφωνούσε.
  Διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό παράλληλα, βλέπω και συναντώ καθημερινά καψήδες κι έχω υπάρξει κι εγώ καψής πολλές φορές διότι ήμουν αμαθής ή ημιμαθής για θέματα συζήτησης και προσπαθούσα να περάσω την άγνοια την ημιμάθεια ή και την αμορφωσιά μου ως άποψη. Ήμουν πεπισμένη ότι μπορείς να χτίσεις οίκο με άερα, διαπίστωσα ότι χρειάζονται και υλικά.

 3. Φίλε Στράβων παρηκολούθησα τὴν συνέντευξιν καὶ ὅπως ἐσὺ τὸ διεσκέδασα ἀρκούντως. Ὅμως διὰ νὰ σοβαρευθοῦμε εἰς τὴν οὐσίαν ἦτο δεῖγμα τῆς ποιότητος τῶν κωλοκάναλων τῶν μαστιζόντων τὴν Πατρίδα. Αὐτοὺς ἔχουν, μὲ αὐτοὺς πορεύονται καὶ αὐτὸ μᾶς προσφέρουν..

  • Συμφωνώ Νικόλαε, όμως αυτό σε τελική ανάλυσι ήταν το κέρδος της συγκεκριμένης εκπομπής. Διότι καλή η προπαγάνδα και η παπαρολογία, αλλά όταν εκτίθεται τόσο κραυγαλέα, ουσιαστικώς αυτοεξουδετερώνεται.
   Εγώ ευχαριστώ τον Καψή, γιατί με την απύθμενη αν-ευφυΐα του, ξεγύμνωσε το σύστημα το οποίο ο ίδιος υπηρετεί. Μακάρι δηλαδή να κάνει και άλλες τέτοιες εκπομπές.

   Τα κατασκευασμένα συστήματα έχουν ένα μειονέκτημα. Όσο πιο πολύ ομιλούν οι εκπρόσωποι τους, τόσο πιο πολύ χάνουν. Θυμάσαι φαντάζομαι τον Παπανδρέου προεκλογικῶς, που σχεδόν απέφευγε να εμφανίζεται και ποτέ δεν εμφανίστηκε απροετοίμαστος σε κάποιον τηλεοπτικό δίαυλο, για να μην καταρρεύσει η γυάλινη εικόνα του.
   Ο Καψής έπεσε στην παγίδα και ομίλησε με έναν έξυπνο άνθρωπο. Ευτυχώς, η βλακεία του μας έσωσε.

Leave a Reply