Ὑπεύθυνος ὑπουργὸς γιὰ τὸ Brexit ἕνας «χαριτωμένος μπάσταρδος»!

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας κα Teresa May με την επιλογή της μας εξέπληξε ευχάριστα.
Τοποθέτησε ως υπουργό αρμόδιο για τις συνομιλίες για το Brexit τον ευρωσκεπτικιστή βουλευτή David Davis.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ DAVID DAVIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ DAVID DAVIS

 

Η επιλογή αποδεικνύει ότι οι διαδικασίες για το Brexit δεν θα σταματήσουν, αλλά αντίθετα κινούνται με βάση υφιστάμενο προγραμματισμό.

Αντίθετα από τις εικασίες , η προσφυγή στις διαδικασίες του άρθρου 50 για την επίσημη αναγγελία του Brexit δεν αναβλήθηκε, αλλά προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο eφέτος ή το αργότερο στις αρχές

του επομένου έτους.

Αυτό προκύπτει σαφώς από άρθρο του κου Davis, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου, πριν του ανατεθεί ο σημερινός του ρόλος.
Στο παραπάνω άρθρο εξηγεί με πληρότητα την στρατηγική και την σκοπιμότητα του Brexit.
H Βρετανία αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι οι εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι πιο εύκολες, όταν δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν σ’ αυτές 28 χώρες.
O κος Davis αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Χιλή χρειάσθηκε λιγότερο από έναν χρόνο για να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, την Αυστραλία και τον Καναδά.
Η Νότια Κορέα χρειάσθηκε περίπου έναν χρόνο για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και περίπου τρία χρόνια για αντίστοιχη συμφωνία με την Ινδία, όπου τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα.
Αντίθετα η σύναψη εμπορικών συμφωνιών από την ΕΕ διαρκεί περίπου 6 χρόνια.
Στο διάστημα των δύο ετών, που θα διαρκέσει η συμφωνία για το Brexit, υπολογίζει ότι μπορεί η Βρετανία να έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με τις HΠΑ, την Κίνα, το Χογκ Κογκ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία και πολλές άλλες.
Από μόνη της μία συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Κίνα θα δημιουργούσε μία ενιαία αγορά διπλάσια από την ΕΕ.
Στο άρθρο του επίσης αναφέρει ότι η Βρετανία σκοπεύει να μειώσει την φορολογία από το 20% στο 15% και να απαλλάξει τις εξαγωγικές της βιομηχανίες από περιορισμούς και κανονισμούς της ΕΕ για προϊόντα, που θα εξάγονται σε τρίτες χώρες.
Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η EE θα επιβάλει δασμούς στα προιόντα, που εξάγει η Βρετανία.
Αν όμως το κάνει, την προειδοποιεί ότι μόνο από τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στην Βρετανία μπορούν να προκύψουν δασμοί αξίας 2 δις λιρών και δεν εμποδίζει κάτι την Βρετανία να προβεί και σε άλλες ενέργειες, που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Επίσης αναφέρει ότι η Βρετανία δεν δεσμεύεται από την πολιτική ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2020, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές δαπανών και να χρησιμοποιηθεί το αντίστοιχο μοντέλο ελέγχου δαπανών του Καναδά.
Τέλος αναφέρει ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις με το κοινοβούλιο της Σκωτίας, της Ουαλλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και με όλες τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει για κάποιαν ομάδα η δυνατότητα βέτο.
Τα παραπάνω διατυπώθηκαν από τον κο David Davis, που οι Ευρωπαίοι του προσήψαν από παλαιά το προσωνύμιο ο «χαριτωμένος μπάσταρδος» και ο «κύριος όχι».
Το σχέδιο για Brexit φαίνεται λογικό, συγκροτημένο και κατά πάσα πιθανότητα πολύ αποτελεσματικό.
Φαντασθείτε μόνον ότι η Γερμανία έχει σήμερα συντελεστή ΦΠΑ 19%, ενώ η πρόθεση των Βρετανών είναι να κατεβάσουν την φορολογία από το σημερινό 20% στο 15%.
Δεν θα κάνει αυτή η λεπτομέρεια τα βρετανικά προϊόντα φτηνότερα κατά 5% από τα γερμανικά;
H Bρετανία ήδη διεξάγει εξαγωγές κατά 60% σε τρίτες χώρες.
Σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με την ΕΕ οι κινήσεις της θα είναι ελεύθερες και δεν θα τις συναποφασίζει με άλλες 27 ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακόμα και η πτώση της στερλίνας μπορεί να ωφελήσει την Βρετανία, καθώς το σύνολο των εξαγωγών της θα γίνει φθηνότερο, ενώ οι εισαγωγές από την ΕΕ θα γίνουν μη ανταγωνιστικές.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω μία σημαντική λεπτομέρεια από το βιογραφικό του κου Davis, που δείχνει την αποφασιστικότητά του και την ανορθόδοξη πολιτική του πρακτική.
Στις 18 Ιουνίου του 2008 παραιτήθηκε από βουλευτής για να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές .
Ήθελε να τονίσει την προσωπική πολιτική αντίθεσή του για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών στην Αγγλία με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, που προέβλεπε παράταση της κρατήσεως των υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς απαγγελία κατηγοριών από 28 σε 42 ημέρες.
Στις επαναληπτικές εκλογές εξελέγη με ποσοστό 72%.
Στις εκλογές αυτές δεν συμμετείχε ούτε εκπρόσωπος των συντηρητικών, ούτε και των εργατικών. Σεβάστηκαν το θάρρος του και δεν εκτέθηκαν πολιτικά.
Ο κος Davis απέδειξε τότε ότι ξέρει να ενώνει κάτω από την ηγεσία του τον βρετανικό λαό για θέματα, που τους αφορούν.
Δείξτε μου τώρα έναν αντίστοιχο ηγέτη ή βουλευτή της ΕΕ, που να παραιτήθηκε για τον ίδιο λόγο, διαμαρτυρόμενος για όσα υποφέρει η χώρα του από τα καμώματα των μη εκλεγμένων επιτρόπων της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Αν δεν μπορέσετε να βρείτε κάποιον, ίσως να καταλάβετε γιατί τον αποκαλούσαν «χαριτωμένο μπάσταρδο».
Απλά για να τον ξεχωρίζουν από τους υπολοίπους κοινούς μπαστάρδους, που στην Ευρωβουλή ξέχασαν ποιά είχαν πατρίδα και ποιόν είχαν πατέρα και μητέρα.
Αυτός δεν είναι ο ορισμός του μπαστάρδου;
Aυτός, που γεννήθηκε νόθος, δηλαδή από μη νόμιμο γάμο, συχνά αγνοεί τον πραγματικό πατέρα…
Αυτοί και τον αγνόησαν, αλλά φρόντισαν παράλληλα να τον πτωχοποιήσουν και να του κόψουν την σύνταξη…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply