Εἶναι ὁ κομμουνισμὸς …«ἀγάπη» μου!!! (β)

Ἡ «Καθημερινή» ἔκανε ἀναφορὰ στοὺς φόρους, ποὺ πλέον καταλαμβάνουν τόσον πολὺ χῶρο στὴν ζωή μας, ποὺ ἕνας ἐλεύθερος ἐπαγγελματίες καταδικάζεται σὲ βέβαιο καὶ ταχὺ θάνατο.

Εἶναι ὁ κομμουνισμὸς …«ἀγάπη» μου!!! (β)

Φύγαμε δῆλα δὴ ἀπὸ τὸν ἀργὸ καὶ βασανιστικὸ θάνατο τοῦ αὐτοαπησχολημένου ἐπαγγελματία καὶ περάσαμε στὸ …μπᾶμ καὶ κάτω!!!

Καί τί θυμήθηκα βρέ πατριῶτες;
Μπᾶ… Τίποτα σπουδαῖο… Μόνον κάτι μαρτυρίες, σκόρπιες, ἀπὸ μίαν …«κόκκινη ἐπανάστασιν»…

Εἶναι ὁ κομμουνισμὸς …«ἀγάπη» μου!!!

Ὡραῖα πράγματα ζοῦμε…

1917:
8/8-16/8(26/7-3/8): Τονίζεται η αναγκαιότητα της συμμαχίας του προλεταριάτου με την φτωχή αγροτιά, για την πραγμάτωση του στόχου αυτού. Τέλος, ορίζεται ως αρχή συγκροτήσεως των κομματικών οργανώσεων και λειτουργίας του Κόμματος, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

7-8/11(25-26/10): Το δεύτερο πανρωσσικό συνέδριο των Σοβιέτ. Ανακήρυξη της Σοβιετικής εξουσίας. Σχηματισμός της Σοβιετικής κυβερνήσεως (Συμβούλιο των επιτρόπων του λαού), αποτελουμένης μόνο από μπολσεβίκους, με πρόεδρο τον Β.Ι.Λένιν. Το συνέδριο απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στους λαούς και στις κυβερνήσεις των εμπολέμων χωρών, καθώς και στους εργάτες της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Κατήργησε την φεουδαρχικού τύπου γαιοκτησία χωρίς καμμία αποζημίωση, καθώς και το δικαίωμα ατομικής ιδοκτησίας στην γη και την αντικατέστησε με την παλλαϊκή κρατική ιδιοκτησία. Η φεουδαρχική γη και τα μοναστηριακά εδάφη παραχωρήθηκαν στους αγρότες δωρεάν. Πέρασαν στην ιδιοκτησία του κράτους ο ορυκτός πλούτος, τα δάση και τα νερά.

27(14)/11: Η ΠΚΕΕ και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού ψηφίζουν τον νόμο για τον έλεγχο των εργατών στα εργοστάσια.

27(14)/12: Διάταγμα της ΠΚΕΕ για την εθνικοποίηση των τραπεζών.

1918:

2/2(21/1): Διάταγμα της ΠΚΕΕ για διαγραφή των κρατικών δανείων.

Επρόκειτο για τα δάνεια που είχαν συνάψει από το εξωτερικό, με ληστρικούς όρους, οι τσαρικές κυβερνήσεις.

9/2(27/1): Διάταγμα της ΠΚΕΕ για την κοινωνικοποίηση της γης.

22/4: Διάταγμα του Συμβουλίου των επιτρόπων του λαού για την εθνικοποίηση του εξωτερικού εμπορίου.

30/11: Απόφαση της ΠΚΕΕ για την ίδρυση Συμβουλίου της εργατικής και αγροτικής άμυνας, με επικεφαλής τον Β.Ι. Λένιν. Βρισκόμαστε στην εποχή του «πολεμικού κομμουνισμού». Για να αποκρουσθεί η επέμβαση των εισβολέων και να καταπολεμηθεί η πείνα, η σοβιετική κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Καθιερώθηκε η υποχρεωτική θητεία στον στρατό. Η σοβιετική εξουσία έθεσε κάτω από τον έλεγχό της, εκτός από την βαρειά βιομηχανία, την μικρή και την μεσαία. Καθιέρωσε το μονοπώλιο του σιταριού, απαγόρευσε το ιδιωτικό εμπόριο και θέσπισε το «παρακράτημα», ώστε να ελέγχει τα αποθέματα τροφίμων που είχαν στην διάθεσή τους οι αγρότες και να τα διαθέτει για τον ανεφοδιασμό του στρατού και των εργατών. Τέλος, επέβαλε την γενική, υποχρεωτική εργασία.

1919-1924

27-28/4: Εξέγερση των εργατών στο Μπακού. Ανακηρύσσεται η σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Τὰ παραπάνω, ἐνδεικτικά, ἀπὸ τὸ «χρονολόγιον ἀπὸ τὴν Ἀστικὴ Ἐπανάστασιν….».

«…Μπολσεβίκοι που πήραν την εξουσία, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων Ρώσσων, παρέδωσαν με το «Καλημέρα», τα πετρέλαια του Μπακού στους καπιταλιστές και ιμπεριαλιστές της Αμερικάνικης Standard Oil των Rockefeller και στην Ολλανδική Shell. Εἶναι ὁ κομμουνισμὸς …«ἀγάπη» μου!!! (β)2

Γι’αυτό πανηγύριζε η Wall Street με την νίκη των μπολσεβίκων. Απλό δεν είναι;
Οι συγκεκριμένοι κολοσσοί είχαν αγοράσει εγκαταστάσεις στο Μπακού από τους Rothschild και τους Noble που είχαν τον έλεγχο της περιοχής από το 1880….»

Γιατί ὁ κομμουνιστής Λένιν …ΧΑΡΙΣΕ τά πετρέλαια τῆς Ῥωσσίας στούς τοκογλύφους;

«…Η σημερινή κεντρική τράπεζα της Ρωσσίας τώρα (Bank Rossii), είναι ουσιαστικά απόγονος της κεντρικής τράπεζας της ρωσσικής αυτοκρατορίας, η οποία ιδρύθηκε το 1860, ενώ σταμάτησε την λειτουργία της τον Νοέμβριο του 1917 – έχοντας αντικατασταθεί έως το 1922 από την λαϊκή τράπεζα της RSFSR, η οποία ιδρύθηκε μέσω του Λένιν από τους Rothschild. Μετά το 1922 και έως το 1991 αντικαταστάθηκε από την Gosbank της Σοβιετικής Ενώσεως – η οποία, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως, έδωσε την θέση της στην σημερινή (Bank Rossii), την οποία ίδρυσε το 1990 ο Γκορμπατσόφ….

Η πρώτη απορία εν προκειμένω είναι γιατί σταμάτησε την λειτουργία της το 1917 – όπου οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, έως το τέλος του 17ου αιώνα η τσαρική αυτοκρατορία ήταν η μοναδική μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η οποία δεν διέθετε κεντρική τράπεζα. Ο τσάρος απεφάσιζε λοιπόν για την εκτύπωση των νομισμάτων στην χώρα του, τα χρήματα ανήκαν σε αυτόν, άρα στο κράτος, ενώ ο ίδιος ήλεγχε την ποσότητά τους.

Μετά την πτώση του τσαρικού καθεστώτος τώρα, μία από τις πρώτες ενέργειες του Λένιν ήταν η ίδρυση της κεντρικής τράπεζας – σημειώνοντας πως η ρωσσική επανάσταση συγχρηματοδοτήθηκε από Γερμανούς τραπεζίτες, με ποσά που υπολογίζονται στα 50 εκ. μάρκα εκείνης της εποχής. Είναι δε γνωστή η φράση της μητέρας των πέντε αδελφών Rothschild, σύμφωνα με την οποία «Εάν δεν το θέλουν οι γιοί μου, δεν γίνεται κάποιος πόλεμος»…»

Θά τολμήση ὁ Ποῦτιν νά ἐθνικοποιήσῃ τό ῥωσσικό νόμισμα;

Ἡ πολὺ …ἐπανάστασις ὁδήγησε στὸν βίαιο θάνατο μερικὰ ἑκατομμύρια Ῥώσσων, Οὐκρανῶν, Ἑλλήνων.
Τί ἀξία ὅμως ἔχει ἡ ἀνθρώπινος ζωή ἐμπρός στήν ἰσχύ τοῦ κόμματος; Ἤ στήν ἐπικράτησιν τῶν τραπεζιτῶν;

Εὐτυχῶς ὅμως ἐμεῖς δὲν διατρέχουμε κάποιον τέτοιον κίνδυνο.
Πρῶτα ἐπιτρέψαμε στοὺς Rothschild καὶ σὲ ὅλους τοὺς μηχανισμούς τους νὰ ἐλέγχουν τὸ τραπεζικὸ καὶ τὸ νομισματικό μας σύστημα καὶ μετὰ τὸ …γυρίσαμε σὲ κομμουνιστικοποίησιν. Νὰ μὴν τοὺς κουράσουμε μὲ …«συνέδρια» καὶ ἔξοδα.
Ἀρκετὰ κομματόσκυλα ἤδη συντηροῦν…

Rothschild, Ἐθνικὴ τράπεζα καὶ τράπεζα τῆς Ἑλλάδος.

Ὅσο γιὰ τὴν δημοσία καὶ ἰδιωτική μας περιουσία…
Ἔχουμε τὸ ΤΑΙΠΕΔ… Ἐπενδύσεις τὰ ἀποκαλοῦν…

Εἶναι ὁ κομμουνισμὸς …«ἀγάπη» μου!!! (β)3

Τὸ ΤΑΙΠΕΔ αὐξάνει τὴν «περιουσία του» ἀν τὶ νὰ …ΚΑΤΑΡΓΗΘῌ καὶ μᾶς καλεῖ νὰ συμφωνήσουμε στὸ πλιάτσικο!!

Τὸ «Ταμεῖο ἀξιοποιήσεως ἰδιωτικῆς περιουσίας τοῦ Δημοσίου», ποὺ ξεπουλᾶ τὴν Ἑλλάδα

Κι ὅσο ἐμεῖς χειροκροτοῦμε τοὺς ἀγρότες τὸ ΤΑΙΠΕΔ …πέταξε!!!

Ὁ Πιτσιόρλας, τῆς παγκαλικῆς συνωμοταξίας «μαζὺ τὰ φάγαμε», συνιστᾶ…

Τὸ Σύνταγμα καὶ ἡ δικαιοσύνη στὴν ὑπηρεσία τῶν τοκογλύφων

Καὶ ἐνᾦ ὁ Ἕλλην πρέπει νὰ προκαταβάλῃ ἀκόμη καὶ τὸν φόρο τοῦ ἐπομένου ἔτους, ἀδυνατώντας νὰ συντηρήσῃ τὰ παιδιά του καὶ τὸν ἑαυτόν του, οἱ …«πρόσφυγες», ποὺ θὰ στήσουν ἐπιχειρήσεις ἐδῶ, θὰ ἔχουν γιὰ τρία χρόνια ἀφορολόγητες δραστηριότητες. Ἔτσι, νὰ τοὺς γλυκάνουν γιὰ νὰ μεγαλώσουν τὸ μέγεθος τῶν θυμάτων τους.

Μία χαρὰ τὸ πηγαίνουμε.
Ἁπλῶς ἀκόμη, γιὰ κάποιον λόγο ποὺ δὲν μπορῶ νὰ ἐξηγήσω, ἀρεσκόμεθα, ὡς κοινωνίες, νὰ μὴν χρησιμοποιοῦμε τὶς σωστὲς λέξεις καὶ τὶς σωστὲς ἔννοιες.
Μᾶς ἀρέσει νὰ ἀποκαλοῦμε, γιὰ παράδειγμα, καπιταλισμὸ τὴν κομμουνιστικοποίησίν μας, τὴν στιγμὴ ποὺ ὁ καπιταλισμὸς ἐτελεύτησεν, δίδοντας χῶρο στὸν κομμουνισμό. Ἤ, ἀκόμη χειρότερα, νὰ ἀρνούμεθα, ὡς κοινωνίες, νὰ δοῦμε τὴν πραγματικότητα ὡς ἔχει: ἡ πτωχοποίησίς μας εἶναι θέμα πολιτικὸ κι ὄχι οἰκονομικό!!!
Ἤ, ἀκόμη βαθύτερα, ἡ ἴδια «ἀρχή» ποὺ μᾶς ἐπέβαλε τὸν …«καπιταλισμό», μὲ τὸ ἄλλος της χέρι δομοῦσε καὶ χρηματοδοτοῦσε τὸν κομμουνισμό.
Ψιλὰ γράμματα θὰ μοῦ πεῖτε…

(Ἀντι) Φασισμός Α.Ε.; Ἤ… Οἱ τοκογλύφοι συσπειρώνουν τοὺς ἐχθροὺς τῶν ἐχθρῶν τους!!!

Τὰ «κερασάκια» θὰ ὑπάρχουν πάντα φυσικά, μὰ θὰ εἶναι μόνον γιὰ τοὺς …«δικούς» τους, ποὺ …«ὅλως συμπτωματικῶς» θὰ εἶναι καὶ μέλη τοῦ κόμματος ἢ τῆς στοᾶς.
Δὲν ἔχει σημασία… Ἡ δουλειὰ νὰ γίνῃ…

Φιλονόη

Ἐνδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ἀποσπασματικά, ποὺ ἀφοροῦν κυρίως στὴν ζωὴ τῶν Ἑλλήνων ἐκεῖ, τὴν περίοδο τῶν σοβιέτ, καθὼς καὶ τὴν γενοκτονία τους, μπορεῖτε νὰ διαβάσετε παρακάτω. (Τὰ κοκκινίσματα δικά μου.)
Ὅπου θὰ διαβάζετε «κερδοσκοπία» νὰ ἀντιλαμβάνεσθε βαθμοὺς ἐλευθερίας, ποὺ θεωροῦνται ἔγκλημα γιὰ ἕνα καθεστὼς κομμουνιστικοῦ τύπου.
Γιὰ ὅλο τὸ ἀφιέρωμα πατῆστε στὸν σχετικὸ σύνδεσμο, στὸ πέρας τῶν ἀποσπασμάτων:

«…Εν τω μεταξύ εγκρίνεται νέο Σύνταγμα, και σύμφωνα με το οποίο η Ρωσσία ανακηρύσσεται ως Δημοκρατία των Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών. Επίσης, καταργείται επισήμως κάθε ατομική ιδιοκτησία στην γη, κρατικοποιούνται οι τράπεζες. Καθιερώνεται εκλογικός νόμος που προβλέπει ότι εκλέγεται ένας βουλευτής για κάθε 25 χιλιάδες εκλογείς στις πόλεις και ένας βουλευτής για κάθε 125 χιλιάδες εκλογείς στην ύπαιθρο. Εκλογικό δικαίωμα δεν έχουν όσοι απασχολούν μισθωτούς, είναι εισοδηματίες, έμποροι, μοναχοί, ιερείς, ψάλτες, όπως και οι ποινικοί, οι ψυχοπαθείς, οι πρώην χωροφύλακες και αστυνομικοί…

…Στην οικονομία επιβάλλεται ο «πολεμικός κομμουνισμός». Τιμωρούνταν με έως και δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα όσοι αγόραζαν πουλούσαν ή αποθήκευαν τρόφιμα για να κερδοσκοπήσουν. Οι άνεργοι έπρεπε να δεχθούν όποια δουλειά τους υποδεικνυόταν από το κράτος. Οι αγρότες κρατούσαν μία μικρή προκαθορισμένη ποσότητα από την παραγωγή ίσα για να επιβιώσουν κι όλα τα υπόλοιπα τα έδιναν στο κράτος. Ομάδες εργατών στέλνονταν στα χωριά για να ελέγξουν την σοδειά. Στις πόλεις μπαίνει δελτίο στο ψωμί….

…Η χώρα όμως ήταν τότε εντελώς ερειπωμένη. Η παραγωγή είχε μειωθεί στο ελάχιστο. Η μισή καλλιεργήσιμη έκταση ήταν χέρσα. Ο λιμός απειλούσε τους κατοίκους. Τον χειμώνα του 1921-1922 25 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα. Οι πεινασμένοι έτρωγαν βελανίδια, φλούδες δένδρων, ψοφίμια ακόμη και πτώματα. Ζητιάνοι και ληστές πλημμύρισαν τη χώρα. Οι θάνατοι ανήλθαν σε πολλά εκατομμύρια. Απολογιστικά το 1920 η Ρωσσία θα έχει χάσει 2,5 εκατομμύρια στον παγκόσμιο πόλεμο, 1 εκατομμύριο στον εμφύλιο, 3 εκατομμύρια από τις επιδημίες….

…Η νέα φάση της οικονομίας θα ονομασθεί Νέα Οικονομική Πολιτική ή από το αρκτικόλεξο ΝΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, το οποίο εξειδικεύθηκε από το 10ο συνέδριο του κόμματος,

  • Έγιναν εκχωρήσεις στο ξένο κεφάλαιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
  • Αποκαταστάθηκε η ελευθερία των ανταλλαγών, το εσωτερικό εμπόριο αφέθηκε σχετικά ελεύθερο, και για ένα διάστημα ακόμη και το εξωτερικό
  • Ο αγρότης μπορούσε να πουλήσει το περίσσευμα της παραγωγής του, και το κράτος τον φορολογούσε σε είδος, αναλογικά με τη ποσότητα της παραγωγής του
  • Ο εργάτης επιτρεπόταν να αλλάξει εργασία.
  • Τα εργοστάσια με μέχρι 10 εργάτες δόθηκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες τους.
  • Οι παροχές δημόσιας ωφέλειας, έγιναν πάλι επί πληρωμή, καθώς η κυβέρνηση μέσα στην έξαρση των πρώτων χρόνων τα παρείχε δωρεάν.
  • Ένα νέο νόμισμα, των 10 ρουβλίων, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, μπήκε σε κυκλοφορία….

Η νέα οικονομική πολιτική θα έχει εξαιρετική επιτυχία. Σταδιακά οι δείχτες της οικονομίας άρχισαν να ανακάμπτουν. Η παραγωγή πλησίαζε στα προπολεμικά επίπεδα. Παράλληλα, αύξηση παρουσίαζε και ο δείχτης των γεννήσεων, ενώ μειώθηκε σημαντικά αυτός της θνησιμότητας. Αυξήθηκε ο πληθυσμός των πόλεων που είχε μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η Πετρούπολη από 2.217.500 κατοίκους το 1914 είχε φθάσει το 1920 μόνο στις 740 χιλιάδες, για να ξεπεράσει το εκατομμύριο το 1923. Βελτιώθηκε η κατάσταση με τους αστέγους, με την εφαρμογή της πολιτικής των επιτάξεων σπιτιών, όπου δίνονταν δωμάτια σε οικογένειες.

Όμως, η ΝΕΠ θα έχει και άλλες επιπτώσεις. Θα δημιουργηθούν κοινωνικά στρώματα τα οποία θα ωφεληθούν από την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα. Στις πόλεις, αυτοί θα είναι, κυρίως, όσοι ασχολούνται με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, και θα ονομαστούν Νεπμεν. Στα χωριά επίσης αρκετοί αγρότες θα ανεβάσουν το επίπεδο των εισοδημάτων τους. Το φαινόμενο θα προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των κομουνιστών, οι οποίοι έδειχναν μια ιδιαίτερη απέχθεια απέναντι στο εμπόριο το οποίο το θεωρούσαν ως κερδοσκοπία….

.. Το σταλινικό μοντέλο προέβλεπε την μετατροπή των αγροτών σε εργάτες γης, σε προλετάριους, στους κρατικούς συνεταιρισμούς. Κάτω από την απόλυτη εξάρτηση του κράτους εργάζονταν και παρήγαγαν. Στο κράτος απέμενε να φροντίσει για την υλική τους ευημερία και την πνευματική τους ανάπτυξη. Έτσι, τα υπάρχοντα των αγροτών κηρύχτηκαν «συλλογική ιδιοκτησία»….

… Σύμφωνα με την νέα αντίληψη, η προηγούμενη περίοδος της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) υπήρξε περίοδος αναπτύξεως του καπιταλισμού. Το τέλος της σήμανε την οριστική εξάλειψή του….

…Τον Ιανουάριο όμως του 1928 οι κυβερνητικές αγορές σταριού από τους αγρότες έπεσαν κατά δύο εκατομμύρια τόνους κάτω απ’ το ελάχιστο. Οι αγρότες, δίχως να έχουν κανένα πολιτικό κίνητρο, αρνήθηκαν να πουλήσουν περισσότερα τρόφιμα στο κράτος. Η μικρή παραγωγή καθόρισε αντικειμενικά την προσφερόμενη ποσότητα προς εμπορία. Τα περισσότερα μικρά αγροκτήματα μόλις παρήγαγαν όσα χρειάζονταν για να θρέψουν τους ιδιοκτήτες τους…

...Ο Στάλιν ανήγγειλε διοικητικά μέτρα και κάλεσε το κόμμα να κτυπήσει σκληρά τους «κουλάκους», δηλαδή τους γαιοκτήμονες. Οι μπολσεβίκοι της υπαίθρου, γαλουχημένοι με την ιδέα της «συμμαχίας με την αγροτιά», δεν δέχτηκαν πρόθυμα την νέα γραμμή. Η γενική γραμματεία του κόμματος εξαπέλυσε κύμα εκκαθαρίσεων κατά των απειθάρχων. Παράλληλα, στο κόμμα εμφανίστηκε μεγάλη κρίση. Η επιχείρηση εναντίον της αγροτικής τάξεως είχε οδηγήσει ακόμα και πιστούς σταλινικούς να αρχίσουν να συνωμοτούν χωρίς αποτέλεσμα κατά του δικτάτορα…

... Η άρνηση των αγροτών να πουλήσουν στο κράτος λόγω της μειώσεως της παραγωγής, ερμηνεύτηκε ως «σαμποτάζ». Με αφορμή την άρνηση αυτή, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος διάταξε «μέτρα έκτακτης ανάγκης». Άρχισε μια φοβερή τρομοκρατική επίθεση κατά των αγροτών για επιτάξεις των προϊόντων τους. Ακόμα και ο Στάλιν περιγράφει αυτή την κατάσταση τρομοκρατίας ως «διοικητικές αυθαιρεσίες, καταπάτηση του επαναστατικού νόμου, επιδρομές στα σπίτια των χωρικών, παράνομες έρευνες»…

… Στο μέσον του 1929 ο Στάλιν επιτάχυνε τους ρυθμούς της κολεκτιβοποιήσεως. Την πολιτική του αυτή εναντίον της αγροτικής τάξεως την στήριξε στην εργατική τάξη των πόλεων, στην κομματική γραφειοκρατία και στην νέα σταλινική ελίτ που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται. Ο Στάλιν έστειλε χιλιάδες πράκτορες στην ύπαιθρο με οδηγίες να «ξεκαθαρίσουν τους κουλάκους σαν τάξη» και να οδηγήσουν τα πλήθη, τους δύστροπους μεσαίους αγρότες στα κολχόζ»….

…O Στάλιν πάντως δήλωσε στα τέλη του 1929: «Πετύχαμε να στρέψουμε τον όγκο της αγροτιάς μακρυά από τον παλιό καπιταλιστικό δρόμο αναπτύξεως». Κήρυσσε παράλληλα γενική «επίθεση εναντίον των κουλάκων»: «Πρέπει να συντρίψουμε τους κουλάκους, να τους αφανίσουμε ως τάξη… Πρέπει να κτυπήσουμε τους κουλάκους τόσο δυνατά που να τους εμποδίσουμε να ορθοποδήσουν ξανά.»…

… Οι Έλληνες που έζησαν την εποχή αυτή αφηγούνται τις τεχνικές της βίαιης κολεκτιβοποιήσεως, καθώς και την αντίσταση των αγροτών. Εάν κάποιος αρνιόταν να ενταχθεί, οι αρχές τον έβγαζαν βίαια από το σπίτι του, κάρφωναν την πόρτα και εξανάγκαζαν τον αγρότη να φύγει από το χωριό του. Οι αγρότες παρέδιδαν στα κολχόζ τα ελάχιστα που θα μπορούσαν. Στην απελπισία τους, εφόσον απαγορευόταν η κατοχή ζώων, έσφαζαν τα ζώα τους, κατέστρεφαν τα εργαλεία τους και έκαιγαν την συγκομιδή τους….

  …Οι φόροι που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι πολίτες, κολχόζνικοι και μη, είχαν τις δικές τους ονομασίες. Η “zagatofka” ο ειδικός φόρος που πλήρωνε ο κολχόζνικος ή ο εργαζόμενος μονίμως στην πόλη και ανερχόταν σε 32 κιλά κρέας. Επίσης, αν είχε αγελάδα, υποχρεούτο  σε επιπλέον φόρο 80 κιλών γάλακτος. Ο φόρος “nalog” ήταν 500 ρούβλια και ο “voenii nalog”, ο φόρος για τον στρατό, 20 ρούβλια. Ο φόρος “samοblazenie” ήταν 20 ρούβλια. Επίσης υπήρχε ο φόρος 45 αυγών τον Μάρτιο, όταν οι κότες δεν γεννούσαν πολύ και 55 για τον Μάϊο και τον Ιούνιο. Για όσους δεν ήταν γραμμένοι στα κολχόζ, η “zagatofka” ανερχόταν σε 72 κιλά, ενώ ο φόρος “nalog” σε 1.000, 1.500 και 2.000 ρούβλια. Ο αριθμός των αυγών ήταν ο ίδιος καθώς και οι φόροι “voenii nalog” και “samοplazenie”….

…Μέχρι το 1932 είχε ενταχθεί σ’ αυτά το 60% των αγροτών. Οι υπόλοιποι αποτελούσαν το στρώμα των «μονονοικοκύρηδων». Οι μονονοικοκύρηδες υφίσταντο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετούν το κεντρικό πλάνο, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός τους. Το 1933 οι μονονοικοκύρηδες του Κουμπάν υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στα κολχόζ. Yπήρχαν όμως περιοχές Ελλήνων όπου η μικρή συμμετοχή στα κολχόζ διατηρήθηκε μέχρι την εποχή των διωγμών. Για παράδειγμα, σε μια μυστική έκθεση του 1937 αναφερόταν ότι στο χωριό Αζάντα της περιοχής Σοχούμι μόνο τα 25 νοικοκυριά από τα 350 συμμετείχαν στα κολχόζ….

...Η άρνηση εντάξεως στα κολχόζ σημαίνει εκδίωξη των αγροτών από τα αγροκτήματά τους και κατάσχεση όλης της περιουσίας τους. Τα σπίτια τους, οι αχυρώνες τους, τα αγροτικά τους εργαλεία παραχωρήθηκαν στα κολχόζ, ενώ μεγάλο πλήθος φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε στην Σιβηρία. Οι υπεύθυνοι για την κολεκτιβοποίηση κατηγορούσαν ως κουλάκους όλους τους αντιθέτους προς αυτήν. Τους αγρότες τους είχαν χωρίσει σε τέσσερις κατηγορίες: στους Bedniaki (φτωχούς), τους Sredniaki (μεσαίους), τους Zajitochnie (πλούσιους) και τους Kulaki (τσιφλικάδες)….

…Η αυθαιρεσία της εξουσίας έφθασε σε ακρότητες. Ο ίδιος ο Κίρoφ θα ομολογήσει ότι είχε υποχρεώσει τους αγρότες της περιοχής του Λένινγκραντ να σπείρουν επάνω στο χιόνι….

…Ο Ισαάκ Ντόιτσερ δίνοντας την εικόνα της αγροτικής Ρωσσίας κατά την περίοδο της κολεκτιβοποιήσεως τονίζει την συντριπτική αντίθεση της αγροτικής τάξεως σ’ αυτήν και την απεγνωσμένη αντίσταση που προέβαλε, την οποία αποκαλεί «μεγάλη εξέγερση των μουζίκων». Παρομοιάζει την πολιτική των αρχών με «πολεμική επιχείρηση, για έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο»  και περιγράφει τις σκηνές κατά τις οποίες «περικύκλωναν τα επαναστατημένα χωριά και τα ανάγκαζαν να παραδίδονται»...

Μια από τις κύριες αιτίες της εμφανίσεως του λιμού απέρρεε από την υποχρέωση των κολχόζ να παραδίδουν στο κράτος ένα μέρος της παραγωγής τους. Το υπόλοιπο των δημητριακών που αφέθηκε στους αγρότες το 1934 ήταν 34 εκατομμύρια τόννοι, ποσότητα που έφτανε μόλις στο 54,3% της ποσότητας που αντιστοιχούσε στους χωρικούς το 1928, ήτοι 62,6 εκατομμύρια τόνοι. Επίσης, παράλληλα με την κολεκτιβοποίηση καταργήθηκε και η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων…

Ο λιμός, ως μορφή οικονομικής τρομοκρατίας, επελέγη από την εξουσία σαν μία από τις τεχνικές υποχρεωτικής εντάξεως των αγροτών στα κολχόζ. Οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν υπερωρίες, έως και δεκαεξάωρο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τα καταναλωτικά αγαθά δίνονταν με το δελτίο. Όμως ούτε τα δελτία αποτελούσαν εγγύηση. Το κρέας και το γάλα αντιστοιχούσαν μόνο στο 50% της ποσότητας που ανέφεραν. Στα προβλήματα των εργαζομένων προστέθηκε και η αυθαιρεσία των μικροϋπαλλήλων του κόμματος, οι οποίοι ήταν πραγματικά σε θέση να αποφασίζουν για την ζωή ή τον θάνατο των ανθρώπων…

…Άλλη αιτία που οδήγησε στην συγκέντρωση των τροφίμων, γεγονός που επέφερε το λιμό, ήταν η απεριόριστη εξαγωγή τροφίμων. Η Σοβιετική Ένωση κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα προσπαθούσε να καταστρέψει το εξωτερικό εμπόριο άλλων χωρών εξάγοντας μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές. Η αλήθεια όμως πρέπει να είναι διαφορετική. Προσπαθώντας η Σοβιετική Ένωση να βρει χρυσό για να πληρώσει τις εισαγωγές μηχανημάτων, εξήγαγε τα πάντα σε οποιαδήποτε τιμή. Αποφάσισαν να επιτρέψουν μετά από πολλά χρόνια την μετανάστευση στο εξωτερικό ακόμα και «εχθρών του καθεστώτος», εξορισμένων στην Σιβηρία, αρκεί οι εμιγκρέδες συγγενείς τους να πλήρωναν 800 έως 1.500 χρυσά δολλάρια τοις μετρητοίς….

 …Ειδικά διατάγματα που τιμωρούσαν με θάνατο την κλοπή «σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας» εφαρμόζονταν στην ΕΣΣΔ. Ακολουθούσαν συλλήψεις και εκτελέσεις. Πολλές γυναίκες σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προμηθευθούν λίγο σιτάρι….

…Το 1935 καταργήθηκαν όλες οι βαθμίδες-κατηγορίες των αγροτών. Όσοι είχαν παραμείνει ακόμα εκτός των κολχόζ κατατάχθηκαν στον κλάδο των εργατοϋπαλλήλων και τα χωράφια τους δόθηκαν στο κολχόζ. Στους ίδιους παραχωρήθηκε ενάμισι στρέμμα. Οι πρώην μονονοικοκύρηδες ήταν πλέον υποχρεωμένοι να βρουν δουλειά σε κρατικές υπηρεσίες ή να κάνουν τουλάχιστον 50-60 μεροκάματα στο κολχόζ με ημερομίσθιο που θα καθορίζετο στο τέλος του χρόνου, με βάση τα κέρδη….

ἱστορία ποντιακοῦ ἑλληνισμοῦ

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply