Νῆμα 7.000 ἐτῶν λοιπόν;

Μὰ εἶναι δυνατόν νὰ ὑπάρχουν τέτοια πράγματα; Εἶναι δυνατόν νὰ συζητᾶμε γιὰ νήματα μήκους ἑνός μόλις χιλιοστοῦ;

Κι ὅμως…. Εὑρέθη κι αὐτό… Μία τέχνη ἄγνωστη σὲ ἐμᾶς, πρὸ 7.000 ἐτῶν, ἔδιδε στοὺς ἀνθρώπους τὴν δυνατότητα νὰ κατασκευάζουν τόσο λεπτὰ νήματα….

Κάτι συμπτώσεις λοιπόν… Ποὺ σὲ κάνουν νὰ ἀναθεωρήσῃς γιὰ πάντα τὴν εἰκόνα ποὺ εἶχες γιὰ κάποιους προγόνους… Ἀλλὰ πόσοι ἀλήθεια τό γνωρίζουν;

Φιλονόη.

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- εύρημα κρυβόταν στο εσωτερικό σπηλαίου της Κεφαλλονιάς. Η εργαστηριακή εξέταση μάζας χώματος από το σπήλαιο αποκάλυψε στα έκπληκτα μάτια των ερευνητών ένα απανθρακωμένο νήμα μήκους μόλις ενός χιλιοστού, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 7.000 χρόνια!
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το μικροσκοπικό αυτό εύρημα, που προέρχεται από το Σπήλαιο Δράκαινα του νησιού του Ιονίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δείχνει ότι οι άνθρωποι των νεολιθικών χρόνων στην Ελλάδα μπορούσαν να γνέθουν κλωστές και να υφαίνουν υφάσματα. Μαζί με το νήμα εντοπίστηκαν, επίσης, απανθρακωμένα διατροφικά κατάλοιπα (οστά, σπόροι και άλλα φυτικά υπολείμματα) που χρονολογούνται στα τέλη της 6ης χιλιετίας π.Χ.

πηγή: el.gr

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Νῆμα 7.000 ἐτῶν λοιπόν;

  1. Η ΓΗ ΑΥΤΗ ΞΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΘΑΜΗ . ΚΑΙ ΚΛΑΑΑΑΜΑΑΑΑ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΕΣ “ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ” .
    ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΣΑΣ ΠΟΝΤΙΚΙΑ !!!

  2. Ενδιαφέροντα αυτά που λέγονται αλλά ας ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα…
    Νήμα καλείται το προϊόν της νηματοποιήσεως των ινών. Νηματοποιήσιμες ίνες, σύμφωνα με το επίπεδο των μέχρι στιγμής κλωστοϋφαντουργικών εξελίξεων, είναι όλες εκείνες οι ίνες που έχουν τις απαραίτητες φυσικές ιδιότητες, όπως staple length (μέσο μήκος ινών), λεπτότητα (μέσο μήκος ινών σε σχέση με το πάχος τους), ικανή ευκαμψία, ελαστικότητα και αντοχή στη θραύση. Αν πληρούνται αυτές οι ιδιότητες μπορούμε να μιλάμε ότι έχουμε ίνες πεπερασμένου μήκους -διότι διαφορετικά θα μιλούσαμε για μετάξι, ή για χημικές και τεχνητές συνεχείς ίνες- που μπορούν με κάποια από τις μεθόδους νηματοποίησης να δώσουν νήματα. Σε γενικές γραμμές, η νηματοποίηση ινών γίνεται με τον καθαρισμό τους, τον παραλληλισμό τους και την ταυτόχρονη πρόσδοση κατάλληλου αριθμού συστροφών μεταξύ τους.
    Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν νημτοποιήσιμες ίνες με μήκος 1mm, τουλάχιστον για τα συμβατικά συστήματα νηματοποίησης που αφορούν κυρίως ίνες βαμβακιού και μαλλιού). Άρα το εύρημα είναι μάλλον ένα τρίμμα, ένα πολύ μικρό κομμάτι έστω και αποτεφρωμένο, που ανήκει σε κάτι άλλο. Που είναι αυτό το άλλο λοιπόν και γιατί δεν αναφέρεται η σύνθεσή του?

Leave a Reply