Ἡ ληστεία τοῦ αἰῶνος!

«Ὅλα τὰ λεφτὰ» εἶναι ὁ πίναξ συμμετοχῶν στὸ τέλος τοῦ δημοσιεύματος. 

Εδώ και λίγες ημέρες τα ΜΜΕ βουΐζουν για την κινηματογραφική ληστεία του υποκαταστήματος της Alpha Bank που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και την άμεση εξιχνίασή της.

Η “ληστεία του αιώνα” όμως δεν είναι αυτή, παρά τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. Η ληστεία του αιώνα είναι κατά πάσα πιθανότητα η άτσαλα κουκουλωμένη υπόθεση της Proton Bank, με πρωταγωνιστή τον νεαρό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης.

Λεία 51.000.000 ευρώ

Στο τέλος του Ιούλη, δημοσιεύθηκε έκθεση της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που κάνει λόγο για υπεξαίρεση 51.000.000 ευρώ από την Proton Bank, με άμεση συνεργία μελών του ΔΣ της.

Σύντομα οι υποψίες επικεντρώθηκαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μιας και η υπεξαίρεση φαίνεται πως έγινε μέσω δανείων της τράπεζας προς εταιρείες του ομίλου Alapis, τα οποία κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικού προσώπου άμεσα συνδεδεμένου με τον επιχειρηματία και βασικό τους μέτοχο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Άμεσα, οι λογαριασμοί του Λ. Λαυρεντιάδη -καθώς και έξι άλλων μελών του ΔΣ της τράπεζας- πάγωσαν και ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιούσε η ανεξάρτητη αρχή.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά

Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για μια νέα πατέντα της ελληνικής δικαιοσύνης που ψηφίστηκε το 2010 -κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες υποψίες για την υπεξαίρεση-, σύμφωνα με την οποία

«το αξιόποινο της κλοπής και της υπεξαίρεσης εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωμένο».

Κοινώς, εάν η κομπίνα δεν πιάσει, ο δράστης μπορεί απλά να επιστρέψει τα χρήματα που έκλεψε και να πάει σπίτι του, με καθαρό ποινικό μητρώο και γεμάτος εμπειρίες για την επόμενη προσπάθεια -αρκεί να το κάνει πριν κληθεί από τη δικαιοσύνη.

Έτσι λοιπόν, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα. Με κάποιον μαγικό τρόπο, όλη η προαναφερθείσα έρευνα της ανεξάρτητης αρχής δεν θεωρήθηκε εξέταση της ενοχής του από τη δικαιοσύνη, κι έτσι η ενέργειά του έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα και η υπόθεση του ξεπλύματος θα θεωρηθεί λήξασα μόλις τακτοποιηθούν κάποιες “τυπικές” λεπτομέρειες.

Μας νοιάζει; Μας νοιάζει!

Όλα αυτά δεν θα ήταν τόσο σημαντικά, αν αφορούσαν απλά κομπίνες μεταξύ επιχειρηματιών. Το πρόβλημα είναι πως, όπως συμβαίνει συνήθως, τα σπασμένα καλείται να τα πληρώσει ο απλός κόσμος.

Η κακοδιαχείριση της διοίκησης Λαυρεντιάδη -με αποκορύφωμα, προφανώς, την υπεξαίρεση των 51.000.000 ευρώ- δημιούργησε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην Proton Bank η οποία κατέρρευσε και τώρα θα πρέπει να διασωθεί από το ελληνικό κράτος -δηλαδή με χρήματα από τις τσέπες όλων μας. Το ακριβές ποσόν που καλείται να καλύψει το δημόσιο ανέρχεται στα 863.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται διάφορες ενέσεις ρευστότητας που έχει δεχτεί η τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια.

Σσσστ!

Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο σκάνδαλο να κάνει πάταγο. Κι όμως. Όπως έγραψε και το The Press Project τον Αύγουστο: «Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά  δεν” πέρασε ούτε στα ψιλά” ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr, newsbeast.gr, zougla.gr, real.gr, ellispoint.gr, e-go.gr, ακόμα και το tvxs.gr δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου. Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον “καθαρισμό” του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των “απερίσκεπτων” οδηγών ταξί».

Αν αναρωτιέστε το γιατί, η απάντηση βρίσκεται στο τεράστιο άνοιγμα που έκανε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το blog anergoidimosiografoi.blogspot.com, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω της ΝΕΠ Εκδόσεις κατέχει:

    • Το 12,53% της Πήγασος Εκδοτική (Έθνος, Ημερησία, Αγγελιοφόρος, e-go.gr)
    • Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ. Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press)
    • Το 9,62% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος
    • Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
    • Το 100% του Flash FM (από τον Κόκκαλη)
    • Το 100% της Athens News
    • Το100% της Espresso (από Φιλιππάκη – Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr
    • Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (από τις εκδόσεις Λιβάνη)
    • Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
    • Το 100% της Daily Press
    • Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (από τον Γ. Τράγκα)
    • Το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
    • Το 100% της αθλητικής «Score»
    • Το portal Nooz.gr

Επίσης, φημολογείται πως ο Λαυρεντιάδης χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ το 2009. (πηγή: μήνυμα) 

 Τὸ παραπάνω δὲν τὸ ἔγραψα ἐγώ. Ὅπως ἀντιλαμβάνεστε ὅμως συζητᾶμε γιὰ τὴν κομπίνα τῆς κομπίνας. Ἐπίσης θὰ πρέπῃ νὰ λάβουμε ὑπ’ ὄψιν μας καὶ τὸ πάγωμα τῆς τροφοδοσίας τῶν νοσοκομείων μας. Τί σημαίνει αὐτό; Μεταφέρω ἀπὸ τὸ βῆμα:

Καταρρέει η Αlapis, χωρίς υλικά τα νοσοκομεία που προμηθεύει
Η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη χρωστάει ένα δισ. ευρώ
 Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Proton Bank που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της τράπεζας του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος ζει στο Λονδίνο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται και το δημιούργημά του, η φαρμακευτική εταιρεία Alapis η οποία οφείλει στις τράπεζες κοντά ένα δισ. ευρώ και προμηθεύει με φάρμακα και νοσηλευτικό υλικό σχεδόν όλα τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με στοιχεία, η Alapis που μεταβιβάστηκε πέρυσι σε επενδυτικό fund που εδρεύει στο Λονδίνο είχε το α’ εξάμηνο βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις 150 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές – στο μεγαλύτερο μέρος τους (800 εκατ. ευρώ) είναι συγκεντρωμένες σε τρεις πιστώτριες τράπεζες, τη Royal Bank of Scotland (RBS), την Εμπορική και την Εθνική – προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από προμήθειες φαρμάκων και υλικών στα νοσοκομεία.
Η εταιρεία βρίσκεται σε «χρηματοδοτικό κενό», οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετ’ εμποδίων, ενώ υπάρχει διοικητική αναταραχή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών των νοσοκομείων που γίνεται μέσω του πολυσχιδούς δικτύου του Ομίλου και της εταιρείας Gerolymatos, η οποία ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.Λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο ΧΑ, αλλά και των εξελίξεων που διαφαίνονται στην Alapis, η τιμή της μετοχής υποχώρησε την Τρίτη στα 5 λεπτά (0,05 ευρώ) καταγράφοντας απώλειες 28% σε μία ημέρα, ενώ την Τετάρτη εν μέσω ανόδου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Η ταμειακή κατάσταση της εταιρείας αποτυπώνεται ευκρινώς στα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας διετίας όταν οι ταμειακές ροές βρέθηκεν πέρυσι στο «κόκκινο».Το 2009 στο ταμείο υπήρχαν διαθέσιμα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ που ήταν σοβαρό ποσό σε περίοδο κρίσης. …

….Η ιστορία
 
Οπως αναφέρεται στο «προφίλ» της εταιρείας, ο Ομιλος Alapis δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών Veterin ΑΒΕΕ, Lamda Detergent ΑΒΕΕ, ΕΒΙΚ ΑΕ και Elpharma ΑΕΒΕ. Με τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων των τεσσάρων αυτών εταιρειών σε ένα κεντρικό κορμό, ο Ομιλος προσφέρει σε κάθε δραστηριότητα τη δυνατότητα να ενισχύεται από την τεχνογνωσία και τη διείσδυση στις αγορές των υπoλοίπων.
Ο Ομιλος δραστηριοποιείται στη χονδρική πώληση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών μέσω θυγατρικών εταιρειών στις αγορές της Νοτίου Αγγλίας και της Σερβίας.
.
Το δημιούργημα Λαυρεντιάδη
Ο Ομιλος Alapis δραστηριοποιείται στο κλάδο της Ανθρώπινης Υγείας μέσω των ακόλουθων εταιρειών:
– ALAPIS ABEE ALAPIS RESEARCH LABORATORIES INC.
– ALMEDIA PHARMACEUTICALS ΑΕ
– EUROMEDICINES LTD GENESIS ILAC
– GEROLPHARM ΑΕ GEROLYMATOS INC MEDSYSTEMS ΑΕ
– SAMBROOK MED ΑΕ
– SANTA PHARMA AE
– SUMADIJALEK AD
– ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΑΕ
– Κ.Π. ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ ΠΝΓ
– ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΙΚΑΛ ΑΕ
– ΦΑΡΜΑΓΟΡΑ AE
– ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ ΑΕ
– ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ
– ΦΑΡΜΑΣΟΦΤ ΕΠΕ (βῆμα)

Τὰ πράγματα σοβαρεύουν; 

Γιατί ἔχω τὴν ἐντύπωσι πὼς ἐδῶ δὲν συζητᾶμε μόνον γιὰ τὸ ἕνα δίς; Πὼς πίσω ἀπὸ τὰ παιχνίδια Λαυρεντιάδη κρύβονται κι ἄλλα θέματα; Γιατί κάτι μοῦ λέει πὼς αὐτὰ εἶναι μόνον τὰ ὅσα φαίνονται; 

Σκάνδαλον τοῦ ἀιῶνος παρακαλῶ! 

Κυριολεκτικῶς! 

Ὑποψιάζομαι ἐπίσης πὼς ὁ Λαυρεντιαδης ἔχει φροντίσει νὰ ἐξαγάγῃ κάθε του περιουσιακὸ στοιχεῖο. 

Ἐὰν ναί, τί γίνεται; Ποιός τὸν μαντρώνει ἐτοῦτον;

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ἀγνοῶ τὸν συντάκτη τοῦ ἀρχικοῦ κειμένου. Ἐλπίζω νὰ μὲ διαφωτίσῃ γιὰ νὰ συμπληρώσω τὸ ὄνομά του. (φωτογραφία)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply