Καινούργια μέτρα γιά ἐξοικονόμησι 11 – 12 δις εὐρώ

Μέχρι τόν Ἰούνιο – θά ἐξαρτηθῇ – θά παρθοῦν κι ἄλλα μέτρα. Εἶναι, ἴσως, τά μόνα πού θά ἔπρεπε νά ληφθοῦν ἀπό τήν ἀρχή.

Ἀφοῦ κατέστρεψαν τόν Ἑλληνικό λαό, μισθωτούς, συνταξιούχους, ἐπαγγελματίες, ἰδιωτικούς ὑπαλλήλους κλπ. σκέφτονται, τῇ ὑποδείξει τῆς τρόικας, νά μειώσουν τόν δημόσιο τομέα. Αὐτό πού θά ἔπρεπε νά εἶχαν κάνῃ ἀπό τήν ἀρχή.

Ἐξασφάλισαν πρῶτα τίς τράπεζες καί τούς ξένους τοκογλύφους γιά κάθε ἐνδεχόμενο καί, πλέον, μποροῦν νά κάνουν καί κάτι σωστό. Ἄν εἶναι δυνατόν!

Μινώταυρος

Έπειτα από τρία χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία επιβάρυνε τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και προκάλεσε έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται το αυτονόητο: ότι για τη διετία 2013 – 2014 οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ!

Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας υπολογίζεται περίπου στα 220 δισ.ευρώ, την επόμενη διετία οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ!

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπονται από το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.

Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, “ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012”.
Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.
“Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής”, αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: “Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14”.

Ίσως έτσι εξηγείται η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. “Δεν ξέρω αν τα μέτρα του Ιουνίου θα είναι τρισχειρότερα, θα είναι όμως πολύ δύσκολα”, είχε δηλώσει ο Παντελής Καψής. Κάτι που είναι βέβαιο αφού η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την μείωση των εξόδων του δημοσίου κατά 11-12 δισ.ευρώ μέσα σε δύο χρόνια…
  πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply