Μὴν ἐγγίζετε …«περιουσίους» (β)

Όταν τα σκάνδαλα ακουμπούν …«περιουσίους», τα μεγάλα ΜΜΕ κάνουν πως δεν ξέρουν.

 Πολύ κοντά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Τρία ακίνητα στο κέντρο του Μανχάταν εμπλέκονται στην λίστα Λαγκάρντ!
Αγοράστηκαν από τον συνέταιρο των Μιωνή και Παπασταύρου, Άγγελο Μεταξά, που καταζητείται.

 

Υπερατλαντικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι έρευνες για την λίστα Λαγκάρντ (έξι ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική αποκάλυψή της από το «ΠΑΡΟΝ»), καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ φέρεται έτοιμο να εξετάσει την σχέση Ελλήνων μεγαλοκαταθετών με συμβόλαια για πολυτελή ακίνητα της Νέας Υόρκης.

Οι αμερικανικές έρευνες αναμένεται να επικεντρωθούν -ύστερα από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία»- σε τρία ακίνητα στο κέντρο του Μανχάταν. Τα ακίνητα αυτά αγοράστηκαν από εταιρείες-βιτρίνες, κατόπιν εγγυήσεως-υποθήκης από τον επιχειρηματία Άγγελο Μεταξά, ο οποίος καταζητείται, από τον Ιούνιο του 2015, μετά την έκδοση εντάλματος εναντίον του, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής μεγάλης αξίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν αργότερα σε άλλες εταιρείες αγνώστων ιδιοκτητών.

Η εξέλιξη, που επιτρέπει αισιοδοξία για την αποκάλυψη συγκλονιστικών στοιχείων για την λίστα Λαγκάρντ, είναι ότι όλες οι εταιρείες-βιτρίνες αυτού του τύπου (limited liability company – LLC) μπήκαν στο στόχαστρο του αμερικανικού ΣΔΟΕ (FinCEN) από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2016. Η απόφαση για τον γενικό έλεγχο των LLC ελήφθη μετά την διαπίστωση ότι αποτελούσαν κερκόπορτα για το ξέπλυμα χρήματος μέσω της αγοράς ακινήτων στην Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι.

Ο Άγγ. Μεταξάς (της οικογενείας παλαιών ποτοποιών) ήταν συνεταίρος του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, που επί πρωθυπουργίας Σαμαρά χειρίζετο εν λευκώ τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» και ήταν υπεύθυνος για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών και για την καθυστέρηση υιοθετήσεως χρήσιμων μέτρων, όπως η πληρωμή οφειλών σε 100 δόσεις. Οι τρεις μαζί ήλεγχαν την επενδυτική εταιρεία CMA, η οποία -μέσω παραρτημάτων σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους- σχετίζεται με μεγάλο μέρος των καταθέσεων στην λίστα Λαγκάρντ. Όπως είναι γνωστό, πέραν του εντάλματος σε βάρος του Άγγ. Μεταξά, ο Στ. Παπασταύρου πλήρωσε πρόστιμο 3,1 εκατ. ευρώ για τις δικές του αδήλωτες καταθέσεις, ενώ η έρευνα για τον Σ. Μιωνή συνεχίζεται ακόμα.

Η απροσδόκητη τροπή της υποθέσεως στην Νέα Υόρκη ακολουθεί δικαστικές εξελίξεις στο Λονδίνο και στην Γενεύη μεταξύ των ιδιοκτητών της CMA και της «Δημοκρατίας». Αρχικά, τον Ιούνιο του 2013, ο Σ. Μιωνής κατέθεσε αγωγή κατά της εφημερίδας στην βρετανική πρωτεύουσα με το σκεπτικό ότι οι εκεί Έλληνες κάτοικοι πληροφορήθηκαν δημοσιεύματά της εναντίον του, βλάπτοντας επενδυτικά σχέδιά του. Στην συνέχεια, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν εξωδικαστικό συμβιβασμό τον Νοέμβριο του 2013. Αργότερα, ο Σ. Μιωνής ισχυρίστηκε ότι η «Δημοκρατία» παραβίασε τους όρους του συμβιβασμού, αλλά σε δίκη που έγινε τον Νοέμβριο του 2014 στο Λονδίνο η ελληνική εφημερίδα δικαιώθηκε. Το σκεπτικό του Άγγλου δικαστή ήταν ότι τα ελληνικά Μέσα Ενημερωώσεως όχι μόνον έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση αποκαλύψεως μιας τόσο σημαντικής υποθέσεως όπως η λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο ο Σ. Μιωνής επανήλθε και προσέφυγε στο Εφετείο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές Ιουνίου.

Προ μηνών και ο Άγγ. Μεταξάς κατέθεσε αγωγή κατά της «Δημοκρατίας» και των στελεχών της, όχι στα ελληνικά δικαστήρια (όπου δεν μπορεί να εμφανισθεί, αφού καταζητείται), αλλά στην Γενεύη, ακολουθώντας σκεπτικό παρόμοιο με εκείνο του συνεταίρου του στο Λονδίνο. Η αγωγή Μεταξά θα εκδικασθεί στα τέλη Μαΐου. Χαρακτηριστικό των περίεργων συμφερόντων (ή και της προσπάθειας καθενός να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον) είναι το γεγονός ότι ο Άγγ. Μεταξάς ξαφνικά αρνείται πως ήταν συνεταίρος του Στ. Παπασταύρου, ενώ ο τελευταίος, αν και συνήθως λαλίστατος, έχει αποφύγει να απαντήσει.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το tribune.gr, γνωστό για τις υπηρεσίες του στον Σιωνισμό, δεν διανοήθηκε να γράψει το όνομα του εμπόρου όπλων Μιόνι, με τα 500 μύρια στην Λίστα Λαγκάρντ και με το απίστευτο θράσος.

Μὴν ἐγγίζετε ...«περιουσίους» (β)

Σίγμα

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply